MIKÄ PÄIVÄ!
Olin tässä matkoilla ja siksi en ole päässyt kirjoittamaan vähään aikaan. Euroopassa ja Suomessa on herättänyt suuresti huomiota ja närkästystäkin Venäjän Voitonpäivän vietto 9.5.2023. On paljon asioita, joista täällä ei juuri ole tietoa tai ei haluta kuulla, jotka liittyvät voiton päivän viettoon. Siitä on kirjoitettu meillä Suomessakin hyvin negatiiviseen sävyyn. Myös Euroopassa on ollut paljon negatiivista kirjoittelua ja toimintaa. Ei haluta hyväksyä joitakin itsestään selviä asioita. Euroopassa ja suomessakin vallitsee sotahysteria. Itse haluan olla puolueeton lankeamatta tuohon hysteriaan. Kuten varsin hyvin tiedetään mikä tahansa hysteria ihmisellä aiheuttaa vääristyneen kuvan ja reaktioita, jotka eivät liity mitenkään asiafaktoihin. Olen sitä mieltä, että ottamalla asiat rauhallisemmin päästään oikeisiin tulkintoihin. Haluan tasapuolisuutta!
Aluksi on hyvä tarkastella, kuinka on jouduttu nykyiseen tilanteeseen. Voidaan aloittaa toisesta maailmansodasta. Monet pitävät, että ensimmäinen ja toinen maailmansota ovat yhtä ja samaa sotaa, mutta se ei ole oleellista tarkastelun kannalta. Toisen maailmansodan aikana liittoituneiden johtajat kokoontuivat Jaltaan konferenssissa Krimillä 4. - 11. helmikuuta 1945. Tällöin päätettiin Saksan kohtelusta sodan jälkeen. Kokoukseen osallistuivat Josif Stalin, Franklin Roosevelt ja Winston Churchill. Churchillin mielestä Roosevelt oli liian myötämielinen Stalinia kohtaan ja heidän välinsä olivat liian hyvät. Roosevelt ihaili Stalinia. Joka tapauksessa Jaltan kokouksen päätöksien tulkinnasta tuli myöhemmin liittoutuneiden välillä kiistaa.
Presidentti Roosevelt kuoli 1945 ja tilalle tuli Harry S. Truman. Hän vihasi Neuvostoliittoa ja hänen koko toimintansa tähtäsi Neuvostoliiton tuhoamiseen. Churchillin ajatuksena oli, että Neuvostoliitto ja Saksa taistelisivat toistensa kanssa viimeiseen mieheen ja sitten lännen joukot nousisivat maihin ja valloittaisivat koko Euroopan ja Neuvostoliiton alueet. Mutta näin ei käynyt. Yllätykseksi käännekohdaksi muodostui Stalingradin taistelut 1942 - 1943, jotka Neuvostoliitto voitti suurin uhrauksin. Siitä lähtien Neuvostoliitto lähti etenemään kohti Saksaa. Suuri merkitys oli Kurskin panssaritaistelulla 4. - 22. heinäkuuta 1943, joka on yhä maailman suurin panssaritaistelu. Siitä lähtien oli selvää, että Saksa häviää sodan. Neuvostoliitto lähti etenemään kohti Berliiniä.
Oli sovittu, että länsi muodostaa toisen rintaman ja Saksa joutuu taistelemaan kahden rintaman välissä. Mutta Churchillin idea oli siis, että antaa Neuvostoliiton ja Saksan tuhota toisiaan mahdollisimman paljon ja sitten vasta länsi nousisi maihin. Mutta havaittuaan, että Neuvostoliitto alkoi yhä kiihtyvää vauhtia etenemään kohti Berliiniä ja länttä tuli pelko, että Neuvostoliitto valloittaa koko Euroopan. Lännelle tuli kiire nousta maihin Normandiaan 1944. Neuvostoliitto oli jo yli kaksi vuotta pyytänyt lännen muodostamaan toisen rintaman, mutta vasta pakon edessä se siis muodostettiin. Tosin saksalaisista joukoista vain yksi neljäs osa oli länttä vastassa ja kolme neljäsosaa Neuvostoliittoa vastaan. Loppuvaiheessa saksalaiset sotilaat antautuivat vapaaehtoisesti lännen joukoille mutta ei Neuvostojoukoille vaan taistelivat kiivaasti heitä vastaan.
Joukot kohtasivat Elbe- joella, kuten oli sovittu Jaltan kokouksessa. Neuvostoliiton puna-armeija ja amerikkalaiset joukot kohtasivat toisensa 25. huhtikuuta 1945 ja ojensivat toisille kätensä. Vallitsi ystävyys ja tapausta juhlittiin yhdessä monin tavoin. Tämä tuli tunnetuksi V. E. (Victory in Europe) - päivänä. Siitä lähtien neuvostoveteraanit ja amerikkalaiset sotaveteraanit olivat joka vuosi tavanneet toisensa vuoronperään toistensa maaperällä kunnes Yhdysvallat kielsi tapaamiset. Neuvostoliitto oli menettänyt sodassa yli 27 miljoonaa ihmistä. Luku on yli viisinkertainen Suomen nykyiseen väkilukuun verrattuna.
Ei ole siis ihme, että Neuvostoliitossa ja Venäjällä vietetään Voitonpäivää 9.5. joka vuosi. Osaan venäjää ja olen katsonut jo monta vuotta suorana lähetyksenä tämän juhlavan tapahtuman, joka vietetään siis suuren uhrautumisen kautta saavutetun voiton kunniaksi ja uhrien muistolle. Melkein jokainen perhe ja suku koki menetyksiä sodan aikana. Siksi tapahtuma on hyvin tärkeä melkein jokaiselle venäläiselle. Voitonparaati alkoi kello 10.00 Moskovan Punaisella torilla. Tänä vuonna sää oli erinomainen ja aurinko paistoi. Puissa oli tuoreet vihreät lehdet. Kesäaika on Suomessa sama aika Moskovan kanssa. Tapahtumaan kutsutaan joka vuosi eri valtioiden päämiehiä. Tänä vuonna kutsuttuja oli Valko-Venäjältä presidentti Aleksandr Lukashenka, Turkmestanin entinen presidentti Gurbanguly Berdimuhamedow, Kazakstanin presidentti Kasym-Zomart Tokajev, Armenian pääministeri Nikol Pasinjan, Tadzikistanin presidentti Emomalii Rahmon, Uzbekistanin presidentti Shavkat Mirziyoyev ja Kirgisian presidentti Sadyr Zaparov. Meidän kuuluisaa presidenttiämme Sauli Niinistöä ei oltu kutsuttu.
En tässä rupea käymään paraatia läpi yksityiskohdittain. Totean vain, että paraati suoritettiin hyvän sään vallitessa melko normaaliin tapaan. Meillä täällä on kommentoitu paraatia monin tavoin ja retosteltu ylhäältä alas asti. Minusta paraati oli sopivan kokoinen ja presidentti Putinin puheessa oli kaikki konkreettinen asia esillä. Enempää ei tarvita. Selkeästi Valko-Venäjän presidentti Lukashenka oli vähän kipeä, mutta sillä nyt ei ollut mitään merkitystä paraatin kannalta. Ylilentoja ei tänä vuonna ollut, mutta minusta se ei ole konkreettista. Paraati suoritettiin aika juhlallisesti ja suhteellisen komeasti ja normaalissa järjestyksessä. Minusta se oli kaunista ja komeaa katseltavaa. Paraati päättyi vanhan tavan mukaan vanhaan ja kauniiseen marssiin Прощание Славянки eli Proshanie Slavjanki suomeksi Slaavittaren jäähyväiset. Löytyy esimerkiksi osoitteesta:
https://www.youtube.com/watch?v=4K6lx773erQ
Tuo on eräs maailman kauneimmista marsseista. Mutta ottaisin vielä yhden asian esille. Maailman kuuluisin panssarivaunu T-34 aloitti paraatissa moottoroidun osan. Monien asiantuntijoiden mielipiteiden mukaan panssarivaunu oli toisen maailmansodan paras panssarivaunu. Sillä oli etuna leveät telaketjut ja huolto vaikka kesken sotatoimien onnistui helposti. Moottorin vaihtokin onnistui keskellä sotimista muutamassa hetkessä. T-34 panssarilla oli merkittävä merkitys Kurskin taistelussa vuonna 1943. T-34 on yhä käytössä joissakin maissa monin eri variantein.T-34 panssarivaunu on maailman kuuluisin panssarivaunu
Voiton päivää vietettiin myös muualla maailmassa. Euroopassa useissa eri maissa ihmiset marssivat eri kulkueissa 8.5 ja 9.5. Saksassa näihin suhtauduttiin aggressiivisen vihamielisesti. Poliisi esti Yrjönnauhan ja Neuvostotunnusmerkkien (esim. sirppi ja vasara) käytön. Ne revittiin kaikki irti. Ihmiset keksivät tehdä elävän Yrjönnauhan. Punaisiin ja mustiin pukeutuneet ihmiset menivät nauhanmuotoiseksi kulkueeksi eläväksi Yrjönnauhaksi, johon poliisi ei uskaltanut sekaantua. Irlannissa ja Israelissa sai vapaasti osallistua kulkueisiin. Myös Yhdysvalloissa ei juuri puututtu niihin. Kiinassa ne olivat ihan virallisia. Virossa Narvassa esitettiin Venäjän puolella suurella kuvaruudulla Voitonparaati joen yli Viron venäläisille. Myöhemmin pidettiin voiton konsertti. Näin myös Viron venäläiset saivat osallistua voitonparaatiin.
Entäpä sitten nykytilanne, mistä se syntyi? Toisen maailmansodan jälkeen maailmaa hallitsi kaksi valtiota Neuvostoliitto ja Yhdysvallat. Maailmassa vallitsi tasapaino. Molemmat valtiot muodostivat kaksi sotilasliittoa Varsovan liiton ja Naton. Maailma oli kaksinapainen. Vuonna 1991 tämä kuitenkin muuttui. Neuvostoliitto hajosi ja samalla hajosi Varsovan liitto. Tulevalle Venäjälle koitti kurja aika. Köyhyys ja taloudellinen katastrofi vaikuttivat melkein jokaisen venäläisen elämään. Yhdysvallat oli kuitenkin luvannut, että Nato ei lähene Venäjän rajoja "tuumaakaan". Tämä ei pitänyt paikkaansa. Entiset Neuvostoliiton liittovaltiot ja Varsovan liiton jäsenmaat alkoivat yksi toisensa jälkeen liittyä Natoon. Oli selvää, että tämän Venäjä koki uhaksi itselleen. Venäjää ei esimerkiksi huolittu Naton jäseneksi.
Näin Yhdysvallat oli maailmaa yksin hallitseva valtio. Kiina kasvoi kuitenkin tänä aikana merkittäväksi talousmahdiksi, joka ohitti jopa Yhdysvallat monilla aloilla. Myös Venäjä alkoi kasvamaan mahtavien luonnonvarojensa ansiosta. Myös sotilaallisesti Venäjä kasvoi merkittäväksi tekijäksi. Maailmaan ilmestyi kaksi uutta voimakeskusta. Tätähän yhdysvallat ei halunnut. Se halusi yksin suvereenisesti hallita maailmaa. Se katsoi, että Kiina ja Venäjä ovat liian voimakkaita vaikuttajia maailmassa. Kiina ja Venäjä katsoivat kumpikin, että maailma voisi ihan hyvin olla monipolaarinen. Yhdysvallat ryhtyi taistelemaan monipolaarisuutta vastaan ja heikommaksi osaksi se valitsi aluksi Venäjän. Se olisi helpompi voittaa. Näin olemme nykyisessä tilanteessa.
Aseekseen Yhdysvallat otti Naton ja erityisesti Ukrainan. Ukraina käännettiin Venäjää vastaan lähinnä Maidanin vallankumouksessa 2014. Asiasta ollaan montaa eri mieltä, mutta saa olla. Myös Valko-Venäjä yritettiin käännyttää Venäjän vastaiseksi, mutta tässä epäonnistuttiin. Mutta Ukrainassa oli myös ihmisiä, jotka olivat voimakkaasti toista mieltä. He katsoivat, että Venäjä on heidän kotimaansa. Syntyi Krim, joka liittyi Venäjään. Myös Donetsin ja Luhanskin osavaltiot katsoivat, etteivät halua olla Venäjän vastaisessa valtiossa mukana. Siellä järjestettiin äänestykset ja kansa äänesti melko yksimielisesti liittymisestä Venäjään. Ukrainaan synnytettiin voimakasta natsimielisyyttä, joka lähti sotilaallisesti näitä osavaltioita vastaan. He kuitenkin hävisivät kaksi kertaa sodan ja syntyi kaksi sopimusta Minskissä Valko-Venäjällä, Minsk I ja Minsk II, joita kumpaakaan natsimielinen hallitus ei noudattanut vaikka oli allekirjoittanut sopimukset. Venäjä noudatti sopimuksia ja uskoi sopimusten pitämiseen. Näin Venäjää jälleen petettiin kaksi kertaa.
Ukrainan natsihallitus kokosi vuoden 2021 lopussa 120 000 miehen armeijan Donetskin ja Luhanskin rajoille tarkoituksen hyökätä jälleen niihin. Tätähän Venäjä ei voinut hyväksyä. Sitä oli petetty jo kolme kertaa ja nyt oli tarkoituksena tehdä verinen hyökkäys ylivoimaisin voimin. Venäjä lähti 24. huhtikuuta 2022 tekemään aseellisen operaation suojellakseen venäjämielisiä alueita. Yhdysvallat synnytti ja käytti hyväkseen tilaisuutta ja Nato otettiin mukaan operaatioon. Ne ryhtyivät rahoittamaan ja aseistamaan tätä operaatiota. Tarkoitus oli heikentää Venäjää ja synnyttää jopa vihaa Euroopassa Venäjää kohtaan. Näin ollaan nykyisessä tilanteessa. Vastakkain on Nato ja Venäjä. Huomioon ei oteta sitä, että mitä enemmän sotaoperaatiota rahoitetaan ja aseistetaan sitä enemmän ihmisiä kuolee. Esimerkiksi yhden vuorokauden aikana 11.5. kuoli ukrainalaisia sotilaita yli 900. Myös venäläisiä kuolee.
Sitten monille varmasti yllätyksenä 9.5.2010 Punaisella torilla Voitonparaatissa marssivat myös Ukraina, Puola, Britannia, Yhdysvallat ja Ranska. Maailma muuttuu. Enää länsi ja Yhdysvallat ei tule hallitsemaan maailmaa. Tulee paljon uusia valtioita, jotka tulevat voimakkaasti vaikuttamaan maailmaa. Näiden joukossa on myös Venäjä ja Kiina. Murroshetkellä tapahtuu kitkaa ja me elämme parhaillaan murroshetkeä.
On selvää, etten ole voinut ottaa kovin syvällisesti asioita esille. Ja on selvää, että nykyisessä tilanteessa ajatuksiani ja kirjoituksiani ei monikaan hyväksy. Esimerkiksi Ukrainan natsimielisyyttä ei oteta esille vaikka ihan virallisesti siellä järjestetään natseille kulkueita ja rakennetaan muistomerkkejä sekä juhlitaan Ukrainan entisiä natseja. Myös Euroopassa esiintyy yhä enemmän natsimielisyyttä esimerkiksi mm. Baltian maissa. Nykyisen tilanteen vallitessa Euroopassa on hyvin vaikea ryhtyä esittämään toisenlaisia näkökantoja. Sotahysterian vallitessa ihmiset eivät kykene edes harkitsemaan toisenlaisia näkökantoja. Käytännöllisesti katsoen sananvapautta ei ole ja poikkeavan näkökannan esittäminen tyrmätään radikaalisesti. Ja lopuksi hyvin kaunis versio marssista Slaavittaren jäähyväiset. Videossa on englannin kielinen käännös:
https://www.youtube.com/watch?v=NDICV_66Z5Q
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!