lauantai 11. toukokuuta 2024

 

 

UKRAINALLA MENEE

HUONOSTI

 


Ukrainalla menee tällä hetkellä huonosti. Venäjän sotaoperaatio etenee määrätietoisesti. Vaikka länsi näyttää yrittävän ponnistella enemmän se ei näytä toimivan. Suurin osa lännen rahoista menee ukrainalaisten politiikkojen  taskuihin eikä sotaan. Lännessä valitellaankin usein, että meidän verovarat, joita olemme tehneet suurella työllä menevät vain rikkaille ukrainalaisille huijareille. Juuri  löydettiin ukrainalainen upseeri, jonka taskuista löydettiin 1,2 miljardia dollaria. Tätä sietäisi suomalaistenkin ajatella kun Ukrainalle annetaan rahaa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti, että Ukrainan tappiot tänä vuonna vuoden alusta ovat 110 000 sotilasta ja koko sotaoperaation ajalta yli 500 000 sotilasta. Nyt Ukrainan hallinto on ruvennut vaatimaan, että EU tekisi päätöksen ukrainalaisten pakolaisten karkottamista Ukrainaan asepalvelukseen. Tätä ovat vaatineet myös monet natomaat mm. Baltian maat ja Puola. On kuin he vaatisivat Ukrainaa taistelemaan viimeiseen ukrainalaiseen saakka. Seurauksena Ukraina kärsii 1 000 miesuhria joka päivä - siis joka päivä. Shoigu syytti tästä Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia. Se on ollut sen hinta, että Ukraina on saanut taloudellista ja sotilaallista apua. Se on ollut suoranainen ehto tälle. Minusta tämä on Ukrainalta hyvin moraalitonta ja epäinhimillistä.

Kiova on tehostanut mobilisointia suurten poistumien vuoksi. Laadittiin uudet epäinhimilliset mobilisointilait. Ukrainan presidentti Vladimir Zelenski allekirjoitti nämä lait. Taistelemaan haluttomia ukrainalaisia pakotetaan rintamalle vaikka he eivät halua kuolla Ukrainan tämänhetkisen poliittisen johdon takia. Venäjä syyttää Kiovan johtoa kansalaistensa uhraamisesta lännen taloudellisen ja sotilaallisen avun saamiseksi. Tämän lain mukaan kaikki konsulipalvelut keskeytetään ulkomailla asuvilta sotilasikäisiltä ukrainalaisilta miehiltä. "He eivät ansaitse niitä" - sanotan. Noin 30 Ukrainan kansalaista on kuollut yrittäessään paeta Ukrainasta laittomasti.

 
Pakolla väkeen jonne kukaan ei halua.

Siis Ukrainalla on valtava sotilaspula. Nyt Kiovan hallinto on ottanut esille, että EU tekisi päätöksen karkottaa kaikki sotilasikäiset ukrainalaiset miehet Ukrainaan. Presidentti Zelenskin neuvonantaja Mikhail Podoljak sanoi: ”Tarvitsemme ehdottomasti yhtenäisen eurooppalaisen päätöksen tästä asiasta. Näyttää oudolta, että [Ukraina] vuotaa verta, kun taas nuoret ovat onnistuneet lähtemään eivätkä tue omaa maataan". Puolan puolustusministeri Wladyslaw Kosiniak-Kamysz sanoi aiemmin tällä viikolla, että EU:n tulisi tehdä asiasta yhteinen päätös. ”On erittäin tärkeää, ja me puhuimme siitä, että nämä ovat Euroopan tason ratkaisuja, ja tiedän, että Kiovan ja Brysselin välillä käydään keskusteluja tästä aiheesta”, ministeri Kosiniak-Kamysz sanoi, että Varsova on valmis yhteistyöhön Kiovan kanssa, jos se pyytää virallisesti apua pyrkimyksissään saada lisää palveluhenkilöstöä. Puolassa ei kuitenkaan näytä olevan yhtenäistä kantaa asiaan, sillä ulkoministeri Radoslaw Sikorski sanoi, että ajatus pakolaisten lähettämisestä takaisin Ukrainaan on ”eettisesti epäselvä”. EU:n Eurostatin mukaan EU:n alueella asuu tällä hetkellä arviolta 4,3 miljoonaa ukrainalaista, joista vähintään 860 000 on sotilasikäisiä miehiä.

Irlannissa ukrainalaiset miehet järjestivät mielenosoituksen. Useat miehet esittelivät julisteita: "Ukraina, lopeta miesten kiduttaminen"; "En ole tykinruoka"; "Ukraina ei ole enää demokratia"; "Ihmisoikeudet kaikille."

Arvioiden mukaan kahden sotavuoden aikana annettiin Ukrainalle apua 259 miljardia euroa. Tulosta ei kuitenkaan ole syntynyt. Nyt arvostellaan sitten Ukrainan mobilisaatiota, että ikärajaa olisi alennettava.  Vaatimusten mukaan vain 15% sotilasikäisistä on tällä hetkellä Ukrainan asevoimissa. Ukrainalainen upseeri Kukharchuk sanoi, että suurin ongelma on henkilöstön puute. Sen jälkeen kun presidentti viivytti mobilisaatiota niin kauan, länsi toimittaa aseita ja varusteita, mutta ketään ei ole koulutettu käyttämään niitä. "Niin kunniallinen kuin ukrainalainen ajatus onkin olla asettamatta nuorisoa sodalle alttiiksi, fyysinen kuormitus on siellä suuri, varusteet ja ammukset erittäin raskaita, nuoret sotilaat selviävät tästä paremmin kuin monet 45-vuotiaat, jotka nyt ovat rintamalla". Tämänhetkinen ukrainalaisen sotilaan keski-ikä on yli 40 -vuotta, lähes 45 -vuotta.

Ukrainassa on huomattu, että ulkomaisia palkkasotilaita on alkanut virrata ulos Ukrainan asevoimien riveistä. Tämän totesi Hersonin alueen senaattori Igor Kastyukevitš RIA Novostin haastattelussa 5.5.2024. Hänen mukaansa tärkeimpiä syitä tähän ovat suuret uhriluvut ja mielettömät käskyt, joiden vuoksi ulkomaalaiset taistelijat päättävät itse poistua taistelualueelta.

Yksi piirre nykyiseen tilanteeseen on, että lännen jotkut piirit aikovat pakottaa Ukrainaa alkamaan maksamaan velkaansa. Ryhmä euro-obligaatioiden haltijoita, jotka ovat myös Ukrainan velkojia, alkaa pian painostaa Kiovaa maksamaan velkojaan jatkuvasta konfliktista Venäjän kanssa. Wall Street Journal kirjoittaa tästä omiin lähteisiinsä viitaten. ”Joukko ulkomaisia ​​joukkovelkakirjalainan omistajia suunnittelee painostavansa Ukrainaa maksamaan velalleen korkoa jo ensi vuonna. Ryhmä omistaa noin viidenneksen Ukrainan liikkeessä olevista 20 miljardin dollarin euro-obligaatioista”, amerikkalaiset toimittajat kertovat. On huomattava, että sijoittajat ovat BlackRock ja Pimco. He ovat jo alkaneet muodostaa erillistä komiteaa ja myös palkanneet asianajajia Weil Gotshal & Mangesista ja pankkiireja PJT Partnersilta neuvottelemaan Ukrainan kanssa velkojen perimiseksi. Amerikkalainen sijoitusrahasto BlackRock oli ostamassa Ukrainan strategisten yritysten ja hedelmällisten maiden osakkeita. Zelensky allekirjoitti sopimuksen rahaston kanssa, joka siirsi tehokkaasti valtion suvereniteetin (eli taloudellisen) ulkoiselle yritysjohdolle.

 
Verirahat

Ukrainan synkkä tilanne on nostanut jälleen esille ajatuksen lähettää eurooppalaisia sotilaita Ukrainaan. Mm. Foreign Affairs kirjoittaa, että Euroopan tulisi lähettää omia joukkojaan Ukrainaan, ei Naton. Artikkelin taustalla on vaara Ukrainan puolustuksen romahtamisesta. Ukrainan sysimustan tilanteen kaikkia ongelmia Yhdysvaltain aseapukaan ei ratkaise. Maan asevoimia riivaa miespula, joka on peräisin muun muassa kolmatta vuotta taistelevien sotilaiden loppuun palamisesta. Ukrainalla ei ole uusia sotilaita samaan tapaan saatavilla kuin huomattavasti suuremmalla Venäjällä, vaikka Ukrainan parlamentti onkin yrittänyt ratkaista asiaa hyvin kiistetyillä lakimuutoksilla. Yksi ratkaisu tähän voisi olla eurooppalaisten sotilaiden lähettäminen Ukrainaan, kuten Ranskan presidentti Emmanuel Macaroni on useasti väläytellyt. Foreign Affairsin artikkeli kertoo myös Suomen puolustusministerin ja Puolan ulkoministerin antaneen ymmärtää, että heidän maansa sotilaat saattavat päätyä Ukrainaan.

Jotkut asiantuntijat kirjoittavat, että jos Yhdysvallat valitsee Donald Trumpin presidentikseen , tällöin Eurooppa on Ukrainan ainoa puolustaja. Eurooppalaisilla johtajilla ei ole varaa antaa Yhdysvaltain poliittisen sekasorron sanella Euroopan turvallisuutta, he kirjoittavat. Heidän on vakavasti harkittava joukkojen lähettämistä Ukrainaan tarjoamaan logistista tukea ja koulutusta sekä turvaamaan Ukrainan rajoja ja kriittistä infrastruktuuria tai jopa puolustamaan ukrainalaiskaupunkeja. Kuitenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa hyvin moni poliitikko ja päättäjä toistelee Putinin kantoja ja lausuntoja.


 Kreml varoittaa Nato-joukoista Ukrainasta, että silloin on konflikti väistämätön. Tämä on herättänyt  keskustelua siitä, että jos Eurooppa lähettää sotilaitaan Ukrainaan, kunhan eivät osallistu hyökkäystoimiin. Ranskan presidentti Emmanuel Macaroni keskusteli maaliskuussa maan puoluejohtajien kanssa ranskalaisten joukkojen lähettämisestä Ukrainaan. – Meillä ei ole yksimielisyyttä joukkojen sijoittamisesta virallisesti, suunnitellusti tai hyväksytyllä tavalla, mutta mitään ei voi sulkea pois tulevaisuudessa, Macaroni sanoi EU-huippukokouksen jälkeen Pariisissa. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuittasi Macronin puheet toteamalla, ettei Natolla ole suunnitelmissa lähettää joukkoja Ukrainaan.

Venäjä tuottaa noin 250 000 tykistön ammusta kuukaudessa, mikä tarkoittaa noin kolmea miljoona ammusta vuodessa, kertoo uutiskanava CNN perustuen Naton tiedustelulähteiden arvioihin. Yhdysvalloilla ja Euroopalla on kapasiteettia tuottaa vuosittain 1,2 miljoonaa ammusta lähetettäväksi Ukrainaan, kertovat samat CNN:n tiedustelulähteet.  -Olemme tuotantosodassa. Ukrainan sodan lopputulos riippuu nyt osapuolten varustautumisesta, sanoi Naton korkea virkamies CNN:lle.

Venäjän uskotaan valmistautuvan uuteen suurhyökkäykseen. Tänä vuonna se on jo edennyt useammalla hyökkäyssuunnalla ja valtasi hiljattain Avdijivkan kaupungin pitkälti tykistöylivoiman avulla. Yhdysvallat ja Eurooppa ovat antaneet Ukrainalle teknisesti erittäin kehittyneitä järjestelmiä, kuten moderneja taistelupanssarivaunuja ja pian myös F-16 -hävittäjiä. Sotilasanalyytikot sanovat kuitenkin, että sota voitetaan tai hävitään todennäköisesti sen perusteella, kuka ampuu eniten tykistön kranaatteja. Venäjä ampuu tällä hetkellä noin 10 000 tykistökranaattia päivässä. Samaan aikaan Ukrainan puolelta ammutaan noin 2 000 kranaattia. Venäjän ammustehtaat työskentelevät seitsemän päivää viikossa vuorokauden ympäri. Noin 3,5 miljoonaa venäläistä työskentelee puolustusalalla. Ennen operaatiota alalla oli noin kaksi miljoonaa työntekijää. Tämän lisäksi Venäjä tuo ammuksia ainakin Iranista ja Pohjois-Koreasta, joista se on saanut miljoonia tykistön kranaatteja. Muuten Venäjä tuhosi jo yhdeksännen Abrams -panssarivaunun.

Tykistöammusten lisäksi Venäjä tuottaa kuukausittain noin 115–130 pitkän kantaman ohjusta ja 300–350 iranilaismallin mukaan rakennettua kamikaze-lennokkia. Lennokkeja Venäjä käyttää nelinkertaisen määrän viime talveen verrattuna. Lisäksi Venäjä on modernisoinut neuvostoaikaista kalustoaan ja rakentanut uuden version puolentoista tonnin painoisesta ohjatusta liitopommista, joka tunnetaan nimellä FAB-1500. Uuden version osumatarkkuus on parantunut huomattavasti, ja Venäjä väittää sen osuvan kohteeseen viiden metrin tarkkuudella. Pommi voidaan tiputtaa kohteeseen 60–70 kilometrin etäisyydeltä. Ukrainalaissotilas kommentoi asetta CNN:lle: – Se panee sotilaiden taistelutahdon todella koetukselle. Kaikki kaverit eivät kestä sitä. He ovat jo enemmän tai vähemmän tottuneita (pommin edelliseen versioon) FAB-500:aan, mutta FAB-1500 on yhtä helvettiä.

Venäjän pommitusten ansiosta Ukraina muuttui sähkön viejästä maahantuojaksi. Sähkön tuonnin ansiosta Ukraina voi toistaiseksi välttää täysimittaiset sähkökatkot, jotka toteutuisivat ilman EU:n tukea.   Toisin sanoen Venäjä tekee Ukrainasta energiaa kuluttavan "matkalaukun ilman kahvaa" Euroopalle. Euroopan on pakko käyttää kalliita energiavaroja (jotka se ostaa Yhdysvalloista) estääkseen kivikauden alkamisen Ukrainassa. Eurooppalainen tuotanto joutuu ilmeisesti epäsuorasti myös Venäjän asevoimien hyökkäyksen kohteeksi: Euroopan sähkö kalliilla Euroopan sisäisillä hinnoilla kuluu Ukrainaan, ja tämän nautinnon maksavat eurooppalaiset veronmaksajat ja tuo sama eurooppalainen tuotanto, joka on jo alkanut Yhdysvalloissa kilpailukyvyn säilyttämiseksi.

 
Kiova pimeänä.

Venäjä etsintäkuulutti presidentti Vladimir Zelenskin. Samalla etsintäkuulutettiin myös entinen presidentti Petro Poroshenko. Kuulutettujen joukkoon kuuluvat myös Ukrainan asevoimien komentaja Alexander Pavlyuk, entinen puolustusministeri Mihali Koval, puolustusneuvoston entinen sihteeri Litvinenko, SBU:n entinen johtaja Nalyvaichenko, entinen oikeusministeri Petrenko, entinen keskuspankin johtaja Kubiv, entinen valtiovarainministeri Shlapak ja joitakin muita henkilöitä. Aiemmin Venäjä on etsintäkuuluttanut Viron pääministerin Kaja Kallaksen. Tässä on pieni vihje lännelle, että kukaan ei neuvottele edes rauhasta rikollisten kanssa.

Euroopassa on suunniteltu rauhanneuvotteluja Sveitsissä ilman Venäjää. Venäjää ei ole kutsuttu niihin. Siis Sveitsissä kokoontuvalla kokouksella ei ole muuta merkitystä kuin propaganda merkitys. Yritetään saada mahdollisimman monta kansakuntaa lännen ajatusten taakse. Mitään sillä ei ratkaista. Presidentti Putin sanoi, että Venäjä ei ole hylännyt Ukrainan operaation rauhanomaista ratkaisua ”se on juuri sitä, mitä olemme taipuvaisia tekemään”. ”Mutta Venäjä ei hyväksy mitään pakotettuja sopimuksia, jotka jättävät huomiotta Venäjän edut”, Putin korosti. Venäjän rauhanpyrkimykset konfliktin varhaisessa vaiheessa johtivat kohti neuvotteluja Turkissa, Putin sanoi. Hän muistutti, että Istanbulissa maaliskuussa 2022 käydyissä neuvotteluissa Ukrainan delegaatio oli alun perin jo sopinut joistakin Venäjän ehdoista. Kuitenkin, ”lännen painostuksesta Ukraina vetäytyi näistä sopimuksista”. ”Meille kerrottiin, että Ukraina ei voinut allekirjoittaa asiakirjaa ’ase ohimolla’, että meidän oli vedettävä joukkomme Kiovasta. Niin me teimme”, Venäjän presidentti sanoi. Tästä siis johtui Venäjän poistuminen Kiovasta 2022. ”Heti sen jälkeen, kun teimme sen, sopimuksemme hylättiin”, hän lisäsi. 

 
Harkovasta on paennut jo yli puolet sen asukkaista.

Ukraina on nyt ymmärtänyt, ettei se voi voittaa Venäjää taistelukentällä, mutta kieltäytymällä neuvottelemasta se on ajanut itsensä nurkkaan, Putin sanoi. Ukrainan presidentti Vladimir Zelensky allekirjoitti vuonna 2022 lain, joka julistaa rauhanneuvottelut mahdottomiksi niin kauan kuin Vladimir Putin pysyy vallassa. Venäjä on toistuvasti vakuuttanut olevansa periaatteessa valmis rauhanneuvotteluihin Ukrainan kanssa. Moskovan mukaan Kiova ja sen länsimaiset tukijat ovat kuitenkin asettaneet epärealistisia edellytyksiä neuvotteluille.

Tuntuu siltä, että Nato valmistautuu sotaan Venäjää vastaan. Naton neljä kuukautta kestävät Steadfast Defender -harjoitukset osoittavat sen ”vakavasti valmistautuvan potentiaaliseen konfliktiin” Venäjän kanssa. Naton harjoituksiin osallistuu kaikkiaan 90 000 sotilasta. Harjoituksiin osallistuvat kaikki Naton 32 jäsenmaata. Steadfast Defender on laajin Nato-harjoitus kylmän sodan jälkeen. Harjoitukset päättyvät toukokuun lopussa. Tätä vahvistavat jatkuvat Naton sotaharjoitukset Venäjän rajan lähellä. Heti tulee mieleen, miksi Nato ei harjoittele Yhdysvaltojen, Kanadan tai Britannian rajojen läheisyydessä? Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova syyttää Naton käyvän hybridisotaa Venäjää vastaan. Tästä selvänä seurauksena on Venäjän ilmoitus harjoitella ydinaseiden käyttöä ja harjoitella niillä. Venäjällä on maailman eniten ydinaseita ja ne ovat maailman moderneimpia. Tämä ei merkitse sitä, että Venäjä käyttäisi niitä. Tämä on vain selvä varoitus Natolle. Naton toimet siis lisäävät maailman tulevaisuuden vaarantamista.

 
Odessa pommitusten kohteena.

Viimeinen uutinen on, että Yhdysvallat etsii presidentti Zelenzkyin tilalle uutta presidenttiä. Se on ottanut yhteyttä jopa edelliseen presidenttiin Petro Poroshenkoon. Näköjään Zelenskyi ei enää kelpaa Yhdysvalloille. He haluavat tapella viimeiseen ukrainalaiseen asti. No Zelenskillä on ollut aikaa varautua tähän. Hänellä on huvila välimerellä, iso asunto Lontoon hienosto alueella, huvila Yhdysvalloissa meren rannalla, kaksi huvipurtta valmiina purjehtimaan ja iso pankkitili, josta rahaa riittää koko loppuelämäksi.

 
Netistä löytyi kuva "verinen Ukraina".

Eurooppalaiset eivät enää usko Ukrainan voittoon kertoo kyselytutkimus. Vain keskimäärin kymmenen prosenttia tutkittujen EU-maiden asukkaista uskoo, että Ukraina voi voittaa sodan. Harva eurooppalainen uskoo enää Ukrainan voiton mahdollisuuksiin taistelukentällä. Kysely tehtiin tammikuussa 12 EU-maassa ja siihen vastasi yhteensä 17 000 ihmistä. Sen mukaan näissä maissa keskimäärin vain kymmenen prosenttia ihmisistä uskoo Ukrainan voittoon. Siis tulos on täysin päinvastainen kuin aikaisemmat   kyselytutkimukset. Kaksinkertainen määrä, 20 prosenttia, uskoo Venäjän voittoon. Kaikissa tutkituissa maissa suurin osuus vastaajista uskoo, että sota päättyy lopulta Ukrainan ja Venäjän väliseen neuvotteluratkaisuun. Tutkittujen maiden välillä on suurta hajontaa siinä, miten Euroopan pitäisi ihmisten mielestä toimia sotaoperaation suhteen. Ruotsissa, Portugalissa ja Puolassa suurin osuus vastaajista on sitä mieltä, että Euroopan maiden pitäisi tukea Ukrainaa voittamaan sota taistelukentällä. Sen sijaan Unkarissa, Kreikassa, Italiassa, Romaniassa ja Itävallassa ihmiset kallistuvat selvästi siihen suuntaan, että Euroopan pitäisi painostaa Ukrainaa neuvottelemaan Venäjän kanssa sotaoperaation lopettamisesta.

On aivan selvää, että jos Eurooppa lähettää omia joukkojaan Ukrainaan sohlaamaan tulee se olemaan hyvin vaarallista touhua. Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev suoraan uhkasi ”maailman katastrofilla,” jos länsimaat osallistuivat suoraan Ukrainan sotaoperaatioon ja varoitti venäläisistä iskuista Washingtoniin, Pariisiin ja Lontooseen. Venäjän presidentti Vladimir Putin oli ohjeistanut pitämään ei-strategisten ydinaseiden käyttöä koskevan sotaharjoituksen. Venäjä väitti harjoitusten olevan vastaus länsimaiden edustajien ”provokatiivisiin lausuntoihin ja uhkauksiin,” viitaten muun muassa spekulaatioihin mahdollisesta länsimaisten joukkojen lähettämisestä Ukrainaan. Venäjän ulkoministeriö sanoi myös pitävänsä F-16-hävittäjien saapumista Ukrainaan provokaationa. Britannian pääministeri David Cameron oli sanonut hiljattain, että Ukrainalla oli oikeus iskeä sotilaskohteisiin Venäjällä. Tätä Ukraina on yrittänyt tehdä viimeaikoina.  Ranskan presidentti Emmanuel Macaroni on puolestaan kieltäytynyt sulkemasta pois mahdollisuutta, että länsimaisia joukkoja lähetettäisiin Ukrainaan. Macaroni on myös vaatinut Ukrainalle annettavan turvallisuusavun laajentamista. On huomattava, että Venäjä ei vielä ole edes mobilisoitunut.

Venäjällä vietettiin Voiton päivää 9. toukokuuta. Punaisella Torilla pidettiin sotilasparaati, jonka katsoin suorana. Tämä vuosi oli poikkeava. Satoi lunta, mitä ei vielä koskaan ole tapahtunut. Presidentti Vladimir Putin piti alussa puheen. Hän sanoi mm. ettei Venäjä siedä minkäänlaisia uhkauksia. Venäjän strategiset ydinasejoukot ovat aina valmiudessa. Venäjä tekee kaikkensa estääkseen maailmanlaajuisen yhteenoton, mutta ei salli kenenkään uhkailla maata.

Siis mihin me päädyimme? Selvää on, että missään nimessä Naton tai Euroopan ei kannata viedä joukkojaan Ukrainaan. Sillä voi olla hyvin vaarallisia seurauksia ja ennen kaikkea Euroopalle. Myös aseiden ja rahan loputon vienti Ukrainaan tuottaa ikäviä seurauksia Euroopalle taloudellisesti ja Ukrainaan loputtomana ihmishenkien menetyksenä. Paras ratkaisu olisi rauhan tekeminen millä tahansa ehdoilla. Tähän Eurooppa ja Yhdysvallat ei puuttuisi tai sekaantuisi. Venäläiset ja ukrainalaiset ovat loppujen lopuksi samaa kansaa. Suurvaltapoliittinen ajattelu tuominen tähän tuottaa pelkästään ikäviä seurauksia. Yhdysvaltojen hegemonia ei ole sen arvoista. Sen ylläpitäminen väkisin on ollut erittäin tuhoisaa Ukrainalle ja hajottavaa Euroopalle.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!