keskiviikko 24. heinäkuuta 2024

 

 

NYKYISET PRESIDENTIT ?

 


 Hohoijaa! Onpa tullut ajettua ruohoa! No Yhdysvalloissa tapahtui se mitä uumoiltiin jo pitkän aikaa. Presidentti Joe Biden sanoutui vihdoin irti presidentin vaaleista. Jo oli aikakin! Hän oli huonoimpia presidenttejä maansa historiassa. Demokraatit valitsivat lopulta varapresidentti Kamala Harrisin ehdokkaakseen. Minusta hän on niin kamala, ettei missään nimessä sovi presidentiksi.  No hän nousi kuitenkin demokraattien suosikiksi. Trumpilla on hienoinen etumatka.  Moni Bidenia kannattanut on kääntynyt Trumpin taakse. Mitä vain voi vielä tapahtua, jos Trumpia ei tapeta sitä ennen. Trumpillakin on ikä rasitteena. Presidenttikauden loputtua hän olisi vanhempi kun Biden nyt.

Yhdysvalloissa Washingtonissa vietettiin jokin aika sitten sotilasliitto Naton 75 -vuotisjuhlia. Naton kokous ei etsinyt rauhaa Ukrainassa. Paikalle oli kokoontunut eri maista paljon presidenttejä tai muita johtajia. Näistä ajattelin ottaa näin aluksi esille muutamia. Heti aluksi voisin vähän käydä läpi Yhdysvaltojen presidenttiä Joe Bidenia. Hän sekoili tällä kertaa hämmästyttävän vähän. Hän kävi muistaakseni lääkärissä ennen kokousta, joten hänen lääkityksensä saatiin vissiin jälleen kohdalleen. Tosin puheessaan Ukrainasta hän puhui välillä Uranuksesta, mikä ei todella ole suuri virhe kun vertaa kokoja. Tämä kylläkin pyrittiin salaamaan. 11.7.2024 Bidenin piti esitellä kokoukseen Volodimir Zelenskyi. Hän sanoi, että tässä on presidentti Putin. Sitten hänen piti esitellä varapresidentti Kamala Harris. Hän esitteli hänet varapresidentti Trumppina. Jopa Suomen presidentti Stubido sanoi, ettei kuva vastannut sitä mitä Yhdysvalloissa aiemmin on hänestä annettu. Joten ehkä muutama kuva on paikallaan, jotta muistettaisiin millainen Biden oli viime aikoina.

 

Biden muistetaan lähinnä kaatumisistaan ja eksyilyistään virallisissa tilaisuuksissa. Nykyään myös unohteluistaan ja sanallisista sekoiluistaan. Yhdysvalloissa on tänä vuonna siis varsin väkivaltaiset presidentinvaalit, joissa oli siis lähinnä vain nämä kaksi osanottajaa. Nyt Trumpille on ennustettu suurvoittoa näissä vaaleissa. Kaikki mielipidetiedustelut ovat ennakoineet sitä. Häntä on pidetty kuitenkin varsinkin täällä Euroopassa varsin arvaamattomana ja epästabiilina henkilönä. Hän on vain 3 vuotta nuorempi kuin Biden. Demokraattiehdokas Kamala ei hänkään ole enää nuori. Olen usein ihmetellyt, että miksi niin suuressa ja hienossa maassa kuin Yhdysvalloissa ei ole parempia ja nuorempia presidenttiehdokkaita, kuten esimerkiksi John F. Kennedy oli aikoinaan. Ehkä ajatellaan, että voi joutua ampumisen uhriksi eikä uskalleta asettua presidenttiehdokkaaksi.

Euroopasta kokouksessa oli hyvin vaikutusvaltainen henkilö, josta on puhuttu viimeaikoina aika paljon. Hän on Ranskan presidentti Emmanuell  Macaroni. Käytän hänestä nimeä Macaroni, koska se sopii mielestäni hänelle varsin loistavasti. Hän posautti Bidenista, että me kaikki lipsauttelemme joskus. Tähän yhtyi Saksan liittokansleri Olaf Scholz. Mutta jatketaan Macaroni-ilmiöstä. Hän on ollut Euroopassa vaatimassa sotilaallista toimintaa Ukrainassa Venäjää vastaan. Euroopassa tätä ei kannattanut kuin osa Eurooppalaisista valtioista. Tästä nousi myös Ranskassa ilmiö, joka vastusti tätä. Tästä syystä Macaroni vaati ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Ne hän myös sai. Vaaleista ennustettiin Macaronille suurta tappiota ja oikeiston voittoa, mutta toisin kävi. Ranskassa alkoi hämmentävä poliittinen tyhjiö kun vasemmistosta ja vihreistä koostuva kansanrintama NFP sai parlamenttiin eniten paikkoja. Macaronin ryhmä pääsi toiselle paikalle ja vasta kolmanneksi selvisi Marine Le Penin johtama oikeistolainen Kansallinen liittouma, josta ennustettiin voittajaa. Mutta hallituksen kokoonpano on nyt hyvin vaikea. Tuloksena sanotaan, että oikealla ja vasemmalle pokkuroiva presidentti on tainnut itse unohtaa, mitä macronismi alun perin tarkoitti. Nyt puhutaan Macron -ilmiön noususta ja tuhosta.

Juhlakokouksessa oli mukana yksi presidentti, jonka valtio ei kuulu Natoon. Hän oli Ukrainan presidentti Volodimir Zelenskyi. Tosin Ukrainan lakien mukaan hän on laittomasti presidentti. Lain mukaan hänen presidenttikautensa päättyi jo 20. toukokuuta 2024. Se, että hän voi jatkaa presidenttinä johtuu lännen tulkinnasta sotatilanteesta. Ukrainan lakien mukaan maata pitäisi johtaa Verhovna Radan puheenjohtaja. Mutta siitähän Zelenskyi ei välitä yhtään. Hänen toimintansa on muutenkin ollut hyvin arveluttavaa. Mutta Yhdysvallat ja Naton jäsenet kaipaavat juuri tällaista miestä Ukrainan johtoon. Tosin menestys Ukrainan nykyisessä sotaoperaatiossa on ollut heikko. Siksi Yhdysvallat  salaisten tietojen mukaan on etsimässä Zelenskyin tilalle uutta johtajaa Ukrainalle. Kun Zelenskyiltä kysyttiin mitä hän ajatteli kun presidentti Baiden esitteli hänet presidentti Putinina hän vastasi, että ei se merkitse mitään, hän vain erehtyi. Demokraattinen puolue on Zelenskyin suurin turva Yhdysvalloissa. Trump tuntee antipatiaa Zelenskyiä kohtaan. Varapresidentti ehdokas JD Vange ei ole kiinnostunut Ukrainasta tippaakaan. Kun Zelenskyiltä kysyttiin kuinka kauan hän aikoo olla vielä Ukrainan presidenttinä hän vastasi, niin kauan kuin sota kestää. No Naton Jens Stoltenberg sanoi, että sota jatkuu vielä ainakin kymmenen vuotta. Zelenskyi  voi toimia virassaan vain niin kauan kuin sota kestää.

Zelenskyi syntyi juutalaiseen perheeseen, jonka kotikieli oli venäjä. Ukrainaa hän rupesi opiskelemaan vasta vuonna 2017. Vielä edes presidenttinä ollessaan hän ei osannut ukrainaa vaan käytti usein puheissaan venäjää tai venäläisiä sanoja. Zelenskyi äänestettiin presidentiksi toukokuussa 2019 hänen suurten lupaustensa perusteella. Tärkein hänen lupauksensa oli lopettaa kaikki sotatoiminta Itä-Ukrainassa ja palauttaa sinne rauha kahden viikon kuluessa. Kuten näemme lupaus ei ole toiminut ollenkaan. Toinen vaaliteema oli korruption poistaminen Ukrainasta. No Zelenskyista on tullut vauras mies. Hän on ilmoittanut omistavansa kuusi asuntoa Ukrainassa ja yhden Lontoossa hienostoalueella. Lisäksi hänellä on 3,8 miljoonan euron arvoinen 15 -huoneinen huvila Italiassa välimeren rannalla Forte dei Marmiassa. Viime vuonna hän osti huvilan Yhdysvalloista Floridasta meren rannalta. Lisäksi hän on ostanut kaksi huvipurtta.

Jos joku vielä muistaa ns. Pandoran paperit -tietovuodon, joissa paljastui, että Zelenskyi oli osallisena salaisessa veroparatiisiyhtiöiden ketjussa, jonka kautta omisti suuren määrän muita kiinteistöjä. Ennen valintaansa presidentiksi Zelenskyi siirsi omistuksensa ystävälleen, mutta näiden osingot maksetaan kuitenkin edelleen Zelenskyin vaimon  Olena Zelenskajan tilille. Juuri nyt Olena tilasi yhden maailman kalleimmasta autoista Bugatti Tourbillonin, jonka hinta on yli 5 miljoonaa euroa. Joten jos Zelenskyi joutuu eroamaan Ukrainan presidentin virasta hänen tuleva elämänsä näyttää olevan hyvin turvattu. Euroopan köyhimmän ja velkaisimman valtion presidentti ja hänen vaimonsa ovat miljonäärejä. Hyvä seikka olisi muistaa kaikki nämä kun menee lahjoittelemaan rahaa erilaisiin Ukrainan hyväksi tehtäviin keräyksiin. Nämä pitäisi muistaa myös meidän hallituksemme. Itse en aio antaa senttiäkään Ukrainan avuksi niin kauan kuin joku Zelenskyin kaltainen on siellä päämiehen virassa.

Kokouksessa oli mukana myös ilmiö, joka on mykistänyt maailman tai ainakin Euroopan. Hän on Unkarin pääministeri Viktor Orban. Hän ei ole presidentti, mutta osaa toimia tehokkaammin kuin yksikään Euroopan presidenteistä. Hän tapasi koko maailman nimekkäimmät henkilöt vain parin viikon sisällä. Ensin hän tapasi Ukrainan presidentin Zelenskyin. Sitten hän tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Seuraavana Kiinan presidentin Xi Jinpingin. Sen lisäksi Yhdysvaltain presidentti Bidenin ja lopuksi Yhdysvaltain entisen ja ehkä tulevankin presidentin Donald Trumpin. Kaikkien kanssa hän neuvotteli. Neuvottelujen kohteena oli lähinnä rauha Euroopassa eli siis Ukrainan ja Venäjän välisen sotaoperaation lopettaminen. Minusta on hienoa, että eurooppalaisten sotaisten päämiesten keskellä on rauhaa maailmaan hakeva henkilö. Mutta EU:ssa ja Natossa ei olla samaa mieltä.

Orban on korostanut rauhaa ja Unkarin pitämistä Venäjä ja Ukrainan sotaoperaation ulkopuolella. Hän on kieltäytynyt asetoimituksista Ukrainaan ja pyrkinyt neuvotteluratkaisuun. Orban on aina pitänyt Venäjän voittoa väistämättömänä. Presidentti Putinille hän kertoi iloitsevansa keskinäiseen kunnioitukseen perustuvasta yhteistyöstä ja vakuutti Unkarin olevan valmis yhteistyön tehostamiseen. Kiinan presidentti Xi Jinping tapaaminen oli hyvin lämmin. Xi Jinping viestitti, että vain silloin kun kaikki suurvallat käyttävät positiivista energiaa negatiivisen energian sijaan voidaan saavuttaa tulitauko. Suurvaltojen tulisi auttaa molempia osapuolia aloittamaan suorat neuvottelut uudelleen. Presidentti Trump luottaa Orbaniin. Tapaamisesta Orban sanoi, että keskustelimme eri tavoista saavuttaa rauha Venäjän ja Ukrainan välille.

Trump on ehdottanut, että rauha Ukrainassa vaatisi Krimin niemimaan ja Donbassin alueiden luovuttamisen Venäjälle. Orban sai kultaiset siivet selkäänsä, mikä näkyy valokuvassa. EU:ssa Orbania on jatkuvasti arvosteltu siitä, miten hän on jarruttanut ja estänyt  EU:n Ukrainaa tukevia toimia ja kutsunut myös Ukrainan presidentti Zelenskyiä vastustajakseen. EU:ssa on ehdotettu jopa sellaisia toimia, joita koskaan aikaisemmin ei ole tehty. On ehdotettu Orbanin erottamista tehtävästään puheenjohtajana tai rahoituksen kieltämistä Unkariin. Minusta tämä on häpeällistä suhtautumista rauhaa etsivää Orbania kohtaan.  Meidän presidenttimme Aleksanteri Stubido on jatkuvasti moittinut omaa linjaansa vetävää Orbania. Mutta onneksi Orban ei ole yksin. Eurooppa on hajaannuksen keskellä ja sekaisin. Esimerkiksi Slovakian pääministeri Robert Fico on ilmoittanut, että hän tukee Orbania  täydellisesti kaikilta osin. Hän olisi lähtenyt Orbanin mukaan, jos olisi ollut kunnossa murhayrityksen jälkeen.

Kiinan presidentti Xi Jinping on yksi  maailman mahtavimmista presidenteistä. Kiina on taloudellisissa tilastoissa ensimmäisellä tai toisella tilalla Yhdysvaltojen kanssa riippuen siitä miten tilastoja tulkitaan. Hänellä on hyvin läheiset suhteet Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Hän on kommunistisen valtion päämies, jolla on uskomattoman rauhallinen ja kärsivällinen johtamisote maahansa. Nykykommunismi Kiinassa on aivan toisenlaista kuin vielä joitakin kymmeniä vuosia sitten. Taloudellisesti Kiinalla on mennyt hyvin vaikka Yhdysvallat ja Länsi-Eurooppa ovat nousseet taloudelliseen taisteluun Kiinaa vastaan monin tavoin. Kiina on yhdessä Venäjän kanssa aloittanut voimakkaan varustautumisen maailman nykyisestä poliittisesta tilanteesta johtuen. Kiina aikoo kasvattaa sotilaallisen voimansa maailman suurimmaksi.

Seuraavan presidentin suhteen on parasta työntää tunteet syrjään. Täällä Suomessa ja lännessä hän ei todellakaan ole kovin suosittu. Siksi tästä voi tulla pitkä tarina. Pyrin kuitenkin olemaan realistinen. Hän liittyy Venäjän kehitykseen erottamattomana osana.  Venäjän presidentti Vladimir Putin on maassaan kansan keskuudessa erittäin pidetty ja suosittu ja tuntuu, että hänen suosionsa vain kasvaa päivä päivältä. Kun tarkastelee Venäjän kehitystä ymmärtää sen hyvin. Vuonna 1991 kun Venäjä syntyi Neuvostoliiton hajotessa Venäjä joutui elämään synkkiä aikoja. Ihmiset elivät suuressa köyhyydessä, työttöminä, näkivät nälkää ja kurjuutta. Mihail Gorbatsov tuhosi Neuvostoliiton eikä osannut tehdä Venäjän hyväksi yhtään mitään. Venäjän ensimmäinen presidentti Boris Jeltsin oli alkoholisti ja tuhosi käytännöllisesti katsoen Venäjän talouden. Kun Venäjän presidentiksi astui Vladimir Putin hän joutui aloittamaan täysin nollatilasta. Talous oli sekaisin, armeija oli ajettu alas, teollisuus oli täysin romahtanut, ihmiset elivät köyhyydessä ja kurjuudessa, Venäjän varoja ryövättiin surutta ja rikollisuus kasvoi huimiin mittoihin.

Putin ryhtyi määrätietoisesti ohjaamaan ja kehittämään maata kaikilla aloilla. Aluksi hitaasti, mutta vähitellen hän on nostanut Venäjän näinä 30 vuotena alhosta yhdeksi vaikutusvaltaisimmista valtioista maailmassa. Maan talous on nyt neljännellä tilalla maailman tilastoissa Kiinan, Yhdysvaltojen ja Intian jälkeen. Teollisuus on maailman nykyaikaisinta ja talous kasvaa nopeammin kuin yhdessäkään Euroopan valtioista. Kasvuvauhti oli välillä 6 - 7 prosentin luokkaa vuodessa ja tämän viimeisen puolen vuoden aikana 5 prosenttia. On katsottu, että tällä hetkellä se on 2 prosenttia. Työttömyyttä ei käytännöllisesti katsoen ole vaan työvoimasta on huutava pula. Se merkitsee hidastetta talouskasvulle. Yhtenä yrityksenä on ollut yrittää pyytää eläkeläisiä jäämään töihin. Jos yksityisen kysynnän kova kasvu jatkuu, kasvu voi olla ennustettuakin nopeampaa sekä vuonna 2024 että 2025. Ja kaikki tämä ennätyksellisistä sanktioista huolimatta. Ymmärrän hyvin, jos kansa rakastaa Putinia. Puolustusteollisuuden kasvu on kasvanut merkittäväksi.

Myös kansainvälisesti presidentti Putin on ollut aktiivinen. Suhteet Kiinan Xi Jinpingiin ja Intian Narendra Modiin ovat erinomaiset. Putin on ollut perustamassa suuria kansainvälisiä järjestöjä kuten BRICS jota Putin oli perustamassa vuonna 2001. Liittouman päätavoite on lisätä jäsenmaidensa välistä yhteistyötä kaupan, rahoituksen, teknologian ja kestävän kehityksen aloilla. Järjestö on kasvanut 10 valtion kokoiseksi ja siihen pyrkii suuri määrä uusia jäseniä. Jo nykyisellään se käsittää yli 40 prosenttia maapallon väestöstä. Yhtenä järjestön tavoitteena on päästä dollarista eroon kansainvälisessä kaupassa. Toinen kansainvälinen järjestö, jota Putin oli perustamassa on Shanghain yhteistyöjärjestöä (englanniksi Shanghai Co-operation Organization, SCO), joka on Euraasialainen politiikan, talouden ja turvallisuuden yhteistyöjärjestö. Järjestö perustettiin 2009 ja siihen kuuluu myös yli 40 prosenttia maailman väestöstä. Järjestö on erittäin suosittu ja siihen on pyrkimässä lukuisa määrä uusia jäseniä.

Sitten on pakko tietenkin ottaa esille sotaoperaatio Ukrainassa. Kaikkien ei tarvitse olla samaa mieltä kanssani operaatiosta. Venäjän kannalta operaatio sujuu hyvin. Putinin ote on hyvin rauhallinen. Venäjä etenee koko ajan omien suunnitelmiensa mukaan. Putinin käsitys operaatiosta lienee vähän seuraavanlainen. Kyseessä on Yhdysvaltojen taistelu menettämästään maailmanherruudesta. Venäjä ja Kiina ovat kasvaneet liian voimakkaiksi maailmassa yhdysvaltojen mielestä, mutta Venäjä helpompana kohteena on otettu käsiteltäväksi ensimmäisenä. Tähän Yhdysvallat on välineellistänyt Naton ja operaatio on aloitettu Ukrainasta. Yhdysvalloille ei merkitsee mitään eurooppalaisten tai ukrainalaisten ihmishenki. Pääasia on estää Venäjää kasvamasta merkittäväksi voimaksi maailmassa. Mutta se on jo myöhäistä. Tähän Trump on ilmoittanut lopettavansa sodan. Trump tapasi Putinin presidenttikautensa aikana useaan otteeseen ja heidän välejään kuvailtiin julkisuudessa tällöin lämpimiksi. Toivon, että hän pystyy keskustelemaan Vladimir Putinin kanssa, niin kuin hän aikoinaan teki jopa Suomen maaperällä vuonna 2018.

Lopuksi otan esille meidän presidenttimme Aleksanteri Stubidon. Olen antanut hänelle tuon nimen, koska se mielestäni sopii hänelle mainiosti. Hän on myynyt maansa. Hän on luovuttanut maansa vieraan vallan käyttöön. Suomi ei enää ole itsenäinen ja puolueeton valtio. Suomi on ajettu voimakkaan uhan alle. Kansan kielellä puhutaan, että naapurin kanssa kannattaa aina elää hyvissä väleissä. Nyt Suomen pahin vihollinen on juuri naapuri ja löytyy heti rajan takaa. Tuota rajaa on yli 1 300 kilometriä ja se on sotilasliitto Naton pisin. Liityttyään Natoon on tämä ajanut Suomen monen uhan alle. Presidentti Stubido on lahjoittanut Suomen maaperää Yhdysvalloille ja Natolle. Yhdysvallat saa Suomen maaperältä ainakin 15 tukikohtaa ja varastotilaa aseilleen. Tämä merkitsee sitä, että myös Venäjän puolelle rajaa tulee sotilaallista toimintaa. Venäjä on sellainen maa ja valtio, että jos se tuntee tulleensa uhatuksi se ei epäröi käyttää voimaansa puolustaessaan itseään. Suomessa elää yhä legenda, että suomalaiset ovat sotilaallisesti monta kertaa parempia kuin muut sotilaat. Tuo in itsensä pettämistä. Monet järkevät sanovat, että voimme kohta olla samassa tilanteessa kuin Ukraina nyt. Tätäkö Stubido haluaa?

En missään nimessä ole ainoa, joka sanoo näin. Muiden joukossa Yhdysvaltain entinen eversti Ann Wreight sanoo Suomelle "Te teitte virheen". Hänen mielestään Suomi ja Ruotsi tekivät virheen liittyessään Natoon. Olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan. Wright tietää kokemuksesta miten Yhdysvallat toimii maailmalla. Yhdysvallat ja Nato käyttävät liian vähän diplomatiaa maailman rauhan edistämiseen. Wreightin mukaan Nato osallistuu sotiin ja synnyttää niitä tarkoituksella. Esimerkkinä hän käyttää Irakin sodan sytyttämistä valheellisin keinoin. Myös Yhdysvaltain aseteollisuudella on siinä osansa. Nato ajattelee, että rauha saavutetaan vain sodan avulla, mutta Wrightin mukaan rauha synnytetään diplomatialla ja niin , ettei ihmisiä tapeta. Suomi on ajettu Natoon, joka on Venäjälle vihollinen. Presidenttimme Stubido on ollut tässä innokkaasti mukana. Hän ajattelee enemmän Naton hyväksi asioita  kuin Suomen asioita.

Bidenin Yhdysvallat on halunnut synnyttää toisen rintaman Ukrainan lisäksi Venäjää vastaan. Alun perin kyse oli Georgiasta, mutta Georgia ei ole halunnut liittyä tähän kahdeksan päivän sodan jälkeen. Nyt Suomesta on muodostumassa mahdollisesti uusi rintama presidenttimme Stubidon avulla. Monien mielestä Suomi on jo sodassa. Unkarin Victor Orban otti ensimmäisen askeleen kohti rauhaa ottamalla yhteyttä Venäjään, mutta sai moitteita jopa presidentti Stubidolta. Mielenkiintoista on miten Trump osaisi hoitaa asioita? Bidenin hoito oli katastrofaalista.

Suomi sulki Venäjän vastaisen rajansa. Tämä oli kaikkien kansainvälisten lakien ja sopimusten vastainen teko.  Näyttää selkeästi siltä, että Suomi ei ole enää oikeusvaltio. Mm. ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin ihmisoikeusvaltuutettu Michael O'Flaherty ilmoitti, että se heikentää merkittävästi oikeutta  turvapaikanhakuun ja murentaa palauttamiskieltoa. Pakolaisethan eivät ole syyllisiä tähän, mutta juuri he joutuvat kärsimään tästä. Amnestyn Euroopan alueen varajohtaja Dinushika Dissanayake tiedotti, että se ei ainoastaan vaaranna turvapaikkaa hakevien ihmisten oikeuksia, vaan johtaa mielivaltaan ja väkivaltaan rajalla. Tällaista lakia ei koskaan olisi pitänyt säätää. Myös Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson ilmoitti, että se kyseenalaistaa Suomen sitoutumisen oikeusvaltioperiaatteeseen ja kehottaa EU komissiota heti selvittämään sen laillisuutta, koska se ylittää EU -lakien sallimat toimet. O'Flaherty sanoi, että Suomen tulisi hylätä se. Laki voisi olla huolestuttava ennakkotapaus muille maille ja koko kansainväliselle turvapaikkajärjestelmälle. Presidenttimme Stubido allekirjoitti lain kuitenkin. Mielestäni se on hyvin häpeällinen teko.

Suomi elää taloudellisesti ja poliittisesti vaikeaa aikaa. Suomella on Stubidon kaltainen presidentti, joka on myynyt maansa ja hirveä Orpon hallitus, joka on ajanut Suomen taloudelliseen ahdinkoon. Suomen talous on retuperällä. Kansalaiset ovat menettäneet luottamuksen hallitusta kohtaan. Siitä kirjoittavat jo monet lehdet. Tästä syystä Orpon hallitus aikoo lakkauttaa suomalaisten ajatuksia kartoittavan Kansalaispulssi-kyselyn. Kansalaispulssi on valtioneuvoston kanslian (VNK) eli ”pääministerin ministeriön” tilaama mielipidetutkimus, jonka tarkoituksena on saada tietoa suomalaisten mielialasta ja tulevaisuuden odotuksista sekä siitä, miten tyytyväisiä suomalaiset ovat viranomaisten viestintään ja toimintaan ylipäänsä. Nyt luku oli surkein tulos tutkimuksen historian aikana. Myös suomalaisten luottamus terveydenhuolto- ja koulutusjärjestelmiin oli laskenut kyselyssä. Vaikka Suomen talous on huonossa jamassa joudumme lisäksi maksamaan Naton jäsenyydestä ainakin miljardi euroa vuodessa. Lisäksi jäsenyydestä tulee valtavasti lisäkuluja välillisistä ja suorista kustannuksista. Naton suorat kustannukset tulevat todennäköisesti kasvamaan jatkossa, mutta välilliset kustannukset ovat suoria merkittävämmät. Kirjoitan jatkossa lisää näistä seikoista.

Valitettavasti tästä tuli nyt turhan pitkä ja silti asiat jäivät hurjasti kesken. Yritän jatkaa seuraavalla kerralla.

 

Hän näkee sieluusikin!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!