maanantai 1. heinäkuuta 2024

 

 

Terveen järjen loppu?

 


On ollut lämmintä ja jopa helteitä. Ilmat ovat olleet hienoja, joten en ole ehtinyt juuri kirjoitella. Ajattelin ottaa tällä kertaa pari asiaa esille, joita maailmassa on pohdittu. Ensimmäinen on paljon puhetta herättänyt Sevastopolin uimarannan yläpuolella räjäytetty amerikkalainen ATACMS -rypäleohjus. Tästä kirjoitin jo viimekerralla. Heti herää kysymys kuka lähettää rypäleohjuksen uimarannalle? Ja tämä tapahtui sunnuntaina, jolloin rannoilla on paljon ihmisiä.  Kesän aikana hienot uimarannat ovat täynnä yleensä lomailevia siviilejä. Siellä on paljon lapsia. Se ei millään voi olla mikään sotilaskohde. Nyt sinne oli lähetetty pommi ja vieläpä rypälepommi. Millaisia ovat ne ihmiset, jotka lähettävät rypälepommeja uimarannalle? Mitä heidän päässään liikkuu? Mitä he ovat ajatelleet?

Mitä amerikkalaiset olisivat tehneet, jos rypälepommi olisi räjäytetty South Beachin rannalla Miamissa tai Fort Lauderdale Beachin rannalla Lauderdalessa ja ihmisiä olisi kuollut ja haavoittunut? Monet ovat sanoneet, että Yhdysvallat olisi heti kostanut  iskun moninkertaisesti ja kohteena olisi ollut mitä todennäköisimmin myös siviilit. Nyt kuoli neljä ihmistä, joista kaksi oli lapsia ja 153 ihmistä haavoittui jotkut hyvin vakavasti, näiden joukossa oli 27 lasta. 

Kasetti- eli rypälepommi on kuorma-ammus, jossa on lukuisa määrä tytärpommeja. Pommi laukeaa ilmassa ja levittää tytärpommit laajalle alueelle. Nämä saattavat koostua esimerkiksi sirpalepommeista, ontelopanoksista, palopommeista, sirotemiinoista tai ohjautuvista tytärpommeista. Nämä saattavat levitä jopa neliökilometrin alueelle. Suurin osa räjähtää heti osuttuaan kohteeseen, mutta osa jää ympäristöön ja voi tappaa jopa vuosien päästä. 111 maata on ratifioinut rypäleaseet kieltävän sopimuksen, mutta näiden joukossa ei ole Suomi, Venäjä, Ukraina eikä Yhdysvallat. Ukraina pyysi Yhdysvalloilta rypälepommeja ja Biden toimitti niitä Ukrainalle. M39  ATACAMS Block I -ohjus käyttää satelliittiohjausjärjestelmää saavuttaakseen maalinsa. Sillä on 950 M74 jalka- ja materiaalitorjuntapommia, joista jokainen on pesäpallon kokoinen ja painaa 0.59 kg. Nämä leviävät ympäriinsä laajalle alueelle räjäytettäessä. Tätä alueen kokoa voidaan muuttaa korkeuden avulla, jolla kuorma vapautuu. Ukrainalle annetut ohjukset lentävät noin 300 kilometrin päähän.

Global Positioining System on satelliittipohjainen navigointijärjestelmä, joka on erittäin tarkka. ATACMS:n GPS -vastaanotin laskee ohjuksen sijainnin useilta satelliiteilta vastaanotettujen signaalien perusteella, joilla ohjus ohjataan kohteeseen. En viitsi tässä selostaa tarkemmin tätä järjestelmää, koska se veisi niin paljon tilaa.  Järjestelmä ei ole riippuvainen ulkoisista signaaleista tai tiedoista. Tämä merkitsee sitä, että Ukraina ei ole itse kyennyt ampumaan ja ohjaamaan näitä ohjuksia, vaan takana on Yhdysvallat. Ukrainalla ei ole satelliitteja eikä toimivaa järjestelmää, jolla näitä ohjuksia voisi ohjata kohteisiinsa. He eivät myöskään osaa käyttää niitä. Joten herää kysymys, miksi Yhdysvallat ohjasi ohjuksen Sevastopolin uimarannalle? Nyt uimaranta on suljettu ja yhä tänä päivänä siellä kerätään räjähtämättömiä ammuksia jopa 5 - 7 metrin syvyydestä merestä.

Paljon huomiota Suomessakin herätti Yhdysvaltain presidenttikilpailun ensimmäinen väittelytilaisuus, jonka CNN oli järjestänyt. Jopa The New York Times arvioi, että presidentti Joe Bidenin olisi jo aika lopettaa vaalikampanjansa. Henkilökohtaisesti yhdyn tähän täysin. Kaikki ovat yleensä sitä mieltä, että Biden epäonnistui täysin tässä tilaisuudessa. Jos ajattelee hänen ikäänsä ja kuntoaan on aivan selvä, että hän ei voi enää kantaa suuren valtionsa vastuuta. Hän on jo 81 -vuotias ja hänen olisi aika siirtyä eläkkeelle. Minun ei ole tässä mitään mieltä käydä kaikkia niitä asioita läpi, mitä tilaisuudessa tapahtui, koska niitä on kommentoitu eri puolilla maailmaa niin runsaasti. Jopa Time -lehden kansikuva ilmoittaa sen hyvin selkeästi. Mutta kaikesta huolimatta hän ilmoitti jatkavansa kisaa. Demokraattien keskuudessa vallitsee paniikki.

Toisaalta ei presidentti Donald Trumpkaan ole paljoa nuorempi. Hän on 78 -vuotias, siis ikäero on vain kolme vuotta. Mutta hän pärjäsi paljon paremmin tässä väittelyssä eikä kompuroinut sanoissaan. Hänen vain väitetään valehtelevan armottomasti. Selkeästi jos nyt pidettäisiin vaalit hän olisi voittaja. Demokraateilla ei näköjään ole tällä hetkellä tarjota parempaakaan vaihtoehtoa kuin Biden. Myös The Economist on pyytänyt Bidenia vetäytymään. Molemmilla ehdokkailla on ollut vaikeuksia oikeuslaitoksen kanssa. Toistaiseksi he ovat selvinneet rahoillaan eli siis "hyssyttelyrahoillaan" selville vesille. Ihmettelen sitä, että niin rikkaalla suurvallalla on niin vanhat presidenttiehdokkaat.

Euroopassa Trump on herättänyt huolta, koska hänen uskotaan suhtautuvan natojohtajiin täysin toisin kuin Biden on suhtautunut. On puhuttu, että Trumpista voi tulla Nato-painajainen. Eurooppa on joutunut ottamaan suuremman roolin Ukrainan sotaoperaatioon, mutta puhutaan, että tämä sotaoperaatio olisi jo loppunut, jos Trump olisi ollut presidenttinä. On kerrottu, että Trump on paljon lähempänä Natosta irtautumista kuin Euroopassa on ymmärretty. Trump on epävakaa presidenttiehdokas. Biden on taas jo vanhuuden höperö.

Euroopassa Ranskan vaalit ovat herättäneet suurta huomiota. Presidentti Macaroni kärsi suuren tappion. Hänen koalitio puolueensa sijoittui vasta kolmannelle tilalle. Huonoon menestykseen syynä pidetään hänen sotaisaa retoriikkaansa Ukrainan  suhteen. Voittaja puolueen  Kansallisen liittouman puheenjohtaja Jordan Bardella ilmoitti, että jos hänestä tulee Ranskan  pääministeri heti seuraavana päivänä Ukrainassa ei enää ole yhtään ranskalaista sotilasta.

Suomea on puhuttanut itärajan sulkeminen. Se olisi kaikkien kansainvälisten säädösten vastaista. Mutta kun kyseessä on Venäjän raja siitä tehdään väkisin luvallista. Lakeja ja säädöksiä väännetään ja käännetään kunnes ne näyttävät täyttävän edes jonkinlaiset lailliset puitteet. Suomi on kansainvälisin sopimuksin sitoutunut antamaan kansainvälistä suojelua sitä tarvitseville. Perustana ovat Geneven vuoden 1951 pakolaisten oikeusasemaa koskeva yleissopimus (pakolaissopimus) ja muut kansainväliset ihmisoikeussopimukset sekä EU-lainsäädäntö. EU:n määritelmädirektiivin (2011/95/EU) mukaan kansainvälistä suojelua saavaksi katsotaan henkilö, jolle on myönnetty joko pakolaisasema (hänelle on annettu turvapaikka tai hänet on otettu kiintiöpakolaisena) tai toissijaisen suojelun asema. Turvapaikanhakijalla tarkoitetaan ulkomaalaista, joka hakee suojelua ja oleskeluoikeutta vieraasta valtiosta. Pakolainen on henkilö, jolle on myönnetty turvapaikka jostakin valtiosta. Pakolaisaseman saa Suomessa myös henkilö, joka otetaan Suomeen UNHCR:n esityksestä pakolaiskiintiössä. Turvapaikanhakija saa pakolaisaseman, jos hänelle annetaan turvapaikka.

Nyt Venäjän kautta tulevat pakolaiset ovat peräisin pääasiassa Afganistanista, Irakista, Syyriasta, Somaliasta, Jemenistä. Siis he ovat kotoisin maista, joihin Yhdysvallat on hyökännyt ja aiheuttanut tuhoa. Yhdysvallat ei ota mitään vastuuta teoistaan. Enimmäkseen turvapaikanhakijat yrittävät löytää parempia olosuhteita elämää varten. Usein he lähettävät rahaa koteihinsa kun saavat työtä. He eivät ole syyllisiä siihen, että he joutuvat kärsimään Suomen toimista. No tästähän nykyinen hallituksemme ei välitä. Nyt hallituksemme on keksinyt käännytyslakia määritellä poikkeuslaiksi, joka on täysin ristiriidassa ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa. Tämä myös näyttää olevan ristiriidassa Suomen perustuslain kanssa, sillä kansainväliset sopimukset on integroitu Suomen perustuslakiin. Ehdotettu poikkeuslaki ei ole sillä tavalla rajattu kuin perustuslaki edellyttää. Lakiesityksessä rikotaan myös muun muassa oikeudenmukaisen hallinnon takeita, joiden mukaan henkilöllä on oikeus saada viranomaiselta päätös hakemukseensa ja valittaa päätöksestä. Kumpaakaan oikeutta ei ole hallituksen esityksessä. Useat lakimiehet ovat sitä mieltä, ettei eduskunnan perustuslakivaliokunta voi hyväksyä esitystä, jos se tekee arvionsa puhtaasti rehellisesti oikeudellisesta näkökulmasta.

Tätä käännytyslakia yritetään laillistaa sillä, että se on vain väliaikainen. Se on määritelty erityiseksi turvallisuuslaiksi. Asia on määritelty ns. välineellistetyksi maahantuloksi. Todellisuudessa se rikkoo perustuslakia ja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia vaikka se olisi voimassa vain rajatun ajan. Todellisuudessa kysymys on siitä, että pakolaiset tulevat Venäjältä ja tämä on Orpon ja presidenttimme Aleksanteri Stubidon kannalta punainen vaate, jonka taakse he eivät näe. Tämän taakse on saatu huomattava osa Suomen kansaakin. Tämä on täysin oikeusvaltion vastaista. Normaalissakin tapauksessa määrittely saattaa kestää vuosiakin vaikka käsittelemässä ovat koulutetut asiantuntijat. Suomi ei ole enää oikeusvaltio.

Maailmassa käydään monia sotia, mutta meillä Suomessa kiinnitetään huomiota enimmäkseen kahteen sotaan, Ukrainan sotaoperaatioon ja Israelin ja Hamasin väliseen Gazan sotaan. Hämmästyttävästi molempien sotien taustalta löytyy myös Yhdysvallat. Useasti on sanottu, että jos sieltä ei löytyisi Yhdysvaltoja molempia sotia ei olisi olemassakaan. En ole käsitellyt juuri Israelin sotaa Hamasia vastaan, koska katson, ettei minulla ole riittävästi tietoa asioista. Olen käynyt kaksi kertaa Israelissa ja nähnyt miten israelilaiset kohtelevat maan alkuperäisiä asukkaita. Heiltä ryöstetään maat ja suljetaan yhä pienempiin muureilla ympäröityihin reservaatteihin. Suurin niistä on Gaza. On kuin heidät olisi suljettu vankileireihin, joiden kokoa jatkuvasti pienennetään. Ulos pääseminen näistä on yhä vaikeampaa.

Alkujaan Israelin alue kuului kokonaan palestiinalaisille. Vuonna 1947 YK:n päätöksellä perustettiin Israelin valtio ja lännen huonon omantunnon takia se sijoitettiin keskelle palestiinalaisaluetta, joka oli Britannian entinen alusmaa. Tarkoituksena oli perustaa alueelle kaksi valtiota Israel ja Palestiina. Israel itsenäistyi 1948 ja siitä lähtien alueella on sodittu. Israelin tukena on aina ollut Yhdysvallat, joka aseisti Israelia sekä poliittisesti että aseellisesti. Näiden sotien avulla Israel on kasvattanut aluettaan nykyiseksi. Sotia on ollut itsenäisyyssota, kuuden päivän sota, Jom Kippur -sota jne. mutta näistä voi lukea vaikka netistä. Aina palestiinalaisten ja arabien uhriluvut ovat olleet hirveitä. Nykyisessä Gazan sodassa on laskettu kuolleen toukokuuhun mennessä jo ainakin 35 000 palestiinalaista, joista 12 500 on lapsia. Yhdysvallat ei koskaan ole tunnustanut palestiinalaista valtiota. Alla olevasta kartasta näkyy suurin piirtein miten Israelin rajat ovat kehittyneet.

No sitten voidaankin mennä Ukrainan sotaoperaatioon. Venäjä etenee rintamalla rauhallisesti vallaten alueen toisensa jälkeen. 26.6.2024 Ukrainasta tuli viesti, että Gorlovkan lähellä Ukrainan asevoimien kuusi pataljoonaa kieltäytyi tottelemasta taistelukäskyä. Ukrainan asevoimien komento kokosi heidät vastahyökkäykseen, mutta he kieltäytyivät käskystä. Se olisi tiennyt heille varmaa kuolemaa. Ja niin tapahtui, että Venäjän joukot yksinkertaisesti marssivat alueelle ilman minkäänlaista vastarintaa. Meillä Suomessakin ilmoitettiin tiedotusvälineissä, että Venäjä valtasi Sumyn kylän Donetskissa. Ei kerrottu, että tämä tapahtui ilman minkäänlaista vastarintaa. Kuri Ukrainan asevoimissa näyttää heikkenevän nopeasti.

Olen kirjoittanut jo monesti, että ihan yleisesti ukrainalaiset nuoret miehet eivät halua astua riveihin taistelemaan rintamalle. Se tietää usein varmaa kuolemaa. Siksi heitä yritetään väkivaltaisesti ja raa'asti pakottaa sotaväkeen sotimaan. Tähän liittyy monia seikkoja, joista voisin nyt kirjoittaa. Yksi uusi ilmiö on näiden rekrytointiautojen polttaminen. Tästä syystä tavallisten pakettivaunujen omistajat kirjoittavat usein tuulilasien sisäpuolelle, että "tämä vaunu ei ole rekrytoijien auto!" Näin niitä ei erehdyksessä polteta. Myös eri puolille Ukrainaa rajojen  läheisyyteen, joiden kautta on paettu Ukrainasta on alettu levittää miinoja. Joissakin paikoissa on käytetty jopa tarkka-ampujia, jotka ampuvat pakoa yrittäviä selkään. Hyvin paljon yritetään käyttää Tisza jokea uimalla tai muilla keinoin pakenemiseen Ukrainasta Romaniaan. Tämä on vaatinut suuren määrän hukkumisia ja varsinkin Romanian rannoilta löytyy jatkuvasti hukkuneiden ruumiita.

Ukraina suunnittelee jo 16 - 17 -vuotiaiden lähettämistä rintamalle. 1.7.2024 ilmoitettiin, että Ukraina oli menettänyt yhden vuorokauden aikana yli 2 000 miestä. Toisaalta vanhuudenhöperö Biden uhkaa ydinsodalla, jos Venäjä valloittaa Ukrainan. Tämä tapahtui keskustelutilanteessa 29.6.2024. Jotenkin asiat ovat nyt kääntyneet päälaelleen. Tässä tilanteessa voisi harkita jo klassisiksi muuttuneita lauseita "Tuet Ukrainaa, joten sinä tahdot siis sodan jatkuvan , Autat Ukrainaa, joten olet tuomassa ydinsodan Eurooppaan, Ukrainaa ei kannata auttaa, sillä sodan loppuminen olisi hyvä asia kaikille, Ukraina ei voi voittaa, joten miksi pitkittää turhaan sotaa Euroopan aseilla, Ukrainan olisi parempi antautua, jolloin tulisi rauha eikä olisi enää pommituksia eikä lapsia kuolisi, miksi jokaisen eurooppalaisen pitäisi kärsiä omassa kukkarossaan siitä, että Ukraina ei halua tehdä rauhaa Venäjän kanssa?, Tärkeintä olisi lopettaa sota ja palata takaisin normaaliin. Minusta nämä lauseet kuulostavat varsin järkeviltä.


 

Mutta piristetään tunnelmaa. Ensimmäinen kuvani on Pietarista, jossa vietettiin yöllä 28. - 29. kesäkuuta juhlaa Алые паруса (Purppura purjeet). Juhlaa vietetään joka vuosi. Juhla on alunperin tarkoitettu vastavalmistuneille nuorille, jotka siis juhlivat läpi yön valmistumistaan erilaisista opinnoistaan. Ensimmäisen kerran sitä vietettiin vuonna 1968. Välillä se lopetettiin, mutta sittemmin se on nostettu  uudelleen esille. Oleellinen osa on ilotulituksella ja purppurapunaisilla purjeilla varustetulla  laivalla. Tähän liittyy tarina, jota en nyt tilanpuutteen vuoksi viitsii kirjoittaa. Olen sen jo aikaisemmin kirjoittanut. On sanottu, että tämä on maailman kaunein juhla.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!