maanantai 29. heinäkuuta 2024

 

 

SAADAANKO SODAT LOPPUMAAN?

 


 Tämä on ikuisuuskysymys. Vielä niitä ei koskaan ole saatu loppumaan. Niin kauan kuin ihminen on ollut olemassa ihminen on sotinut. Jo kivikaudella ihminen soti. Ensimmäisen maailmansodan loputtua päätettiin, että ei enää sodita. Tuli toinen maailmansota. Toisen maailmansodat loputtua perustettiin YK ja päätettiin, että ei enää sodita. Tuli Korean sota, sitten Vietnamin sota jne. jne. jne. Tuntuu kuin ihmisen perusluonteeseen kuuluu sotiminen. En ole psykologi joten en voi esittää juurin minkäänlaista järkevää vastausta. Olenko siis idiootti kun esitän tällaisen kysymyksen? Varmasti olen idiootti. Mutta minua houkutti tämänhetkinen maailman tilanne. Yhdysvalloissa vaihtuu presidentti ja Kiina on osoittanut jonkinmoista aktiivisuutta.

Kansikuva on Venäjältä Pietarista, jossa vietettiin 28.7.2024 Venäjän laivaston päivää. Mukana oli myös mm. Kiinan ja Intian laivaston sotalaivoja. Juhlassa oli mukana yli 30 valtion edustajaa. Juhlapuheessaan presidentti Putin varoitti Yhdysvaltoja pitkän kantaman ohjusten sijoittamista Saksaan. Seurauksena Venäjä asettaisi samanlaisia ohjuksia iskuetäisyydelle lännestä. Aikaisemmin on puhuttu jopa ohjusten laittamista Kuubaan, Nicaraguaan ja Venezuelaan. Venäjän laivastosta osasto on jälleen vierailulla Kuubassa Havannassa. Lisäksi Putin  huomautti amerikkalaisten raskaiden koneiden lennättämistä lähellä Venäjää. Hän tarkoitti ilmeisesti myös mm. Suomen ilmatilaa, jossa  Yhdysvallat lennätteli äskettäin omia pommikoneitaan. Seurauksena Venäjä  ja Kiina lennättelivät raskaita pommikoneitaan lähellä Yhdysvaltojen rajaa Alaskassa. Tästä kirjoiteltiin paljon länsilehdissä.


Ja sitten pieni välihuomautus. Alle kolme prosenttia G7-maiden puolustusmenoista voisi poistaa nälän koko maailmasta. Tämän on ilmoittanut eriarvoisuutta vastaan taisteleva kansalaisjärjestö Oxfram. Suurimpien läntisten talouksien puolustusmenoista alle kolme prosenttia riittäisi lopettamaan nälänhädän ja köyhien maiden velkakriisin. Nälän poistaminen vaatii 29,5 miljardia lisää varoja ja velkoja pitäisi hyvittää vain neljän miljardin edestä, jotta ne pääsisivät velkakierteestä. Yhteensä summa vastaa 2,9 prosenttia G7-maiden puolustusmenoista. Sotien rahoittamiseen riittää rahaa, mutta ei nälänhädän pysäyttämiseen. G7-maat ovat Yhdysvallat, Kanada, Japani, Saksa, Ranska, Britannia ja Italia.

Puolen vuoden sisällä Yhdysvallat saa uuden presidentin. Ehdokas Donald Trump on esittänyt, että hän saa sodat loppumaan nopeasti. Tällä hän tarkoitti ilmeisesti Euroopassa vallitsevaa tilannetta. Entinen demokraattiehdokas Joe Biden olisi vain lisännyt paineita sotaan. Sotaa kannattavien piirien ja aseteollisuuden oli helppo käsitellä häntä. Hän oli jo niin vanha ja sekaisin, että onneksi hän joutui väistämään tilannetta. Uusi demokraatti -ehdokas Kamala Harris on vielä aika avointa kirjaa tällä alueella. Tosin joidenkin mielipidetiedustelujen mukaan hänellä on jo enemmän kannattajia kuin Trumpilla. Häntä kannatta enemmistö nuorista, naisista ja värillisistä. Trumpia kannattavat valkoiset keski-ikäiset ja vanhat miehet. Saa nähdä miten käy. Kamalan Harrisin mielipidettä sotiin ei vielä tunneta.  Kamalan ongelma on hänen todella sekavat puheensa, joista ei välillä löydy päätä eikä häntää. Juristin työssään hänen on kerrottu olevan pätevä, mutta kun hänet laitetaan yksin puhumaan yleisölle, sieltä tulee välillä ihan käsittämätöntä sisältöä - siinä hän ei ole Bidenia parempi. Hyvin yleinen käsitys on, että Kamala Harris on vain marionetti vahvempien toimijoiden käsissä.

Nato on aina ajatellut, että rauha saadaan sotimalla. No eipä se vielä tähän päivään mennessä ole saanut minnekään rauhaa. Päinvastoin on syntynyt lisää sotia, jotka jatkuvat melkein kaikkialla siellä, minne Nato on astunut jalallaan. Käsittelen tällä kertaa lähinnä kahta sotaa, Israelin Gazan sotaa ja Euroopassa Venäjän sotaoperaatiota Ukrainassa. Näillä on yksi yhteinen tekijä Yhdysvallat. Jos Yhdysvallat ei olisi rahoittamassa niitä ja toimivan taustalla näitä sotia ei olisi. En usko, että Gazan sota toimisi ilman Yhdysvaltojen tukea Israelille. En usko, että Ukrainan sotaoperaatio jatkuisi ilman Yhdysvaltojen tukea Ukrainalle. Eurooppa yksinään ei siihen riittäisi. Ukraina olisi hävinnyt  tämän sodan jo aikoja sitten.

Aloitetaan vaikka Gazan sodasta. Olen itse käynyt kaksi kertaa Israelissa ja nähnyt omin silmin miten Israel kohtelee palestiinalaisia. Israel on Lähi-idän valtio, jota lähinnä Yhdysvaltojen takia lasketaan länsimaaksi. Mutta Israel itse ei käyttäydy niin kuin se olisi länsimainen demokraattinen valtio. Tähän mennessä palestiinalaisten siviiliuhrien määrä on jo ylittänyt yli 40 000 henkeä, joista kolmasosa on lapsia. Jos verrataan Ukrainaan lehtitiedot antavat noin vähän yli 30 000 siviiliuhria, joista noin 10 000 on kuollut ja 20 000 haavoittunut. Mutta silti Israelille ei olla asetettu minkäänlaisia pakotteita. Kun tämä "Israel -länsimaa" tappaa siviilejä on se paljon hyväksyttävämpää kuin jos ukrainalaisia siviilejä tapetaan Euroopassa. Gazan sodan uhrit ovat pääasiassa siviilejä ei sotilaita, kun taas Ukrainassa kuolee sotilaita.  Israelissa käytetään tätä kuuluisaa kaksinaismoralismia.

Onhan toki meillä ollut mielenosoituksia Israelin toimintaa vastaan, mutta se ei ole johtanut valtiollisella tasolla mihinkään toimiin. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vieraili Yhdysvalloissa 25.7.2024 pyytämässä lisäapua ja rahoitusta toimilleen ja tapasi samalla Joe Bidenin sekä Kamala Harrisin. Lehtitietojen mukaan he neuvottelivat suljettujen ovien takana mm. Gazan tulitauosta. Hän samalla kiitteli Yhdysvaltojen tuesta menneiltä vuosilta. No valkoisen talon mukaan Bidenin viesti Netanjahulle oli, että äärijärjestö Hamasin panttivangit on vapautettava ja tulitauko on saatava aikaan niin pian kuin mahdollista. Neuvotteluissa on kuulema kohtia, joista ei olla päästy yhteisymmärrykseen. Humanitääristä apua pyritään järjestämään Gazaan. Kamala Harris kuulema kehotti Netanjahua saattamaan Hamasin ja Israelin välinen rauhansopimus valmiiksi. Hän ei kuulema voi katsoa poispäin Gazan hirvittävästä humanitaarisesta tilanteesta. Kuitenkin Yhdysvallat  pysyy Israelin turvallisuuden vankkumattomana tukijana.

Kuitenkin tämä herättää kysymyksiä Kamala Harrisin suhtautumisesta asiaan, koska vaalien aikana hän on keskittynyt lähinnä kotimaan kysymyksiin. Bidenin suhtautuminen on hivenen muuttunut tämän sodan aikana eikä se enää kannata Israelia niin rajattomasti kuin sodan alussa. Myös näyttää siltä että hänkin on muuttanut suhtautumistaan Gazan sotaan. Tässä hän ottaa huomioon, että nuoremmat ihmiset ovat vahvemmin Gazan puolella, mutta vanhemmat ihmiset äänestävät aktiivisemmin. Monet amerikanjuutalaiset äänestävät perinteisesti demokraatteja. Kysymys Gazan sodasta on repinyt myös itse puoluetta. Yhdysvallat on tarjonnut Israelille vankkumatonta sotilaallista ja poliittista tukea koko sodan ajan. On ilman muuta selvää, että jos näin ei olisi Israel ei voisi käydä tätä sotaa. Jos Kamala Harrisista tulisi presidentti jatkaisiko hän tätä samaa linjaa? Hän ei ole ollut tähän asti stabiili henkilö.

Netanjahu tapasi myös Trumpin Floridassa 26.7. Tapaaminen oli vähän kylmähkö. Trump ei antanut edes kättä Natanjahulle vaan käänsi selkänsä, kun Netanjahu ojensi kätensä. Trump on sanonut, että asiat järjestyisivät nopeasti, jos hänet valittaisiin presidentiksi. Jos häntä ei valita, alueella voisi kehittyä suuria sotia niin kuin nyt näyttää.

Koko tämän ajan Yhdysvalloissa on ollut valtavia mielenosoituksia Netanjahua vastaan. Jopa Watergate -hotellin konferenssihuoneeseen vietiin matoja, hyönteisiä ja heinäsirkkoja, koska Netanjahu majailee hotellissa. Aktivistit aiheuttivat myös hotellissa palohälytyksen. Myös  osa kongressin edustajista boikotoi Netanjahua.

Jopa kiinalaiset ovat osallistuneet Gazan sodan lopettamiseen. 23.7.2024 neljätoista palestiinalaisryhmää kokoontui Kiinassa ja allekirjoittivat kansallisen yhtenäisyyssopimuksen Kiinan ulkoministeri Wang Yi avustuksella. Tämän ilmoitti palestiinalainen Hamas. Mukana on myös Hamasin kilpailija Fatah. Ryhmät ovat sitoutuneet sovinnontekoon keskenään ja mm. Gazan alueen sodanjälkeisestä hallinnasta. Hamas on hallinnut Gazan kaistaa vuodesta 2007.

Mutta mennäänpä sitten Ukrainaan. Venäjän sotilasoperaatio etenee hyvin. Joka päivä Venäjä valloittaa uusia kyliä. Taustalle lienee se, että Venäjän koko kansa on pääosin sotatoimien takana. Operaatio on liitetty "Suureen isänmaalliseen sotaan", joka tarkoittaa toista maailmansotaa, jonka Venäjä voitti. Kärsittyään ensin valtavia menetyksiä Neuvostoliitto voitti kuitenkin Saksan. Menetykset Neuvostoliitolle olivat eri lähteiden mukaan 23 - 27 miljoonaa henkeä. Nyt tämä termi on liitetty tähän erityiseen sotaoperaatioon nykyistä Ukrainaa vastaan. Vapaaehtoisia sotijoista ei ole puutetta. Heitä liittyy joka päivä näihin sotatoimiin ja sitä pidetään kunniatehtävänä. Lisäksi sinne on liittynyt myös ulkomaalaisia. Haastateltavana televisiossa oli mm. yksi suomalainen ja yksi virolainen mies.  Venäjällä on valtavia varoja käytettäväksi tähän operaatioon. Venäjä on tällä hetkellä neljännellä tilalla maailman bruttokansantuotteilla mitattuna Kiinan, Yhdysvaltojen ja Intian jälkeen.

Ukrainalla taas ei mene kovinkaan hyvin. Suurin vaikeus on miehistöpula. Ihmiset eivät halua mennä rintamalle "varmaan kuolemaan", kuten siellä sanotaan. Ukrainan presidentti Zelenskyi hyväksyi toukokuussa uuden hirveän mobilisaatiolain, joka kuvannee tämän hetkistä tilannetta Ukrainassa. Lain mukaan miesten on ilmoittauduttava sakon uhalla värväyskeskuksiin. Osa on kuitenkin jäänyt piileskelemään pidätys- ja rangaistusuhkauksista huolimatta. Kansa alkaa jo väsyä tähän sotaan. Miesten saaminen sotaan alkaa olla jo ongelmallista. Miehet yrittävät paeta sotaan joutumista. Mobilisaatio on muuttunut hyvin väkivaltaiseksi, kuten olen jo monta kertaa kirjoittanut. Piileskeleviä miehiä etsitään värväysupseerien avulla, jotka liikkuvat Ukrainan kaupunkien kaduilla. Siviilit ovat ryhtyneet auttamaan kiinniottotilanteissa miehiä, jotka eivät halua armeijaan. Guardianin mukaan kiinni jäämisen välttämiseksi Telegramiin on perustettuja ryhmiä, jotka varoittavat upseereista eli ”sateesta” tai ”pilvistä” koordinaattien avulla. Motivoituneita sotimaan on yhä vähemmän ja heidät lähetetään yleensä vaikeisiin paikkoihin. Usein he kuolevat heti ensimmäisinä.

Kaksi eri ryhmää miehiä, jotka yrittivät paeta armeijaa Moldovaan

Miehistö arvostelee johtotehtävissä olevia. Ukrainan armeijan johtotilanne on huono. Miehistön kritiikki ylintä johtoa kohtaan kasvaa jatkuvasti. Rintamasotilaat pitävät komentajia tyhminä. Koulutus on nykyään aika heikohkoa ja välistä rintamalle lähetetään miehiä, jotka eivät osaa edes käyttää asetta, koska heitä ei ole koulutettu siihen. Sotilaita lähetetään hyökkäyksiin ilman tykistön tai panssarivaunujen tukea. "He vain toteuttavat käskyjä ja suostuvat kaikkeen miellyttääkseen esimiehiään". Koulutuksen puute  on Ukrainan armeijassa rakenteellinen. "Kun komento on tällainen, ei lännen aseilla ole merkitystä". Juoksuhaudoissa taistelevat miehet ovat uupuneita ja uusia miehiä pitäisi saada tilalle. Mutta vapaaehtoisia ei löydy Monet sotilaat ovat olleet rintamalla jo yli kaksi vuotta, ja heidät on kulutettu loppuun.

 
Yksi keino välttää armeija on vaihtaa sukupuolta. "la femm"

Ja sitten tulee vielä komentajia, jotka eivät osaa mitään. Ukrainan armeijan uusi komentaja on nimeltään Oleksandr Syrskyi. Hänen lempinimensä on "teurastaja". Hän sanoo, ettei Ukraina pyri pitämään linjoja hinnalla millä hyvänsä. Suhtautuminen ylipäällikkö Syirskyiin jakaa sotilasasiantuntijoita. Ne ovat ristiriitaisia. – Tilanne muuttui radikaalisti Syrskyin tulon jälkeen. Ukrainan armeija otti kaksi askelta taaksepäin on melko yleinen mielipide. Presidentti Zelenskyi kertoi BBC:n haastattelussa "Tiedän, kuinka monta ihmistä menetämme joka päivä, ja valitettavasti näen nämä muutokset, eivätkä ne ole positiiviseen suuntaan, ne eivät pienene". Zelenskyi ei nimennyt tarkkaa kuolonuhrien määrää, eikä myöskään osannut vastata kysymykseen, kuinka kauan Ukrainan joukot voisivat kestää tällaisia ​​tappioita. Nato -viranomaiset sanovat, Että Venäjä onnistuu tällä hetkellä värväämään noin 30 000 sotilasta kuukaudessa. Se merkitsee noin 1 000 sotilasta päivässä. Ukraina taas menettää noin lähes 2 000 miestä päivässä. Tämä luku on nousussa.

Ukrainan sota on toiminut koekenttänä droonisodankäynnin ja siihen liittyvän teknologian kehitykselle. Venäjä on onnistunut kehittämään elektronisen sodankäynnin menetelmiä ja pystyy torjumaan länsimaisia kehittyneitä tarkkuusammuksia, kirjoittaa The Wall Street Journal. Lehden mukaan Venäjä kykenee esimerkiksi häiritsemään satelliittiohjattujen ammusten GPS-signaaleja ja suuntaamaan ne maalien ohi. Tämä on muun muassa vähentänyt amerikkalaisten Himars-laukaisinten ohjusten tarkkuutta. Ukrainalaiset sotilasviranomaiset ja länsimaiset asiantuntijat arvioivat WSJ:lle, että on vain ajan kysymys, milloin Venäjä oppii torjumaan paremmin myös länsimaisia ATACMS- ja Storm Shadow -ohjuksia. Se on myös syy, miksi länsi ei ole halunnut antaa kaikkein kehittyneimpiä aseitaan Ukrainalle. Venäläiset oppisivat torjumaan niitä, ja voisi jakaa oppejaan esimerkiksi Kiinalle.

Venäjä onnistui tuhoamaan energialaitoksia, koska Ukraina ei pystynyt torjumaan iskuja. Energialaitosten menettäminen on valtava asia kulutussodassa. Ukrainan kannalta energiapulan myötä sodan keskiöön nousevat ei-sotilaalliset tekijät kuten yhteiskunnan ja talouden kestokyky sekä kansalaisten taistelutahto. Tuleva talvi on mahdollinen käännekohta sodassa, koska edessä on todennäköisesti pitkiä sähkökatkoja. Pakkasilla ukrainalaisilla saattaa olla käytössään vain muutama tunti sähköä vuorokaudessa. Jos Ukraina joutuisi ensi talvena evakuoimaan suurkaupungin sähköpulan vuoksi, se aiheuttaisi pakolaisvirran Eurooppaan. Talvella Ukrainalla voi olla isoja haasteita.

Myös ns. ulkomaisia "kouluttajia" Venäjä on oppinut  tuhoamaan. Muutama päivä sitten he saivat iskussa tuhottua 18 brittisotilasta ja yli 20 brittiä haavoittui. Myöhemmin suuremmassa iskussa saatiin yli 60 uhria, joista yli 40 oli ulkomaalaisia sotijoita. Kuitenkin ei ole maita, jotka ovat valmiita sotimaan Ukrainan puolesta, ei edes Suomi. Euroopassa ei ole riittävästi asevoimia. Ukrainalle ei tarjota tietä Naton jäseneksi, koska silloin Nato voisi olla pian sodassa Venäjän kanssa. Kuitenkin tarjotaan rahaa ja aseita, jolloin Ukrainan ihmistappiot vain kasvavat ja sitä jatkuu niin kauan kuin näitä tarjotaan. Tulee mieleen, minkä arvoinen on ihmishenki? Lisäksi koko EU:n alueen talous on sekaisin kun  miljardeja on pumpattu alueelle.

 Yhdysvaltojen presidenttiehdokas Donald Trump on luvannut lopettaa sodan. Yksi keino on lopettaa Yhdysvaltojen tuki Ukrainalle. Eurooppa ei kykene korvaamaan Yhdysvaltojen tukea ja esimerkiksi tiedustelutietoja. Kamala Harris on myös puhunut sodan lopettamisesta, mutta tästä on varsin vähän tietoja. Kysymykseen voisi tulla jonkinlainen kompromissi. Vladimir Putin on ilmoittanut lukuisia kertoja, että Venäjä on avoin neuvotteluille, mutta länsimaat ja Ukraina ovat aina jyrkästi kieltäytyneet tarjouksesta. Nyt Zelenskyin ääni kellossa on vähän muuttunut ja hänkin on ehdottanut neuvottelujen mahdollisuutta. Jos neuvotteluja ei synny USA:n avun lopettaminen lopettaa sodankäynnin.

Jatkan sitten vanhaa sarjaani ukrainalaisista venäläisille antautuneista sotavangeista. Olen ajatellut monta kertaa lopettaa koko sarjan julkaisemisen. Julkaisen nyt kuitenkin, koska vankeja tulee niin suunnattomasti. Nimiä ja henkilötietoja en kerro eettisistä ja moraalisista syistä:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!