lauantai 2. huhtikuuta 2016







KESÄAIKA


Jälleen kerran Suomi siirtyi Moskovan aikaan! Kesäaika Suomessa on sama, kuin Venäjällä Moskovan vyöhykkeellä normaaliaika. Venäjällähän ei väännellä enää kelloja suuntaan eikä toiseen. Mutta leikki sikseen.

Yksi meidän yhteiskuntamme suurimmista vitsauksista on kesäaika. Joudumme kaksi kertaa vuodessa siirtämään kelloja tunnilla suuntaan jos toiseenkin. Tämä aiheuttaa monille ihmisille suuria vaikeuksia. Olen itsekin sellainen, jolle joka vuosi varsinkin keväällä yhden tunnin aikaistaminen tuottaa pitkään hankaluuksia. Tämä on täysin järjetöntä toimintaa! Tämä asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan. Ne, joille asia ei tuota vaikeuksia eivät voi tai HALUA ymmärtää, että kaikille asia ei ole yksinkertainen.

Kesäaikaa on perusteltu erilaisilla hyötynäkökohdilla. Yksi tärkein on energiansäästö. Monissa tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että tämä ei pidä paikkaansa. Jo niin varhain, kuin vuonna 1976 yhdysvaltalainen National Bureau of Standards osoitti, ettei mitään säästöä synny. Suomessakin asiaa on tutkittu ja osoitettu, että mitään säästöä ei todellakaan synny. Keväällä kesäaikaan siirtyminen ja syksyllä talviaikaan siirtyminen ei aiheuta sähkönkulutuksessa mitään sellaista muutosta, että se näkyisi tilastoissa.

Toinen perustelu kesäajalle on ihmisen elämänrytmi, joka nykyaikana painottuu yhä enemmän iltaan. Mutta Suomen oloissa tällä ei ole mitään merkitystä, koska maamme sijaitsee sellaisissa olosuhteissa, jolloin kesäkuukausina muutoinkin on valoisaa ympäri vuorokauden ja talviaikana aina pimeää.

Tärkein syy kesäajan käyttöön Suomessa on kuitenkin EU. Kesäaikaan siirtyminen on määrätty EU:ssa oikein direktiivillä (tässä vielä yksi hyvä syy EU:sta eroamiselle). Suomi ei voi irtaantua kellojen vääntelemisestä, ellei koko EU tee samoin. EU:ssa jäsenvaltiot ovat hämmästyttävästi vähemmän itsenäisiä kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen osavaltiot. Siellä monet osavaltiot saavat itsenäisesti päättää jäävätkö kesäaikajärjestelmän ulkopuolelle. Myös Kanadassa ja Australiassa monet alueet ovat jättäytyneet kellojen vääntelemisen ulkopuolelle. Suomessa siis kesäajasta luopuminen edellyttäisi EU:n direktiivin muutosta, jota tuskin lähiaikoina tapahtunee. Tai sitten pitäisi vaatia poikkeuslupa kesäajasta luopumiselle. Ehdotan eroa EU:sta, jolloin saisimme monia muitakin etuja (voisimme luopua kaiken maailman sanktioista ja voisimme ottaa oman valuutan käyttöön)!

En rupea erittelemään kesäaikaan siirtymistä maailmalla sen tarkemmin. Totean vain, että ensimmäisenä se otettiin käyttöön Saksassa 1916 ensimmäisen maailmansodan aikana. Suomessa kesäaikaa kokeiltiin jo toisen maailmansodan aikana 1942. Näin pakotettiin varsinkin sotilaat heräämään aikaisemmin sodan melskeeseen. Varsinaisesti kesäaikaan Suomessa siirryttiin 1981. Voi vain miettiä, kuinka moni  suomalainen on kuollut, sairastunut vakavasti tai voinut huonosti näinä vuosina tähän päivään saakka kesäaikaan siirtymisen takia. Ja tämä sama ruljanssi jatkuu yhä tänä päivänä.

Kuten jo aikaisemmin tuossa totesin monet tutkimukset ovat osoittaneet, että kesäaikaan siirtyminen ei tuota mitään hyötyä, mutta sitäkin enemmän haittaa. Selkeimpiä haittoja ovat ihmisen biologisen rytmin häiriintyminen, joka joillakin henkilöillä voi kestää pitkänkin aikaa. Tämä aiheuttaa väsymystiloja, työvireyden laskua, kehon immuunipuolustusjärjestelmän heikentymistä, masennusta, työtapaturmia jne.

Aamulla on noustava tuntia aikaisemmin. Tämä sotkee luontaista unirytmiä, heikentää unen laatua ja aiheuttaa pitkäänkin kestäviä univaikeuksia. Unihäiriöt vaikuttavat myös mielialaan. Ihmiset ovat usein väsyneitä, ärtyisiä ja mielialaltaan ailahtelevaisia. Unitutkija Jerker Herttan, kuten monien muidenkin tutkijoiden mukaan, se kasvattaa sydänkohtausriskiä. Tukholman Karoliinisen instituutin tekemän tutkimuksen mukaan pelkästään Ruotsissa noin kolmekymmentä ihmistä vuosittain kuolee sydänkohtaukseen, jonka syynä on kellojen siirtämisen aiheuttama stressi. Jos se laajennetaan kaikkiin kesäaikaa käyttäviin maihin joka kevät tuhannet ihmiset kuolevat - ja ihan turhan takia. Onko tässä mieltä?

Sydänkohtaukset on vain yksi sairaus, johon kellojen siirteleminen vaikuttaa, kertoo saksalainen professori Till Roenneberg Ludwig-Maximilianin yliopistosta. Se voi pahentaa psyykkisten sairauksien oireita. Itsemurhat lisääntyvät. Unirytmin sotkeminen vaikuttaa myös kehon immuunipuolustus-järjestelmään. Kaikenlaiset taudit tarttuvat helpommin, kun vastustuskyky heikkenee. Seurauksena voi olla myös ruokahalun kasvua, makeannälkää ja painonnousua. Faktaa on, että vuorotyöläisillä on enemmän kaikenlaisia sairauksia, syöpää, ylipainoa ja diabetesta. Ja tämä siirretään jokaisen ihmisen koettelemukseksi.

Myös keskittymiskyky kärsii. Väsyneenä keskittyminen ei ole parhainta luokkaa ja tarkkaavaisuus huononee. Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että mm. työtapaturmat ja liikenneonnettomuudet lisääntyvät kesäaikaan siirtymisen johdosta.

Kesäaikaan siirtyminen aiheuttaa stressiä sekä ihmisten että myös eläinten biologiseen kelloon. Varsinkin pienet lapset, kotieläimet ja maatalouseläimet kärsivät kellojen siirrosta. Ruoan saaminen tai lypsylle joutuminen väärään aikaan aiheuttaa suuria hankaluuksia. Eläimet eivät yleensä pysty omaksumaan kesäaikaan siirtymistä. Tämä hankaloittaa maatalousaloilla työskentelevien elämää ja lisää kustannuksia.

Näiden lisäksi kesäaikaan siirtyminen aiheuttaa monenlaisia suunnittelu- ja ylityökustannuksia. Monilla työpaikoilla joudutaan tekemään erityisjärjestelyjä, esimerkiksi kansainvälisessä tieto-, maksu- ja henkilöliikenteessä. Myös kellot joudutaan useimmiten  siirtämään käsin. Jotkut kellot eivät kestä yhtämittaista siirtelyä, jolloin ne rikkoutuvat. Suurimmassa osassa maailmaa ei ole käytössä kesäaikaa, mikä sekoittaa entisestään maiden välisiä aikaeroja. Kesäaika sotkee aikataulut. Nykyaikainen yhteiskunta toimii ympäri vuorokauden. Kellonaikojen äkkinäinen siirto sotkee liikenteen aikatauluja varsinkin sellaisilla reiteillä, joilla ylitetään erilaisia aikavyöhykkeitä. Jos toisella puolella ei siirrellä kelloja ja toisella puolella siirrellään aiheutuu tästä suuria hankaluuksia. Tästä syntyy viivästyksiä ja suuria lisäkustannuksia.


Tässä pieni luettelo haitoista, joita kesäaikaan siirtyminen aiheuttaa:

- unirytmin sekaantuminen
- työaikojen aikaistuminen
- koululaisten unirytmin vaikeudet
- aikataulujen muutokset
- eläinten ruokinta, tuotoksen lasku
- mielenterveysongelmat
- täysin turhaa kellojen ja laitteiden ajan vaihtoa, kestää useita päiviä
- muutoksen kustannukset miljoonia euroja vuositasolla


Voidaan siis sanoa, että kesäaikaan siirtymisellä on karmeat seuraukset. Sillä on vakavia vaikutuksia ihmisen terveyteen. Joitakin vuosia sitten Suomessa suoritettiin kysely pitäisikö kesäaikaan siirtymisestä luopua. 93 prosenttia oli sitä mieltä, että kyllä pitäisi luopua ja 7 prosenttia sitä mieltä, että ei pitäisi luopua. Ääniä annettiin n. 23 340 kpl.
 On siis vakava ongelma, että joka vuosi 1,6 miljardia ihmistä pakotetaan heräämään tuntia aikaisemmin aamulla ja noudattamaan uutta aikarytmiä. Vuorokausirytmin sekoittamisella on vakavat seuraukset. Biologiset kellomme ohjaavat ruumistamme pienintä solua myöten. Tärkein tekijä biologisen kellon säätelyssä on pimeän ja valon vaihtelu ja erityisesti päivänvalo aamuisin. Ihmiset valvovat nykyaikana pidempään ja tarvitsevat herätyskelloja noustakseen ajoissa. Lopputuloksena nukumme liian vähän.
 Jotkut ovat jopa kirjoittaneet, että kesäaikaan siirtyminen on aamuvirkkujen salajuoni. Tutkimusten mukaan aamuvirkkuus johtuu geeneistä. Sveitsiläis-saksalaisissa tutkimuksissa jo soluviljelmillä on todettu, että ihmissolut elävät erilaisilla rytmeillä eri ihmisillä. Surreyn yliopiston tutkijat löysivät vuorokausirytmin selittävän mutaation. Poikkeama geenissä Period3 tekee joistakin ihmisistä aamuvirkkuja - ja näin ehkä myös terrorisoivia kesäajan kannattajia. Aamuvirkut johtavat yhteiskuntaa ja määräävät kesäajan iltavirkkujen riesaksi, väittävät saksalaistutkijat.
 Saksalainen fyysikko Ernst Peter Fischer on sanonut, että ajan vaihtaminen on sääntö, jonka aamuvirkut ovat sanelleet. Tämä johtaa uupumukseen, terveysongelmiin ja moninaisiin muihin vaikeuksiin. Aamuvirkkuja ja aamutorkkujia pitäisi kohdella tasavertaisesti. Nyt näin ei ole.
 Ylivoimaisesti suurin osa ihmiskunnasta ei käytä kesäaikaa. Esimerkiksi Kiinassa, Intiassa ja Islannissa kesäaikaa ei käytetä lainkaan. Vuonna 2011 Venäjä luopui kellojen vääntelemisestä. Kellojen vääntely on väistyvä ilmiö.


Oranssilla merkityillä alueilla kesä- ja normaaliajan vuorottelusta on luovuttu kokonaan. Sinisillä alueilla vuorottelu on käytössä. Punaisilla alueilla vuorottelua ei koskaan ole ollutkaan käytössä. Yhä useampi maa tai alue, joka jossain vaiheessa on ottanut kesäajan käyttöön, on myöhemmin luopunut siitä.

 Näin olisi meillä Suomessakin tehtävä. Kun kesäaika otettiin aikoinaan käyttöön, siitä ei tehty mitään kansanäänestystä. Nyt olisi aika korjata virheet. Jos EU ei jousta, voisimme hyvin erota EU:sta. Näin saisimme monia muitakin etuja, kuten olen jo aikaisemminkin kirjoittanut. Sanktioista voisi luopua, voisimme ottaa oman valuutan käyttöömme, ei tarvitsisi maksaa vuosittain hämäräperäisiä kuluja EU:hun 2 miljardia euroa, jne. Eikö jo olisi aika?
 Jos mikään muu ei auta, ehdotan kansalaistottelemattomuutta. Yksinkertaisesti kieltäydytään siirtämästä kelloja. Pidetään ne normaaliajassa. Vaaditaan palveluja normaaliakana. Esimerkiksi lääkäriajat, aikataulut, kaikenlaiset tapaamiset ym. - vaadimme ne normaaliajassa. Mitä enemmän kansalaisia liittyy tähän, sen suuremmat ovat muutoksen mahdollisuudet. Aluksi yhteiskunnassamme olisi epäjärjestystä, mutta vähitellen opittaisiin toimimaan normaaliajassa ja päättäjien olisi muutettava lakeja ja tapoja.

Alla muutamia osoitteita:











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!