KUKA HALLITSEE?
Kuulin sattumalta keskustelun siitä kuka oikein hallitsee Yhdysvaltoja. Tämän keskustelun mielipide oli, että Yhdysvaltoja hallitsee raha ja erittäin rikkaat miljardöörit. Ei tämä idea ole uutta minulle. Olen kuullut ja lukenut siitä paljonkin. Sinänsä tällainen mielipide on mielenkiintoinen ja sitä voisi tarkastella paremminkin. Presidentin vaalit lähestyvät siellä ja kaksi ehdokasta ovat voimakkaasti tapetilla - Kamala Harris ja Donald Trump. Kamala Harrisista sanottiin, että hän käyttää huumeita ja siksi nauraa niin suunnattomasti joka paikassa. Joe Biden on taas niin vanha ja sekopäinen, ettei hänestä enää ole päättämään yhtään mitään. Trumpista taas, että hänkin alkaa olla jo liian vanha.
Mutta keskustelijat olivat kuitenkin sitä mieltä, etteivät presidentit itse hallitse Yhdysvaltoja. Siellä vallitsee rahan valta. Kaiken takana on valtavien rikkauksien omistajat, jotka ohjaavat kaikkea Yhdysvalloissa jopa presidenttejä. Ohjailu tapahtuu rahan avulla, jolla ohjataan kansan mielipiteitä, poliittisia puolueita, kongressia, siis edustajahuonetta ja senaattia, oikeuslaitosta, CIA:ta, FBI:tä, ministereitä, politiikkoja ja monia muita tärkeitä henkilöitä ja ryhmittymiä Yhdysvalloissa. Rahan takana on rikas klikki, jonka joukossa on mm. aseteollisuuden omistajia ja tiedotusvälineiden omistajia. He määräävät millaista politiikkaa Yhdysvallat harjoittaa. Demokratialla tässä ei ole mitään tekemistä. Tärkeintä on raha, sen voima Yhdysvaltojen hallitsemisessa ja yhä vahvemman vallan sen saamisessa näille henkilöille. He ohjaavat puolueita ja maan presidenttejä. He yrittävät ohjata koko maailmaa oman tahtonsa mukaisesti. Siis mitään demokratiaa ei siellä ole olemassakaan. Yhdysvalloissa liikkuu sanonta "Ei ole tärkeää miten äänestetään, vaan tärkeää on miten äänet lasketaan". Siellähän vähemmän ääniä saanut voi voittaa vaalit.
Kamala Harris on helpommin ohjailtavissa kuin Trump. Trump on vanha konkari ja voimakas persoona. 1990-luvulla Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Yhdysvalloista tuli maailman ainoa supervalta. Voidaan sanoa, että ainakin siitä lähtien tämä raharyhmä olisi hallinnut koko maailmaa Naton ja aseiden avulla. Se nosti lukuisia sotia ja perusti yli 900 sotilastukikohtaa joka puolelle maailmaa. Mutta vähitellen tilanne on muuttunut.
Maailmaan on noussut muitakin vahvoja valtioita, joiden valta on kasvanut. Tämä alkaa kuitenkin olla jo aika hankalaa näille raharikkaille. Yhdysvallat on menettänyt johtavan asemansa ja tämä on vaikuttanut myös näihin rahakkaisiin tyyppeihin, jotka hallitsevat Yhdysvaltoja. Se on synnyttänyt pelon ja nostanut aggressiota Yhdysvaltain politiikkaan. On ollut mielenkiintoista kuunneltavaa rahan vallasta Yhdysvalloissa.
Näitä muita nousemassa olevia voimakkaita valtioita on esimerkiksi Kiina. Kiinan kansantasavaltaa hallitsee Kiinan Kommunistinen puolue - ei raha. Kiinan presidentti on Xi Jinping, mutta hänen takanaan on Kiinan Kommunistinen puolue joka hänen kauttaan sanoo sanansa. Kiinasta on vaikea sanoa kuka siellä hallitsee, mutta puolueella on selvästi voimakas ote hallintoon. Xi Jinping ei selvästikään ole mikään diktaattori vaikka niin meillä lännessä usein haluttu antaa kuva. Näyttäisi kuitenkin siltä, että Xi Jinpingillä on hämmästyttävän rauhallinen ja kärsivällinen ote. Kiina on voimakkaasti viime aikoina levittänyt hallintaansa idässä ja Afrikassa. Kiinan vaikutusvalta on kasvanut ympäri maailmaa. Kiinan parhaimmaksi ystäväksi on noussut Venäjä ja presidentti Xi Jinpingin parhaimmaksi ystäväksi Venäjän presidentti Vladimir Putin. He suunnittelevat parhaillaan jopa sotilasliittoa. Kiina sanoo, että heidän välillään vallitsee strateginen partnerius. Epäilemättä tämmöinen järjestely olisi turvallisempaa sekä Kiinalle että Venäjälle nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä.
Taloudellisesti seuraavaksi suurin valtio maailmassa on Intia. Monet ennustavat, että Intia menee taloudellisesti ohi Yhdysvaltojen muutaman vuoden kuluessa. Vaikka olen kierrellyt Intiaa en juuri tunne sen poliittista taustaa. Näin ollen minun on vaikea hahmottaa Intian politiikkaa. Wikipedia sanoo, että Intia on liittovaltio, jossa on 29 osavaltiota. Väkiluvultaan se kasvaa vissiin maailman väkirikkaimmaksi valtioksi. Presidentti on tällä hetkellä naispresidentti Draupadi Murmu. Voimakkaammin maata edustaa kuitenkin pääministeri Narendra Modi. Intian ja Kiinan välit eivät kuitenkaan ole parhaimmat, vaikka he kuuluvat moneen yhteiseen kansainväliseen järjestöön. Tärkein niistä on BRICS. Kuitenkin merkittävimmän poliittisen merkityksen saa se, että Narendra Modi on myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin hyvä ystävä. Viime aikoina heidän ystävyytensä on yhä lujittunut merkittävästi. Länteen Intian suhteet ovat alkaneet viilentyä. Myös kauppa Intian ja Venäjän kanssa on tärkeää molemmille osapuolille. Intia saa energiaa ja Venäjä rahaa.
No entäpä sitten Eurooppa? Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Euroopassa vallitsee taloudellinen lama. Myöskin Saksa vaikka se ennen oli Euroopan taloudellinen veturi, kärsii tällä hetkellä suuresta lamasta. Tämä johtuu epäilemättä korkealle nousseesta energian hinnasta. Euroopassa vallitsee melkoinen erimielisyys monesta asiasta. Yksi suurimmista erimielisyyden aiheuttajista on Venäjän operaatio Ukrainassa. Monien jäsenten mielestä taloudellisesta lamasta huolimatta täytyisi Ukrainaan työntää viimeiset rahansa. Tämä ei kyllä ole viisasta. Vanha viisaus mitä enemmän annetaan rahaa ja aseita Ukrainalle sitä enemmän Ukrainassa tulee ruumiita pitää kaikesta poliittisesta väittelystä huolimatta paikkansa. Muutamat Euroopan valtioista ovat kieltäytyneet antamaan rahaa tai aseita Ukrainalle. Mielestäni tämä on järkevää. Jotkut hankkivat yhä halpaa energiaa Venäjältä esimerkiksi Turkin kautta. Mutta en nyt rupea käsittelemään Ukrainan sotaoperaatiota ja sen vaikutuksia Eurooppaan. Jätän sen myöhempään kertaan. Eurooppaa hallitsee kokonaisuutena Yhdysvaltojen politiikka. Siis käytännöllisesti katsoen Yhdysvallat hallitsee Eurooppaa ja käyttää sitä omiin tarkoituksiinsa poliittisesti.
Saksan talous- ja ilmastonsuojeluministeri Robert Habeck hallituksen tiedotustilaisuudessa Berliinissä 9.10.2024. Kuva: John MacDougall / AFP. Saksan hallitus ennakoi, että maan talous jatkaa tänä vuonna supistumistaan. Maan talousministeriö on synkentänyt arviotaan ja ennustaa nyt, että bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia. Edellisessä ennusteessa lupailtiin tälle vuodelle loivaa 0,3 prosentin kasvua. Saksan taloutta painavat heikko kysyntä kotimaassa ja ulkomailla, korkeat korot ja energiakustannusten nousu.
No entäpä meidän rakas kotimaamme Suomi? Kuka sitä hallitsee? Suomessa on vielä suurempi lama kuin Euroopassa. Suomi ei ole enää itsenäinen valtio. Sisäpolitiikkaa hallitsee EU, ulkopolitiikkaa hallitsee Nato. Tähän on johtanut meidän hallituksemme ja presidenttimme Alaxander Stubido. Meillä on harvinaisen epäpätevä hallinto. Hallituksemme on saanut maamme harvinaisen huonoon tilaan. Orpon hallitus kaikkine toimineen on tehnyt varsinkin heikko-osaisten ja vanhusten elämäntilanteen semmoiseksi, että sillä on hyvin vaikea tulla toimeen. Suomen taloudellisesta tilanteesta vastaa selkeästi hallituksemme, jonka päätökset vaikuttavat välillä täysin mielipuolisilta. Kaikkinaiset alueuudistukset ja työpolitiikka ovat tämän hallituksen osalta johtaneet valtavaan taloustaantumaan. Tämä merkitsee yhä kurjistuvaa tilaa, jossa pelkät ennusteet paremmasta tulevasta eivät todellisuudessa johda siihen. Näyttää siltä, että Suomessa menee hyvin vain nikotiinipusseilla ja huonosti menee Ähtärin pandakarhuilla.
Presidenttimme Alexander Stubido ja puolustusministerimme Antti Häkkänen ovat myyneet maamme Yhdysvalloille Naton kautta. Tämä tapahtui todellisuudessa puoliksi salailuja käyttäen. Edes hallituksemme ei aina tiennyt missä mennään. Liittymisemme Natoon on kommentoitu Suomen turvallisuudella, mutta todellisuudessa turvallisuutemme vain huononi. Jouduimme suoraan varmaksi kohteeksi, jos maailmantilanteessa tapahtuisi jotain. Olemme Yhdysvaltojen väline 15 sotilastukikohdalla ja Naton 2 johtokohdalla, jos se haluaa käyttää niitä omiin tarkoituksiinsa. Me emme edes omista omaa maatamme niiden jalkojen alla. Yhdysvallat ja länsi on halunnut lisäksi suunnitella toista rintamaa sotatoimiinsa, ja Suomi olisi mitä loistavimmassa asemassa tähän tarkoitukseen. Lisäksi tässä taloudellisessa tilanteessa joudumme rahoittamaan lukemattomia sotaharjoituksia Naton kanssa. Sen lisäksi meillä halutaan rahoittaa vielä Ukrainankin sotatoimia. Olen sitä mieltä, että ensin pitäisi saada kuntoon oma taloutemme ennen kuin ryhdymme työntämään rahaa johonkin sotatoimintaan, joka on todellisuudessa pohjaton kuilu. Sinne sitä voi työntää loputtomasti vaikka sitä on maallamme liian vähän.
No sitten tuleekin kaikkein hauskin ja mielenkiintoisin osio. Venäjä on uskomattoman mielenkiintoinen ja monipuolinen kohde, jos käsitellään valtion hallitsemista. Käsitteitä on levitetty ääripäästä toiseen varsinkin meillä täällä lännessä. Wikipediassa sanotaan, että Venäjä on puolipresidentiaalinen järjestelmä, jossa valtion päämiehenä toimii presidentti, ja pääministeri ja muut ministerit muodostavat hallituksen. Tämähän on kuin Suomessa. Tosin presidentillä on enemmän oikeutta vaihtaa ministereitä, hajottaa hallitus ja määrätä uudet vaalit. Ulkomailla sanotaan, että välillä hän on yksinvaltias keisari ja sitten taas sanotaan, että maailman paras johtaja, joka on nostanut valtionsa maailman huipulle. Riippuu aina siitä kuka sanoo.
Olen seurannut Venäjän asioita viimeaikoina aika tarkkaan ja paljon. Voin sanoa ainakin seuraavia asioita suoraan ja rehellisesti. Kun presidentti Vladimir Putin viimeksi valittiin hän sai uskomattoman suuren kannatuksen eli 88 prosenttia kansan äänistä. Kolme muuta ehdokasta saivat paljon vähemmän ääniä. Ja yhä Putinia kunnioitetaan suuresti. Vielä koskaan Venäjällä ei ole ollut näin kunnioitettua presidenttiä. Tämä tapahtuu sekä sisäisesti että ulkomailla, mutta ei meillä lännessä. Täällä hän on halveksittu vaikka häntä pelätään. Häntä pelätään ehkä siksi, että hän on niin tehokas ja pätevä. Näin olen ymmärtänyt. Kun Neuvostoliitto hajosi 1990 Venäjä joutui Venäjän ensimmäisen presidentin Boris Jeltsinin aikana jyrkkään alennustilaan. Hän oli alkoholisti, joka ajoi lännen avustamana Venäjän alhoon. Kun Putinista tuli virallinen presidentti vuonna 2000 alkoi hämmästyttävä venäjän nousu taloudellisesti, sotilaallisesti ja muutenkin. Se näkyy alla olevasta käyrästä. Aina kun Putin on ollut presidentti Venäjällä on ollut kasvukausi.
Ennätysmäisistä pakotteista huolimatta Venäjän talouden kasvu on ollut jopa ennustettua nopeampaa. Maailmalla löytyy lukemattomia eri versioita Venäjän talouden kasvuvauhdista joten joudun turvautumaan keskimääräisiin lukuihin. Viimeisen puolen vuoden aikana se on ollut joidenkin tietojen mukaan jopa 8 prosentin luokkaa, mikä on paljon suurempi kuin oli ennustettu. Nyt tulevalle vuodelle on ennustettu 3,5 - 4,4 prosentin kasvuvauhtia, mutta puhutaan, että se tulee olemaan tästäkin nopeampaa. Kasvua hidastaa esimerkiksi työvoiman puute. Venäjällä ei käytännössä ole työttömyyttä vaan suuri puute työvoimasta. Siksi esimerkiksi eläkeläisiä yritetään pitää työssä rahallisin korvauksin ja työtä tekeville on maksettu suuria palkankorotuksia. Talouden kasvuvauhti on ollut niin voimakasta, että Venäjä on noussut viime vuosina neljännelle tilalle maailman tilastoissa ohi Saksan ja Japanin. Alla ovat tilastot.
No sitten meillä vielä ihmetellään presidentti Putinin suosiota. Tällainen kehitys on nostanut Venäjän maailman kehittyneimpien valtioiden joukkoon. Köyhimmät elävät siellä suurin piirtein samalla tasolla kuin suomalaisetkin. Rikkaat taas aivan eri tasolla. Nälkää Venäjällä ei nähdä. Sanktioista huolimatta mistään ei ole puutetta. Kaikkea pyritään valmistamaan itse. Jopa mikrosiruja ja puolijohteita on Venäjällä ryhdytty valmistamaan. Niitä ennen jouduttiin tuomaan ulkomailta lähinnä Kiinasta. Suurimmat kauppakumppanit ovat Kiina ja Intia. Suurin vientituote on öljy, jonka hinta on noussut suurimmilleen moniin vuosiin. Kaikkinainen tuonti ulkomailta on laskenut 5.5 prosenttia. Käytännössä Venäjä ei tarvitse mitään ulkomailta. Sillä on kaikkea omasta takaa.
Olen yrittänyt näyttää oikeaa kuvaa venäläisestä nykyelämästä laittamalla kirjoituksiini osoitteita ihan tavallisesta katuelämästä esimerkiksi Moskovasta. Vaikka Venäjä käy sotaoperaatiota se ei näy mitenkään tavallisen ihmisen elämässä. Myös kansainväliset suhteet Venäjällä ovat erinomaisessa kunnossa. Suhteet moneen valtioon ovat erinomaiset. Olen maininnut jo suhteet Kiinaan ja Intiaan, mutta näitä on valtavasti lisää. Venäjä kuuluu moneen talousliittoon. Näistä voisi mainita BRICS, Shanghain yhteistyöjärjestö (SCO) ja Euraasian talousunioni. BRICS maiden talous on suurempi kuin G7-maiden talous ja se on yhä kasvamassa, koska siihen liittymään halukkaita on yhä enemmän. Jopa Natomaa Turkki on pyrkimässä BRICS:iin. Lisäksi Venäjä kuuluu liitännäisjäsenenä OPEC+sopimukseen, mutta on käytännössä ollut eräs päättävistä elimistä siinä. Lisäksi Venäjällä on yhä kasvava määrä kahdenvälisiä suhteita Arabivaltioihin, Afrikkaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.
Venäjällä on maailman maista toiseksi eniten miljardöörejä heti Yhdysvaltojen jälkeen. Mutta heillä ei juuri ole mitään määräysvaltaa valtion asioihin. Putin on siksi vahva, että venäläisillä miljardööreillä ainoa mahdollisuus on toimia Putinin mukana. Yhteistyö on kuitenkin vahvaa. Venäjä muutti ihan äsken verotuksen progressiiviseksi. Ennen se oli 13 prosenttia tuloista riippumatta. Mutta silti se on hyvin maltillista. Jos verrataan Suomen verotukseen on se kuitenkin aivan toista luokkaa maltillisuudellaan. Voitaisiin ottaa oppia Venäjän mallista. Venäjä on saanut maailman eniten sanktioita eli pakotteita, mutta siitä huolimatta se voi taloudellisesti hyvin. Venäjän sotaoperaatio Ukrainassa menee hyvin ja etenee tilanteiden mukaan. Mutta tällä kertaa en paneudu siihen vaan jatkan siitä toisella kertaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!