maanantai 25. joulukuuta 2017



ONKO MAAILMA NYT TURVALLISEMPI?


Tuonne... tuonne pari ydinpommia... Huom! kuva ja teksti eivät ole lavastettuja!


Olen viimeaikoina aika usein ajatellut, onko maailma tullut turvattomammaksi paikaksi elää? Onko se tulossa yhä turvattomammaksi? Onko suunta se, että elämme yhä vaarallisempia aikoja? Mihin tämä johtaa? Jos ajattelee, mitä ympäristössä tapahtuu, mitä maailmassa tapahtuu, alkaa tuntua, että olemme menossa jatkuvasti huonompaan suuntaan. Ympärillämme on sotia, tapahtuu terroristi-iskuja ja jopa lähinaapureissa. Meillä Suomessa on ilmestynyt katukuvaan turvalaitteita ja julkisiin paikkoihin ohjeita, mitä tehdä, jos jotain tapahtuu. Ei ennen ollut näin. Vielä muutama vuosi sitten ei tällaista ollut. Muutamia vuosikymmeniä sitten ei tällaista ollut.

Yksi harrastuksistani on tutkia historiaa. Tämä johtaa automaattisesti siihen, että vertaa mennyttä nykypäivään. Kun lukee historiaa ja menneitä tapahtumia käsitteleviä kirjoja tai tutkin netin kautta asioita millä kielellä tahansa, tulee tietenkin ajatelleeksi mihin tapahtumat ovat johtaneet ja millaiseksi maailma on tullut nykyään. Tulee tunne, että oli aika jolloin maailma oli turvallisempi. Toisen maailmansodan jälkeen 1950-, 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla tuntui vallitsevan paljon turvallisempi ja rauhallisempi aika kuin nykyään. Tosin silloinkin sodittiin esimerkiksi 1950-luvulla Koreassa ja 1960-luvulla Vietnamissa ja edelleen 1970- ja 1980-luvuilla Etelä Amerikassa ja Afrikassa. Mutta suurin osa maailmaa ja Eurooppa oli suhteellisen rauhallinen. Kaikki oli paljon pienimuotoisempaa eikä uhannut levitä maailmanpaloksi, kuten nykyään tuntuu olevan uhkakuvana. 1990-luvulla on tapahtunut jotain, joka dramaattisesti muutti maailmaa ja tuntuu jatkuvan samalla voimistuen.

Lähihistoriasta löytyy toinenkin aikakausi, jolloin maailma tuntui suhteellisen rauhalliselta. Vuosien 1918 - 1939 välisenä aikana Eurooppa vaikutti rauhalliselta. Puhuttiin jopa iloisesta 20-luvusta. Kaikkialla maailmassa ei kuitenkaan ollut rauhallista ja itse asiassa tuona aikana valmistauduttiin toiseen maailmansotaan. Historiassa puhutaan usein, että ensimmäinen ja toinen maailmansota ovat yhtä ja samaa sotaa. Mitään rauhaa välissä ei ollutkaan. Silloin varustauduttiin jatkamaan ensimmäistä sotaa. Aikaan osuu myös suuri lama. Lisäksi muualla maailmalla tapahtui paljon väkivaltaisia tapahtumia, joihin en tässä paneudu sen tarkemmin. Mutta toistuuko nyt jotain, mitä tuona aikana tapahtui?

Ihmiskunnan koko historia on hyvin raakaa. Ihmiset ovat aina sotineet keskenään. Mutta hämmästyttävästi näyttäisi olleen aika toisen maailmansodan ja 1990-luvun alun välillä, jolloin maailma oli paljon rauhallisempi ja turvallisempi. Ainakin Euroopassa näyttäisi tältä. Euroopassa ei ollut tuolloin sotia. Muualla käydyt sodat eivät uhanneet levitä maailmanpaloksi. Esimerkiksi Korean ja Vietnamin sodat olivat paikallisia, väheksymättä niitä kuitenkaan kukaan ei uskonut niiden leviämiseen maailmalle. Tosin vuonna 1962 16. - 28. lokakuuta kehittyi kahden suurvallan, Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen, välille ns. Kuuban kriisi. Yhdysvallat oli sijoittanut Turkkiin ohjuksia, jotka uhkasivat Neuvostoliittoa. Vastapainoksi Neuvostoliitto sijoitti Kuubaan ohjuksia, jotka uhkasivat Yhdysvaltoja. Asia ratkesi silloin kun presidentti John F. Kennedy veti ohjuksensa pois Turkista ja Nikita Hrustshjov veti ohjuksensa pois Kuubasta. On sanottu, että maailma ei koskaan ole ollut niin lähellä kolmatta maailmansotaa kuin tuolloin. Asia kuitenkin ratkesi nopeasti eikä mitään tapahtunut. Maailma rauhoittui.

Vuosina 1945 - 1990 maailmaa hallitsi kaksi suurvaltaa, Neuvostoliitto ja Yhdysvallat. Maailmassa vallitsi kahden suurvallan tasapaino. Kumpikaan suurvalta ei uskaltanut lähteä yrittämään maailman muuttamista väkivalloin. Jotkut sanovat, että vallitsi pelon tasapaino. Euroopassa sanottiin olevan "rautaesirippu", mutta kummallakin puolella elettiin rauhassa. Kumpikaan puoli ei uhannut toista sodalla. Tavalliset ihmiset kertovat, että kukaan ei pelännyt minkäänlaisen sodan alkamista. Semmoinen ei tullut mieleenkään. Ihmiset kävivät töissä, elivät rauhallista perhe-elämää, viettivät vapaa-aikaa. Tämä tapahtui sekä esiripun itäpuolella että länsipuolella. Elettiin normaaliarkea turvassa. Näin tapahtui koko Neuvostoliiton alueella niin Virossa, Latviassa, Liettuassa kuin Ukrainassakin. Näin tapahtui Puolassa, Romaniassa, Unkarissa, Bulgariassa. Näin tapahtui myös niin Länsi-Saksassa, Ranskassa, Britanniassa, Italiassa kuin Suomessakin. Ei ollut pelkoa sodasta.. Ajateltiin, että näin tullaan jatkossakin elämään. Kehitettiin sotilasliitto Nato 1949 ja vastapainoksi Varsovan liitto 1955. Ydinaseet ja liitot takasivat tasapainon sekä kommunistisen aatteen että kapitalistisen aatteen välillä.


Fidel Castro ja Chilen kuuluisa presidentti Salvador Allende

Tosin paikallisia sotia käytiin muualla, niistä mainitsin jo Korean sodan ja Vietnamin sodan, joissa toisena osapuolena oli Yhdysvallat. Angolassa ja Latinalaisessa Amerikassa sodittiin, Chilessä, Guatemalassa, Nicaraguassa, joissa toisena osapuolena oli salaisesti aina Yhdysvallat. Syntyi käsite amerikkalainen "takapiha", jossa USA:lla oli kaikki oikeudet toimia miten halusi. Samalla 1973 tapettiin kuuluisa chileläinen presidentti Salvador Allende monien muiden johtajien ohella. Kuubaa vastaan hyökättiin Sikojen lahdella, mutta se epäonnistui surkeasti. Myös monia Karibian saarivaltioita Yhdysvallat miehitti aika ajoin väkivaltaisesti. Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin, mutta poistui sieltä jo 1989. Unkarissa ja Tsekkoslovakiassa tukahdutettiin pienet kansannousut. Mutta mikään näistä ei kasvanut uhkaamaan maailmaa tai lisäämään uhkakuvia sodan vaarasta tai maailman tuhosta.

Newsweek lehden tämän hetken näkemys nykymaailmasta


Mutta sitten tapahtui jotakin. Neuvostoliitto hajosi 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa. Siitä hetkestä alkaen maailma näyttää muuttuneen. Yhdysvalloista  tuli ainoa valtio, joka oli sotilaallisesti ja taloudellisesti ylivoimainen muuhun maailmaan verrattuna. Tätä hegemoniaansa se käytti häikäilemättä hyväkseen. Vuonna 1991 alkoi Irakin sota vastoin YK:n päätöksiä. Irakin hyökättyä Kuwaitiin Yhdysvaltojen johtama koalitio hyökkäsi Irakiin. Irakin sotaa käydään yhä. Yhdysvallat avusti sissejä, jotka olivat aikoinaan taistelleet Neuvostoliittoa vastaan Afganistanissa. Näistä muodostui vähitellen Yhdysvaltojen vihollisia kuten esimerkiksi sissiliike Al-Qaida. Vuonna 2001 11.syyskuuta tapahtui Yhdysvalloissa terrori-iskujen sarja. Tapahtumien jälkeen Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi Afganistaniin tuhotakseen Talebanin hallinnon ja Al-Qaidan. Sota jatkuu yhä.

Entisen Neuvostoliiton alueilla synnytettiin ns. värivallankumouksia. Yksi näistä oli Georgia ja myöhemmin Ukraina. Lähi-idässä värivallankumouksia synnytettiin 2010 - 2011 lukuisissa maissa, joukossa Syyria, Egypti, Tunisia, Libya, Jemen ja Algeria. Syntyi käsite "arabikevät". Kaiken tämän takana oli Yhdysvallat ja osittain Saudi-Arabia. Osa Al-Qaida-liikkeestä ja irakilaisista sekä muista arabimaista, mm. Saudi-Arabiasta, lähteneet äärimuslimit perustivat Isis-terroristijärjestön aikomuksena perustaa islamilaiseen saria-lakiin pohjautuva kalifaatti. Pääalueet sijaitsivat Irakissa ja heikentyneessä Syyriassa. Jo aikaisemmin Tsetseniaan oli aikomuksena perustaa vastaava kalifaatti, mutta Venäjä tuolloisesta heikkoudesta huolimatta pystyi estämään sen. On mielenkiintoista verrata maita, joissa tapahtui värivallankumous, maiden myöhempiin vaiheisiin. Georgia hyökkäsi Etelä-Ossetiaan ja syttyi sota, jonka Venäjä lopetti voitokkaasti lyhyeen. Ukrainassa syttyi sisällissota, joka jatkuu yhä ja jossa on kuollut jo yli 10 000 ihmistä. Tunisiassa ja Egyptissä tapahtui väkivaltaiset kumoukset. Libya sortui täydelliseen anarkiaan ja tuhoon Yhdysvaltojen hyökättyä sinne ja tapettua Muammar Gaddafin ja tuhottua  hallinnon. Syyria joutui tuhon partaalle, josta Venäjä on nyt pelastanut sen.

Nato Euroopassa

Mitään vastaavanlaista ei tapahtunut vuosien 1945 - 1990 välillä. Maailma oli rauhallinen. Eurooppa oli rauhallinen. Vaikka vuosina 1954 - 1962 käytiin esim. Algerian sota se ei uhannut levitä maailmansodaksi. Nyt asia on aivan toisin. Keskellä Eurooppaa on Ukrainan sisällissota, jolla on vaara levitä laajemmalle. Irakin ja Syyrian sodat ovat synnyttäneet terrorismin, joka on levinnyt Eurooppaan ja Amerikkaan. Nato on kasvanut ja levittäytynyt Venäjän rajoille saakka, vaikka alkujaan Venäjälle luvattiin, että Nato ei leviä milliäkään Venäjän suuntaan. Venäjän huomautettua asiasta Yhdysvallat ilmoitti, että tämä ei kuulu teille. Tämä synnyttää vaarallisen tekijän Eurooppaan, koska Varsovan liittoa ei enää ole. Yhdysvallat on ilmoittanut, että sen päävihollinen ei ole terrorismi vaan Venäjä.

Teksti: "Venäjä haluaa sotaa. Katso miten lähelle meidän sotilastukikohtia he ovat asettaneet rajansa."


Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamä sytytti ja kävi enemmän sotia kuin yksikään aikaisempi Yhdysvaltain presidentti. Absurdeinta on, että hän oli saanut Nobelin rauhanpalkinnon 2009. Nykyinen presidentti Trump on hyvin epävakaa ja arvaamaton sielu, jonka sanoihin ei voi juuri luottaa. Paitsi, että hän käy maansa sisäistä taistelua hän synnyttää uhkakuvia kaikkialle maailmaan. Hän on synnyttänyt Korean kriisin uhkaamalla hyökätä Pohjois-Koreaan jopa ydinasein. Yhdysvaltojen presidenteillä on ollut tapana kannatuslukujen laskiessa sytyttää sota jossain päin maailmaa. Tämä sisäpolitiikan ulkoistaminen on aina toiminut tehokkaasti kannatuslukujen nostamisessa. Trumpin kannatusluvut ovat viimeisen tutkimuksen mukaan 32 prosenttia. Kenenkään Yhdysvaltojen presidentin kannatusluvut eivät vielä koskaan ole olleet näin alhaisia. Tämä ei tiedä hyvää maailmalle.

Natomaat, joissa on Yhdysvaltojen ydinaseita.

1990-luvulta lähtien tuntuu, että maailma menee yhä vaarallisempaan suuntaan. Terrori-iskut Euroopassa ja maailmalla ovat yleistyneet. On syntynyt vakava mahdollisen konfliktin alue Korean alueella Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välille. Pohjois-Korea on kehittänyt ydinaseet suojakseen, jota muu maailma ei hyväksy. Uhkakuva on peräisin Irakin ja Libyan kohtaloista Yhdysvaltojen hyökättyä ja tuhottua poliittisen struktuurin näissä maissa. Automaattisesti on syntynyt kuva, että ainoa turva on toimiva ydinasepelote. Tätä oli havitellut aikoinaan mm. Iran. Hyvänä esimerkkinä ovat esim. Venäjä ja Israel. Venäjällä on maailman suurin ydinasearsenaali. Nykynäkymin se onkin Venäjän todellinen turva Yhdysvaltain aggressiiviselle toiminnalle sitä kohtaan.



Euroopassa missä tahansa voi tapahtua terrori-isku. Joka paikassa puhutaan kolmannen maailmansodan syttymisen mahdollisuudesta. Yleistä on puhua, että kolmas maailmansota on jo alkanut. Helsingin sanomissa oli uutinen 10.11.2017, että "Nato valmistautuu suursotaan Euroopassa".  Samaa kertoo koko maailman lehdistö. Uhkakuvia ovat siis terrorismi, Korean niemimaalla tapahtuva jatkuva Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen uhoilu hyökätä toisiaan vastaan, Ukrainan sisällissota Euroopassa, Naton aggressiivinen toiminta ja laajeneminen Euroopassa ja maailmalla. Mikä tahansa näistä voi koska tahansa räjähtää silmille. Mikä tahansa näistä voi laajeta maailmanpaloksi. Kylmä sota on menossa - kuuma sota on perspektiivissä. Ennen 1990-lukua ei näin ollut.

YYA-sopimuksen allekirjoitustilaisuus Moskovassa 6. huhtikuuta 1948.

Entäpä Suomi? Toisen maailmansodan jälkeen syntyi käsite Paasikiven-Kekkosen linja. Tämä kuvasi sodan jälkeistä Suomen ulkopolitiikan puolueettomuuslinjaa. Lisäksi Suomen ja Neuvostoliiton välillä tehtiin YYA-sopimus. Näitä ei arvosteta nykyään. Todellisuudessa Suomi eli tuona aikana historiansa turvallisinta ja rauhallisinta aikaa. Ei todellakaan tarvinnut pelätä, että kukaan hyökkäisi Suomeen, jos näitä sopimuksia noudatettaisiin. Meillä oli kenties Suomen historian älykkäin presidentti Urho Kekkonen, joka osasi hoitaa asioita maamme parhaaksi. Ei ollut pelkoa terrori-iskuista, ei ollut pelkoa sodasta, olimme turvassa valtavan Neuvostoliiton kainalossa, jota kukaan ei uskaltanut häiritä. Ainoa ehtomme oli, että noudattaisimme sopimuksia. Toisin on nyt. Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun alussa ja maailman muututtua meilläkin on jatkuva pelko terrori-iskuista, jotka todennäköisesti tulevat yleistymään. Lisäksi Nato on saapunut rajoillemme ja jopa rajojemme sisäpuolelle. Tämä lisää ilman muuta maamme turvattomuutta, vaikka siitä halutaan vaieta. Olemme joutuneet maamme heikon johdon takia toisen vallan välineeksi mahdollisen aggression syttyessä. Suomi on ilman muuta yksi kohde, jos näin tapahtuu. Tätä ei haluta Suomessa ymmärtää ja asiasta pyritään vaikenemaan. Olemme väärän turvallisuudentunteen vallassa.

Jos konflikti syttyy Venäjän ja Naton välille, olemme Suomessa todella huonossa asemassa, koska meillä on sopimuksia Naton kanssa. Venäjä miehittäisi Baltian maat alta aikayksikön, koska Naton ei ole mitenkään järkevää uhrata omia resurssejaan tyhjän takia. Venäjä haluaa pitää auki omat meri- ja ilmavoimien reitit Pietarista mm. Kaliningradiin, jossa sillä on vahvat sotilastukikohdat ja resurssit kohti Euroopassa sijaitsevia Natomaita. Lisäksi Pietari on Venäjän toiseksi suurin kaupunki ja Kronstadt  suuri sotilastukikohta Pietari edustalla. Tällöin olemme yksin kohteena vahvoille meihin suunnatuille sotatoimille. Natolle on edullista pitää Suomea sotatantereena sen pyrkimyksille kohti Pietaria. Tämä ei todellakaan tiedä hyvää Suomen kohtalolle. Suomesta tulisi Afganistanin ja Irakin tavoin monikymmenvuotinen taistelutanner. Lievimmässä tapauksessa meille muodostuisi Itä-Ukrainan kaltainen olotila. Suomen sotatoimet perustuvat sissisotaan. Näin ollen taistelutantereeksi muodostuu koko Suomen alue. Venäjän sotatoimet perustuvat ainakin aluksi ohjussotaan ja ilmasotaan. Kohteina tulisi olemaan paitsi sotilaskohteita myös energialaitokset ja -verkko, tiedotus- ja viestintäjärjestelmät, ruoka- ja vesihuolto, lentokentät, rata- ja tieverkosto. Olisikohan syytä harkita uudelleen meidän suhteemme Natoon ja puolustusmenetelmiämme? Suomen turva on hyvä ulkopolitiikka ja diplomatia. Tällä hetkellä meillä ei ole kumpaakaan.


Naton ja Venäjän sotaharjoitukset pelkästään tämän vuoden (2017) toukokuun ja lokakuun välisenä aikana.

Yhdysvaltojen sotilasbudjetti on tällä hetkellä 700 miljardia dollaria, joista 5 miljardia on kohdennettu pelkästään Venäjää vastaan. Venäjä sotilasbudjetti on "vain" 46 miljardia dollaria. USA:n sotilasbudjetti on siis melkein kaksikymmenkertainen Venäjän sotilasbudjettiin verrattuna. USA:n sotilasbudjetti on isompi kuin koko muun maailman yhteensä. Silti USA pitää Venäjää maailman vaarallisimpana vihollisenaan. Tämä ajatus tuntuu tässä valossa varsin absurdilta. Yhdysvalloissa on vahvistettu käsite toimimisesta maailmanpoliisina, mutta siellä ei olla ymmärretty, että maailma on muuttumassa. Se ei enää ole yksinapainen, jota Yhdysvallat hallitsee suvereenisesti, vaan on muuttumassa moninapaiseksi, joista Venäjä ja Kiina ovat myös napoja. Todennäköisesti näitä "napoja" tulee lisää. Maailma muuttuu tasa-arvoisemmaksi. Tätä Yhdysvallat ei halua hyväksyä vaan on ryhtynyt epätoivoiseen taisteluun sitä vastaan. Tämä on yksi ja ehkä tärkein tekijä väkivallan lisääntymisessä maailmassa. Tämä on uhka maailman rauhalle.

Venäjän tutkaverkosto yltää tuhannen kilometrin korkeuteen ja erottaa jopa tennispallon kokoisen kohteen.

Tärkeä tekijä Yhdysvalloissa on myös aseteollisuus. Yhdysvallat on ylivoimaisesti suurin aseiden viejä. Mitä enemmän maailmassa soditaan, sitä paremmin voi Yhdysvaltojen aseteollisuus. Toinen tekijä on maailman energia- ja erilaiset talousvarannot ja niiden arvot. Näitä Yhdysvallat pyrkii hallitsemaan vaikka väkivallan avulla. Kilpailijamaat kuten Venäjä ja Kiina ovat uhka tällä alueella. Esimerkiksi viljan viejänä Venäjä on nykyään maailman suurin ja vienyt markkinoita Yhdysvalloilta. Yhdysvaltojen viljelijät kokevat tämän uhkana. Monilla aloilla Venäjä ja Kiina ovat tulleet Yhdysvaltojen rinnalle tai jopa ohittaneet sen. Esimerkiksi asetekniikassa Venäjä ja Kiina ovat monilla aloilla ohittaneet Yhdysvaltojen asetekniikan. Venäjä ja Kiina tekevät jopa yhteistyötä. Esimerkiksi kiinalaisten hävittäjien moottorit on usein tehty Venäjällä. Vastaava kehitys tulee jatkumaan. Mainitsen vain mannertenväliset ohjukset, sukellusveneet, taistelukoneet, ääntä nopeammat torpedot jne. Kiina ja Venäjä suunnittelevat jo ääntä nopeampia sukellusveneitä, jotka perustuvat supergravitaatioon. Tämä keksittiin 1960-luvulla Neuvostoliitossa. Teoriassa nopeus voi nousta jopa 5 800 kilometriin tunnissa. Lisäksi Venäjällä on maailman suurimmat raaka-ainevarannot, joka on valtava kasvava resurssi, johon Yhdysvallat ei pysty vastaamaan tulevaisuudessa. Tämä lisää tällä hetkellä Yhdysvaltojen aggressioita. Väkivaltaa käyttäen se ei enää pysty vastaamaan näihin haasteisiin tulevaisuudessa. Mutta väkivaltaa se voi vielä yrittää käyttää hegemoniansa säilyttämiseen.

Yhtenä ilmiönä Euroopassa on noussut esiin natsismi ja sen kasvu. Voimakkaimmin sitä esiintyy Ukrainassa, jossa siitä on muodostunut jopa valtion hyväksymä osa kulttuuria ja elämää. Entisiä natseja nostetaan kunniaan, heille pystytetään muistomerkkejä, nimetään katuja ja järjestetään kulkueita ihan virallisesti. Natsien toimia hyväksytään laillisesti. Myös Liettuassa, Latviassa ja Virossa esiintyy vastaavaa toimintaa eikä sitä paheksuta. Toiminta on lisääntynyt myös Ruotsissa ja Suomessa, mutta meillä sitä paheksutaan ja ehkä yritetään laeilla pitää kurissa. 19.12.2017 YK:ssa äänestettiin natsismia vastaan. 184 valtiosta 133, joiden joukossa oli Venäjä, Kiina, Intia, Israel ja Egypti äänesti natsismia vastaan, 49 pidättäytyi äänestämästä ja ainoastaan kaksi äänesti puolesta: Ukraina ja Yhdysvallat. Hämmästyttävä yhtälö! Siis Ukraina ja USA kannattavat natsismia. Asiaa hankaloittaa vielä se, että Yhdysvallat päätti 20.12.2017 myydä Ukrainalle panssaritorjunta-aseita. Tämä tulee lisäämään alueen aggressiota ja ihmisuhrien määrää Itä-Ukrainassa. Itä-Ukrainassa on nyt sodittu jo yli kolme vuotta. Moni sanoo, että tämä sisällissota jatkuu vielä vuosia.

On jotain positiivistakin tapahtunut. Venäjä on ilmoittanut, että sen päävihollinen on terrorismi. Tätä sotaa se on käynyt mm. Syyriassa. Venäjä on tällä hetkellä johtava terrorismin vastustaja maailmassa. Käytännössä Venäjä on tuhonnut terroristit Syyriassa ja Vladimir Putin ilmoitti 11.12.2017, että Venäjä poistaa joukot pois Syyriasta tarpeettomina. Tosin hän ilmoitti, että tarpeen tullen Venäjä on valmis iskemään  uudelleen, jos terrorismi nostaa päätään Syyriassa. Kaksi tukikohtaa jää Venäjän hallintaan Syyriassa. Putin kävi 11.12.2017 Syyrian presidentin Basar al-Assadin luona. Syyriasta hän jatkoi matkaa Egyptiin, jossa hän tapasi Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin ja kävi neuvotteluja tilanteesta. Vielä samana päivänä Putin jatkoi matkaa Turkkiin, jossa kävi neuvotteluja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Sovittiin tapaamisesta Sotshissa kaikkien osapuolien kanssa. Liittolaisia tässä sodassa olivat Venäjä, Syyria, Turkki ja Iran. Maailmalla puhutaan ihan yleisesti, että nyt Venäjä hallitsee Lähi-itää. Yhdysvallat on menettänyt otettaan huonon menestymisen vuoksi. Tosin Syyriassa on yhä 2 000 yhdysvaltalaista sotilasta, joita on pyydetty poistumaan maasta, koska he ovat luvatta siellä, mutta Pentagon on ilmoittanut, ettei se poista sotilaitaan Syyriasta. Amerikkalaisilla ei ole minkäänlaista mandaattia olla Syyriassa tai lentää Syyrian ilmatilassa.

Syyriassa Assad ja Putin 11.12.2017

Egyptissä Abdel Fattah al-Sisi ja Putin 11.12.2017

 Turkissa Putin ja  Tayyip Eerdogan 11.12.2017


Ilmeisesti hävittyään selvästi Venäjälle Syyriassa presidentti Trump ilmoitti, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Tämä on vastoin kaikkia kansainvälisiä ja YK:n sopimuksia. Ainoastaan kaksi valtiota on hyväksynyt päätöksen Yhdysvallat ja Israel. Tämä päätös on nostanut vastalauseiden myrskyn arabimaissa ja väkivaltaisia mellakoita, joissa on poltettu Yhdysvaltojen ja Israelin lippuja.  21.12.2017 YK:n yleiskokouksen hätäistunto äänesti Jerusalemin statuksesta, jota ennen Yhdysvallat oli ilmoittanut, että Yhdysvallat poistaa kaikki avustuksensa niiltä valtioilta, jotka äänestävät ehdotuksen puolesta. Yhdysvaltojen YK-edustaja Nikki Haley ilmoitti presidentti Trumpin määräyksestä ennen äänestystä, että hän katsoo ja merkitsee muistiin kaikki ne valtiot, jotka äänestävät ehdotuksen puolesta, tosin toisin sanoin. Tämä merkitsee äänien ostamista. Se merkitsee prostituutiota ja sen laillistamista! Tällaista ei ole ennen tapahtunut julkisesti koko YK:n historiassa!  Tämäkin on mielenkiintoinen tapa toimia demokraattisesti YK:ssa. Kuitenkin 128 maata äänesti Yhdysvaltoja vastaan, joten sen ehdotus ei mennyt läpi. Kaikkein mielenkiintoisinta oli kuitenkin Ukrainan selitys, miksei se osallistunut koko äänestykseen. "Sattumalta edustaja meni juuri äänestyksen hetkellä vessaan asialle eikä siksi ollut äänestämässä." Ukraina ei halua äänestää Yhdysvaltoja vastaan, mutta ei myöskään Israelin puolesta, koska Ukrainalla on natsimielinen hallitus. Israelissa pääministeri Netanjahu ilmoitti, että huolimatta mistään mitä YK:ssa on päätetty "Jerusalem on meidän pääkaupunkimme".

YK-äänestys Jerusalemin statuksesta 21.12.2017


Toisaalta mielenkiintoinen uutinen levisi Israelista 16.11.2017. Sen kaksi konetta oli pommituslennolla Syyriassa, joista toinen oli kuuluisa maailman kallein viidennen polven häivekone F-35. Tuolloin Syyrian ilmavoimat ampui ilmatorjuntaohjuksen kohti konetta. Ohjus oli ikivanhaa Neuvostoliiton aikana 1960-luvulla kehitetty С-200ВЭ "Вега-Э" mallia. Tämä oli osunut F-35-koneeseen ja vaurioittanut sitä. Koneet olivat joutuneet palaamaan kiireesti takaisin Israeliin. Israelissa oli ihmetelty, mitä oli tapahtunut. Ei millään oltu uskottu, että tällaista voi tapahtua. Israelilla on käytössään kaikkiaan viisi F-35-konetta. Nyt kaikki ovat käyttökiellossa. Syyrialla on yhä käytössään viisikymmentä С-200ВЭ "Вега-Э" patteristoa.

F-35 viidennen sukupolven häivekone

1960-luvulla Neuvostoliitossa kehitetty ilmatorjuntaohjus С-200ВЭ "Вега-Э"


Entäpä Naton funktio? Neuvostoliiton hajottua Nato levisi useaan entisen Neuvostoliiton entiseen osaan. Nykyään Venäjä on käytännössä piiritetty Natomailla. On ilmiselvää, että Venäjä tuntee uhkaa tästä tilanteesta. Venäjällä on kuitenkin yksi valtti - sen ydinaseet, joita Venäjällä on enemmän, kuin yhdelläkään muulla valtiolla. Tämä takaa Venäjän turvallisuuden. Venäjä on myös modernisoinut aseistustaan, kuten länsimaat ovat saaneet huomata Syyrian tapahtumista. Saattaa olla, että Venäjän aseet ovat tällä hetkellä maailman parhaita. Sen taistelukoneet, ohjukset ja panssarivaunut saattavat olla maailman parhaita. Panssarivaunu Armata T-14 edustaa aivan uutta ajatustyyliä. Se on moduulirakenteinen ja sen osia voi vaihdella parissa tunnissa. Vaihdettavia ovat mm. aseistus, moottori (turbiini, diesel, bensiini), puolustusjärjestelmät jne. Uudet mannertenväliset ohjukset ovat tehokkaita, kuten esim. RS-28 Sarmat eli kuuluisa Saatana 2, joka voi tuhota kokonaisen valtion (esim. Ranskan kokoisen) tuhansiksi vuosiksi pelkällä yhdellä ohjuksella. Eikä se ole suinkaan ainoa. Venäläiset ovat sanoneet, että heidän raketti- ja ohjusteknologiansa on yli 50 vuotta edellä amerikkalaisista. Venäjällä ja Kiinalla on kehitteillä parhaillaan kuudennen polven hävittäjiä, joiden ominaisuudet ovat vielä salaisia. Ne suorittavat jo koelentoja, joista on nähty jo kuvia. Yhdysvallat vasta suunnittelee kuudennen polven konetta. Sen kaikki viidennen polven hävittäjät ovat olleet miljardiluokan katastrofeja.

Silti Yhdysvallat on edelleen sotilaallisesti ylivoimainen maailmassa. Se johtaa suvereenisesti Natojärjestelmää. Kärsitty tappio Syyriassa on lähialueen kannalta merkittävä. Yhdysvaltain sotilaallinen ja poliittinen merkitys Lähi-idässä on vähentynyt oleellisesti. Saudi-Arabia, joka ennen oli Yhdysvaltain alueellinen liittolainen, on hakeutunut lähemmäksi Venäjää ja Kiinaa. Tätä Yhdysvallat  pelkää tapahtuvan muuallakin. Venäjä, Kiina ja Iran ovat alkaneet tehdä entistä tiiviimpää ja näkyvämpää taloudellista, poliittista ja sotilaallista yhteistyötä vetäen mukaansa muita Aasian ja Latinalaisen Amerikan maita. Jopa Turkki, joka on suurin Natomaa Yhdysvaltojen jälkeen on osoittanut kiinnostusta. Jos Yhdysvallat tuntee olevansa tiukassa paikassa, voi houkutus olla liian suuri käyttää aseita. Presidentti Trump on USA:n sisäinen kaaos ja koko maailman kaaos.

Yhdysvaltalainen sotilaskomentaja kenraali Robert Neller laukoi kovia Norjassa jouluaattona 23.12.2017. Tämä uutinen oli kaikissa tiedotusvälineissä. "Joukkojemme täytyy olla valmiit taisteluun koko ajan. Toivon, että olen väärässä, mutta sota on tulossa." Samoin sanoi merijalkaväen upseeri Ronald Green. Venäjän välit Naton, EU:n ja Yhdysvaltain suhteen ovat olleet kireät. Välejä kiristävät myös muut kriisipesäkkeet maailmalla. Onko näillä sotilashenkilöillä ollenkaan järkeä ajatella, jos USA hyökkää mahtavilla sotavoimillaan käyttääkö Venäjä mahtavia ydinvoimiaan esimerkiksi ohjustaan Saatana 2? Vastaako Yhdysvallat omilla ydinvoimillaan? Mitä tämä merkitsee koko maailman kannalta? Kun katsoo Robert Nellerin kuvaa tulee lähinnä apina mieleen. Lieneekö hänen ajatusmaailmansa on samaa tasoa? Sorry tämä asiattomuus!

 RS-28 Sarmat lempinimeltään "Saatana 2" on maailman nykyaikaisin ja voimakkain ydinase.

Maailman suurin talousmahti on velkaantunut sodilla, veroalennuksilla ja elvytyspaketeilla. Yhdysvalloilla on maailman ylivoimaisesti suurin velkataakka yli 20 biljoonaa dollaria ja se kasvaa yhä joka päivä. Jokaista amerikkalaista kohti se merkitsee tällä hetkellä noin 63 000 dollaria. Viime vuosikymmeninä käydyt sodat ovat verottaneet valtion varoja massiivisesti. Yhdysvallat pystyy tähän, koska maailman valuuttana käytetään dollaria. Dollarin käyttämisestä maailman valuuttana yritetään päästä irti. Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, kun maailmankaupassa ryhdytään käyttämään muita valuuttoja kuin dollari tai öljyn hinta määritellään muissa valuutoissa kuin dollari.  Kiina ja Venäjä ovat ryhtyneet siirtämään valuuttavarantojaan dollareista kultakantaan. Dollarin heikentymistä ennustavat jo amerikkalaiset finanssiasiantuntijat. Pelkän rahan painaminen ilman vastinetta, esimerkiksi kultaa, merkitsee rahan arvon heikentymistä tai jopa romahdusta. Nämä samat asiantuntijat ennustavat, että merkkejä alkaa näkyä jo vuosina 2020 - 2022. Miten Yhdysvaltojen ja sen talouden silloin käy?

Yhdysvaltojen velan kasvu.


Nyt maailman kannalta on neljä vaaratekijää, terrorismi, Pohjois-Korea, Ukraina ja Nato. Rauhoittavana tekijänä on Syyrian rauhoittaminen. Monien mielestä maailma on menossa kohti sotaa. Jotkut sanovat, että meillä on jo nyt sota käynnissä, nimittäin hybridisota. Maailma ei jakaannu tällä hetkellä punaisiin ja valkoisiin vaan on polygaaminen eli selkokielellä sanottuna moniarvoinen. Joidenkin mielestä ydinsota voi alkaa hetkellä millä hyvänsä. Juttuni ensimmäisessä kuvassa tumma tyttö osoittaa Suomea ja sanoo, että tuonne pari ydinpommia. Kuva on kuvakaappaus amerikkalaisen ABC-televisioyhtiön kesällä tekemästä ohjelmasta, jossa kierrettiin amerikkalaisia kaupunkeja ja kysyttiin kaduilla ihan tavallisilta ihmisiltä, mitä pitäisi tehdä Pohjois-Korean suhteen? Ihmiset vastasivat, että pitää hyökätä sinne, käyttää ydinaseita jne. Sitten pyydettiin näyttämään kartalta missä Pohjois-Korea sijaitsee? Kukaan ei osannut näyttää Pohjois-Koreaa - siis ei kukaan! Kaksi näytti Suomea. Venäjän televisiokanava 1 Pervij kanal teki saman Venäjällä. Kysyi ihmisiltä mitä pitäisi tehdä Pohjois-Korealle? Yksikään ei vastannut, että sinne pitää hyökätä. Kaikki vastasivat, että neuvottelujen tie on ainoa oikea. Sitten pyydettiin näyttämään kartalta. missä Pohjois-Korea sijaitsee. Jokainen haastateltava näytti täysin oikein. Pohjois-Korea on Venäjän naapuri Korean niemimaalla.

Pohjois-Korea hmm... se on varmaan pohjoisessa... tuossa Ruotsin ja Venäjän välissä... sinne muutama ydinpommi...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!