keskiviikko 26. kesäkuuta 2024

 

 

SEURAUKSET?

 


Hei! Juhannus meni hurjissa merkeissä. Mansikkakuu oli näkyvissä.

Sveitsin ns. "rauhankonferenssi" 15. - 16.6 epäonnistui siis täydellisesti.  Yli puoli maailmaa hylkäsi ’rauhankonferenssin’ Sveitsissä ja Ukrainan sotaa tukeneesta julistuksesta vetäydyttiin ja kokouksesta poistuttiin nopeasti. Huomattavaa on, että edes Yhdysvallat ei seiso Sveitsin kokouksen asialistan takana. Vaikka Joe Biden oli juuri Italiassa G8-kokouksessa perjantaina, hän torjui huippukokoukseen osallistumisen lauantaina ja lensi takaisin Washingtoniin. Varapresidentti Kamala Harris, jolta odotettiin aktiivista ja johtavaa roolia, vietti kokouksessa vain muutaman tunnin ja poistui paikalta mahdollisimman nopeasti. Voi olla, että jotkut pitävät vieläkin kokousta onnistuneena, mutta se on kyllä itsensä pettämistä. Sille pyrittiin antamaan merkitystä, jota sille ei tullut. On selvää, että jos pääosien esittäjät eivät osallistu kokoukseen sillä ei ole mahdollisuuksia saavuttaa yhtään mitään.

 

Venäjän presidentti Vladimir Putin yllätti kaikki menemällä18.6. viralliselle vierailulle Pohjoiskoreaan ja tapaamalla Pohjoiskorean johtajan Kim Jong Unin. Putin lahjoitti Jong Unille Taurus -merkkisen loistoauton henkilökohtaiseen käyttöön. Se oli jo toinen tällainen loistoauto, jonka Putin lahjoitti hänelle. He ajelivat sillä pitkin ja poikin katuja. Kim Jong-Un lahjoitti Putinille kaksi valkoista koiraa. Suurin yllätys oli kuitenkin, että he allekirjoittivat  strategisen yhteistyösopimuksen, joka sisältää keskinäisen avunannon mikäli maat joutuvat hyökkäyksen kohteeksi. Tätä on sanottu Putinin onnistuneeksi siirroksi maailman valtapeleissä. Itse olen ajatellut jo pitkään, että tällainen sopimus voisi olla erittäin upea, jos se tehtäisiin myös Kiinan, Valko-Venäjän ja Iranin kanssa. Syntyisi ikään kuin liitto, joka olisi vastapaino Natolle. Myöhemmin havaitsin, etten ole ainoa, joka oli ajatellut näin.

Sopimus on herättänyt lännessä suurta pahennusta. Yhdysvallat lisäsi Pohjoiskorealle sanktioita ja Eteläkorea on osoittanut hysterian merkkejä ilmoittamalla, että ryhtyy aseistamaan Ukrainaa. Eteläkorea tekee "ison virheen", jos päättää toimittaa Ukrainalle aseapua sanoi Putin. Vuosina 1950 - 1953 käytiin Korean sota. Pohjoiskorea valloitti aluksi melkein koko Korean niemimaan, mutta silloin sotaan yhtyi laittomasti Yhdysvallat ja työnsi takaisin Pohjoiskorean joukot. Tapaus on pyritty väärentämään YK:n toimintana. Silloin Kiina ryhtyi avustamaan Pohjoiskoreaa ja Neuvostoliitto aseistamaan seurauksena Yhdysvaltojen joukot työnnettiin nykyisille rajoille. Näistä seikoista johtuen alueella on edelleen molemmin puolista vihoittelua.

 Pohjoiskorea on nykyisin ydinasevaltio ja sen asetuotanto on huimaavaa. Sen asevoimat ovat lähes 1 200 000 sotilasta. lisäksi reservissä on 600 000 sotilasta. Mannerten väliset ohjukset kykenevät kuljettamaan ydinkärkiä lentävät  jopa 9 000 kilometrin päähän. Tilastojen mukaan Pohjoiskorea on 5:nnnellä sijalla maailman asevoimien vahvuudessa. Sanotaan, että Pohjoiskorea on antanut aseapua Venäjälle Ukrainan sotaoperaation aikana. Aikoinaan Pohjoiskorea näki nälkää, mutta Putin sanoi, että Venäjä voi nykyään auttaa Pohjoiskoreaa jos ruokaa tarvitaan. Putin kutsui Kim Jong Unin Venäjälle vierailulle.


Pohjoiskorean jälkeen Putin vieraili 19.6. Vietnamissa. Hän tapasi uuden presidentin To Lamin ja kommunistisen puolueen pääsihteerin Nguyen Phu Trongin. Samalla hän julkaisi vietnamilaisessa  Nhan Dan -sanomalehdessä artikkelin, jossa kerrottiin Vietnamin sodasta. Neuvostoliitto ja Kiina olivat melkein ainoat maat, jotka avustivat Pohjois-Vietnamia aseellisesti sodan aikana. Sota käytiin vuosina 1955 - 1975, siis se kesti yli 20 vuotta. Lopulta Pohjois-Vietnam voitti ja Yhdysvallat pakeni maasta. On sanottu, että Yhdysvallat hävisi tuon sodan. Kaikkialla maailmassa osoitettiin mieltä Yhdysvaltoja vastaan ja näin myös Suomessa. Putin muistutti Neuvostoliiton ja Vietnamin välisistä lämpimistä suhteista. Monet näkevät, että Putin pyrkii muodostamaan Venäjälle ystävällismielisten valtioiden koalition, johon myös Vietnam kuuluisi. AFP:n mukaan kulisseissa puhutaan kuitenkin, että pöydällä olisi puolustusyhteistyön mahdollisuus liittyen Venäjän sotaoperaatioon Ukrainassa.

Ukrainan sotaoperaation aikana presidentti Putin on vieraillut ainakin Kiinassa, Iranissa, Valko-Venäjällä, Kirgisiassa, Armeniassa, Kazakstanissa, Uzbekistanissa, Saudi-Arabiassa ja Yhdistyneissä Arabiemiraateissa. Valkoisessa talossa Venäjän presidenttiin suhtaudutaan lähinnä kansainvälisesti etsintäkuulutettuna roistona. Siksi Putinin vierailu aiheuttaa melkoisen kolhun Vietnamin ja Yhdysvaltojen suhteille. Putinia ei edelleenkään nähdä maailmanlaajuisesti poliittisena hylkiönä, vaikka länsimaat niin toivoisivat sitä.

Venäjällä on myös muisteltu toisen maailmansodan alkamista 22.6.1941. Yöllä klo 4.00 ilman mitään ilmoituksia tai varoituksia Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon ja kutsui sitä Operaatio Barbarossaksi. Sodassa Neuvostoliitto menetti yli 27 miljoonaa ihmishenkeä, mutta voitti kuitenkin sodan. Venäjä kutsuu sitä nimellä Suuri isänmaallinen sota. Sota päättyi Berliinin valtaukseen 2. toukokuuta 1945. Itärintaman suurta merkitystä toisessa maailmansodassa kuvaa hyvin se, että peräti 80 prosenttia Saksan miestappioista tuli itärintamalla.

Ukrainassa Venäjän sotaoperaatio jatkuu edelleen Venäjän joukkojen vallatessa rauhallisesti yhä uusia alueita. Ukrainalla on valtava miespula. Ihmiset eivät halua astua Ukrainan armeijaan. Varsinkaan suomalaiset eivät kommentointien perusteella halua pitää sitä totena. Mitenkähän Suomessa kävisi, jos Suomeen kohdistuisi tällainen sotaoperaatio? Minä en ainakaan haluaisi astua rintamalle. Tultaisiinko minua väkivalloin hakkaamalla ja pahoin pitämällä hakemaan rintamalle? Mieluummin  menisin vankilaan kuten viimesodassa Suomen kuuluisin pasifisti Arndt Pekurinen. Lopultahan hänet kuitenkin raahattiin rintamalle 1941, pahoinpideltiin ja ammuttiin.

Mutta Ukrainassa se on tätä päivää. Ukrainalla on yhä paheneva miespula. Ukraina menettää joka päivä noin 1 000 - 2 000 miestä ja viikoittain 10 000 - 18 000 miestä. Menetykset ovat hurjia. Mutta lännessä toivotaan kuitenkin sodan jatkuvan ja aseita toimitetaan suuria määriä välittämättä ukrainalaisista ihmisuhreista. Presidentti Volodimir Zelenskyi haluaa pysyä vallassa vaikka Ukrainan lakien mukaan hänen presidenttiytensä päättyi jo 20. toukokuuta. Hän toimii siis laittomasti ja länsi hyväksyy tämän. Zelenskiy nimitti armeijan uudeksi ylipäälliköksi Oleksandr Syrskyin. Hänen pohjakoulutuksensa on Moskovan korkeampi sotilaskoulu. Hänen kotikielensä on venäjä ja hän puhuu huonosti ukrainaa. Salaperäistä on se, että häntä vastustaa jyrkästi Maryana Bezuglaya niminen nainen. Tämä nainen toimii Kansallisen turvallisuuden, puolustus- ja tiedusteluvaliokunnan varapuheenjohtajana, valvoo Naton arvojen ja standardien käyttöönottoa, kansainvälistä sotilaallista yhteistyötä ja toimii rauhanturvaamista käsittelevän alivaliokunnan puheenjohtajana. Hän on Naton parlamentaarisen yleiskokouksen pysyvän valtuuskunnan jäsen. Hän on opiskellut mm. Yhdysvalloissa. Entinen ylipäällikkö Valerii Zaluzhnyi määrättiin lähettilääksi Britanniaan, mutta hän vain käväisi siellä eikä ole hoitanut enää tehtäviä.

 
Ukrainan armeijan uusi ylipäällikkö Oleksandr Syrskyi

 
Häntä vastustaa Maryana Bezuglaya


 Venäjä otti käyttöönsä uuden aseen FAB-3000 M-54 pommin. Yhdellä laukauksella meni yli 70 ukrainalaista sotilasta. Ukraina sai käyttöönsä amerikkalaisia pitkän matkan rypälekärjillä varustettuja ATACMS -ohjuksia. Niitä ammuttiin 23. kesäkuuta Sevastopoliin. Neljä niistä venäläiset ampuivat alas. Yksi niistä lensi kauaksi harhaan ja räjähti siellä aiheuttamatta mitään vahinkoa. Mutta yksi lensi Sevastopolin uimarannalle ja räjähti siellä. Neljä ihmistä kuoli, josta kaksi oli lapsia. 151 ihmistä loukkaantui. 23. päivä oli sunnuntai ja rannalla oli paljon ihmisiä. Miksi rypälepommi piti ampua juuri silloin uimarannalle? Siellä ei ole mitään sotilaskohdetta.  Venäjän puolustusministeriö on korostanut, että vastuu näistä iskuista on Yhdysvalloilla. Nämä ohjukset tarvitsevat satelliittikoordinaatteja, joita ukrainalaisilla ei ole. Miksi koordinaatit suunnattiin uimarannalle, joka ei ole sotilaskohde? Ukrainan puolustusministeriön tiedustelupäällikkö Kyrylo Budanov sanoi, että Krimillä ei ole siviilikohteita. Kaikki ovat sotilaallisia kohteita.

 
Kyrylo Budanov

 
Sevastopolin uimaranta kasettipommin iskun aikana.

Oli niin tai näin ajattelin jatkaa vanhaa sarjaani ukrainalaisista venäläisille antautuneista sotavangeista. Tosin olen jo monta kertaa ajatellut jo lopettaa koko sarjan julkaisemisen, koska vankeja tulee niin tuhottomasti. Nimiä ja muita henkilötietoja en kerro eettisistä ja moraalisista syistä: