ITSE(P)NÄINEN SUOMI
Tarkoituksenani oli tällä kertaa kirjoittaa Suomesta ja tilanteesta Suomessa. Suomi on itsepäinen, anteeksi itsenäinen valtio toistaiseksi. Ajattelin, että ehkä on hyvä käyttää huumoria kuvituksessa vastapainona muulle tekstille. Maatamme johtaa tällä hetkellä presidentti Alexanteri Stubido. Olen käyttänyt tuota nimeä hänestä jo pitemmän aikaa, koska se tuntuu mielestäni kuvaavan häntä hyvin. Hän on ihminen, joka matkustelee paljon, mutta ei tunnu saavan juuri mitään tuloksia aikaan. Jo viime kerralla kirjoitin paljon Suomen tilanteesta tällä hetkellä. Ajattelin vähän avata tilannetta lisää. Suomessa on heikko taloudellinen tilanne. Näyttää siltä, että se vielä huononee. Juuri mitkään merkit eivät näytä, että tilanne paranee. Tosin poliitikot usein väittävät ihan muuta, mutta tämähän johtuu tietenkin politikoinnista. Yksittäisiä tapauksia esiintyy siellä sun täällä, ja näitä pyritään nimen omaan korostamaan tilanteen paranemisen merkkinä, mutta sitähän ne nimen omaan eivät tee.
Aloitetaan pienistä tapauksista. EK sanoo, että joka kahdeskymmenes pk-yritys varautuu tällä hetkellä konkurssiin. Heidän takanaan on laskevan kysynnän ja heikentyvän kannattavuuden vuosi. Ja tilanne näyttää jatkuvan tulevaisuudessa samanlaisena. Nämä pk-yritykset varautuvat siis konkurssiin. Päättyvä vuosi on ollut liiketoiminnan supistumisen vuosi kaikilla mittareilla eli sekä kysynnässä, työpaikkojen määrässä, investoinneissa ja viennissä. Ovakon Imatran tehdas vähentää 53 henkilötyövuotta tuotannollisin ja taloudellisin perustein. Yhtiöllä on ollut vaikeuksia menestyä teräksen maailmanmarkkinoilla. Autoala ennakoi, että koko vuoden ensirekisteröinnit jäävät tänä vuonna pienemmäksi kuin kertaakaan vuosikymmeniin. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan marraskuussa Suomessa ensirekisteröitiin reilut 6 300 uutta henkilöautoa, mikä on viisi prosenttia vähemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Vuoden alusta on rekisteröity yhteensä vajaat 68 000 uutta henkilöautoa, mikä on 17 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samalla jaksolla.
Metsäyhtiö UPM vähentää 88 työtehtävää. Valtaosa vähennyksistä toteutetaan irtisanomisina. UPM Metsältä vähenee yhteensä enintään 39 työtehtävää, Timberiltä 13 ja loput selluliiketoiminnasta. Lisäksi UPM:n Suomen selluliiketoiminnassa ja sahaliiketoiminnassa sovittiin mahdollisista lomautuksista vuoden 2025 ensimmäiselle vuosipuoliskolle. Mahdolliset lomautukset voivat toteutua vaiheittain, ja niiden kesto voi olla enintään 90 päivää. Syynä oli kannattavuuden turvaaminen Suomessa. Kannattavuus on yhtiön mukaan laskenut, sillä puun hinta on ollut korkealla. Suomen Puuntuonti Venäjältä on loppunut Venäjän Ukrainassa aloittaman sotaoperaation myötä. Tässä ei missään nimessä ollut lähellekään kaikki tapauksia, mutta on suuntaa antava.
Mutta palataan Suomen nykyiseen yleiseen tilanteeseen. Kaikkien selvitysten mukaan suomalaisten kuluttajien luottamus talouteemme on romahtanut. Työttömyys Suomessa nousee edelleen. Työttömiä on enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Avoimia Työpaikkoja on vähemmän kuin vuosi sitten. Myös lomautettuja on paljon enemmän. Työttömyyskassat maksavat päivärahoja enemmän kuin vuosi sitten. Teknologiateollisuudessa uusien tilausten arvo on edelleen laskenut ja kysyntä jatkaa heikkenemistään. Se on alittanut kaikki pohjalukemat. En viitsi laittaa mitään lukuja, koska niitä löytyy tiedotusvälineistä mitä milloinkin. Kuluttajien arviot Suomen talouden kehityksestä ovat painuneet alimmilleen. Alla on kolme kappaletta, jotka on tehnyt suomalainen rakas lukijani. Ne kuvaavat hyvin suomalaisen mielipiteitä nykyhallituksemme toimista. Ensimmäisen kappaleen nimi on Orpon leikkauskiima, toisen kappaleen nimi on Kokoomus, oi kokoomus, kuinka paljon valehtelit ja kolmannen kappaleen nimi on Perussuomalaisten ulina. Kannattaa kuunnella, jos on rohkeutta!:
Vaalivoitto on nostanut myös Suomen talouskehityksen epävarmuustekijöitä mm. tullipolitiikallaan. Yrittäjien tyytyväisyys Petteri Orpon ja Riikka Purran hallitukseen on laskussa. Varsinkin kokoomuksen kannatus yrittäjien keskuudessa sukeltaa. Syinä nähdään mm. arvonlisäverotuksen korotus ja kotitalousvähennysten leikkaukset. Investoinneissa tämä näkyy. Mitään elpymisen merkkejä Suomella ei ole, vaikka jatkuvasti yritetään esittää kansalle joitain. Esimerkiksi tarjousten saldoluku oli syyskuussa - 13, siis miinus 13 ja on jatkunut negatiivisena yhdeksän perättäistä vuosineljännestä. Se on mittaushistorian pisin yhtäjaksoinen aika. Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo jatkaa yhä heikkenemistään. Ennuste pohjan ohittamisesta ja teollisuuden piristymisestä on ollut väärä.
Poliittisia työtaisteluja ja myötätuntolakkoja rajoittanut Petteri Orpon hallitus aikoo rajata lakkoilua vielä toisellakin lailla. Lausuntokierrokselle lähtenyt lakiluonnos koskisi kaikkia työtaisteluita. Laki määrittäisi seuraukset, joita työtaistelu ei saa aiheuttaa. Työtaistelu ei saisi vaarantaa esimerkiksi ihmisten henkeä, terveyttä tai aiheuttaa kärsimystä. Esimerkkeinä tällaisista ratkaisevista tehtävistä mainitaan muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelut. Työtaistelu ei saisi myöskään vakavasti vaarantaa tuotannon tai palvelutoiminnan kannalta välttämätöntä tai muuta merkittävää aineellista omaisuutta. Näiden voitaisiin katsoa vaarantuvan esimerkiksi teollisuus- ja voimalaitosten alasajoon sekä niiden koneiden ylläpitoon liittyvissä tehtävissä. Laki on saanut kritiikkiä siitä, että se voisi merkittävästi rajoittaa ammattiyhdistysliikkeen toimintamahdollisuuksia ja työtaisteluoikeutta.
Suomeenkin tuodaan Venäjältä yhä ureaa ja nikkeliä ja on tuotu uraania, kultaa, timantteja sekä hiiltä. Eurooppaan tuodaan yhä maakaasua ja viljaa. Eurooppalaisia ja amerikkalaisia yrityksiä toimii yhä laajalti Venäjällä. Ne saavat hyviä liikevoittoja. On ilmeistä, että raaka-aineet muodostavat puolet Venäjän vientituloista. Venäjän talous kasvaa siis eri tietojen mukaan 3 - 4 prosentin vauhdilla, kun taas Suomen talous kyntää miinuksella. Puhutaan jopa, että lännen talous romahtaa ennen Venäjän taloutta. Venäjä on valtava valtakunta. Sillä on valtavat kaasu. ja öljykentät. Mutta lisäksi sillä on maailman suurimmat metsä- ja makean veden varat. Se on maailman suurin vehnän tuottaja ja elintarvikkeiden tuottaja, maailman hallitseva ydinvoimaloiden rakentaja, maailman suurimpia aseiden myyjiä, johtava avaruustekniikan tuottaja. Jos rajat olisivat auki Suomessa monet lähtisivät Venäjälle töihin. Venäjällä on kova pula joka alan työntekijöistä. Hitsarin tai autonkuljettajan palkka on kova. Suomen raja-alue syttyisi uuteen kukoistukseen.
On ilmeistä, että Trumpin hallituksen toimet tulevat vaikuttamaan myös Suomeen. Tuontitullien korotukset voisivat vaikuttaa mm. työttömyyden kasvuun. Ne vaikuttaisivat tavaroiden hintoihin nostavasti. Yhdysvallat on Suomen tärkein vientimaa. Suomi vie Yhdysvaltoihin muun muassa teollisuuden koneita ja laitteita, moottoreita, paperituotteita, farmaseuttisia tuotteita ja lääkkeitä. Suomi kärsisi myös siitä, että tullit iskisivät koko EU:n kauppaan Yhdysvaltojen kanssa. Suomi vie esimerkiksi Saksaan paljon teollisuuden välituotteita. Saksassa tutkimuslaitos IW on laskenut, että Trumpin aiheuttama kauppasota voisi maksaa Saksalle jopa 180 miljardia euroa Saksan seuraavan hallituskauden aikana. Suomalaisyritykset olisivat vaikeuksissa, kun myös muiden Euroopan maiden vienti Yhdysvaltoihin heikkenisi. Mielenkiintoinen oli Donald Trumpin kommentti Kanadan pääministeri Justin Trudeaulle, joka kommentoi illallisella Trumpin 25 prosentin tulleja Meksikosta ja Kanadasta tuleville tuotteille. Trump oli sanonut, että Kanadasta voisi tulla Yhdysvaltojen 51. osavaltio mikäli ehdot eivät kelpaa.
Suomen talous on hyvin riippuvainen kansainvälisestä kaupasta. Myös on mahdollista, että Kiina ja Eurooppa nostaisivat omia tullejaan. Tilanne Euroopassa ei anna mitään ilon aiheita. Eurooppa jää selvästi jälkeen Yhdysvalloista. Kysynnän kasvua ei Suomessa nähdä toistaiseksi. Teknologiateollisuus on sentään Suomen suurin vientiala ja merkittävin elinkeino. Sen arvo laskee kuitenkin vain alaspäin. Julkisen talouden alijäämä on vuositasolla jopa miljardi euroa suurempi kuin VM:n laskelmat osoittavat.
Suomessa Työllisyystilanne ja heikossa taloustilanteessa asuvien, kuten vanhusten ja sairaiden tulevaisuuden näkymät vaikuttavat karseilta. Tästä huolimatta Suomella riittää rahaa antaa Ukrainalle miljoonia. Mielestäni pääministeri Orpon, puolustusministeri Antti Häkkäsen ja varsinkin presidentti Alexanteri Stubidon asenteet ovat ihan kieroutuneita. Ensiksi pitäisi auttaa kotimaan heikossa asemassa eläviä asukkaita ja vasta sitten kun heidän asiansa on saatu kuntoon voidaan ajatella muita valtioita, kuten esimerkiksi Ukrainaa. Miksi heittää rahaa sinne, joka menee kuitenkin suurimmaksi osaksi korruptioon ja tulee aiheuttamaan valtavasti lisää henkien menetyksiä. Tulen kirjoittamaan tästä tilanteesta lisää.
Suomessa on paljon kommentoitu siitä, miksi Suomi riitelee joka ikisen itsenäisyyspäivän alla nyrkit pystyssä. Lehdet kommentoivat, että Teemu Keskisarja, Li Andersson, Riikka Purra, Ville Niinistö ja monet muut ovat taas nyrkin pystyssä. Itsenäisyyspäivästä on muodostunut vuoden kovin vastakkainasettelun areena. Puhutaan 612 -soihtukulkueesta. Varsinkin perussuomalaiset ovat nostaneet huomiota asiassa. Miksi yksinkertaisesti itsenäisyyspäivänä kaikki menisivät soihtukulkueeseen ja näin vietettäisiin yhtenäistä ja suurta itsenäisyyspäivää kantaen pimeänä iltana kauniisti soihtuja. Etunenässä voisi presidenttimme Aleksanteri Stubido kantaa Suomen lippua juhlallisesti. Mentäisiin eduskuntatalolta Senaatintorille Finlandian soidessa. ja Stubido ja jotkut muutkin sanoisivat muutaman sanan. Näin säästyneet illallis- ja ruokarahat voitaisiin jakaa köyhille, sairaille ja asunnottomille. Tanssit ja muut pukuesittelyt ovat mennyttä aika, eikä kukaan kaipaa niitä enää.
Toinen Suomessa viima aikoina voimakkaasti kommentoitu asia on puolustusvoimiemme reservistä eronneiden kasvava määrä. Kahdessa kuukaudessa erosi enemmän henkilöitä kuin edellisenä vuonna yhteensä. Uskon, että luku tulee kasvamaan. Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok) helmikuun alussa antaman reservistä eroamisen rajoittamiseen liittyvän kommentin jälkeen nähtiin huomattava piikki siviilipalvelukseen hakeneiden määrässä. Hakemusten runsas määrä näkyi erityisesti helmikuussa, mutta myös vielä maaliskuussakin ja nostaa selvästi koko vuoden lukemia. Poikkeuksellinen määrä näkyy Siviilipalveluskeskukseen saapuneiden hakemusten määrässä. Oikeus saada vakaumuksen perusteella vapautus sotilaallisesta maanpuolustuksesta ja suorittaa sen sijaan siviilipalvelus tai täydennyspalvelus on kuitenkin perustuslakiin kirjattu oikeus.
Venäjän aloitettua sotaoperaatrionsa Ukrainassa helmikuun lopulla reservistä erosi vuoden loppuun mennessä 3815 henkilöä. Kyselytutkimusten mukaan monilla reservistä Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen eronneilla on edelleen vahva maanpuolustustahto, mutta he ovat kokeneet Puolustusvoimien suhtautuneen omaan osaamiseen tai tilanteeseen vähättelevästi. Lisäksi moni erosi nimenomaan Nato-jäsenyyden takia. Vakaumus on muuttunut siitä, kun on oman varusmiespalveluksensa suorittanut. Varmasti myös muuttuneella turvallisuustilanteella on ollut vaikutuksensa. Vuonna 2022 Venäjän sotaoperaatio näkyi hyvin selvästi. Koko vuonna tuli yli 3800 hakemusta, maaliskuussa niistä noin tuhat.
Viime vuonna kuukausista eniten hakemuksia tuli huhtikuussa, noin 415 kappaletta, ja siinä näkyi varmasti Suomen 4.4. tapahtunut Natoon liittyminen. Mikäli Putinin väkivaltainen sota ja pakotetut aluevaltaukset Ukrainassa siunataan rauhansopimuksella, tulee Eurooppa kokemaan kovia aikoja, sanoo puolestaan perussuomalaisten euroedustaja Sebastian Tynkkynen. – Suomalaisetkaan eivät ole henkisesti varautuneita siihen, kuinka kovia aikoja me sen jälkeen tulemme elämään, Tynkkynen toteaa. Tynkkysen mukaan Venäjä pystyisi tällöin vapauttamaan joukkojaan Ukrainasta ja sijoittelemaan niitä strategisesti eri alueille, muun muassa Suomen vastaiselle rajalle. – Pienimmätkin erilaiset operaatiot, mitä Venäjä itärajan toisella puolella tulisi tekemään, isommat joukkojen sijoittamiset, tankkien sijoittamiset ja niin edelleen, tulisivat aiheuttamaan meille aina sellaisen tilanteen, että meidän pitäisi varautua siihen, Tynkkynen sanoo. Kunpa Suomen herrat eivät jälleen kerran löisi päitään Karjalan mäntyihin.
Maailman sadan suurimman asevalmistajan tulot kasvoivat viime vuonna sotien ja alueellisten jännitteiden vuoksi ilmoittaa Tukholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti Sipri. Sadan suurimman asevalmistajan tulot nousivat viime vuonna Siprin mukaan 632 miljardiin dollariin eli noin 599 miljardiin euroon. Reaalikasvu oli 4,2 prosenttia toissa vuoteen verrattuna. Asetulot kasvoivat kaikilla alueilla, mutta erityisesti ne nousivat Venäjällä ja Lähi-idässä toimivilla yrityksillä.
Venäjä pystyisi hyvin pienellä lukumäärällä tankkeja tai miehiä epävakauttamaan suomalaista yhteiskuntaa. Suomi siis valmistautuu kriisiin, jopa sotaan. Viro on keksinyt keinon valmistautua jonkinmoiseen sotaan. Se evakuoi koko maansa väestön ulkomaille. Näin kertoo Viron puolustusvoimien komentaja Merilo. Vaara-alue on kuulema koko Viro. Silloin Viron oma armeija alkaa tuhota omia kaupunkejaan vähän kuin Ukraina nykyään. Tarpeen tullen räjäytetään rakennukset ja sillat. Tästä voisivat ottaa oppia myös Liettua ja Latvia. Myös Suomelle tästä voisi löytyä ajatusta. Paras tapa olisi tyhjentää koko Suomi ja muuttaa vaikka veljeskansan luo Ruotsiin. Suomen väkiluku on vain vähän yli 5,6 miljoonaa. Se sopii hyvin Ruotsiin. Perämeri ja Tornionjoki olisivat hyvä puolustuslinja, joita olisi helppo puolustaa.
Venäjän operaatio Ukrainassa jatkuu edelleen hyvin. Jatkan jälleen lopuksi sarjaani ukrainalaisista venäläisille antautuneista vangeista. Joidenkin mielestä aihe ei ehkä sovi tähän kirjoitukseen, mutta näitä tulee joka päivä paljon. Virallisten lukujen mukaan yli 90 000 on antautunut venäläisille pelkästään tänä vuonna. Nimiä ja henkilötietoja en kerro eettisistä ja moraalisista syistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!