tiistai 6. elokuuta 2024

 

 

Voi  SUOMI pieni

 


 Hyvät ystävät! Tarkoitukseni ei ollut kirjoittaa Suomi pieni vaan Suomi parka. Mutta eihän sellaista voi kirjoittaa otsikoksi. Tai sitten pieni Suomi, jolloin se olisi saanut jälleen uuden merkityksen. En tarkoittanut missään nimessä, että Suomi olisi pieni. Halusin nimenomaan laittaa suomelle hellyyttä osoittavan merkityksen kuten esimerkiksi Liisa pieni.  Ennen Suomessa ajateltiin yleensä, että Suomi on pieni syrjäinen maa Euroopan koillisessa nurkkauksessa, mitätön toimiltaan, kooltaan ja väestöltään. Ihmiset tunsivat olevansa jotenkin alempana eurooppalaisista ja varsinkin ruotsalaisista. Tämä alemmuuden tunne oli yleistä. En tiedä onko tieto oikea, koska en elänyt noita aikoja.

Toisaalta Suomea ei juuri tunneta ulkomailla nykyäänkään. Jos yhdysvalloissa menee kysymään tavallisilta ihmisiltä missä on Suomi, ei juuri kukaan tiedä. Yleensä luullaan, että Suomi siis Finland on jossain kaukana Aasiassa tai jotain vastaavaa. Mutta ei kyllä tiedetä Euroopassakaan. Tässä minun onkin kerrottava hauska juttu, joka tapahtui joitakin vuosia sitten Britanniassa. Olin brittiläisen kaverini kanssa kiertelemässä hänen autollaan pitkin Englantia. Otin sitten Lands Endistä helikopterin Isles of Scilly -saarelle, joka on oikea lomaparatiisi briteille. Päätin sitten mennä siellä kapakkaan parille oluelle. Siellä oli paljon ihmisiä myös nuoria. He kysyivät mistä olen kotoisin sanoin, että Suomesta - Finland. He kysyivät, että missäs semmoinen paikka on? Sanoin, että kaukana pohjolassa. He kysyivät, että käveleekö siellä jääkarhuja. Sanoin, että joo, pitää olla varovainen kun astuu ovesta ulos kadulle. Jääkarhuja voi kävellä vastaan. Kyllä nauru maistoi, kun kerroin sittemmin  totuuden. Suomesta tiedetään ulkomailla yhä olemattoman vähän.

 
Isles of Scilly

https://www.visitislesofscilly.com/

 

Mutta mennään tämän päivän Suomeen. Suomi on saanut hirveän hallituksen ja huonon presidentin. Orpon hallitus on tehnyt hirveitä päätöksiä ja presidentti Aleksanteri Subido on myynyt maansa. Kutsun presidenttiämme Alexander Stubbia Aleksanteri Stubidoksi koska se sopii mielestäni hänelle niin hyvin. Siis Petteri Orpon hallitus on ajanut Suomen raskaaseen taantumaan, jota se yrittää korjata kaikkein huono-osaisimpia ihmisiä hyväksi käyttäen. Tai taantuma alkoi jo aikaisemmin, jota yritän selostaa vähän myöhemmin. Mutta Orpon hallituksen toimet taantuman korjaamiseksi kohdistuvat nimen omaan maamme kaikkein huono-osaisimpiin kansan osiin. Kohteet osuvat köyhiin, työttömiin, vanhuksiin ja sairaisiin ihmisiin. On oltava hirveä ihminen, jos valtion lainoja ja vajauksia paikkaamaan käytetään maamme kaikkein heikko-osaisimpia ihmisiä.

Työttömiltä ja asunnottomilta viedään elämisen mahdollisuus hallituksen päätöksillä. He joutuvat yhä suuremmassa määrin turvautumaan sosiaaliturvaan, joita myös on leikattu. Vanhuksilta viedään hoitajat ja terveyden hoito. Sairailta viedään mahdollisuudet hoitopaikkoihin ja terveyskeskuksia suljetaan. Hyvätuloiset sen sijaan saavat hyvää hoitoa esimerkiksi työterveysjärjestelmän kautta tai käymällä yksityislääkärillä, vaikka heillä on tulot kohdallaan. Koulutuksesta vähennetään tukia ja aikuisopiskelijoilta se poistetaan kokonaan. Seurauksena luottamus hallitukseen on romahtanut. Enkä ihmettele sitä ollenkaan. Ihmettelisin jos näin ei olisi.

 

Suomalaisten luottamus muiden muassa koulutusjärjestelmään, terveydenhoitojärjestelmään, Suomen hallitukseen ja poliittisiin puolueisiin on romahtanut. Näin kertovat tutkimukset. Varsinkin Petteri Orpon hallitukseen (kok) aikana se on romahtanut Sanna Marinin (sd) ajasta vaikka kaikki alkoi jo hänen aikanaan. Petteri Orpon hallituksen päätökset ovat kuitenkin sitäkin huonompia. Uusi hallitus nauttii toistaiseksi selvästi pienempää luottamusta kuin edeltäjänsä. Myös luottamus poliittisiin puolueisiin yleisesti on liikkunut 30 ja 40 prosentin molemmin puolin vuosina 2020–2023. Tuoreimmat tulokset näyttävät kuitenkin myös tämän luottamuksen olevan toistaiseksi laskusuuntaista. Uusimpien tuloksien mukaan 28 prosenttia suomalaisista enää luottaa poliittisiin puolueisiin. Seurauksena on ollut suuri määrä lakkoja ja mielenosoituksia. Varsinkin lakot ovat olleet pitkiä ja runsaita ja tämä on vaikuttanut Suomen talouteen. Sittemmin rakas hallituksemme on rajoittanut lakko-oikeutta.

Yritysten suhdanneodotukset ovat yhä huonot. Tosin tiedoissa on ristiriitaista tietoa. Usein on niin, että kun tilanne on huono ihminen pyrkii kääntämään sen mielessään paremmaksi. Talouden tilannekuva tulee olemaan vielä heikko, sillä laskusuhdanne on ollut vaikea. Yritykset ovat nähneet talouden kehittyvän jo pitkään yleisesti ennustettua heikommin. Tuotanto- ja myynti ovat vähentyneet viime kuukausien aikana. Päätoimialoista rakentamisessa tuotannon ennakoidaan vähentyvän kuluvan vuoden loppuun asti. Heikko myyntikehitys johtaa yritysten arvioissa henkilöstömäärien vähenemiseen loppuvuoden aikana. Yritysten kasvulle on tällä hetkellä yksi merkittävä este, joka on riittämätön kysyntä. Vastaajayrityksistä 52 prosenttia raportoi kasvun esteeksi kysynnän riittämättömyyden. Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät lähes 10 prosenttia. Teollisuuden uusien tilausten arvo oli toukokuussa yli yhdeksän prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin, kertoo Tilastokeskus. Uudet tilaukset vähenivät eniten metalliteollisuudessa ja kemianteollisuudessa. Tilausten määrä on ollut laskussa laajemminkin. Tammi–toukokuun aikana tilaukset vähenivät noin yhdeksän prosenttia vuoden takaisesta.

Työttömyyden uskotaan lisääntyvän. Yli puolet vastaajista arvioi työttömyyden lisääntyvän seuraavan 12 kuukauden aikana. Työlliset kokivat omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhan yhä suureksi. Toisaalta 40 prosenttia työllisistä koki, ettei heillä ole varaa joutua työttömäksi tai lomautetuksi, kertoo Tilastokeskus. Työttömyyden on ilmoitettu nyt olevan jopa yli 8 prosentin luokkaa.

Suomen itsemurhaluvut aina olleet suuret. Suomessa ennenaikaisesti menetettyjä elinvuosia on 231 000 vuodessa. Suurin osa, 74 prosenttia, niistä on ”turhaan menetettyjä”, eli ne olisi voitu välttää. Tässä on selkeä ristiriita. Niin sanottujen turhien kuolemien syinä korostuu Suomessa ”epätoivon triadi”: alkoholi, huumeet ja itsemurhat. Ne liittyvät usein toisiinsa kuolemantapauksissa, jotka olisivat lähtökohtaisesti vältettävissä. Miehet kuolevat Suomessa noin kaksikertaa useammin turhaan kuin naiset. Naisten itsemurhissa huolestuttava trendi on Pohjanmaalla. – Monessa asiassa naisten elintavat lähestyvät miehiä, esimerkiksi alkoholin käytössä. Alkoholi oli jälleen suurin ennenaikaisten vältettävissä olevien kuolemien aiheuttaja Suomessa. Kaupungeissa kodittomilla on monikertainen riski kuolla jotakuinkin kaikkiin tilastoissa mainittuihin syihin.

Eläkkeensaajien edunvalvojan mielestä Suomi on hoivakriisissä. Eläkkeensaajien keskusliiton keväällä teettämän suuren jäsentutkimuksen mukaan 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, etteivät nykyiset hyvinvointialueet pysty jatkossa huolehtimaan suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Lähes kolmannes vastaajista oli tästä täysin varmoja. Vastaajista 63 prosenttia katsoi, että sosiaali- ja terveyspalvelujen heikko saavutettavuus on suurin iäkkäiden ihmisten ongelma. Tähän tämä Orpon hallitus onkin pyrkinyt. Näinhän päästään vanhoista ihmisistä. Kun ottaa kaiken edellä kirjoittamani huomioon ei ole ollenkaan ihmeellistä, että syntyvyys Suomessa  on laskenut  alimmilleen "vuosisatoihin".

Valtioneuvoston kanslian grafiikka näyttää laskun kansalaisten luottamuksessa hallitukseen. Kyselyä ei tehty hallitusneuvottelujen aikana, minkä vuoksi neuvotteluaika on kuvattu katkoviivalla. Kansalaispulssi-kyselyn avulla selvitetään kansalaisten mielipiteitä ajankohtaisista aiheista, viranomaisten toiminnasta sekä vastaajien omasta mielialasta ja tulevaisuuden odotuksista. Kyselyaineiston keräämisestä vastaa Tilastokeskus. Eniten luottamusta suomalaisissa herättivät Puolustusvoimat ja poliisi niin kuin aina kriisitilanteissa. Näistä ensimmäiseen luotti melko paljon tai täydellisesti 91 prosenttia ja jälkimmäiseen 86 prosenttia suomalaisista. Palaan asiaan myöhemmin.

Kansalaispulssi on valtioneuvoston kanslian (VNK) eli ”pääministerin ministeriön” tilaama mielipidetutkimus, jonka tarkoituksena on saada tietoa suomalaisten mielialasta ja tulevaisuuden odotuksista sekä siitä, miten tyytyväisiä suomalaiset ovat viranomaisten viestintään ja toimintaan ylipäänsä. Leikkauksen ajankohta herättää kysymyksiä. Toukokuisessa Kansalaispulssi-kyselyssä suomalaiset antoivat tylyä palautetta Orpon hallitukselle: vain 36 prosenttia vastanneista luotti hallitukseen melko paljon tai täydellisesti. Luku oli surkein tulos tutkimuksen historian aikana. Edellisen hallituksen luottamus pyöri jatkuvasti 60–75 prosentin tuntumassa vaikka siihen ei olisi ollut edes aihetta. Kansalaispulssi-kysely on tehty noin kuukauden välein.

VNK alkoi teettää Kansalaispulssi-kyselyitä vuonna 2020. Aluksi kysely hankittiin koronavirusepidemian takia: VNK halusi selvittää kansalaisten mielipiteitä viranomaisten toiminnasta, epidemian aikaisesta informaatiosta, poikkeusolojen ohjeista ja niiden noudattamisesta sekä vastaajien mielialasta ja luottamuksesta tulevaisuuteen. Nyt pääministeri Orpo haluaa lopettaa koko kyselyn. VNK on joutunut säästölistalle, koska tulosten julkaiseminen on ollut nykyiselle hallitukselle hyvin kiusallinen. Tämän vahvistaa VNK. Sitä ei enää tehdä eikä julkaista vuodesta 2025 alkaen, koska se säästää toimitila- ja henkilöstömenoissa. Siis syynä on keksitty pistää säästöt.

Valtiontuen jakamisessa Suomi jää paljolti muiden Euroopan valtioiden taakse. Pienet maat uhkaavat jäädä jalkoihin, kun suuret jäsenmaat myöntävät isoilla summilla valtiontukia. EU -maat ovat myöntäneet viimevuoden alusta ainakin 145 miljardia euroa valtiontukia puhtaaseen siirtymään. Suomi myönsi tukia vain yhteen hankkeeseen noin 66 miljoonan euron edestä. Sillä tuettiin uusiutuvan metanolin ja metaanin tuotantoa. Seassa on myös EU-rahoitusta. Suuret jäsenmaat ovat myöntäneet rahaa ylivoimaisesti eniten. 75 prosenttia tukipotista on Italian, Ranskan ja Saksan jakamia. Eniten tukia on myöntänyt Italia, jonka tukisumma on enemmän kuin Ranskan ja Saksan yhteensä. Tukisummat jakautuvat useille vuosille. EU säätelee tukien jakamista, mutta sääntöjä on löysätty. Ukrainan sodan lisäksi on myös tarve vastata Kiinan ja Yhdysvaltojen tukikilpailuun. Suomen kannalta paluu tiukempiin valtiontukisääntöihin olisi tervetullutta, mutta muutosta ei ole näköpiirissä. Tšekki ja Unkari ovat ilmoittaneet suuria tukia sähköautojen akkujen valmistukseen ja kaukolämmön puhdistamiseen. Tukien joukossa on myös 12 suoraa tukea yksittäisille yrityksille. Näistä kahdeksan on terästehtaita Saksassa, Ranskassa, Belgiassa, Espanjassa ja Ruotsissa. Mukaan mahtuu myös ruotsalaisen Northvoltin akkutehdas Saksassa. Neljännes suomalaisyrityksistä katsoo kilpailun vaikeutuneen tukien puutteen takia.

Tähän Euroopan ja Suomen alas menoon liittyy omituinen ajallinen yhteys. Se on alkanut suurin piirtein samoihin aikoihin kun Venäjälle ryhdyttiin antamaan sanktioita. Rytmi on ollut samankaltaista ajallisesti. Tähän Venäjä on kiinnittänyt erityistä huomiota. Itse en väitä niin. On kieltämättä totta, että kun Eurooppa lopetti halvan energian saannin alkoi talous ja teollisuus kangerrella. Varsinkin Saksasta tämän huomaa. Kun kaasuputket katkaistiin teollisuudelta loppui energia ja energian hinta nousi huimasti. Tämä tuotti Euroopan veturille vaikeuksia ja teollisuutta pakeni mm. Yhdysvaltoihin. Tämä sama näyttää koskevan myös Suomea. Kun sanktioiden takia lopetettiin halvan energian tuonti ja kauppa Venäjän kanssa, alkoivat taloudelliset vaikeudet. Kallis energia on nostanut kaiken muun kustannuksia ja ajanut Suomen nykyiseen taloudelliseen tilanteeseen. Ennen Venäjä oli suuri talouskumppani Suomen kanssa, mutta sanktioiden takia kauppa on loppunut kokonaan. Nyt kalliista energiasta hyötyy ennen kaikkea Yhdysvallat.

Venäjä on taas kiittänyt Yhdysvaltoja ja Eurooppaa sanktioista. Ne ovat nostaneet  energian ja kaiken muun hintoja. Ennen Eurooppa oli Venäjän suurin kauppakumppani, mutta nykyisin Kiina ja Intia ovat sen suurimpia kauppakumppaneita. Ne ostavat kaiken energian Venäjältä mitä suinkin saavat.  Halpojen tuotantokustannusten ja korkeiden hintojen takia tuotto on ollut huimaavaa. Myös maatalous ja muu teollisuus on pakon edessä jouduttu uusimaan ja nykyisin Venäjä on täysin omavarainen joka alueella. Esimerkiksi viljan tuotannossa Venäjä kuuluu maailman suurimpiin tuottajiin. Myös hienomekaniikassa Venäjä tuottaa nykyisin melkein kaiken itse. Myös kaikenlaiset piisirut, joita ennen tuotiin esimerkiksi Kiinasta Venäjä valmistaa nykyisin itse. Niitä tarvitsee paitsi hienomekaniikka ja elektroniteollisuus myös sotateollisuus. Bruttokansatuotteella mitattuna Venäjä on tällä hetkellä neljännellä sijalla maailman tilastossa. Edellä ovat vain Kiina, Yhdysvallat ja Intia. Venäjän ongelmana on väestöltään liian pieni kansa.

Suomeen tehtiin uusi rajalaki. Tämä rikkoo kansainvälisiä sopimuksia, joita Suomi on tehnyt. Näitä ovat esimerkiksi Geneven 1951 tehty pakolaisten oikeusasemaa koskeva pakolaissopimus sekä EU:n lainsäädäntö.  Tämä laiton rajalaki säädettiin kiireellisenä, jotta se saataisiin nopeasti läpi. Tämä osoittaa, että Suomi ei ole enää oikeusvaltio kun se järjestelee lakeja itselleen sopiviksi miten haluaa. Vaikka Venäjältä tulisikin näitä rajanylityksiä on se kuitenkin vain läpikulkumaa pakolaisille. Alkujaanhan pakolaiset ovat lähtöisin maista, joissa heidän on vaikeaa tai mahdotonta elää. Näitä ovat esimerkiksi Irak, Afganistan, Syyria ja muita eli maita joihin Yhdysvallat on hyökännyt. Pakolaiset ja Venäjä eivät ole syyllisiä siihen, että nämä onnettomat ihmiset joutuvat etsimään itselleen uusia elinehtoja. Mutta Suomessahan ihmishenki ei merkitse mitään jos se tulee Venäjältä tai taustalla on Venäjä. Usein tuntuu siltä, että Venäjä on paljon inhimillisempi kuin Suomi. Suuri joukko oikeustieteilijöitä on katsonut, että laki on kansainvälisten oikeuksien vastainen. Presidenttimme Aleksanteri Stubido allekirjoitti lain heti.

Presidenttimme Aleksanteri Stubido myi myös maamme itsenäisyyden. Varsinkin sen jälkeen kun Yhdysvaltojen annettiin perustaa sotilastukikohtia peräti 15 kappaletta ja varastoida aseita Suomen maaperällä Suomi ei ole ollut enää itsenäinen. Esimerkiksi näihin tukikohtiin ei suomalaisilla ole mitään asiaa. Ne eivät ole enää Suomen maaperää. Toisaalta amerikkalaisilla on täysin vapaa kulku ja kuljetusoikeus näihin tukikohtiin mitään lupaa kysymättä. Suomesta on tullut eräänlainen amerikkalainen tukikohta suoraan Venäjän rajalla ja sen toiseksi suurimman kaupungin Pietarin vieressä. Tämä on mielestäni hyvin vaarallista Suomen kansalle. Suomen presidentti Aleksanteri Stubido on vahvistanut allekirjoituksellaan nämä sopimukset.

Naton jäsenyys aiheuttaa Suomelle valtavia kustannuksia. Lehtitietojen mukaan kustannukset voivat olla Miljardin luokkaa. Tässä taloudellisessa tilanteessa se on kuin bensaa heittelisi tuleen. Toistaiseksi tarkkoja kustannuksia ei osaa sanoa kukaan. Mutta kustannuksista sanotaan, että ne tulevat jatkossa kasvamaan huomattavasti. Välilliset kustannukset ovat suoria kustannuksia merkittävimpiä. Välillisiin kustannuksiin luetaan esimerkiksi rauhanajan yhteiset puolustustehtävät ja operaatiot, suorituskykyhankkeet ja valmiusvaatimusten täyttäminen. Naton jäsenmaksu ei sisälly Suomen puolustusbudjettiin. On selvää, että nämä rahat katoavat täysin olemattomiin. Puhutaan koko ajan, että varustaudutaan sotaan. Suomi on ryhtynyt pitämään Venäjää vihollismaana. Juuri tämä on Suomelle vaarallista ja aiheuttaa Suomelle nykyisen olotilan.

Paitsi, että maata on lahjoitettu Yhdysvaltojen tukikohdille, joissa voidaan varastoida vaikka ydinaseita Suomen tietämättä annetaan esimerkiksi Suomen ilmatilaa Naton käyttöön. Sotilaslennot ovat lisääntyneet jäsenyyden myötä. Suomen ilmatilassa liikkuu koneita, joita ei olla nähty Suomessa ennen Naton jäsenyyttä. Niitä ovat tutkavalvontakoneet, tiedustelukoneet ja miehittämättömät tiedustelukoneet. Myös sotilaspommikoneita, jotka voivat kantaa ydinaseita on liikkunut Suomen ilmatilassa. Näitä usein saattavat Naton hävittäjät. Tällä kaikella on selvä viestinnällinen tarkoitus. Mutta se on myös uhkakuva. Ei pidä luulla, että tämä ei jää huomiotta vieressä rajan takana. Nämä lennot ovat selkeästi provokatiivisia.

Tästä syntyy mielenkiintoinen teoria nykyiseen tilanteeseen Euroopassa. Yhdysvallat yritti saada toisen rintaman Ukrainan onnettomaan sotaoperaatioon pakottamalla Georgian hyökkäämään Venäjälle. Mutta kävikin niin, että Georgia ei lähtenytkään tälle tielle, vaan ilmeisesti viiden päivän sodan pelästyttämänä vuodelta 2008 se kieltäytyi kunniasta. Georgia hävisi tuolloin Venäjälle mutta suhteet ovat vähän parantuneet siihen suuntaan. Nyt yhdysvaltojen oli löydettävä uusi rintama kohti Venäjää, koska Ukraina ei pärjää ja Venäjä etenee hyvin sotaoperaatiossaan Ukrainassa. Oli löydettävä uusi merkittävä alue, jota voisi käyttää hyväksi tähän tarkoitukseen. Suomihan olisi loistava sijainniltaan ja nykyiseltä mielentilaltaan tähän tarkoitukseen.

Tosin on selvää, että Venäjä on huomioinut monta eri teoriaa ja piti juuri kolmannet ydinsotaharjoitukset lyhyen ajan sisällä. Tällä kertaa kyseessä olivat keskimatkan ydinohjukset. Lisäksi Venäjä piti laivastosotaharjoitukset Suomenlahdella Kiinan ja Intian laivasto-osastojen kanssa. Mukana olivat myös ilmavoimat. Lisäksi Venäjän ja Kiinan pommikoneet partioivat yhteisoperaatiossa Beringinsalmen yllä lähellä Alaskaa. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Venäjän ja Kiinan nähtiin lentävän yhdessä tällä tavalla. Venäjän mukaan koneet eivät loukanneet minkään maan ilmatilaa. Ne olivat lähimmillään 300 kilometrin päässä Yhdysvaltain ilmatilasta. Tämä oli Yhdysvaltojen ilmavoimien mielestä erittäin huolestuttavaa.  Tämä lento-operaatio tehtiin vain pari päivää sen jälkeen kun parvi yhdysvaltalaisia pommikoneita oli lentänyt Suomen ilmatilassa. Toisaalta Venäjällä on keskusteltu yleisesti ohjusten sijoittamisesta Kuubaan, Nicaraguaan ja Venezuelaan.

Mihin tämä kaikki voi johtaa? Esimerkiksi Suomi voitaisiin manipuloiden välineellistää kohti Venäjään, koska Ukrainan toiminta nykyisellään on melko tehotonta. Näin Yhdysvallat saisi kaipaamansa toisen rintaman kohti Venäjää. Suomella on selkeä valmis poliittinen ilmapiiri eräissä johtavissa poliitikko- ja sotilasryhmissä, jotka olisivat valmiit tähän. Yksi lähtökohta olisi mentaliteetti "Karjala takaisin!". Tässä toiminnassa suomalaisten hengellä ei olisi mitään merkitystä, kuten ei ole ukrainalaisillakaan. Joidenkin mielestä Suomi on jo sodassa. Puhutaan hybridisodasta, kybersodasta, kineettisestä sodasta...Onneksi Suomella ei ole vielä kykyä siihen. Tietysti nykyisessä tilanteessa asioista voisi väitellä loputtomasti, mutta se tuskin hyödyttäisi mitään. Mutta on ihan hyvä miettiä taustoja ilman ennakkoluuloja. Miksikö kirjoitan tästä? No juuri siksi, ettei semmoista tapahtuisi.

 







 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!