perjantai 25. maaliskuuta 2016











TERRORISMISTA



Viime aikoina on puhuttu paljon terrorismista. Varsinkin Pariisin ja Brysselin iskujen jälkeen.  On puhuttu, miten sitä voisi ehkäistä ja taistella sitä vastaan. Mutta kaikkein tärkein seikka on unohtunut. Miten nykyinen terrorismi on syntynyt, mitä on sen taustalla? Tämä olisi tärkeää, jotta vastaavaa pystyttäisiin ehkäisemään tai ainakin ratkaisevalla tavalla vähentämään sen syntymistä.

Jos ajatellaan nykyisiä suurimpia terroristijärjestöjä Al-Qaidaa, Talibaneja tai ISIS:tä, niiden syntyminen liittyy erottamattomasti siihen maahan suoritettuun interventioon, jossa ne ovat syntyneet. Maat ovat Afganistan, Irak, Syyria ja Libya. Muitakin on. Varsinkin Afganistan ja Irak ovat olleet suurimpien terroristijärjestöjen syntymäsijoja. Maissa on syntynyt kaaos ja näistä liikkeet ovat lähteneet leviämään lähimpiin epävakaisiin valtioihin ja sitä kautta maailmaan. Syyria ja Libya ovat lähinnä olleet liikkeen voimakkaan leviämisen kohdealueita niihin synnytetyn epävakauden kautta.

Maailmassa on vallinnut USA:n hegemonia. "Se, joka ei ole meidän kanssamme on meitä vastaan" ja muut yhtä absurdit lausahdukset ja ajatukset yhtenä tekijänä on aiheuttanut  maailmassa suurta vahinkoa. USA natoliittolaisineen hyökkäsi ensin Afganistaniin ja myöhemmin Irakiin ja tuhosi vallitsevan järjestelmän ja hallinnon väkivaltaisesti ja raa'asti. Sen jälkeen ei kyetty muodostamaan enää tukevaa kansallisia ominaisuuksia huomioivaa järjestelmää. On pyritty tuomaan ns. "länsimaista demokratiaa" alueelle ja sen ihmisille, joilta on kadonnut elämisen pohja. Ja tämä kaikki on tapahtunut hyvin väkivaltaisesti. On luotu kaaos. Melkein voisi sanoa, että olisi ihme, jos näitä lukuisia erilaisia terroristijärjestöjä ei olisi syntynyt.

Myös Syyriaan ja Libyaan on hyökätty ja näin muodostettu tyhjiöt, joihin terroristijärjestöt ovat voineet levittäytyä. Syyrian presidenttiä Basar al-Assadia vastaan on hyökätty poliittisesti ja vastustajia rahoitettu ja varustettu asein. Tällöin hallinto on heikentynyt ja terroristijärjestöt päässeet alueelle muodostaen hyvin vahvat tukialueet itselleen. Onneksi Venäjä on saanut nyt loistavia tuloksia Syyriassa. Palaan aiheeseen myöhemmissä kirjoituksissani.

USA liittolaisineen hyökkäsi 2011 myös Libyaan ja järjesti Libyan silloisen johtajan Muammar Gaddafin murhan tuhoten samalla koko Libyan poliittisen järjestelmän. Nykyään näyttää siltä, että terroristijärjestöt - lähinnä ISIS - ovat siirtymässä alueelle, kuten Muammar Gaddafi oli ennustanut ennen kuin hänet tapettiin. Libyasta voi muodostua kuten Afganistanista  ja Irakista uusi voimakas terrorismin tukikohta.

Euroopassa on pakolaisongelma, joka on suoraan verrannollien näihin USA:n ja Naton hyökkäyksen kohteisiin ja terrorismin syntyyn. Riittää kun vertaa mistä maista pakolaiset ovat peräisin. Siitä huolimatta USA ja Natomaat eivät ota mitään vastuuta pakolaisista, vaikka ovat ilmiön luojia. Tulen kirjoittamaan myös tästä myöhemmissä kirjoituksissani.

Valitettava suuntaus USA:lla on aina ollut tukea itselleen suopeita terroristisia liikkeitä. Tätä tapahtui mm. jo Afganistanissa ja jatkui edelleen Syyriassa vain pari mainitakseni.  Tämä on ollut varsin tuhoisaa ja varsinkin juuri mainitsemissani maissa. Useimmiten näistä USA:n tukemista liikkeistä tai niiden osista on tullut pahimpia terroristeja tai tuki on päätynyt terroristeille, kuten viime syksynä esimerkiksi tapahtui Syyriassa kun amerikkalaisten miljoonilla kouluttama ja aseistama 80 taistelijan ryhmä loikkasi suoraan ISIKSEN riveihin.

ISIS on näistä terroristijärjestöistä nuorimpia, se on vasta 2 - 3 vuotta toiminut aktiivisesti. Silti se on suurin ja voimakkain. ISIKSEN tarkoituksena oli perustaa kalifaatti Syyrian ja Irakin alueille. ISIKSEN suosio myös eurooppalaisten, amerikkalaisten ja kanadalaisten nuorten keskuudessa on ollut varsin suurta, kuten Suomessakin on huomattu. Asiaa on käsitelty mediassa varsin runsaasti, joten en paneudu tässä siihen. Saattaa olla, että Venäjän toiminta Syyriassa on nyt estänyt kalifaatin syntymisen - ainakin toistaiseksi.

 Voi olla, että terroristi-iskuista Pariisiin ja Brysseliin on seurauksena EU:n ja Schengenin hengen ja ajatusten muuttumista. Eurooppa muuttunee. Viimeinen iskuhan tapahtui Brysselissä, joka on EU:n ja Naton pääkaupunki.  On otettava huomioon, että iskujen suorittajat eivät olleet maahanmuuttajia, vaan heillä oli virallinen Ranskan ja Belgian kansallisuus ja passit. Oleellista tässä olisi tehdä yhteistyötä eri maiden ja myös Venäjän kanssa, jolla on pitkä kokemus ja tieto terrorismin vastaisesta taistelusta. Tässä kaikenlaiset sanktiot tuottavat suuria hankaluuksia. Olisikohan aika poistaa ne sanktiot?

Vielä lopuksi tällä kertaa: olen vakuuttunut siitä, että näitä terroristijärjestöjä ei olisi syntynyt, jos USA liittolaisineen ei olisi hyökännyt Afganistaniin, Irakiin, Libyaan ja muihin maihin. Voisi olla muita terroristijärjestöjä, mutta ne eivät missään tapauksessa olisi näin voimakkaita vaan paljon heikompia. Ei olisi myöskään pakolaisongelmaa Euroopassa. Olisikohan aika muuttaa menetelmiä ja ajatusmaailmaa? Tällainen toiminta on ainakin osoittautunut olevan hyvin vahingollista maailmalle. Syylliset eivät ole joutuneet vastuuseen tai kärsimään asiasta. Siitä kärsivät pääasiassa täysin viattomat ihmiset Euroopassa ja maissa joihin on suoritettu interventiot.

Seuraavat kuvat eivät ole terrori-iskuista, koska en ole katsonut aiheelliseksi laittaa semmoisia. Kaikkialla mediassa on niitä aivan riittävästi. Seuraavat kuvat ovat tapahtumasta vuoden 2014 elokuulta juuri samaiselta Brysselin lentoasemalta ja samoista tiloista, joissa tapahtuivat nämä nykyiset terrori-iskut. Kyseessä on mielenosoitus sotaa ja aseita vastaan. Tekstissä lukee suurin piirtein "Kuinka monta tonnia aseita vastaa näin monta litraa verta?".






Seuraavat kuvat ovat Kreikan pakolaisleiriltä seuraavana päivänä Brysselin terrori-iskuista 23.3.2016. Heidän elämäänsä terrorismi vaikuttaa myös.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!