PRESSAT
Itse asiassa tämä on jatkoa edelliseen kirjoitukseeni Trumpin murhayrityksestä. Jos et ole lukenut sitä kannattaa ensin lukea se. Koska yksi harrastuksistani on tutkia historiaa ja toinen lukea elämänkertoja on minun pakko syventyä myös menneisiin vastaavanlaisiin tapahtumiin Yhdysvaltojen historiassa. Kaikkiaan 4 presidenttiä on kuollut tähän mennessä salamurhan seurauksena Yhdysvalloissa.
Ensimmäinen oli Abraham Lincoln, joka murhattiin 14. huhtikuuta 1865 kun hän ja hänen vaimonsa Mary Todd Lincoln osallistuivat komedianäytelmän "Our American Cousin" yksityisesitykseen Washingtonissa. Lincolnista, joka kuoli päivää hyökkäyksen jälkeen, tuli ensimmäinen USA:n presidentti, joka murhattiin. Sisällissodan aikana, kaksi vuotta ennen salamurhaansa, kun Lincoln julkaisi vapautusjulistuksen, joka myönsi vapauden konfederaation orjille, hänen tukensa mustien oikeuksille mainittiin hänen kuolemansa syynä.
Toinen Yhdysvalloissa murhattu presidentti oli James Garfield. Hänet ammuttiin aseella hänen kuudennen työkuukautensa aikana. Hän oli Yhdysvaltain 20. presidentti ja kuoli 19.9.1881.
Kolmas salamurha maassa oli 25. ADB:n presidentti William MCKinley. Hän kuoli 6. syyskuuta 1901. MCKinley ammuttiin hänen kätellessään ihmisiä New Yorkissa pitämänsä puheen jälkeen.
Viimeinen kuolemaan johtanut salamurha Yhdysvalloissa oli Yhdysvaltain 25. presidentin John F. Kennedyn murha marraskuussa 1963. Kennedyä ammuttiin aseella, kun hän vieraili Dallasissa vaimonsa Jacqueline Kennedyn kanssa. Kennedy vietiin sairaalaan mutta hän kuoli siellä hetken kuluttua.
Sitten seuraavatkin murhayritykset, joissa ketään ei kuollut, mutta kohteet joko haavoittuivat tai selvisivät pelkällä säikähdyksellä. Mukana ovat sekä presidentit että presidenteiksi pyrkivät. Luettelo ei ehkä ole täydellinen, mutta on selvää etten voi muistaa kaikkia tapauksia näin yhdellä kertaa.
Ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti oli Andrew Jackson, joka yritettiin ampua pistoolilla 30. tammikuuta 1835. Jacksonin osallistuessa hautajaisiin Ampuja Richard Lawrence yritti ampua kaksi kertaa, mutta ase ei lauennut. Ampuja todettiin kuitenkin syyttömäksi hulluuden vuoksi ja joutui mielisairaalaan koko loppuelämäksi.
Yhdysvaltain entinen presidentti Theodore Roosevelt joutui luotien kohteeksi 14. lokakuuta 1912 vaalikampanjan aikana, jossa hän oli ehdokkaana toisen kerran. Roosevelt selvisi tästä hyökkäyksestä, jossa häntä ammuttiin rintaan Milwaukeen mielenosoituksessa.
Vastavalittu Franklin D. Rooseveltiä kohti ammuttiin 15. helmikuuta 1933 kaikkiaan kuusi laukausta, mutta yksikään niistä ei osunut häneen. Oli suuri lama-aika ja häiriintynyt työmies Giuseppe Zangara huusi "Liian monet ihmiset näkevät nälkää" ja ampui presidenttiä kohti. Roosevelt oli juuri pitänyt puheen Miamin Bayfront Parkissa avoimen retkiautonsa takapenkiltä, kun Zangara avasi tulen kuudella laukauksella. Viisi ihmistä sai osuman. Presidentti välttyi vammoitta, mutta paikalla ollut Chicagon pormestari Anton Cermak sai hyökkäyksessä luodin vatsaansa ja kuoli. Henkilökohtaisesti pidä Franklin D. Rooselveltia parhaimpana Yhdysvaltojen presidenttinä tähän mennessä.
Syyskuun 5. päivänä 1975 kohteena oli Yhdysvaltain 38. presidentti Gerald Ford. Fordille kohti tehtiin kaksi salamurhayritystä muutaman viikon sisällä samana vuonna, mutta hän selvisi niistä vahingoittumattomina. Ensimmäisessä salamurhayrityksessä Ford pelastui, koska hyökkääjän Lynette Frommen ase ei lauennut, ja 22. syyskuuta hän säästyi luotien kohteelta, kun vasemmistoradikaalia Sara Jane Moore ampui Moorea kohti, mutta luoti osui taksinkuljettajaan, joka haavoittui lievästi San Franciscon hotellin ulkopuolella.
Yhdysvaltain 40. presidentti Ronald Reagan loukkaantui aseellisen hyökkäyksen seurauksena, kun hän piti puheen pääkaupungissa Washingtonissa ja käveli saattueessa 30. maaliskuuta 1981. John Hinckley ampui kuusi laukausta kohti Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagania ja hänen saattuettaan. Reagan ja kolme muuta haavoittuivat hyökkäyksessä, mutta toipuivat myöhemmin sairaalassa.
Maan 43. presidenttiä George W. Bushia kohti heitettiin käsikranaatti hänen puhuessaan mielenosoituksessa, johon hän osallistui Georgian presidentin Mihail Saakashvilin kanssa Tbilisissä vuonna 2005. Kranaatti ei räjähtänyt, kun kranaatin tappi jäi kiinni, koska nenäliina oli kääritty erittäin tiukasti sen ympärille.
Entinen oikeusministeri ja demokraattien presidenttiehdokas Robert F. Kennedy kuoli 3. syyskuuta 1968 asehyökkäyksessä Los Angelesissa muutama minuutti sen jälkeen, kun hän oli voittanut Kalifornian vuoden 1968 esivaalit. Kennedy oli Yhdysvaltain senaattori New Yorkista ja presidentti John F. Kennedyn veli, joka oli murhattu viisi vuotta aiemmin.
Vuonna 1972 aseellisen hyökkäyksen kohteena oli Alabaman entinen kuvernööri ja presidenttiehdokas George Wallace. Wallace halvaantui vyötäröstä alaspäin Marylandin vaalikampanjan aikana tehdyn hyökkäyksen seurauksena.
Barack Obama kohtasi salamurhayrityksen kautensa alkupuoliskolla. Mies ampui laukauksia Valkoista taloa kohti vuonna 2011. Kukaan ei loukkaantunut tapauksessa. Voidaanko tätä kutsua murhayritykseksi on kysymys? Noihin aikoihin hän sai noin 30 tappouhkausta päivässä.
Yhdysvallat on hyvin väkivaltainen maa. Tällä hetkellä kuulema monia demokraatteja harmittaa, että Donald Trumpin murha ei onnistunut. Nyt Trumpin suosio on dramaattisesti kasvanut. Kaikki kyselyt ja tutkimukset osoittavat, että Trump on ensimmäisellä sijalla seuraavaksi presidentiksi. Presidentti Baidenin sekoilut vain kasvattavat etumatkaa.
Murhayrityksestä liikkuu valtavasti erilaisia huhuja. Kuulema Baiden oli sanonut jossain vaiheessa, että "Täytyy osua härän silmään". Kaikki amerikkalaiset tietävät mitä se tarkoittaa. Demokraatti Victoria Nuland oli sanonut, ennen Trumpin puhetilaisuutta, että Trumpia odottaa siellä yllätys. Mitä hän sillä tarkoitti on kysymys? Hyvin yleistä on käsitys, että murhayritys oli suunniteltu. Yksi huhu kertoo, että joku Yhdysvaltojen salaisen poliisin yksiköistä oli murhayrityksen takana. Tämän osoittaa kuulema salaisen poliisin ja henkivartioiden toiminta alueella. Se on ollut omituista, poikkeavaa tai erittäin tehotonta. Esimerkiksi yleisö näki ihan selvästi murhaajan ja hänellä aseen katolla ja ilmoitti siitä monta kertaa poliisille, mutta poliisi ei toiminut eikä tehnyt asialle yhtään mitään. Tällaiset salaliittoteoriat ovat hyvin yleisiä tällaisissa tapauksissa vaikka useimmiten ne osoittautuvat vääriksi.
Donald Trump otti virallisesti vastaan republikaanien presidenttiehdokkuuden republikaanien kokouksessa viimeisenä päivänä. Tässä samassa kokouksessa varapresidenttiehdokkaaksi valittiin J. D. Vance. Tämä on herättänyt närästystä meidän presidentissämme Aleksanteri Stubidossa. Hän on eri mieltä kun Vance ilmoitti vastustavansa Ukrainalle annettavaa tukea. No eri mieltähän voi olla kuka tahansa - sehän kuuluu demokratiaan. Stubido nyt on valitettavasti "venäjähysteerikko". Trump päätti kokouksen puheella, jossa hän luetteli joukon kriisejä, joista hän syytti Yhdysvaltojen nykyistä hallintoa. Hän varoitti jopa maailmansodan mahdollisuudesta. Hän sanoi mm. "Euroopassa ja Lähi-idässä riehuu sota ja konfliktin kummitus uhkaa Taiwania, Koreaa, Filippiinejä ja koko Aasiaa. Planeettamme horjuu kolmannen maailmansodan partaalla, ja se olisi sota, jollaista ei ole nähty." Oikeassahan hän on, mutta mitä hän pystyy tekemään tule nähtäväksi, jos häntä ei sitä ennen tapeta.
Trump lupasi päättää "jokaisen kansainvälisen kriisin, joka nykyinen hallinto on luonut mukaan lukien sodan Venäjän ja Ukrainan välillä". Trump syytti presidentti Bidenin hallintoa myös Gazan sodasta. Taiwanin on maksettava Yhdysvalloille ylläpidosta. Myös Venäjän sanktioista on neuvoteltava. Jos hän pääsisi alkuun näissä olisi se hieno asia koko maailman kannalta. Toivon hänelle parasta varsinkin näissä asioissa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!