sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

 

 

PRESIDENTIT ja ydinaseet

 

Hmm... Ilmassa on jotain...  Maailmassa on paljon presidenttejä ja muita "hallitsijoita". Suomessa on uusi presidentti Alexander Stubb nimeltään. Ohessa on virallinen kuva hänestä. Hän on varsin kiero mies. Jo kuvassa oleva kieron ovela hymy kertoo siitä. Minä en luottaisi häneen hetkeäkään. Tämä Aleksanteri Stubido ei ajattele kotimaansa Suomen parasta vaikka on Suomen presidentti. Siksi nimitän häntä Aleksanteri Stubidoksi.  Hän ajattelee Amerikan parasta. Kaikki hänen päätöksensä osoittavat sen. Hän sallii Yhdysvaltojen 15 sotilastukikohdan sijoittamiseen Suomeen. Suomella ei ole niihin minkäänlaisia hallintaoikeuksia vaikka ne sijaitsevat Suomen maaperällä. Suomi on myynyt maansa. Suomi ei edes tiedä säilytetäänkö niissä ydinaseita. Tämä on Suomen turvallisuudelle hyvin, hyvin vaarallista. Tälle Aleksanteri Stubidolle on vain tärkeää, että vastustetaan Venäjää. Se näyttää olevan hänelle jonkinlainen pakkomielle tai psykoosi.

Hänen tärkein tehtävänsä näyttää Suomen presidenttinä olevan vastustaa kaikin keinoin Venäjää. Tämä tulee olemaan Suomelle paitsi hyvin vaarallista ja myös poliittisesti epäedullista. Venäjä on rajanaapurimme ja lähellä Suomen rajaa sijaitsee Venäjälle hyvin tärkeitä ydinalueita. Tällaisia ovat mm. Venäjän toiseksi suurin kaupunki Pietari, sotilasalue Kronstadt ja Kuolan niemimaalla sijaitseva Murmanskin kaupunki. Pietarissa asuu yli 5,3 miljoonaa asukasta, se on kulttuuristaan kuuluisa ja siellä sijaitsee paljon teollisuutta. Kronstadt (ven.  Кронштадт) on vuonna 1703 perustettu laivastotukikohta ja hyvin tärkeä Venäjälle. Nykyään osa Kronstadtin linnoituksesta on liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon. Murmansk on asukasluvultaan maailman suurin pohjoisen napapiirin pohjoispuolella sijaitseva kaupunki (asukkaita yli 307 tuhatta). Murmanskin satama on jäätön ympäri vuoden ja siksi Venäjän viennille hyvin tärkeä. Alueella on ydinkäyttöisten sukellusveneiden tärkeä laivastotukikohta.

Tästä huolimatta Aleksanteri Stubidon toiminta on ollut hyvin epäviisasta. Hyppii joka puolella maailmaa ja puhuu suu täynnä vaahtoa Venäjän vastaista hybridipolitiikkaa. Samalla yrittää pistää Suomen vähäisiä varoja sotatoimiin Venäjää vastaan. Niillä olisi huomattavasti tärkeämpääkin käyttöä täällä Suomessa. Paitsi rahaa hän kannattaa aseiden vientiä ja joukkojen lähettämistä Ukrainaan. Hän ei  edes tiedä onko näissä Suomeen sijoitetuissa  amerikkalaisissa 15 tukikohdassa ydinaseita. Meillä ei ole tietoa tietääkö Venäjä siitä.

Ja sitten on olemassa kaksi muuta presidenttiä, jotka ovat maailman Suuuuurimman valtion kassassa. Kyse on tietenkin Yhdysvalloista, jolla on yli 800 sotilastukikohtaa  ympäri maailman, joista 15 on nyt Suomessa. Kyse on tietenkin yli-ikäisestä presidentti Joe Bidenistä, joka on jo yli 80 -vuotias ja entisestä presidentti Donald Trumpista. Tällä hetkellä he käyvät taistelua toisiaan vastaan, koska Yhdysvaltoihin on tulossa tänä vuonna presidentinvaalit. Tämä vie amerikkalaisilta melkein kaiken huomion maailmasta. Yhdysvallat on valtio, joka kuvittelee hallitsevansa koko maailmaa ja yrittää työntää omaa länsimaista demokratiaansa kaikkialle. Todellisuudessa Yhdysvallat hallitsee lähinnä vain Euroopan "pikkuvaltioita", jotka nöyristelevät  sen edessä kuin pikkuhiiret. Tosin näyttää siltä, että näiden "pikkuvaltioidenkin" kesken alkaa syntyä hajaannusta ja erimielisyyksiä monista asioista.

 
Presidentti Joe Biden kompuroi

Siis yli-ikäinen Biden on tällä hetkellä vallassa ja Trump haastamassa häntä. Mielipidetiedustelujen mukaan Trump johtaa presidenttikilpaa ja tästä Eurooppa näyttää olevan suuresti huolissaan. Biden on kompuroinut vallassa ollessaan ja sekoillut puheissaan ja liikkeissään. Hän ei aina tiedä missä liikkuu, unohtaa nimiä ja sanoja ja kompuroi siellä sun täällä. Mutta senhän ymmärtää kun katsoo hänen ikäänsä. Hän kuuluisi jo vanhainkotiin tai ainakin eläkkeelle. Trump on taas aika arvaamaton monien mielestä ja tästä Yhdysvaltojen alamaiset Euroopassa ovat aika huolissaan. Jos hänestä tulee Yhdysvaltojen 47. presidentti he eivät tiedä, kuinka heidän käy. Trump sai äskettäin oikeudessa tuomion mikä merkitsee sitä, että hän on Yhdysvaltojen historian ensimmäinen presidentti, joka on tuomittu. Myös Yhdysvallat itsessään on aika sekaisin valtataistelusta, jossa käytetään mitä kummallisempia keinoja. 

Tällä hetkellä Yhdysvallat käy valtataistelua maailman herruudesta, jonka se on parhaillaan menettämässä. Maailma muuttuu ja Yhdysvallat yrittää tarrautua menneeseen. Tässä se käyttää hyväkseen Eurooppaa ja eurooppalaisia ja varsinkin Ukrainaa, joka näyttää hetki hetkeltä menettävänsä itsenäisyytensä, jota sillä yli 10 vuoteen on tuskin ollutkaan. Mutta tästä myöhemmin.


 

Sitten on olemassa erään maailman väkirikkaimman valtion presidentti Xi Jinping. Kyseessä on tietenkin Kiinan kansantasavalta, jossa on 1,4 miljardia asukasta. Kiina on parhaillaan kasvattamassa valtaansa maailmassa vähän joka puolella. Tämä tapahtuu mm. Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Yksi kohde on Taiwan, joka historiallisesti kuuluu osana Kiinaan. Xi Jinpingin parhaimpia ja läheisimpiä ystäviä on Venäjän presidentti Vladimir Putin. Heillä on yhteistyötä mm. sotilaallisesti, taloudellisesti ja teknillisesti. Parhaillaan Kiina on kasvattamassa sotilaallista voimaansa vähän joka tavoin.

Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio, yli kaksi kertaa suurempi kuin yhdysvallat. Venäjän presidentti on Vladimir Putin. Hän on kansansa keskuudessa hyvin suosittu. Tutkimusten mukaan hänen suosionsa on vain vuosien varrella kasvanut ja tämä ärsyttää eurooppalaisia. He eivät voi hyväksyä tätä. Myös maailmalla Venäjän suosio ja vaikutusvalta kasvaa. Tätä tapahtuu mm. Afrikassa, Arabi-valtioissa, Latinalaisessa Amerikassa ja Idässä. Hyvä suhteet ovat Kiinaan ja Intiaan ja BRICS -maihin. Erinomaiset suhteet ovat Kiinan presidentti Xi Jinpingiin.  Tällä hetkellä ongelmana on Euroopan suhtautuminen Venäjään. Näyttää kuin kaikki suhteet olisivat katkenneet. Yhtenä syynä on Venäjä sotaoperaatio Ukrainassa, joka näyttää etenevän Venäjän kannalta melko hyvin. Tätä Eurooppa ei tahdo hyväksyä ja pyrkii salaamaan tämän. Vastakkain asettelu voi tuoda pahoja ongelmia maailmaan, varsinkin Eurooppaan.

Eurooppalaisten ja venäläisten käsitykset tästä sotaoperaatiosta poikkeavat suuresti toisistaan. Miksi, on tärkeä kysymys? On hyvä tietää myös muiden mielipide. Venäjän käsitys operaatiosta on suurin piirtein seuraava. Kaikki alkoi kun Venäjä syntyi tai synnytettiin vuonna 1991 Neuvostoliiton hajottua. Se tapahtui melko rauhanomaisesti sen takia, että yhtenä ehtona Venäjälle luvattiin, että Nato ei lähene sen rajoja milliäkään. Tämä lupaus ei ole pitänyt alkujaankaan kuten näemme nykyään. Venäjä on ympäröity Natomailla lännessä joka puolelta - jopa Suomi, Venäjän rajanaapuri kuuluu Natoon. Tämä tulkitaan Venäjällä hyvin vaaralliseksi Venäjälle. Nato on aina ilmaissut, että Venäjä on sen päävihollinen.  Ainoat Venäjän rajanaapurit Euroopassa, jotka eivät kuuluu Natoon ovat Valko-Venäjä ja Ukraina. Vuonna 2014 Ukrainassa tapahtui vallankaappaus ja silloinen presidentti Viktor Janukovyts joutui pakenemaan Venäjälle. Tilalle laittomasti valittiin uusia presidenttejä vaikka Janukovyts ei ollut luopunut koskaan vallasta.

Vallankumouksen jälkeen on Ukraina ryhtynyt hankkiutumaan EU:n ja Naton jäseneksi vaikka oli luvattu ettei semmoista tapahtuisi. Samalla käytiin sisällissotaa Itä-Ukrainassa niitä vastaan, jotka eivät halunneet näitä liittoja. Venäjä ryhtyi puolustamaan heitä ja käytiin kaksi sotaa, jotka itäpuoli voitti 2014 ja 2015. Molemmilla kerroilla tehtiin rauha Minskissä - Minsk I ja Minsk II ja luvattiin, ettei sota jatkuisi. Nämä lupaukset eivät kuitenkaan pitäneet ja myöhemmin Saksa ja Ranska, jotka olivat sopimuksen osapuolia ovat ilmoittaneet, ettei sopimuksia ollut tarkoitettukaan pitävän. Vuonna 2022 alettiin uudelleen suunnitella Ukrainan liittämistä Natoon, jolloin Venäjä pyysi neuvotteluja. Tämä hylättiin suoralta kädeltä sekä Yhdysvalloissa, Natossa että Ukrainassa. Lisäksi Itä-Ukrainan rajalle kerättiin n. 120 000 miehen sotajoukko ilmeisenä tarkoituksena hyökätä sinne. Nyt Venäjä ja Putin katsoivat, että Venäjää on jo tarpeeksi monta kertaa huijattu ja aloitettiin sotaoperaatio Ukrainan nykyistä hallintoa vastaan. Venäjä oli kasvanut jo tarpeeksi vahvaksi tätä varten.

Sotaoperaatio alkoi loistavissa merkeissä 24.2.2022 ja venäläisiä joukkoja oli jopa Kiovassa. Uhan alla Ukraina halusi neuvotella ja sovittiin, että kokoonnuttaisiin Turkissa. Mutta neuvottelujen alussa Ukraina ilmoitti, ettei se voi neuvotella ase ohimolla tarkoittaen venäläisiä joukkoja Kiovassa. Venäjä otti joukot pois, jolloin Yhdysvallat ilmoitti, ettei neuvotteluja kannata pitääkään. Tällöin Ukraina ilmoitti, ettei se neuvottelekaan. Näin Venäjää oli jälleen petetty -  siis kerta toisensa jälkeen. Venäjä on tästä huolimatta yhä ilmoittanut, että se on valmis neuvottelemaan koska tahansa, mutta vastausta se ei ole saanut. Lännessä asioita on tulkittu aivan toisella tavalla, kuten tiedämme. Oli totuus mikä tahansa on syiden eri käsityksillä merkitystä, koska ne vaikuttavat politiikkaan ja sotatoimiin. Oli asioista mitä mieltä tahansa sotaoperaatio jatkuu ja Venäjän mielestä operaatio etenee suunnitelmien mukaisesti. Tätähän länsi ei ymmärrä.

Ukrainan presidentti on yhä  Volodymyr Zelenskyi. Hän toimii laittomasti presidenttinä, koska hänen toimikautensa päättyi nykyisten Ukrainan lakien mukaan 20.5.2024. Presidentin vaaleja ei pidetty, koska sotatoimet jatkuvat, mutta Ukrainan lakien mukaan jos presidenttiä ei voi valita sotatoimien takia Ukrainaa johtaa Ukrainan parlamentti ja viimekädessä sen puhemies. Sen takia Zelenskyi toimii laittomasti tällä hetkellä presidenttinä. Yhdysvallat on ilmoittanut hänelle henkilökohtaisesti, että jos hän ei täytä tehtäviään hänen tilalleen löytyy helposti uusi henkilö. Hänen kannatuksensakin ukrainalaisten keskuudessa on hyvin alamaissa. Siksi hän ei halua vaaleja.  Mutta lännessä politiikkojen keskuudessa hän on suosittu ja siksi hän saa jatkaa presidenttinä vaikkakin laittomasti. Sotatoimet menevät huonosti ja siksi hän karjuu usein omille upseereilleen. Lisäksi hän on jopa pitänyt puheita Venäjän kielellä vaikka se on laitonta Ukrainassa. Tämä osoittaa, että hän on jonkinlaisessa tasapainottomassa tilassa tällä hetkellä. Hänen kotikielensähän on venäjä ja astuttuaan virkaan presidenttinä hän joutui opiskelemaan ukrainan kieltä. Uransa alkuaikoina hän käytti venäläisiä sanoja puheissaan kun ei tiennyt ukrainalaisia. Zelenskyin isä Oleksandr ja äiti Rymma puhuivat kotikielenään vain venäjää. Siksi Volodymyrkin puhui vain venäjää.

Nykyään Ukrainalla on huutava pula miehistöstä. Kuitenkin ukrainalaiset miehet eivät haluaa astua armeijaan, koska eivät halua kuolla. Siksi Ukrainassa tehtiin ankarat mobilisointilait. Mobilisoinnissa käytetään suoraa väkivaltaa. Yksi mies on jo kuollut ja lukuisia joutunut sairaalaan pelkästään mobilisointitoimien yhteydessä. Monet siviilit ottavat osaa väkivaltaisia mobilisointitoimia vastaan. Monet ihmettelevät Ukrainalaisten kaupunkien katujen tyhjyyttä, kun miehet yrittävät piilotella mobilisointia. Kutsuntakirjeitä ei noudateta. Niitä noudattaa tutkimusten mukaan vain alle 1 prosentti kutsutuista. Jos he joutuvat rintamalle he hyvin usein antautuvat venäläisille suurina ryhminä, ettei tarvitsisi kuolla.

 

Euroopassa on noussut käsitys, että täytyisi lähettää joukkoja Ukrainaan. Yksi tällainen on Ranskan presidentti Emmanuel Macaroni. Käsitystä vastaan on toiminut Saksan liittokansleri Olaf Scholz. Tämä heikentää Euroopan yhtenäisyyttä. Molempia henkilöitä vastaan on heidän kotimaissaan noussut kansanliikkeitä. Ja tämä kaikki tapahtuu eurovaalien lähestyessä. Baltian maissa usein kannatetaan joukkojen lähettämistä Ukrainaan. Tunnen, että sisimmässään meidän Aleksanteri Stubidomme kannattaa ajatusta. Viron pääministeri Kaja Kallas sanoo, että Naton ei pitäisi pelätä lähettämästä sotilaita Ukrainaan. Yhdysvallat ei lähetä joukkoja Ukrainaan sanoi presidentti Joe Biden. Samoin tekee usea Euroopan valtio esimerkiksi Unkari. Tämä voisi tulla hyvin vaaralliseksi siksi asenne on hyvin järkevää.

On aivan selvää, että jos Nato lähtee hyökkäyksen tielle tulee Venäjälle tukalat olot. Siksi Venäjä on presidentti Putinin suulla ilmoittanut, että se voi käyttää puolustukseensa ydinaseita. Venäjällä oli äskettäin ydinasesotaharjoitukset ja sen jälkeen taktillisten ydinaseiden sotaharjoitukset. Molemmat harjoitukset ovat herättäneet huolta Euroopassa ja Yhdysvalloissa, mikä toki oli tarkoituskin. Venäjällä on paljon puhuttu Ukrainan käyttämistä pitkän matkan raketeista, jotka ovat lennelleet monin paikoin Venäjälle. On selvää, että tällaiset ohjukset tarvitsevat satelliittien paikannusta, ohjausta ja tietotaitoa ja tähän Ukrainalaisilla ei ole kykyjä. On tarvittu siis länsimaista tietotaitoa ja aseita. Tästä Venäjällä on tultu tulokseen, että olisi oikeuden mukaista, jos Venäjä saisi tuhota nämä länsimaiset ohjauskeskukset, missä tahansa ne sitten sijaitsevatkaan.

Miten täytyy suhtautua siihen jos Ukraina saa esimerkiksi F16 -hävittäjiä? Ukrainalla ei ole enää ehjiä lentokenttiä, joita se voi käyttää. Venäjällä pidetään selvyytenä, että Venäjä voi hyökätä niille länsimaisille kentille, joilta ukrainalaiset F16 -hävittäjät lähtevät tai käyttävät. Miten sitten pitää toimia, jos Ukrainaan lähetetään vielä joukkojakin. Onko oikeutettua sotia myös näitä valtioita vastaan? Naton yhteiset sotavoimat ovat huomattavasti suuremmat kuin Venäjän. Tästä on puhunut Venäjän presidentti Putin. Hänen mielestään on oikeutettua käyttää silloin myös ydinaseita.

 

 
John F. Kennedy ja Nikita Hrustsjov
 
Maailmassa ollaan siis jo toisen kerran tilanteessa, jossa maailmaa voi uhata ydinsota. Vanha legenda vuodelta 1962 kertoo Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välisestä konfliktista, josta sanotaan, ettei maailma vielä koskaan ole ollut niin lähellä loppuaan. Yhdysvaltojen sankaripresidentti John F. Kennedy pelasti silloin maailman. Neuvostoliitto oli sijoittanut Kuubaan ydinohjuksia ja tätä Kennedy piti maalleen vaarallisena. Neuvostoliiton silloinen johtaja Nikita Hrustsov neuvottelujen ja uhkailujen tuloksena vetäytyi hankkeesta ja otti ohjukset pois. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Totuus on, että Yhdysvallat oli ennen näitä tapahtumia sijoittanut ydinohjuksia Turkkiin ja Neuvostoliitto tunsi tämän uhaksi itselleen. Joten Neuvostoliitto tasapainon vuoksi sijoitti ydinohjuksia Kuubaan. Kennedyn ja Hrustsovin välisissä neuvotteluissa sovittiin, että Yhdysvallat ottaa omat ohjuksensa pois Turkista niin silloin Neuvostoliitto ottaa omat ohjuksensa pois Kuubasta. Näin juuri kävi. Sankari olikin silloin Hrustsov eikä Kennedy. Seurauksena oli kuitenkin, että Kuuba joutui taloussaartoon, jossa se on yhä tänäkin päivänä. 


Tässä yhteydessä on pakko mainita Kuuban silloinen presidentti Fidel Castro, joka oli Neuvostoliiton ystävä. Tästä syystä CIA yritti dokumentoidusti salamurhata Castron ainakin 638 kertaa, mutta ei onnistunut siinä kertaakaan. Britit tekivät aiheesta dokumentin jossa näytetään erilaisten myrkkyjen lisäksi käytetyn räjähtäviä näkinkenkiä ja sikareita. On myös pakko mainita kuuluisa Castron ystävä legendaarinen Che Guevara, joka murhattiin Boliviassa 1967. Hänestä jäi jälki maailman historiaan. Olen käynyt Kuubassa ja mieleeni on jäänyt ihmisten suuri ystävällisyys.

Tällä hetkellä Euroopassa on Yhdysvaltalaisia ydinaseita ainakin Belgian Kleine Brogelissa, Saksan Büchelissä, Italian Avianossa ja Ghedi-Torressa, Hollannin Volkelissa sekä Turkin Incirlikissä. Amerikkalaisten mukaan tässä ei rikota ydinsulkusopimusta, koska ne ovat Yhdysvaltojen omaisuutta ja niitä kontrolloivat pelkästään amerikkalaiset sotilaat. Emme tiedä onko niitä myös Suomessa, mutta Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson on sanonut, että sallii amerikkalaisten ydinaseiden sijoittamisen Ruotsiin sodan sattuessa. Ranskalla ja Britannialla on omat ydinaseensa.

Venäläiset ydinaseet sijaitsevat kokonaan Venäjän maaperällä. Niitä ei ole sijoitettu millekään muulle maaperälle. Niitä on maailman eniten ja  ne ovat maailman nykyaikaisimmat ja tehokkaimmat. Presidentti putin on sanonut, että niitä on mahdotonta tuhota ja jotkut mallit pystyvät tuhoamaan jopa Ranskan tai Texasin kokoisen alueen. Nyt presidentti Putin on määrännyt  maansa ydinaseet  korkeimpaan valmiuden tilaan lännen toimien ja puheiden takia. Tästä Eurooppa on hyvin huolissaan. Kannattaa ajatella mihin kaikki voi johtaa. Jos ottaa kaiken tämän huomioon Euroopan ja Aleksanteri Stubidon kannattaisi harkita toimiaan ja sanojaan. Onko maailma jo toisen kerran vaarallisen uhan, ydinsodan partaalla?

Jatkan sitten vanhaa sarjaani kuvista ukrainalaista venäläisille antautuneista sotavangeista. Nimiä ja muita henkilötietoja en kerro eettisistä ja moraalisista syistä. Yhtenä uutena ilmiönä on tullut, että ukrainalaiset antautuvat venäläisille yhä useammin suurina ryhminä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!