INTIA JA KIINA
Tämän vuoden G-20 kokouksen sai pidettäväkseen Intia. New Delhissä 1. - 2.3.2023. pidettiin pääministeritapaamiset. Olen aikoinaan kierrellyt Intiaa yli 4 kuukautta ja on myönnettävä, että Intia on mielenkiintoinen maa ja sillä on rikas kulttuuri. Intia on kasvanut väkiluvultaan maailman suurimmaksi valtioksi ohi Kiinan. Tosin mistään ei oikein voi löytää täsmällisiä lukuja asukasmääristä, mutta tämä on yleinen käsitys tällä hetkellä. Se on ilman muuta yksi tulevaisuuden vaikutusvaltaisimmista valtioista Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen ohella. Näin ollen Yhdysvaltojen on otettava politiikassaan huomioon paitsi Venäjä ja Kiina myös Intia. On selvää, että Intiasta tulee yksi maailman keskuksista ja se ei tule noudattamaan Yhdysvaltojen ja länsimaiden poliittista painostusta aivan samoin kuin Venäjä ja Kiina toimivat jo nykyään. Siitä tulee yksi maailman itsenäisistä keskuksista ja sillä on itsenäinen kulttuuri vaikka onkin entinen Britannian alusmaa. Pinta-alaltaan Intia on maailman seitsemänneksi suurin valtio.
Poliittisesti Intia on etääntynyt länsimaista ja sen yhdeksi tärkeimmiksi kauppasuhteiksi on kasvanut Venäjä. Varsinkin taloudellisesti merkitys on kasvanut huomattavasti. Pelkästään viime vuonna kauppa Venäjän kanssa kasvoi uskomattomat 800 prosenttia. Siis toistan 800 prosenttia. Intia haluaa ostaa kaiken öljyn ja kaasun mitä Venäjältä irtoaa. Intia ja Venäjä hyötyvät selkeästi länsimaiden Venäjälle antamista sanktioista. Myös vilja on tärkeällä sijalla. Venäjä rakentaa parhaillaan kuutta ydinvoimalaa Intiaan. Intian ostamista aseista 80 prosenttia on Venäläistä valmistetta. Muutenkin poliittiset suhteen Venäjään ovat erinomaiset kuten myös Intian pääministeri Narendra Modin suhteet Venäjän presidentti Vladimir Putiniin ovat erinomaiset. Lisäksi Intia kuluu BRICS talous- ja poliittiseen liittymään johon kuuluvat myös Venäjä ja Kiina. Muita jäseniä ovat Brasilia ja Etelä-Afrikka. BRICS liiton yksi tärkeimmistä päämääristä on päästä irti dollarikaupasta ja siirtyä muihin valuuttoihin esim. käyttämään kansallisia valuuttoja. Myös politiikan käyttäminen maailmassa samoin periaattein on tärkeällä sijalla. Liittoon kuuluvilla valtioilla on läheiset suhteen. Intialla ja Kiinalla on joitakin hankauksia, jotka ovat ratkaistavissa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili G-20 kokouksessa Intiassa ja sai loistavan vastaanoton. Intia haluaa kasvattaa kauppaansa edelleen Venäjän kanssa. Sen sijaan monien muiden valtioiden pääministerien tapaaminen oli myöskin tärkeää. Yksi tärkeimmistä oli tietenkin neuvottelut Intian pääministeri Narendra Modinin kanssa ja Intian ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankarin kanssa. Kiinan ulkoministeri Qin Gangin tapaaminen oli ehkä tärkein. Neuvottelut kestivät yli tunnin. Neuvottelut Kiinan kanssa johtivat suuriin yhteisymmärryksiin. Lavrov tapasi myös turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglun.
Minulle henkilökohtaisesti suurimman yllätyksen tuotti Tolstoi - Gandhi näyttelyn avajaiset jonka Sergei Lavrov joutui suorittamaan G-20 kokouksen yhteydessä. En edes tiennyt, että Leo Tolstoi tunsi Mahatma Gandhin. Tolstoi eli 9.9.1828 - 20.11.1910 ja Gandhi 2.10.1869 - 30.1.1948. Gandhin täydellinen oikea nimi oli Mohandas Karamchand Gandhi. Olen lukenut molempien elämänkerrat muutamanakin versiona, mutta en muista mitään tämmöistä. Tolstoi oli siis huomattavasti vanhempi Gandhia. He eivät tavanneet henkilökohtaisesti kertaakaan elämässään, mutta kirjeenvaihto oli merkitykseltään huomattavan tärkeää molemmille. Heistä on sanottu, että "Kaksi ihmiskunnan historian suurinta mieltä - intialainen Mahatma Gandhi ja venäläinen Leo Tolstoi - eivät koskaan saaneet tavata henkilökohtaisesti, mutta he vaihtoivat mielipiteitä He vaihtoivat kirjeitä, mutta heidän viestinnän tärkeyttä ei voida aliarvioida." Gandhi sanoi Tolstoista "Tämän aikakauden suurin väkivallattomuuden apostoli ja suuri opettaja jota olen pitkään pitänyt yhtenä oppaistani." Intialaisen väkivallattoman vastarintaliikkeen tuleva johtaja kertoi myöhemmin, että Tolstoin teoksilla on ollut häneen suuri vaikutus.
Venäjän ja Intian kaksi suurta vaikuttajaa törmäsivät toisiinsa vuonna 1909. Tässä ei ole tilaa kaikille yksityiskohdille, mutta Tolstoin kirje julkaistiin 1908 intialaisessa sanomalehdessä Free Hindustan otsikolla Kirje hinduille. Tolstoin periaatteen mukaisesti viesti oli, että intialaisten ainoa tapa vapautua briteistä on rakkauden periaate. Väkivaltaan vastataan rakkaudella. Teksti saavutti nuoren Gandhin 1909. Hän kirjoitti Tolstoille ja tästä alkoi heidän kirjeenvaihtonsa joka kesti Tolstoin kuolemaan saakka 1910. Paitsi että Tolstoi oli suuri kirjailija, joka tunnetaan teoksista Sota ja rauha sekä Anna Karenina Tolstoilla oli elämään oma filosofiansa ja hänellä oli paljon seuraajia paitsi Venäjällä myös ympäri maailmaa. Luin kyllä paljon Tolstoin ajatuksia, mutta en osannut yhdistää niitä Gandhiin. On ilmeistä, että Gandhin ajatusmalli on paljolti peräisin Tolstoilta. Voidaan sanoa, että Gandhi seuraamalla Tolstoin oppia vapautti Intian itsenäiseksi valtioksi. Näin ollen Tolstoi on vaikuttanut Intian itsenäistymiseen. Tolstoilla oli siis suuri merkitys kuten tietysti Gandhilla Intian itsenäistymiselle. Tolstoin ja Gandhin välistä kirjeenvaihtoa voi lukea osoitteesta:
https://en.wikisource.org/wiki/Correspondence_between_Tolstoy_and_Gandhi
Lännen tiedotusvälineissä pääaiheeksi G-20 kokouksesta nousi kuitenkin Lavrovin tapaaminen Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinkenin kanssa. Tapaaminen tapahtui Blinkenin pyynnöstä. Tapaaminen kesti kuitenkin vain alle kymmenen minuuttia. Lavrovilla ei ollut mitään kiinnostusta tapaamiseen. Hän suostui kuitenkin siihen. Blinken oli kuulema huomauttanut lähinnä kolmesta asiasta eli Yhdysvaltain Ukrainan tukemisesta, Venäjän liittymisestä Uusi Start -sopimukseen ja vakoilusta ja terrorismista syytetyn Yhdysvaltalaisen kansalaisen Paul Whelanin vapauttamisesta. Ymmärrän hyvin, jos Lavrovilla ei ollut noihin mitään sanomista. Kyllä Venäjä tietää, että Yhdysvallat aseistaa ja rahoittaa Ukrainan sotimista, Venäjän ei ole mitään järkeä liittyä Uusi Start -sopimukseen ja Paul Whelan on ansainnut vankeustuomionsa teoistaan sanoi länsi mitä tahansa.
Sen sijaan itse G-20 kokous ei päässyt minkäänlaisiin lopputuloksiin. Kiinan vaatimus, että tutkittaisiin kuka tai mikä valtio oli räjäyttänyt Nord Stream putket aiheutti lännen osanottajissa ehdottoman kieltäytymisen ja Yhdysvaltojen blokkauksen, vaikka muut osallistujat kannattivat ajatusta. Yhdysvallat uhkasi Kiinaa sanktioilla jos Kiina ryhtyy aseistamaan Venäjää. Sanotaan, että Kiina jo nyt aseistaa Venäjää esimerkiksi hyvin nopeilla ja tarkoilla drooneilla. Lavrov sanoi puheessaan, että Kiinan uhkaaminen sanktioilla on täysin järjetön ajatus. Tavanmukaisesta kokouksen lopussa otettavasta yhteiskuvasta luovuttiin Yhdysvaltojen pyynnöstä.
G-20 kokousta seurasi toinen kolmipäiväinen kokous Raisina Dialogue 2. - 4.3.2023 New Delhissä. Länsimaat eivät siihen enää osallistuneet vaan osallistujat olivat kaikkialta muualta maailmasta. Kokouksessa käsiteltiin globaalin yhteisön haastavimpia kysymyksiä. Keskusteltiin maailman tilasta ja yhteistyömahdollisuuksista. Keskusteltiin mm. Ukrainan konfliktista ja kysyttiin miksi asioista ei neuvotella? Lavrov vastasi mm. että lännen mielestä Ukrainan pitää saavuttaa voitto, vasta sitten voidaan neuvotella asioista. Toinen syy on presidentti Zelenskyin uusi laki, jossa keskustelun aloittaminen Venäjän kanssa on rikos ja siitä seuraa rangaistus. Yksi tärkeimmistä aiheista oli räjäyttikö Yhdysvallat Nord Stream -kaasuputket ja miksi Yhdysvallat ampui alas Kiinan säähavaintopallon. Lisäksi Lavrov totesi lehdistötilaisuudessa Että Intia ja Kiina ovat Venäjän lähimmät partnerit. Loppulausumana oli, että seuraavalla kerralla voitaisiin tavata paljon rauhallisimmissa merkeissä, johon Lavrov vastasi "kyllä amerikkalaiset aina jotain keksivät".
Valko-Venäjän tasavallan presidentti Aleksandr Lukashenko teki 28.2. - 2.3.3023 valtiovierailun Kiinaan kansantasavallan presidentin Xi Jinpingin kutsusta. Vierailu käytiin lämpimissä merkeissä. Käytiin syvällinen näkemysten vaihto Kiinan ja Valko-Venäjän yhteistyön merkityksestä. Asioista vallitsi syvä konsensus. Maiden väliset suhteet ovat korkealla tasolla. Keskinäinen luja tuki toistensa keskeisiin etuihin vaikuttavissa asioissa on Kiinan ja Valko-Venäjän suhteiden tärkeä kulmakivi. Valko-Venäjä tunnustaa täysin "yhden Kiinan" periaatteen. On ilman muuta selvää, että Taiwan on osa Kiinan aluetta ja Valko-Venäjä tukee alueen liittämistä Kiinaan. Kunkin maan demokratia ja ihmisoikeudet on määriteltävä maan realiteettien mukaan. Sekaantumista muiden valtioidensisäisiin asioihin erilaisten demokratia- ja ihmisoikeusnäkemyksien varjolla ei voida hyväksyä.
Kiina ja Valko-Venäjä jatkavat hallitustenvälisten yhteistyökomitean kokonaisvaltaista kehittämistä eri aloilla. Kauppaa lisätään ja käytetään hyväksi Euroopan ja Kiinan välistä rautatietä. Kuljetus- ja logistiikkayhteyksiä kehitetään. Keskinäistä sijoitustoimintaa laajennetaan ja yhteistyötä edistetään liike-elämän ja rahoituslaitosten kautta. Kansallisten valuuttojen käyttöä ja yhteistyötä rahoituslaitosten välillä lisätään. Valko-Venäjän teollisuutta nykyaikaistetaan, jossa hyödynnetään Kiinan edistyneen teknologia etuja. Digitaalista yhteistyötä kehitetään. Korkealaatuisten maataloustuotteiden toimittamista puolin ja toisin lisätään. Yhteistyötä puolustus-, lainvalvonta- ja turvallisuusalalla vahvistetaan, syvennetään myös yhteistyötä sotilashenkilöstön koulutuksen alalla, torjutaan kansainvälistä rikollisuutta ja terrorismia sekä ennaltaehkäistään "värivallankumouksia".
Osapuolet tehostavat myös kulttuuri- ja humanitaarista vaihtoa ja laajennetaan käytännön yhteistyötä kulttuurin, matkailun, urheilun, elokuvan, television, joukkoviestinnän ja muiden alojen alalla. Valko-Venäjä tukee Kiinan koko ihmiskunnalle ehdottamia yhteisiä rauhan, kehityksen, tasa-arvon, oikeuden, demokratian ja vapauden arvoja. Osapuolet vastustavat päättäväisesti kaikkia hegemonian ilmentymiä ja raakaa voimapolitiikkaa, mukaan lukien laittomat yksipuoliset sanktiot ja pakkokeinot. Osapuolet jatkavat kattavaa yhteistyötä monenvälisten rakenteiden, kuten Shanghain yhteistyöjärjestön ja Aasian vuorovaikutusta ja luottamusta lisääviä toimenpiteitä käsittelevän konferenssin puitteissa. Kiina tukee Valko-Venäjän nopeutettua liittymistä Shanghain yhteistyöjärjestöön täysjäsenenä. Lukašenka kiitti Kiinan kansantasavallan presidenttiä Xi Jinpingiä lämpimästä ja ystävällisestä vastaanotosta Valko-Venäjän valtuuskuntaa kohtaan ja kutsui presidentti Xi Jinpingin vierailemaan Valko-Venäjälle molemmille osapuolille sopivana ajankohtana.
Kiinalla ja Intialla on paljon yhteistä ja ne ovat liitossa toistensa kanssa monella tavalla. Kiinan teollisuus on hyvin kehittynyttä, mutta Intian teollisuus on lähtemässä käyntiin, vaikka sielläkin on hyvin korkealle kehittynyttä teollisuutta. On aivan ilmeistä, että tulevaisuudessa Intia tulee myös merkitsemään maailman taloudessa hyvin paljon kuten Kiina nykyään. Molemmat ovat vahvassa liitossa Venäjän kanssa ja kuuluvat kahteen voimakkaaseen talousliittoon BRICS:iin (väkiluku n. 3,21miljardia eli lähes 42 % maailman väestöstä) ja Shanghain talousliittoon (väkiluku yli 3,5 miljardia eli lähes 45 % maailman väestöstä). Shanghain talousliitto on kasvattamassa jäsenmääräänsä. Näihin verrattuna EU:n väkiluku n. 502 miljoonaa tai Natomaiden jäsenmäärä on hyvin mitätöntä. Kiina on Venäjän tärkein kauppakumppani ja Intia on parhaillaan kasvattamassa kauppaansa Venäjän kanssa. Myös Kiina on valmis ostamaan kaiken öljyn, kaasun ja kivihiilen, mitä Venäjältä saa. Venäjä rakentaa myös kiinaan kuutta ydinvoimalaa, joista kaksi on jo valmiina. Venäjä on rakentanut huomattavasti yhteyksiä Kiinaan. Toisaalta Intia on lähempänä Venäjän energiantuotantoa ja teollisuuslaitoksia. Myös sotilaallinen yhteistyö on kaikilla kolmella lähellä toisiaan. Kaikkien kolmen Venäjän, Kiinan ja Intian tulevaisuus näyttää erinomaiselta.
Sitten
vielä ihan viimekäden tieto. Israel on kieltänyt Ukrainan lipun käytön. Jos
yrittää käyttää Ukrainan lippua saa vähintään 10 000 sekelin sakot. Voi joutua
vaikka vankilaan. Israel pitää Ukrainaa natsivaltiona. Venäjän lipun käyttöä ei ole kielletty.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!