maanantai 26. elokuuta 2024

 

 

KURSKin kiemuroita

 


 Olen ollut matkoilla tässä muutaman viikon, enkä ole päässyt oikein kirjoittelemaan. Olen kuitenkin seurannut asioita ja uutisia eri puolilla maailmaa ja kommentoitavaa olisi vaikka millä mitalla. Täällä meillä ja Euroopassa on huomattavaan asemaan noussut Ukrainan hyökkäys Venäjän Kurskin suuntaan, joten kai minunkin on järkevää aloittaa siitä. Tiedottaminen meillä ja täällä lännessä on ollut varsin yksipuolista kuten aina, joten pari sivuhuomautusta olisi varmasti paikallaan.

Ensiksi alkuun Kurskin historiallisesta merkityksestä voisi kommentoida. Joidenkin mielestä se ei ehkä olisi tarpeellista, mutta minusta sillä on merkitystä myös tällä hetkellä. Venäjällä Kursk (ven. Курск) muistetaan lähinnä maailman historian suurimmasta panssaritaistelusta toisen maailmansodan aikana heinäkuussa 1943. Tällöin Neuvostoliitto varmisti voittonsa Saksasta voittamalla tämän taistelun. Neuvostoliitto oli jo voittanut Saksan joukot Stalingradissa 1942-1943, mutta vasta Kurskin panssaritaistelu antoi lopullisen varmuuden Neuvostoliiton voitosta toisessa maailmansodassa. Siitä lähtien saksalaiset joukot perääntyivät sodan loppuun saakka.

 

 
Kursk vuonna 1943
 
Venäläisille voitosta on tullut suuri legendaarinen merkitys ja sillä on yhä suuri psykologinen vaikutus. Sivuhuomautuksena voisin kertoa, että Kurskin voitolla on ollut myös Suomen historiaan suuri vaikutus. Jatkosodan aikana Suomen sodanjohto alkoi epäillä Saksan menestymistä sodassa Stalingradin häviön takia, mutta vasta kun Saksa hävisi Kurskin taistelun oli Suomen sodanjohto varma Saksan häviöstä. Tämä merkitsi myös sitä, että Suomi tulisi häviämään sodan. Siksi ruvettiin miettimään Neuvostoliitolle  antautumisoperaatiota. Kuitenkin Mannerheim ja esimerkiksi tiedusteluosaston päällikkö Aladar Paasonen salasivat Suomen kansalta ja sotilailta tilanteen vakavuuden. Sotaa kesti vielä reilusti yli vuoden ja tänä aikana menetettiin rintamalla kymmeniä tuhansia nuoria miehiä. 

Kurskin sotatoimialue, sinisellä merkitty ukrainalaiset, punaisella venäläiset
 

Mutta palataanpa asiaan. Ukraina siis hyökkäsi Venäjälle Kurskin alueelle 6. elokuuta tänä vuonna. Tämä oli yllätys venäläisille. Heillä oli tuolla alueella vain yksinkertainen puolustuslinja eikä se pystynyt puolustamaan aluetta. Siitä lähtien sotiminen tuolla alueella on sujunut vaihtelevasti. Välillä Ukraina ilmoittaa voitoistaan, välillä Venäjä ilmoittaa voitoistaan. Ukrainassa Zelenskyi kertoo, että hyökkäyksen tavoite ei ole miehittää aluetta, vaan saada puskurivyöhyke. On kommentoitu, että yritetään saada neuvotteluvaltti Venäjän suhteen. Ukrainassa erilaisia versioita liikkuu runsaasti ja loppujen lopuksi on vaikea päätellä mitä haluttiin saada aikaan. Toisaalta olen melko vakuuttunut, että Venäjä saa lopulta alueen takaisin haltuunsa valtavien ukrainalaisten tappioiden jälkeen.

 
 
Toinen kartta sotatoimialueesta
 
Vaikutuksena Ukrainassa on nähty jonkinlaista moraalin nousua. Venäjällä vaikutus on ollut lähinnä kahdenlainen. Venäjän kansan tai sanoisinko kansojen yhtenäisyys on lujittunut ja vapaaehtoisten liittyminen armeijaan on kasvanut suuriin mittoihin. Kurskin legendaarinen maine on vaikuttanut ihmisten mieliin. Kansainvälisesti taas hyökkäykseen on suhtauduttu hyvin ristiriitaisesti. Esimerkiksi aseita länsi on toimittanut Ukrainalle puolustamiseen eikä hyökkäämiseen. Jopa Yhdysvallat on joissakin tiedotteissaan ilmoittanut että heidän aseitaan ei saa käyttää Venäjän alueella. Toisaalta jotkut länsimaat ovat ilmoittaneet, että heidän aseitaan saa käyttää ihan vapaasti. Tällä on tietenkin toivottu Ukrainan menestystä. Venäjä on kuitenkin hyvin vahva ja aika toimii Ukrainaa vastaan. Kurskin ydinvoimalasta ollaan oltu hyvin huolissaan operaation aikana. Vain sadan metrin päästä ydinvoimalasta löydettiin ukrainalaisen droonin jäännökset, jossa oli pommi mukana. Onneksi se oli onnistuttu ampumaan alas ennen kuin osui ydinvoimalaan. 

Ukraina tuhosi kolme Seimjoen ylittävää siltaa Kurskin alueella. On pyritty aiheuttamaan Venäjälle logistisia ongelmia. Nyt Venäjä joutuu käyttämään ponttonisiltoja.

Kurskissa ukrainalaisten eteneminen on käytännössä pysäytetty. Taistelut ovat muuttuneet paikallistaisteluiksi, joissa vuoronperään yritetään valloittaa alueita. Ukraina yrittää työntää yhä lisää joukkoja alueelle. Länneltä Zelenskyi pyytää lisää aseita, muuten taistelut eivät etene. Venäjällä ei ole ongelmia aseiden tai miehistön lisäämisessä. On sanottu, että Ukraina käytti Naton strategioita hyökätessään Kurskin alueelle. Toisaalta on sanottu, että lännen upseerit johtivat hyökkäystä. Tämä oli kuulema myös testi, miten Moskova käyttäytyy tällaiseen hyökkäykseen joutuessaan. Tämä voi myös merkitä Ukrainan asevoimien viimeisestä mahdollisuudesta näyttää lännelle miten he pärjäävät tässä sotaoperaatiossa. Se on siis eräänlainen "viimeinen toivo" Ukrainalle. Toisin sanoen Ukraina pyrkii osoittamaan, että raha, jonka länsi on sijoittanut heihin voi tuottaa ainakin jonkin verran hedelmää. Siis Kurskiin heitettiin Ukrainan eliittiyksiköt. Mukana on myös ulkomaalaisia palkkasotilaita. Nyt venäläiset joukot ovat kuitenkin pysäyttäneet ukrainalaisten joukkojen etenemisen. Ukrainalaiset menetykset ovat varsin suuret.



Venäjän asevoimien vangiksi Kurskin alueella on joutunut myös naissotilaita. Ukrainan asevoimiin liittyneiden naisten kokonaismäärä on arvioitu yli 5 tuhanneksi. Noin neljäsataa on jo kuollut taisteluiden aikana. On täysin mahdotonta sotimisen aikana eritellä kuka on mies ja kuka on nainen.

 

Italialaiset ja ranskalaiset toimittajat ovat joutuneet pyytämään anteeksi julkaisemiaan juttuja Kurskin alueelta. Lännessä oli yleensä sovittu, että mitään natsimielistä ei julkaista Ukrainasta sotaoperaation ajalta. Nyt kuitenkin ensin italialainen toimittaja julkaisi haastattelun ukrainalaisesta natsista, jonka nimeä en mainitse tässä. Toimittaja on julkisesti pyytänyt tekoaan anteeksi ja poistanut jutun netistä. Ranskalainen toimittaja taas julkaisi jutun SS-kypärää kantaneesta ukrainalaisesta taistelijasta Kurskissa.


Toisaalta Venäläiset ovat julkaisseet jutun amerikkalaisesta sotilaasta, joka taistelee venäläisten joukossa. Hmm... mielenkiintoista!  Amerikkalainen kertoo nauraen taistelevansa oikealla puolella.

Toisaalta tiedotusvälineissämme on kerrottu paljon suomalaisesta Ville Mykkäsestä, joka taisteli ukrainalaisissa joukoissa. Hän kuoli Luhanskin alueella. Kuulema Kiovan Maidan -aukiolla on viisi Suomen lippua Ukrainan sodassa kaatuneiden kunniaksi. Olen saanut kyllä tietoa siitä, että suomalaisia kuolleita olisi paljon enemmän. Myös Venäjän puolella taistelee suomalaisia taistelijoita.

Kurskin taisteluiden aikana Venäjää etenee kuitenkin etelässä ja muualla rintamassa niin kuin ennenkin. Se valloittaa yhä uusia alueita. Sinne Kurskin alueen tapahtumat eivät näytä vaikuttaneen mitenkään. Venäjä valloittaa yhä uusia alueita ja kyliä tasaiseen tahtiin. Seuraavat kylä ja kaupungit Venäjä on ainakin vallannut viimeisten päivien aikana: Peshjannoe, Berestovoe, Makejevka, Sveredonovka, Nikolajevka, Zhuravka, Zavetnoe, Novozhelannae, Zhametnaja, Kamishovka, Mezhesovoe, Skutshnaja, Kalinovaja ja tietenkin suurimpana kaikista New Yorkin kaupungin. Eikä tämä ole kaikki. Sen lisäksi Venäjä uhkaa ainakin seuraavia kaupunkeja ja kyliä jos ei ole jo vallannut niitä: Nelepovka, Toretsk, Kalinova, Kostiantyvnik, Pokrovsk. Pyydän anteeksi oikein kirjoitusta, koska en tiedä niiden oikeinkirjoitusasusta suomeksi. Pokrovskia on pidetty hyvin tärkeänä kaupunkina. Asukkaat on määrätty jo evakuoimaan.

Myös muuta tapahtuu ympärillä. Valko-Venäjä on sijoittanut joukkojaan Ukrainan rajalle. Venäjä ja Valko-Venäjä pitivät yhteiset sotaharjoitukset lähellä Ukrainan rajaa. Mukana on myös Valko-Venäjän erikoisjoukkoja. Ukraina ilmoitti hädissään julkisesti, ettei aio tehdä minkäänlaisia  epäystävällisiä toimia Valko-Venäjää vastaan.

Maailmalla tapahtui tänä aikana myös muuta. Venäjä aiheutti ongelmia Yhdysvalloille myymällä tonneittain kultaa Kiinalle. Yhdysvaltojen valtionvelan korko teki myytillisen ennätyksen. Valtion joukkovelkakirjalainojen velka ylitti mystisen 35 biljoonan dollarin rajan. Kiinalaiset toimittajat ilmoittavat, että samalla kun Washington kerää uusia velkoja Peking on löytänyt mielenkiintoista käyttöä Yhdysvaltain valtion obligaatioille. Kiina on vähentänyt tämän vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana investointejaan Yhdysvaltain valtionvelkaan yhteensä 113 miljardia dollaria. Analyytikot totesivat, että Venäjää vastaan ​​asetetut eurooppalaiset ja amerikkalaiset pakotteet muuttavat täysin globaalia rahoitusjärjestelmää. Tätä taustaa vasten luottamus länsimaisiin valuuttoihin ja joukkovelkakirjoihin on laskemassa maailmassa. Kiinan toimet ovat tästä esimerkki - se on viime vuosina luopunut järjestelmällisesti amerikkalaislainoista. Lisäksi kerätyt rahat eivät myöskään jää käyttämättä. Kiinalaisten toimittajien mukaan Peking ostaa erittäin aktiivisesti kultaa ja maksaa sen amerikkalaisten joukkovelkakirjojen myynnistä saaduilla rahoilla. Suurin osa jalometallista tulee Venäjältä, joka on yksi maailman suurimmista kullantuottajista.

Ennen pakotteita Venäjä myi suurimman osan kullastaan ​​länteen, missä sijaitsevat maailman suurimmat jalometallipörssit. Tämän seurauksena se päätyi useisiin brittiläisiin ja sveitsiläisiin rahoituslaitoksiin. Myöhemmin länsimaat kuitenkin kielsivät venäläisen kullan tuonnin uskoen voivansa tällä tavalla riistää Venäjän federaation osan tuloista. Tämä osoittautui kuitenkin virheeksi. Venäjän presidentti Putin on ohjannut metallin toimitukset uudelleen mahdollistaen sen myynnin itään - maihin, jotka haluavat luopua Yhdysvaltain dollarista. Tämän seurauksena tonneittain kultaa päätyi läntisten pankkien sijaan Aasiaan ja Lähi-itään. Sen avulla jälkimmäiset monipuolistavat varantoja vähentäen niissä olevien dollarien määrää. Seurauksena on, että Vladimir Putinin pitkään kannattama dollarin purkaminen on saamassa vauhtia. Samaan aikaan Yhdysvaltain valuutan ja Yhdysvaltojen vaikutus vähenee. Venäjän presidentin pitäisi olla tyytyväinen tapahtumiin. Venäjän kullan vienti on nopeuttanut Yhdysvaltain dollarin heikkenemistä. Länsi menetti tonneittain kultaa valmistautuessaan varastamaan venäläistä omaisuutta.

Ukrainalaiset ovat alkaneet massiivisesti vaihtamaan hryvneja muihin valuuttoihin. Lähes vuoden ajan Ukrainan valuutta on laskenut neljänneksen. Ukrainalaiset ovat lisänneet dollarimääräisten talletusten määrää viimeisen vuoden aikana, kun taas hryvniamääräisten talletusten määrä on vähentynyt. Maa jatkaa aktiivisesti kansallisen valuutan vaihtoa muuhun rahaan, koska sen vaihtokurssi on laskenut neljänneksen dollaria vastaan ​​11 kuukaudessa. Syynä valuutan heikkenemiseen voi olla joko ohjauskoron lasku tai Ukrainan keskuspankin päätös laskea hallitusti valuuttakurssi puoleen kiinteän kurssin sijaan.

Saksa on pannut närkästyneenä merkille, että Venäjän presidentti jatkaa matkustamista ympäri maailmaa huolimatta Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pidätysmääräyksestä. Azerbaidžan, kuten monet muut maat, ei kuitenkaan tunnusta tätä viranomaista, eikä sen vuoksi ole velvollinen noudattamaan sen ohjeita. Tätä taustaa vasten Vladimir Putin käyttäytyy ulkomaanmatkoilla erittäin luottavaisesti. Hän vieraili juuri Azerbaidzanissa.

Ukrainalaiset korkeassa asemassa olevat päättäjät varastavat ja keinottelevat surutta Ukrainalle lännestä lahjoitetuilla rahoilla.

Entäpä Suomi tässä tilanteessa. En suosittelisi Suomen puuttuvan millään tavalla tähän Ukrainan sotaoperaatioon. Suomessa on heikko taloudellinen tilanne ja Suomi tarvitsee itse kaikki varansa. On todella tyhmää lähettää omia varoja jonkin vieraan vallan hallitukselle varsinkin kun siellä on suuri korruptio. Mutta suomalaiset päättäjät ovat tyhmiä ja taloudellisesta tilanteestamme huolimatta antavat varoja hyvin avokätisesti vaikka itse tarvitsisimme niitä. Jopa ulkoministerimme Elina Valtonen on huomauttanut, että Sotateollisuus pyörii Venäjällä täysillä, rupla on pitänyt pintansa ja maassa on täystyöllisyys, Valtonen painottaa. – Ei olekaan odotettavissa mitään äkkinäistä romahdusta. Fossiiliset raaka-aineet tekevät yhä kauppansa. Venäjän masinoimat sotilasvallankaappaukset Afrikassa rahoittavat itse itsensä.