maanantai 29. heinäkuuta 2019





UKRAINAN PARLAMENTTI



Lupasin palata Ukrainan parlamenttivaaleihin vaikka tuskin monikaan Suomessa on kovin kiinnostunut niistä. Suomalaisille Ukraina on kovin kaukainen asia. Mutta kaikesta huolimatta päätin kirjoitta ihan muutamista seikoista, joihin kiinnitin huomiotani näissä vaaleissa. Vaalithan pidettiin siis sunnuntaina 21.7.2019. Tulos oli odotetunlainen ja presidentti Vladimir Zelenski pääsi juuri siihen tulokseen, johon pyrkikin. Mutta aluksi muutamia ihan yleisiä seikkoja näistä vaaleista. Kuten presidentinvaaleissakin itäukrainalaisilla 3 miljoonalla Donetskin ja Luhanskin asukkailla ei ollut äänioikeutta. Samoin 3 miljoonalla ukrainalaisella, jotka käyvät töissä Venäjällä ei ollut äänioikeutta. Venäläisiä kansainvälisiä vaalitarkkailijoita ei päästetty maahan, mikä on kansainvälisten säännösten vastaista. Muita kansainvälisiä vaalitarkkailijoita ei aina laskettu joillekin vaalipaikoille. Tätä tapahtui varsinkin Kiovassa. Vaaleista tehtiin yli 2 000 valitusta. Oikeuskäsittelyyn joutuu ainakin 71 tapausta. Vaalivilppiä havaittiin monenlaista. Esimerkiksi joissakin paikoissa nuorten miesten havaittiin pudottavan pinokaupalla äänestyslippuja ääniuurniin eivätkä virkailijat puuttuneet asioihin. Äänestyslistoja oli tahallisesti töhritty, joten niitä ei voinut lukea. Pokrovskin kaupungissa järjestettiin mielenosoitus äänestyspaikalla, koska äänestäjät havaitsivat, että tuloksia väärennettiin.

Vanhaa rouvaa estettiin äänestämästä, joten hän repi äänestyslipukkeen ja yritti syödä sen. Hänet ajettiin ulos. Kuvakaappaus videolta.

Toista vanhaa rouvaa estettiin äänestämästä. Hän heittäytyi lattialle ja kieltäytyi lähtemästä ennen kuin saisi äänestää. Hänet kannettiin ulos. Kuvakaappaus videolta

Äänestyslipukkeita oli sotkettu värillä, joten niitä ei voitu laskea. Kuvakaappaus videolta.

Mutta kaikesta huolimatta presidentti Zelenski voitti ylivoimaisesti nämä vaalit. Hänen puolueensa Sluga Narodu sai 43,16 % äänistä. Puoluetta parlamentissa johtaa Dimitri Razumkov. Toiseksi eniten sai Juri Boikon johtama Za Zhittja 13,05 %. Julia Timoshenkon johtama Batikivshina sai 8,18 %. Petro Poroshenkon johtama Europeiska Solidarnanst sai 8,10 % äänistä. Rocklaulaja Svjatoslav Vakarshukin johtama Golos sai 5.82 % äänistä. Tiedot ovat vasta alustavia ja lopulliset tulokset saadaan tarkistuslaskennan jälkeen joskus tulevaisuudessa. Mutta se ei muuttane tulosta. Tulos merkitsee sitä, että Zelenskin puolue saa yli puolet  450 paikkaisesta parlamentista, joista täytetään nyt 424 paikkaa ja näin ollen hän voi yksin päättää asioista. Puolue saanee 254 paikkaa Tämä merkitsee myös sitä, että Ukrainan kansa on voimakkaasti kahtia jakaantunut. Vaalitulosta pidetään vanhojen puolueiden vastaisena protestina.

Ukrainan parlamentin 450:stä paikasta täytetään siis 424 paikkaa. Sluga Narodu saa 254 paikkaa, Za Zhittja saa 43 paikkaa, Batikkivshina 26 paikkaa, Europeiskaja Solidarnast 25 paikkaa,  ja Golos 20 paikkaa. Muut puolueet saavat 10 paikkaa ja puolueisiin kuulumattomat 46 paikkaa. Mutta kaikesta huolimatta Zelenskin puolue saa yli puolet äänistä, joten periaatteessa hän voi yksin päättää Ukrainan asioista.

 Parlamenttipaikat.


Zelenski lupasi paljon päästessään Ukrainan presidentiksi. Hän lupasi palauttaa rauhan Itäukrainaan, vapauttaa kaikki sotavangit, pistää entisen presidentin Poroshenkon vankilaan jne. Yhtäkään näistä lupauksistaan hän ei ole toteuttanut. Nyt hänellä olisi kaikki mahdollisuudet toteuttaa lupauksensa. Aikaisemmin voitiin sanoa, että parlamentti oli häntä vastaan, joten hän ei kyennyt toteuttamaan lupauksiaan. Nyt koko parlamentti on hänen käsissään. Toisaalta entisellä koomikolla ei ole mitään poliittista kokemusta. Hänellä voi olla vaikeuksia poliittisessa elämässä. Samoin hänen puolueensa jäsenillä ei ole poliittisia kokemuksia. Tämä voi muodostua ongelmaksi. Toisaalta Zelenskiä on verrattu USA:n presidenttiin Donald Trumpiin ja britannian uuteen pääministeri Boris Johnsoniin, jotka ovat kuin kaksosia. Puhuvat toista ja tekevät toista ja valehtelevat sen kun kerkiävät. Muodostuuko tämä uudeksi ilmiöksi valtioiden päämiesten joukossa?

Boris Johnson ja Donald Trump vai oliko se toisinpäin? Tuleeko Zelenskistä samanlainen?

Ukrainan suurin kauppakumppani on yhä Venäjä, ei Eurooppa tai Yhdysvallat (Yhdysvallat myy eniten aseita Ukrainalle). Venäläiset sijoittajat ovat yhä suurin ryhmä Ukrainassa, tosin huomattava osa heistä sijoittaa nimettömänä Kyproksen kautta. Uutena tulokkaana on Kiina. Ukraina on kuitenkin yhä Euroopan köyhin valtio, jolla on suurimmat kansainväliset velat. Korruptio on suuri ongelma. Vuoden 2016 julkaistussa Transperency International-järjestön maavertailussa Ukraina sijoittui korruption CPI-indeksillä arvioituna Euroopan alhaisimmalle sijalle ja jäi jaetulle 130. sijalle vertailluista 168 valtiosta. Tämä on johtanut siihen, että monet ulkomaiset sijoittajat ovat lopettaneet liiketoimintansa Ukrainassa byrokratian, korruption tai muun rikollisen toiminnan takia.

Ukraina on Euroopan köyhin valtio.

Mielipidetiedustelujen mukaan yli 70 % (joidenkin tietojen mukaan 77%) Ukrainan kansasta haluaa suoraa yhteydenottoa Venäjään ja Venäjä-suhteiden normalisoimista. 51% haluaa suoraa yhteyttä Itäukrainaan Donetskiin ja Luhanskiin. Zelenski ottikin yhteyttä soittamalla 11.7.2019 Venäjän presidentti Vladimir Putinille. Puhelu kesti vain 20 minuuttia, mutta Zelenski puhui venäjää (virallisesti se on kiellettyä Ukrainassa). Se, että Zelenski otti puhelun Putinille pidetään tärkeänä seikkana. Toisaalta sanotaan, että hän kalasteli vain ääniä. Toisaalta Putin sanoi puhelusta, että ei koskaan kieltäydy kontakteista, jos niistä on jotain hyötyä. 7.7.2019 Zelenski oli netissä ehdottanut tapaamista, jossa olisivat mukana Venäjä, USA, Britannia, Saksa, Ranska ja Ukraina. USA:sta ilmoitettiin heti, ettei halua osallistua kokoukseen. Muut Euroopan maat eivät kommentoineet mitenkään ehdotusta. Putin vastasi, että Minskin sopimus on ihan hyvä, sitä pitäisi vain ruveta noudattamaan. Tätähän entinen presidentti Poroshenko ei tehnyt koskaan.

Toiseksi suurin parlamenttipuolue on Juri Boikon johtama Za Zhittja (Elämän puolesta). Puolue on venäjämielinen. Puolueen tärkeä jäsen Viktor Medvedsjuk tapasi Venäjän pääministeri Dimitri Medvedevin  14.7.2019 ja presidentti Putinin Moskovassa 18.7.2019. Puolueen suurin kannatus tulee Ukrainan itäosista. Julia Timoshenko ja Petro Poroshenko ovat meille jo ennestään tuttuja. Rocklaulaja Svjatoslav Vakarshukin johtama Golos sai eniten ääniä Ukrainan länsiosissa.

Za Zhittja puolueen edustaja Viktor Medvedsjuk tapasi 18.7.2019 Venäjän presidentti Vladimir Putinin.

Toisaalta näyttää myös siltä, että uuden presidentin ja parlamentin valitseminen vaikuttaa jopa uskontoon. Itse en ole ortodoksi, joten suotakoon anteeksi jos kirjoitan asiavirheitä. Kiovassa vietettiin 27. -  28.7.2019 uskonnollista Venäjän kasteen vuosipäivää. Tämä on suuri juhla ortodokseille. Ortodoksisen kirkon seurakunnat tekivät kulkueen, joka alkoi rauhankokouksella Vladimirin Suuren patsaalla. Kulkue jatkui Vladimirskaja Gorkista (Vladimirin vuorelta) Kiovan-Pecherskin Lavraan. Tämä oli osoitus uskonnollisesta yhtenäisyydestä. Ihmiset haluavat, että kirkko olisi yhtenäinen. Kulkueeseen osallistui yli 300 000 ihmistä. Monien mielestä kulkue oli hyvä todiste siitä, että ortodoksisen kirkon jakaminen on epäonnistunut. Perinteisesti Ukrainan ortodoksinen kirkko on aina kuulunut Moskovan patriarkaattiin.  Poroshenko oli yrittänyt jakaa kirkkoa perustamalla ukrainalaista patriarkaattia. Yritys epäonnistui sikäli, että kirkko on jakaantunut nyt ainakin kolmeen osaan. Yksi osa kuuluu entiseen tapaan Moskovan patriarkaattiin. Toinen osa kuuluu Konstantinopolin patriarkaattiin ja kolmas on puhtaasti ukrainalainen. Täyttä juhlaa vietetään Venäjän kasteen päivänä. Tämä tarkoittaa sitä, että vuonna 1031 Kiovassa tätä päivää pidetään Venäjän kristinuskon syntymänä. Hämmästyttävää oli se, että kaikki kulkueet ja uskonnolliset toimet saivat olla rauhassa. Niitä ei hajotettu eikä niitä vastaan hyökätty niin kuin aikaisempina vuosina oli tapahtunut. Mitään väkivaltaa ei esiintynyt ja kaikki sai toimia rauhassa. Ukrainalainen pappi sanoi "Me haluamme, että maamme olisi kuin yksi perhe, että meillä olisi aina rakkautta keskuudessamme, ja Jumala suojaa meitä kaikenlaisilta vaikeuksilta".

Rauhankokous Vladimirskaja Gorkilla.

Uskonkulkue jatkui Kiovan-Pecherskin Lavraan. Osanottajia oli yli 300 000.

Ukraina on pyrkimässä EU:hun ja Natoon. Tässä olisi hyvä ajatella missä kunnossa Ukraina on tällä hetkellä. Korruptio ja taloustilanne on sitä luokkaa, että EU:n on syytä harkita tarkkaan miten se suhtautuu jäsenpyrkimyksiin. Naton säännöissä taas sanotaan, että jäseneksi ei voi ottaa valtiota, joka on jossain konfliktitilanteessa. Ilman muuta kaikkein tärkeintä Ukrainan olisi normalisoida suhteet Venäjään. Sitä haluaa suurin osa Ukrainan kansasta. Itäukrainan tilanne on semmoinen, että sen olisi inhimillisistä syistä ratkaistava rauhanomaisesti. Sisällissota olisi syytä lopettaa pikimmiten. Krim kuuluu selkeästi Venäjälle ja tämän tulevat tunnustamaan vähitellen suurin osa maailman valtioista. Näissä olosuhteissa Ukrainan uuden presidentin ja parlamentin olisi syytä ryhtyä toimimaan. On selvää, että Yhdysvallat yrittää käyttää hyväkseen Ukrainaa Venäjää vastaan. Riittääkö presidentti Zelenskillä järkeä ja kanttia tulee lähivuosina nähtäväksi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!