sunnuntai 24. lokakuuta 2021

 


JNE...



Kuten lukijani ovat huomanneet jälleen minulla on ollut kiireitä enkä ole ehtinyt paneutua kirjoittamiseen. Tällä kertaa kirjoitan aiheista, jotka ovat jo alkaneet ja jatkuvat edelleen. 


Venäläiset ovat ylpeitä avaruushistoriastaan. Maailman ensimmäinen satelliitti oli venäläinen Sputnik 1. Maailman ensimmäinen avaruudessa käynyt ihminen oli Juri Gagarin. Maailman ensimmäinen avaruudessa käynyt nainen oli Valentina Tereskova. Mir oli maailman ensimmäinen miehitetty avaruusasema, joka kuului Saljut -avaruusasemasarjaan. Kokonaisuudessaan Venäjä voi olla ylpeä avaruushistoriastaan. Nyt otettiin askel uuteen suuntaan. Päätettiin tehdä taide-elokuva, josta osa kuvattaisiin aidosti avaruudessa. Osaan venäjää, joten seurasin koko prosessia aika lailla. Elokuvan teonaikainen nimi on "Вызов" eli suomeksi "Haaste" ja se kertoo nuoresta naiskirurgista, joka joutuu lähtemään avaruusasemalle pelastaakseen sairastuneen kosmonautin hengen. Valtavasta joukosta halukkaita päärooliin valittiin Julia Peresild, ohjaaja on Klim Shipenko, joka on ennenkin käynyt avaruudessa ja miesnäyttelijä Oleg Novitski oli jo puoli vuotta ollut asemalla. Julia joutui käymään pikakoulutuksen päästäkseen avaruuteen.

Julia Peresild, Anton Shkaplerov ja ohjaaja Klim Shipenko käsikirjoitus sylissään.




Koulutus kesti muistaakseni kolme kuukautta ja lähtö tapahtui 5. lokakuuta klo 11.55. Baikonurin avaruuskeskuksesta Sojuz MS-19 -avaruusaluksella. Katsoin sen suorana. Lähtö tapahtui kosmonautti Anton Shkaplerovin johdolla. Kaikki sujui  erinomaisesti ja alus saavutti kansainvälisen ISS-avaruusaseman kolmessa tunnissa kahdessakymmenessäseitsemässä minuutissa ja telakoitui siihen. Telakoitumisen piti tapahtua automaattisesti, mutta ISS: laitteistoissa oli vikaa, joten telakoituminen tapahtui käsiohjauksessa. Kaikki onnistui kuitenkin loistavasti ja Sojuz-aluksessa olleet matkustajat liitelivät sisälle avaruusasemalle ja tapasivat jo siellä valmiiksi olleet kuusi avaruustutkijaa. Tapaaminen oli riemukas. Elokuvan kuvaaminen aloitettiin heti samana päivänä.


Amerikkalaiset olivat suunnitelleet kuvaavansa maailman ensimmäisen elokuvan avaruudessa jo puoli vuotta aikaisemmin. Sen juoni oli aika samanlainen kuin tämän venäläisen elokuvan, mutta venäläiset ehtivät ennen. Amerikkalaisen elokuvan päärooliin oli asetettu Tom Cruise ja sen projektissa olivat mukana avaruushallinto Nasa ja avaruusyhtiö SpaceX. Venäläisen tuotantoon osallistuivat Roskosmos sekä Televisiokanava 1.

Venäläinen pilakuva amerikkalaisesta elokuvasta. Tom Cruise sanoo  "Minä olen varmasti ensimmäinen avaruudessa". Julia sanoo "Kyllä kyllä. Onnea sinulle Tom."

Julia Peresild, ohjaaja Klim Shipenko ja toista roolia näytellyt Oleg Novitski.

Kuvaukset kestivät 12 päivää ja materiaalia saatiin runsaasti yli tarpeen. Paluu tapahtui 17. lokakuuta Sojuz MS-18 -aluksella kello 7.30 Suomen aikaa Kazakstanin aroille. Katsoin lähetyksen suorana. Tapahtuma oli riemukas ja palaajat otettiin vastaan turvallisuutta noudattaen. Tapaus on monien mielestä historiallinen sekä avaruuden valloituksen, että taidehistorian ja ennen kaikkea elokuvan historian kannalta. Maailman ensimmäinen todellisesti  avaruudessa kuvattu taide-elokuva. Kuvaukset jatkuvat nyt maassa. Elokuvan pitäisi tulla valmiiksi vuoden vaihteessa tai ensivuoden alussa.



Julia Peresild,  toista roolia näytellyt Oleg Novitski. ja ohjaaja Klim Shipenko

Elokuvaa on kommentoitu monella tapaa. Roskosmos on ilmoittanut, että saatiin runsaasti kokemusta lyhytaikaisesta täysin maallikon valmistautumisesta avaruuslentoa varten.  Lisäksi saatiin runsaasti kokemusta siitä miten voidaan toimia tositilanteessa, jos jotain vastaavaa tapahtuu todellisesti avaruudessa. Ohjaaja kommentoi, että taiteellisessa mielessä tämä oli ensimmäinen askel kokonaisten elokuvien kuvaamiseen avaruudessa. Hän itse olisi jo valmis siihen. ISS asema ei ole ainoa asema avaruudessa. Kiina kertoi juuri, että heidän avaruusasemalleen Tiangong saapuivat juuri kaksi miestaikonauttia ja yksi naistaikonautti. Lisäksi Venäjä rakentaa parhaillaan omaa uutta avaruusasemaa, joka lähetetään maata kiertämään lähiaikoina. Venäjä ja Kiina aikovat rakentaa tutkimusaseman kuuhun.


Euroopassa vallitsee hirveä energiapula. Varsinkin ensi talvesta ennustetaan varsin rankkaa Euroopalle. Erityisesti Saksassa on ennustettu rankkaa talvea. Tuulienergia ja aurinkoenergia pettivät viime kesänä Saksan toiveet. Energiaa ei tullut tarpeeksi. Ennen kaikkea teollisuus tarvitsee energiaa ja on sanottu jopa, että kivihiiltä tultaisiin käyttämään ennen näkemättömän runsaasti. Kaasua on liian vähän varastoissa. Kaasu olisi kuitenkin tällä hetkellä se järkevin ja vähiten saastuttava muoto. Yhdysvallat toimittaa kaasua pääasiassa vain Kiinaan. Euroopalle sitä ei riitä. Yhdysvallat tuottaa pääasiassa liuskekaasua, joka saastuttaa maaperää. Mutta tästä ei välitetä. Pääasia, että se tuottaa rahaa. Kaasun hinta ampaisi pilviin. Kuten viime kerralla kirjoitin Unkari teki viisaan ratkaisun hankkimalla 15 vuodeksi venäläistä kaasua Turkin kaasuputken kautta ja vieläpä edulliseen hintaan. Tämä nosti kuitenkin hälyn EU:ssa. Syntymäpäivänään 7. lokakuuta Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti, että Venäjä on valmis toimittamaan kaasua Eurooppaan niin paljon kuin Eurooppa tarvitsee. Tätä ei aluksi kommentoitu missään Euroopan maassa. Vasta virallinen ilmoitus pari päivää myöhemmin vaikutti ja kaasun hinta putosi melkein puoleen korkeimmasta hinnastaan.

Yhä edelleen kuitenkin EU:ssa podetaan Ukrainan kriisiä. Venäjän ilmoitusta pidettiin Ukrainan vastaisena politiikkana. Todellisuudessa Ukraina saa kaasua varsin edulliseen hintaan Venäjältä. Pulma on siinä, että Ukrainan kaasuputket ovat jo vanhentuneet ja epäluotettavat. Niitä ei ole pidetty kunnossa eikä huollettu. Jos niihin laittaa liian paljon painetta ne eivät kestä. Tällöin paitsi että Eurooppa ei saisi tarvitsemaansa kaasua myös Ukraina jäisi itse pulaan. Ukrainassa kaasun hinta on noussut vuoden alusta nelinkertaiseksi kaasun käyttäjille. Varsinkin vanhuksille ja köyhille ihmisille tämä tuottaa vaikeuksia. Ilman muuta on selvää, että Nord Stream 2 -kaasuputki on otettava käyttöön enemmin tai myöhemmin. Nimenomaan Eurooppa tarvitsee sitä.


Venäjän presidentti puhui 13. lokakuuta Venäjän energiaviikoilla Moskovassa. Hän sanoi mm. että Venäjällä energia on paljon halvempaa kuin muualla. Venäjä voi vapaaehtoisesti toimittaa esimerkiksi kaasua Eurooppaan niin paljon kuin Eurooppa tarvitsee. Lisäksi Putin ilmoitti, että Venäjästä tulee hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä. Venäjällä on mahdollisuus nousta maailman vetymarkkinoiden johtajaksi ja vedyn ohella ammoniakilla ja maakaasulla on tulevaisuudessa suurempi rooli  energiantuotannossa. Puheen lopuksi häntä haastatteli amerikkalainen CNBC:n toimittaja Headley Gamble. Tosin hänestä naureskeltiin jopa lehdistössä, että hän yritti tehdä Putiniin vaikutuksen lähinnä säärillään. Niin paljon hän paljasteli ja kiikutteli niitä. Kaikkialla maailmassa tähän kiinnitettiin huomiota.



Haastattelussa Putin totesi, että Venäjä luopuu kokonaan dollarin käytöstä varannoissaan. Yhdysvallat tekee suuren virheen käyttäessään dollaria pakotteen välineenä. Ei ole muita vaihtoehtoja kuin siirtyä muihin valuuttoihin. Myös muut maat ovat huomanneet tämän. Voimme sanoa, että Yhdysvallat sahaa oksaa, jolla he istuvat. Kysymykseen siitä, että Kiinan presidentti Xi Jingping pitää Putinia parhaana ystävänään Putin vastasi pitävänsä häntä myös ystävänään. Olemme työskennelleet yhdessä monta vuotta ja saavuttaneet hyviä tuloksia sekä poliittisesti että taloudellisesti. Se tuottaa tasapainoa ja vakautta kansainvälisissä asioissa. Yhdysvaltojen, Britannian ja Australian liitto heikentää alueellista vakautta. On hyvä olla ystäviä keskenään, mutta on huonoa olla "ystäviä toisia vastaan". Monia muitakin kysymyksiä käytiin läpi, mutta lopuksi erikseen Gamble kysyi Navalnyn tilanteesta. Tämä oli asiaton kysymys ja Putin vastasi suurin piirtein, että tämä henkilö on rikkonut lakia ja on vankilassa sen takia emmekä aio laskea ketään mihinkään erityisiin oloihin siksi, että he piiloutuvat poliittisen toiminnan taakse.

Samassa kokouksessa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitt 19.10, että Venäjä lopettaa edustustonsa Natossa ja samalla karkottaa Naton edustajat Venäjältä. Tämä siis merkitsee totaalista eroa Naton yhteydestä. Venäjä on katsonut, että tämä oli hyödytön elin heille ja päätti katkaista yksipuolisesti tämän suhteen. Naton väite, että sillä on dialogia Venäjän kanssa oli  täyttä valetta. Se oli täysin yksipuolista ja valheellista. Tässä yhteydessä voidaan sanoa, että Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin vieraili 19. - 22. päivien välisenä aikana Georgiassa, Romaniassa ja Ukrainassa. Georgiassa ja Ukrainassa hän ilmoitti, että maat voitaisiin liittää Natoon. Tämä ei tiedä hyvää maailman ja varsinkaan Euroopan rauha kannalta. Ukraina kuuluu selkeästi Venäjän ns. punaisen viivan alueelle. Haluaako Yhdysvallat sotaa Eurooppaan? Siinä voi koko maailma tuhoutua. Se voisi olla ihmiskunnan loppu. Toisaalta Natossa on valtioita, jotka ehdottomasti vastustavat tämmöisiä liittoja. Tämä voisi merkitä Naton jakaantumista ja loppua. Kuitenkaan suhteet Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä eivät ole poikki toistaiseksi.


Hämmästyttävä seikka tapahtui 1. lokakuuta. Entinen Georgian presidentti Mikheil Saakasvili palasi Georgiaan. Hänet vangittiin heti. Häntä syytetään murhista ja valtion varojen kavaltamisesta. Hän pakeni maasta hävittyään vuonna 2008 sodan Venäjää vastaan. Vuodesta 2015 lähtien hän erosi Georgian kansalaisuudesta ja sai Ukrainan kansalaisuuden. Hän toimi Ukrainassa Odessan alueen kuvernöörinä. Hän riitaantui silloisen Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa, joka karkotti hänet Ukrainasta, mutta hän palasi takaisin Ukrainaan väkisin. Ja nyt hän on siis Georgiassa vankilassa ja odottaa oikeudenkäyntiä. Hän odottaa oikeusapua Ukrainalta sen kansalaisena.

Saakasvili vankilan ikkunassa kuvattuna.

Venäjällä oli tässä kuussa hämmästyttävän paljon kansainvälisiä kokouksia, joista yksi mielenkiintoisin oli Afganistanin talebanien edustajien kokous Moskovassa. Kukaan ei ole tunnustanut Afganistanin nykyistä hallitusta. Mutta kokoukseen osallistui lukuisa määrä eri valtioiden edustajia. Odotettiin kolmen suuren tapaamista, mutta Yhdysvaltojen edustajia ei paikalla nähty. Venäjän ja Kiinan edustajat olivat paikalla. Neuvoteltiin Afganistanin tulevaisuudesta. Afganistan tarvitsee apua. Yhdysvallat yrittää paikkailla menetettyä asemaansa Afganistanissa rakentamalla sotilastukikohtia Afganistanin ympärysvaltioihin, mutta toistaiseksi ei ole oikein onnistunut siinä. Monet eurooppalaiset ja amerikkalaiset pitävät presidentti Bidenin toimia suurena pettymyksenä.

Sotshissa pidettiin kansainvälinen Valdai-keskusteluklubin  tapaaminen, jossa tietenkin presidentti Putin puhui 21. lokakuuta. Puhetta pidettiin varsin mielenkiintoisena. Hän puhui kolme ja puoli tuntia. Otan siitä pari kommenttia. Hänen sanansa, että "Mahatma Gandhin jälkeen oikeastaan ei ole enää mitään sanottavaa" herätti suurta huomiota. Länsimainen demokratia ei ole ainoa oikea maailmassa. On olemassa monenlaisia muitakin näkökantoja ja ne kaikki ovat yhtä oikeassa. Venäjällä on omansa eikä Venäjä salli siihen koskea. Venäjälle suvereniteetti on tärkeä. Venäjälle on tärkeää itse päättää omista asioistaan. Lännen voima ei ole rajaton. Kylmän sodan jälkeen he leikkivät liian kauan voittajia. Nyt he ovat menettämässä voimansa. Maailman sotilaallisesti mahtavin valtio kävi kaksi sotaa 20:n vuoden ajan pystymättä toteuttamaan yhtään ainutta asettamaansa tavoitetta. Tilanne vain radikaalisesti huononi. Putinin mielipide on se, että istutaan yhdessä ja mietitään tilannetta, koska voittajia ei ole. Kokoonnutaan esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvostossa.

Putin sanoi, että Bidenin päätös lähteä Afganistanista oli oikea.  Vastuussa Afganistanin tämän hetkisestä tilanteesta ovat ne tahot ja valtiot, jotka olivat siellä sotimassa. Juuri heidän pitäisi nyt toimia Afganistanin auttamiseksi. Olen henkilökohtaisesti samaa mieltä. Tämä koskee myös Suomea. Minun oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että Naton jäsenet tai EU:n jäsenet eivät ole itsenäisiä valtioita. Ne eivät voi päättää itsenäisesti asioista. Ne ovat orjavaltioita, joiden puolesta tehdään päätökset asioista muualla. Suomi kuuluu ilman muuta niihin orjavaltioihin..






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!