keskiviikko 17. heinäkuuta 2024

 

 

TRUMP tähtäimessä

 

Siis aloitan tietenkin järkyttävästä tapahtumasta, josta kaikki tiedotusvälineemme ovat kirjoitelleet olennaisen. Presidentti Trumpia ammuttiin hänen vaalitilaisuudessaan Pennsylvaniassa lauantaina 13.7.2024. Tämä ei ollut ainakaan minulle kovin suuri yllätys. Tosin hän vahingoittui varsin lievästi vain korvaan. Vielä muutama milli ja pään käännös niin hän olisi menettänyt henkensä. Tapauksessa yksi ihminen kuoli ja kaksi haavoittui. Lisäksi ampuja tapettiin. Koko viime keväästä saakka on Yhdysvalloissa puhuttu ihan yleisesti, että Trump yritetään murhata. Tämä on nyt tätä amerikkalaista presidenttitaistoa. Yhdysvallat on monitahoisesti ja tasoisesti jakautunut ja väkivaltainen yhteiskunta. Entisenä presidenttinä Trumpilla on valtion puolesta elinikäinen henkivartiosuoja, mutta nämä nyt eivät juuri ehtineet toimia. Lisäksi hän oli pyytänyt ylimääräisiä henkivartijoita juuri tähän tilaisuuteen.

Luodin jälki kuvassa

 

Ampuja oli 20-vuotias Thomas Matthew Crooks. Hänetkin siis lopuksi ammuttiin. Hänen motivaatiotaan ei vielä tiedetä. Hän on rekisteröitynyt republikaanipuolueen jäseneksi vaikka oli aikaisemmin lahjoittanut demokraateille vaalirahoitusta . Crooks valmistui Bethel ParkHigh Scoolista vuonna 2022 ja sai 500 dollarin ansiopalkinnon National Mathematics and Science Iniativesta. Hän oli valmistunut koulusta erinomaisin arvosanoin. Vaikka oli saanut matematiikasta palkinnon, hän ei etsinyt jatko-opintoja. Hän asui vanhempiensa luona kotona. Monet sanovat, että kaikki ei ollut hänessä kunnossa. Hän käytti lukiossa metsästysvaatteita mutta ei päässyt ampumajoukkueeseen. Hän asui noin tunnin päässä Butlerista, missä ampuminen tapahtui.


Siis 20 -vuotiaasta Thomas Matthew Crookista on tullut julkisuuteen vaihtelevia tietoja. Hänellä ei ollut rikoshistoriaa. Kuitenkin hänen autostaan ja kotoa on löytynyt pommin rakentamiseen sopivaa materiaalia. Crooks asui Pittsburfhiin kuuluvalla Bethel Parkissa alueella jota paikalliset kutsuvat "hiljaiseksi keskiluokkaiseksi asuinalueeksi". Hänet tunnettiin älykkääksi opiskelijaksi, joka oli erityisen hyvä historiassa ja matematiikassa. Hänestä sanottiin, että kaikki tunsivat hänet kaverina joka tietää kaiken. Toisaalta hänet tunnettiin yksinäiseksi tyypiksi, joka käyttäytyi oudosti ja jota kiusattiin yleisesti. Hän käytti koulussa metsästysvaatteita. Vaikka Crooks menestyi erinomaisesti koulussa, hän ei lukiosta valmistumisensa jälkeen lähtenyt opiskelemaan korkeakouluopintoja vaan jäi asumaan vanhempiensa luokse.

Crooksin vanhemmat Matthew ja Mary Crooks ovat molemmat rekisteröityjä kognitiivisen käyttäytymisterapian ammattilaisia. Toisaalta Crooksin entinen koulukaveri kertoo, että hän oli mitä "Suloisin poika". Hän oli ruipelo, hyvin älykäs, mutta ei mikään koulun suosituin tyyppi. Hän oli hyvin hiljainen ihminen. Hän ei osoittanut mitään merkkejä radikaalisuudesta, eikä ilmaissut poliittisia näkemyksiään.  Vuonna 2021 hän lahjoitti 15 dollaria progressiivisia ja vasemmistolaisia demokraatteja tukevaan ActBlue -kampanjaan. Crooksin äiti oli demokraatti ja isä libertalisti, joka kannatti äärimmäistä vapautta. Mutta itse Thomas tunnettiin konservatiivina.

Thomas oli kiinnostunut ampumisesta. Hän pyrki koulun ampumajoukkueeseen, mutta ei päässyt, koska tiedot eivät riittäneet. Myöhemmin hän liittyi paikalliseen Pennsylvaniassa sijaitsevaan Clairton Sportsman Clubin jäseneksi, jolla oli 200 jaardin eli 182 metrin pituinen ampumarata. Isä osti pojalle murhayrityksessä käytetyn AR-15-tyyppisen puoliautomaattisen kiväärin.

 
Järkyttävä kuva ampujasta teon jälkeen

Monet yleisöstä olivat huomanneet ampujan katolla ennen ampumista ja ilmoittaneet vartijoille, mutta nämä eivät kuulema välittäneet  tästä yhtään. Totuutena kuitenkin kerrotaan, että juuri ennen ampumista yksi vartija oli noussut katolle, mutta ampuja oli kohdistanut aseen häntä kohti niin hän oli kiireesti laskeutunut alas säilyttääkseen henkensä. On paljon puhuttu, että Yhdysvaltojen salainen palvelu olisi teon takana. Poliisille näytettiin monta kertaa katolla olevaa miestä, jolla on ase, mutta se ei reagoinut mitenkään. On paljon puhuttu salaisen poliisin toiminnasta. Esimerkiksi John F.Kennedy halusi lopettaa sodan Vietnamissa ja puhui siitä. Viikon kuluttua tästä hänet ammuttiin. Trump halusi lopettaa Ukrainan avustamisen ja viikon kuluttua häntä yritettiin ampua. Viimevuosina USA:n salainen poliisi on sekaantunut niin moniin skandaaleihin on ihan ymmärrettävää, että tällaista puhutaan. Mitään varmaa ei tietenkään toistaiseksi ilmoiteta julkisuuteen. Elon Musk ilmoitti, että häntä on yritetty ampua jo kaksi kertaa tänä vuonna.

 
Ampumapaikka oli vain 150 metri päässä
 
 Jos Trump ei olisi kääntänyt päätään olisi hän menettänyt henkensä. AR-15-kiväärillä noin 150 metrin päästä ammuttu laukaus osui Yhdysvaltojen entisen presidentin ja nykyisen republikaanipuolueen ehdokkaan Donald Trumpin oikeaan korvaan. Kaikkiaan tilanteessa ammuttiin seitsemän tai kahdeksan laukausta. Tiedot vaihtelevat.

No siis Yhdysvaltojen historiassa ei ole ollenkaan tavatonta, että presidenttejä ja presidenttiehdokkaita yritetään murhata. Trumpin murhayritys ei ole siis mikään poikkeustapaus. Ja vielä voi tapahtua vaikka mitä. Tämä voi olla joillekin yhdysvaltalaisille viimeinen askel aseisiin tarttumiselle. Ei ole salaisuus, että poliittinen polarisaatio ja vihamielisyys konservatiivien ja liberaalien välillä on viime vuosien aikana kasvanut Yhdysvalloissa räjähdysmäisesti. Siis 20-vuotias, lukiossa matemaattisista lahjoistaan palkittu Thomas Matthew Crooks saattoi lauantaina olla vain senttien päässä Yhdysvaltojen historian jonkinasteisen toisen sisällissodan laukaisemisesta. Lukuisia poliittista väkivaltaa käsitteleviä teoksia tehnyt yhdysvaltalaisprofessori Arie Perliger kirjoitti jo vuonna 2015 ”selvittämättömien poliittisten epäkohtien heikentävän demokraattisin toimin luotua rauhallista poliittista ympäristöä”. Professori kertoi The Conversation-median haastattelussa ajatelleen itsekin, että maa oli viikonloppuna vain muutaman sentin päässä sisällissodasta.

Kärkkäällä vaalikilpailulla on Perligerin mukaan mahdollisuus myös lietsoa väkivaltaa, johon poliittisten henkilöiden salamurhat myös lukeutuvat. Molempien valtapuolueiden, mutta etenkin republikaanien retoriikka onkin vuoden 2020 presidentinvaaleissa tulleen tappion jälkeen suorastaan leimahtanut vihapuheen puolelle, jossa vastapuolta demonisoidaan ja kannattajia muistutetaan siitä, että he ovat ”sodassa”. Esimakua retoriikan kärjistymisen seurauksista nähtiin jo vuonna 2021 Capitolin mellakoina tunnetussa tapauksessa. Tuolloin yli sata ihmistä loukkantui ja muutama menehtyi, kun tuhannet Trumpin kannattajat valtasivat maan kongressitalon. Lauantaina korokkeelta poistuva Trump nosti jo nyt historiankirjoihin kirjaillussa hetkessä nyrkkinsä ilmaan ja kehotti kannattajiaan taistelemaan. – Taistelkaa, taistelkaa, taistelkaa, Trump huusi salaisen palvelun viedessä häntä suojaan.

Myös Trumpin varapresidenttiehdokkaaksi valittu Ohion senaattori J. D. Vance riensi sosiaalisessa mediassa oitis muistuttamaan äänestäjiä, että ”kyseessä ei ollut yksittäinen tapahtuma”. – Bidenin kampanjan keskeinen lähtökohta on, että presidentti Donald Trump on autoritaarinen fasisti, joka on pysäytettävä hinnalla millä hyvänsä. Tämä retoriikka johti suoraan presidentti Trumpin murhayritykseen, Vance kirjoitti X:ssä. Poliittisesta polarisaatiosta ei voi toki syyttää pelkästään republikaaneja.

Uutistoimisto Reutersin listaamissa Capitolin mellakoiden jälkeisissä kuolemaan johtaneissa poliittisissa väkivallanteoissa, tekijänä on kuitenkin ollut usein juuri oikeiston edustaja. Reuters kertookin poliittisen väkivallan olevan Yhdysvalloissa pahimmassa kasvussaan sitten 1970-luvun. Yhden maailman vahvimman henkilökultin omaavan Trumpin kuolema olisi voinut palauttaa sen vielä pidemmälle, aina vuoteen 1861 asti. Tuolloin poliittiset erimielisyydet johtivat arvioiden mukaan jopa miljoona henkeä vaatineeseen Yhdysvaltain sisällissotaan. Trumpin kuolemasta seurannut väkivallan aalto olisi tuskin ollut täydellinen uusinta pohjoisten ja eteläisten osavaltioiden täysimittaisesta sodasta. Eri ideologioiden välinen puukkohippa valtiossa, jonka väestöstä noin kolmannes on aseenomistajia, ei olisi kuitenkaan voinut päättyä mitenkään muuten, kuin erittäin verisesti. Viikonloppuna nähty väkivalta olisi voinut hyvinkin siis olla vain esimakua sille kauheudelle, mitä Yhdysvalloissa olisi pahimmassa tapauksessa saatettu todistaa. Se ei ollut yksityinen teko vaan luoti Amerikkaa vastaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!