keskiviikko 10. heinäkuuta 2019





ZELENSKIN SEIKKAILUT UKRAINAN IHMEMAASSA





Kuten ehkä muistatte Vladimir (Volodomir) Zelenski on Ukrainan uusi presidentti. Hän on entinen koomikko, mikä selittäneekin paljon. Uudessa virassaan presidenttinä hän on ollut vasta muutaman viikon. Se, mikä on huomattavaa on se, että presidentiksi hänet valittiin suurella äänten enemmistöllä. Ehkä onkin niin, että nykyistä Ukrainaa voikin johtaa vain entinen koomikko. Ukrainalla on edessään parlamenttivaalit, jossa valitaan Ukrainalle uusi rada eli ukrainalainen eduskunta ja uusi hallitus. Nimittäin ensimmäisenä tekonaan tullessaan presidentiksi Zelenski erotti vanhan. Sen jälkeen Ukrainassa on ollut varsin sekavat ajat. Yläkuvassa Harkovissa pidetään hirttäjäiset. Pyydän anteeksi huonoa kuvanlaatua, mutta se on kuvakaappaus videolta. Seuraavat tapahtumat eivät ole kronologisessa järjestyksessä.


Tapahtui niin, että Euroopan neuvosto toivotti 24.6.2019 Venäjän tervetulleeksi takaisin täysivaltaiseksi jäseneksi. Tämä sai Ukrainan edustajat hysterian partaalle. Monin tavoin osoitettiin mieltä tapahtumaa vastaan. Ennen äänestystä Ukrainan edustajat viivyttelivät tapahtumaa pitämällä tyhjänpäiväisiä puheita melkein vuorokauden ajan. Tämä oli pisin istunto Euroopan neuvoston historiassa. Venäjän edustajan Pjotr Tolstoin puhuessa yritettiin puhua puheen päälle, mutta loppujen lopuksi neuvoston puheen johtaja katkaisi ukrainalaisilta mikit, joten heidän äänensä vaikenivat. Venäjän puolesta äänesti 118 jäsentä, vastusti 62 jäsentä ja 10 jäsentä pidättäytyi äänestämästä. Ukrainan seurana vastustivat mm. Baltian maat ja Puola. Seurauksena ukrainalaiset päättivät olla osallistumatta kokouksiin, joihin Venäjä osallistuu. Hämmästyttävää kyllä ovat he kuitenkin yhä osallistuneet kaikkiin kokouksiin. Tapahtumat ovat kuitenkin vilkastuttaneet Euroopan neuvoston toimintaa omalla tavallaan. Toki on kerrottava, että Venäjä ei tarvitse Euroopan neuvostoa mihinkään, mutta neuvosto tarvitsee Venäjän suuria rahoja.


Venäjän Euroopan neuvoston valtuuskunnan johtaja Pjotr Tolstoi havainnollistaa millainen on Euroopan neuvoston ja Venäjän kokoero.

Ukrainalaisilta kysyttiin mitä puoluetta äänestäisitte radaan eli siis Ukrainan parlamenttiin? Tulokseksi suuri enemmistö äänestäisi Zelenskin johtamaa Sluga Narodu (Kansan palvelija) 43,2 %. Toiseksi eniten ääniä saisi Juri Boikon johtama Za Zhittja (Elämää varten) 12 %, kolmanneksi Julia Timoshenkon johtama Batikivshina (Isänmaa) 9,4 %, neljänneksi ukrainalainen rocklaulaja Svjatoslav Vakarshukin johtama Golos (Ääni) 8,3 % ja vasta viidenneksi entisen presidentin Petro Poroshenkon johtama Europeiska Solidarnast (Solidaarinen Eurooppa) 8,2%. Tilannehan vaihtelee ajan mukana. Ehkä olen turhaan kääntänyt suomeksi puolueiden nimet, koska voivat kääntyä väärinkin. Ääriainekset ovat perustaneet liittouman, koska niiden äänimäärä ei ylitä 5 % kynnystä. Ihmettelen sitä, että vaalikampanjan aikana Zelenski lupasi pistää Poroshenkon vankilaan, mutta hän ei ole pitänyt lupaustaan.


Vladimir Zelenski lupasi vaalilupauksissaan lopettaa sodan Itä-Ukrainassa ja vapauttaa kaikki sotavangit. 28.5.2019 Zelenski vieraili Itä-Ukrainan rintamalla. Presidenttinä hän on armeijan ylipäällikkö. Sen sijaan, että olisi antanut käskyn lopettaa tulitus ja sota hän antoi armeijan kenraaleille vallan toteuttaa sotiminen täysin oman tahtonsa mukaisesti. Seurauksena alkoi entistä kovempi tulitus. Tässä sodassa on jo kuollut yli 13 000 ukrainalaista. Loppua ei näy.


Zelenski vieraili 28.5.2019 itärintamalla. Jostain syystä hänen suojaliivinsä on nurinpäin, etupuoli takana ja takapuoli edessä.

Yksi Zelenskin vaalilupauksista oli vapauttaa kaikki sotavangit. Se edellyttää yhteydenottamista Itä-Ukrainan johtajiin, mutta Zelenski on ilmoittanut, että hän ei ota minkäänlaista yhteyttä Itä-Ukrainaan. Sen sijaan Za Zhittja puolueen johtoon kuuluva Viktor Medvetshuk tapasi Minskissä 27.6.2019 Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin johtajat Denis Pushilinin ja Leonid Pasetsnikin ja sopi heidän kanssaan neljän ukrainalaisen sotavangin vapauttamisesta ilman mitään ehtoja. Näyttää siltä, että Zelenski jatkaa täysin samoilla linjoilla edeltäjänsä Poroshenkon kanssa. Hän matkusti kerjuumatkalle Eurooppaan ja Amerikkaan. Kummallisinta on se, että yli puolet 55 % Ukrainan kansasta uskoo, että ainoa tapa vapauttaa vangit on suora yhteydenotto Itä-Ukrainaan. Toisaalta yli 70 % toivoo Zelenskiltä suoraa yhteydenottoa Venäjään. Ongelmahan tässä on se, että enemmistö kansasta haluaa lähentää suhteita Venäjään, mutta radikaalit ainekset kuitenkin hallitsevat edelleen Ukrainaa. Toteuttaako Zelenski joskus lupauksiaan? Onko hänellä kanttia siihen?

Viktor Medvetshuk tapasi Minsikissä 27.6. Donetskin johtajan Denis Pushilin ja Luhanskin johtajan Leonid Pasetsnikin. Sovittiin neljän ukrainalaisen sotavangin vapauttamisesta.

Sotavangit vapautettiin heti 28.6.2019. Kuultuaan tästä Zelenski raivostui ja sanoi, että hän erottaa Viktor Medvetshukin. Mutta Medvetshuk ei ole hänen alaisensa, joten hän ei voi mitenkään erottaa häntä mistään. Jo samana päivänä vangit lennätettiin Kiovaan ja he tapasivat omaisensa. Jälleennäkemisen riemua on vaikea kuvailla. Vankien nimiä en mainitse, koska sillä ei ole merkitystä. Mutta riemu jäi lyhytaikaiseksi. Seuraavana yönä Ukrainan salainen poliisi SBU kävi vangitsemassa heidät kuulusteluja varten. Yksi vangeista kertoo: "Kello neljä yöllä oveamme hakattiin. Siellä oli aseistettuja SBU poliiseja mustat naamiot päässä. He tulivat vangitsemaan meitä. Olin noussut juuri vuoteesta ja melkein ilman vaatteita. Kysyin saanko laittaa vaatteet päälle, mutta he kielsivät sen. Kuljetettiin salaisen poliisin päämajaan. Kaikki vapautetut vangit oli haettu. Meitä kuulusteltiin vuoronperään." Sitten heidät vapautettiin.

Vapautetut vangit ja Viktor Medvetshuk

Jälleennäkemisen riemua monen vuoden jälkeen. Vangit tapaavat omaisensa Kiovan lentokentällä.

Zelenski on ristiriitainen persoona tai ainakin hän käyttäytyy hyvin ristiriitaisesti. Hän ei ole toistaiseksi pitänyt vaalilupauksiaan. Tietenkin tämä voi johtua siitä, että uutta parlamenttia ja hallitusta ei ole vielä muodostettu ja siksi hän ei pysty toteuttamaan itseään. Kramatorskissa 5. päivä heinäkuuta  Zelenski teki yllättävän ehdotuksen. "On aika kääntyä itäukrainalaisten puoleen ja muistuttaa heille, että he ovat ukrainalaisia. Meidän on tehtävä työtä sodan lopettamiseksi sekä ajateltava ihmisiä siellä. Meidän on aika lopettaa toisen osapuolen syyttämisen koko ajan. Voisimme aloittaa eläkkeiden maksamisen ja vapaan kulun rajan kautta." Hän esitteli Pavel Kirilenkon, jonka ajatteli nimittää alueelliseksi johtajaksi. Pavel Kirilenko on 33-vuotias ja toimi Uzhogorodin syyttäjänä. Hänen vanhempansa asuvat Itä-Ukrainassa Donetskissa ja hänen veljensä on korkeassa sotilaallisessa virassa Donetskissa, siis vastakkaisella puolella.  Huomattavaa on, että kaiken puheen Zelenski piti venäjän kielellä, joka on hänen kotikielensä. Zelenskin vaimo Olena Zelenska on venäläinen eikä vieläkään osaa juuri ollenkaan ukrainan kieltä. Julkisten puheiden pitäminen venäjänkielellä on Ukrainassa lain mukaan kielletty. Näyttää siis siltä, että Zelenski on alkanut toimia. Ratkaisu Ukrainan ongelmiin voisi olla federaatio eli siis liittovaltio. Tätä on ehdotettu jo lukemattomia kertoja.

 Pavel Kirilenko


Ukrainalainen televisiokanava News One halusi järjestää 7.7.2019 televisiosillan Venäjän televisiokanavan 24 kanssa. News One on Za Zhittja puolueen kannattaja. Ehdotuksestaan se sai uhkauksia radikaalisia puolueita kannattavilta jäseniltä kanavan toimittajia vastaan. NewsOne:n toimituksen ulkopuolella ääriainekset järjestivät väkivaltaisia mielenosoituksia. Presidentti Zelenski ilmoitti, että kyseessä on "halpa" äänten ja suosion kalastelu ennen parlamenttivaaleja. News One kanava on haastettu oikeuteen valtiopetoksesta tapauksen johdosta. Joten siltaa ei muodostettu. Nyt siltä uhataan ottaa lisenssi, jotta lähetykset loppuvat kokonaan.


Täytyy keskustella!

He olivat valmiit järjestämään televisiosillan Venäjän televisiokanavan 24 ja Ukrainan televisokanavan NewsOnen:n välillä. Vasemmalla Venäjän televisiokanavan 24:n toimittajat Maria Sittel ja Andrei Malahov ja oikealla Ukrainalaisen televisiokanavan NewsOne:n Vasili Golovanov ja Elena Kirik.

NewsOne:n ulkopuolella järjestettiin väkivaltaisia mielenosoituksia. Ääriainekset käyttivät väkivaltaa.

Sitten tapahtui yllättävää. Seuraavana päivänä 8.7 itse Zelenski ehdotti tapaamista Putinin kanssa Minskissä. Hän kirjoitti Facebookissa "Haluan kääntyä Venäjän presidentin Vladimir Putinin puoleen. Täytyy keskustella? Päättelemme kenen on Krim ja kenen ei ole Donbass. Hänen käsittääkseen Valkovenäjän presidentti Aleksandr Lukasenko mielellään ottaa vastaan heidät valtionsa pääkaupungissa Minskissä. Me tarjoudumme keskustelemaan sillä täytyyhän keskustella eikö totta? Keskusteluun voisivat ottaa osaa USA:n presidentti Donald Trump, Saksan kansleri Angela Merkel, Britannian pääministeri Theresa May ja Ranskan johtaja Emmanuel Macron."

Venäjän presidentin lehdistösihteeri Dmitri Peskov vastasi heti, että Ukrainan presidentin Vladimir Zelenskin ehdotuksesta neuvotellaan, mutta toistaiseksi Venäjä ei ole valmis vastaamaan. Zelenski on ehdottanut täysin uutta neuvottelumuotoa. Onko tällaiselle kokoukselle mahdollisuuksia ja millainen sen muoto olisi? Peskov ilmoitti, että esimerkiksi Yhdysvallat ei kuulu Minskin sopimuksen allekirjoittajiin. Oma huomautukseni on, että myös Britannia ei kuulu siihen. Siihen kuuluvat diplomaatit Saksasta, Venäjältä, Ranskasta ja Ukrainasta. Helmikuussa 2015 nämä hyväksyivät Minskissä asiakirjan, jossa säädetään mm. tulitauosta ja alueen erityisaseman tunnustamisesta. Sopimusta ei ole pidetty. Yhdysvalloissa, Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa ei olla mitenkään reagoitu tähän Zelenskin ehdotukseen. En usko, että Venäjä on valmis neuvottelemaan Krimin kohtalosta. En usko, että Trump on halukas tulemaan neuvotteluihin Minskiin. Britannian Theresa May on jo mennyttä työkalua. Sanoisin, että Zelenskin esilletulo tässä jos missä on äänten vaalikalastelua parlamenttivaaleihin. Hänhän on klovni. Tällä en tarkoita, että hän olisi tyhmä. Tämä viesti ei ollut tarkoitettu Venäjälle vaan maan sisäiseen käyttöön politiikassa. Hänen puolueensa kannatus on laskussa. Sehän oli yli 50 %, nyt se on 43,2 %.  Itse asiassa Ukrainan asioista voivat päättää vain kaksi valtiota Venäjä ja USA.

Toimittaja Andrei Malahov kääntyi presidentti Vladimir Zelenskin puoleen.

Seurasi jälkinäytös. Venäläisen televisiokanavan 24 toimittaja Andrei Malahov kääntyi Instagrammissaan 9.7.2019 suoraan presidentti Vladimir Zelenskin puoleen. Hän pyysi Zelenskiä suojelemaan NewsOne:n  toimittajia Vasili Golovanovia ja Elena Kirikiä, jotka olivat suunnittelemassa järjestää televisiosiltaa kanavien välillä. Nämä alkoivat saada henkilökohtaisia väkivaltaisia uhkauksia ääriaineksilta. Malahov ei voinut edes kuvitella, että ajatus humanitaarisesta telekonferenssista Kiovan ja Moskovan välillä päättyisi uhkiin hänen kollegoilleen ja heidän perheilleen. Tarkoitus oli, että Moskovassa toimittajat Maria Sittel ja Andrei Malahov ja Kiovassa Vasili Golovanov ja Elena Kirik toimisivat juontajina telesillassa. Mutta tämä aiheutti väkivaltaisia protesteja useilta Ukrainan politiikoilta ja puolueilta ja varsinkin ääriaineksilta. Fyysisen uhan vuoksi lähetys peruttiin.


Mennäänpä sitten alkukuvaan eli Harkovan kaupunkiin. 1,5 miljoonan asukaan kaupunki sijaitsee Kiovasta itään. 1.7.2019 siellä tapahtui hirttäjäiset. Radikaaliset ainekset hirttivät kahdeksan kaupungin hallituksen jäsentä. Tosin ei heitä itseään vaan heitä esittäviä nuket. Mikä oli syy? Yksi kaupungin kaduista oli saanut uuden nimen tai oikeastaan vanhan. Tämä ei miellyttänyt radikaaleja aineksia. Toisen maailmansodan jälkeen yksi Harkovan pääkaduista oli nimetty neuvostoliittolaisen marsalkan Georgi Konstantinovits Zukovin mukaan. Hän oli vapauttamassa Harkovan kaupunkia saksalaisilta ja hänen kunniakseen nimettiin yksi pääkatu "Marsalkka Zukovin kaduksi". Vuonna 2016 radikaalit ainekset vaativat nimenmuutosta ja katu nimettiin Petro Grigorenkon mukaan, joka oli toisinajattelija ja vastusti Neuvostoliittoa. Nimen muutos aiheutti kuitenkin suurta sekaannusta. Harkovan asukkaat halusivat pitää kadun entisen nimen ja käyttivät yhä edelleen sitä. Tämä aiheutti sen, että mm. posti, taksit ja monet muut eksyivät ja sekosivat osoitteissa. Lopulta kaupungin hallitus päätti palauttaa Zukovin nimen takaisin ja yhdessä yössä muutti kadun takaisin "Marsalkka Zukovin kaduksi". Tätä natsimieliset radikaalit eivät voineet hyväksyä. Siksi he "hirttivät" kaupungin hallituksen. Heti herää mielenkiintoinen kysymys. Mitä tapahtuisi, jos esimerkiksi Helsingin kaupungin hallituksen jäsenistä tehtäisiin nuket ja heidät hirtettäisiin näin julkisesti?


Marsalkka Georgi Konstantinovitš Žukov






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!