sunnuntai 18. heinäkuuta 2021

 


NURIN KURIN


Hyvät lukijani! On kesä ja kuuma ja kesälomat. Siksi ajattelin kirjoittaa kevyesti  kahdesta aivan erilaisesta asiasta, jotka kyllä saattavat olla rankkojakin jonkun mielestä. Aluksi en ajatellut kirjoittaa ollenkaan kummastakaan, mutta en saanut niitä mielestäni, joten kirjoitan nyt ensimmäisen. Ei niitä ole pakko lukea.

Ensimmäinen on amerikkalaisten ja Naton vetäytyminen Afganistanista. Tulee elävästi mieleen Vietnamin sota. Sieltä Yhdysvallat loikki pakoon häntä koipien välissä ja perse tulessa vuonna 1975. Sota kesti 20 vuotta ja käytiin 1955 - 1975. Yhteistä on siis, että Afganistanin sota kesti myös 20 vuotta ja sieltä Yhdysvallat liittolaisineen loikki pakoon nytkin häntä koipien välissä. Suomi kuului myös näihin pakoon loikkijoihin  ja tämä oli siis Suomelle jo kolmas hävitty sota talvisodan ja jatkosodan jälkeen. Tätä harva tulee ajatelleeksi. Yleensä ihmettelin aina, mitä Suomi teki siellä yleensäkään? Sanoisin, että tämä oli Suomelta hyvin tyhmää.


Mutta Afganistanin sota oli hyvin monimutkainen ja erilaisia solmuja täysi. Sodan alku voidaan ajoittaa jo vuoteen 1979, jolloin Neuvostoliitto yritti miehittää Afganistanin. Tällöin amerikkalaiset ryhtyivät avustamaan Afganistanin sissejä rahallisesti ja aseellisesti. Heitä johti suuri Amerikan ystävä Osama bin Laden. Neuvostoliitto ei kestänyt tätä sotaa vaan poistui jo 1989. Erilaiset sissijärjestöt valtasivat Afganistanin, joista ehkä merkittävimmäksi muodostui talebanit. Osama bin Laden - tämä suuri Amerikan ystävä - ryhtyi taistelemaan vähitellen amerikkalaista hegemoniaa vastaan. Hän perusti al-Qaida sissijärjestön. Syyskuun 11. päivänä 2001 New Yorkissa tapahtui kuuluisa terrori-isku, jossa kuoli tuhansia amerikkalaisia. Tästä iskusta ryhdyttiin syyttämään Osama bin Ladenia. Mitään varmaa todistetta tästä ei ollut, mutta amerikkalaiset surmasivat hänet 2. toukokuuta 2011 erikoisjoukkojen terrori-iskulla Pakistaniin. Ruumis pudotettiin mereen.


Osama bin Laden

New Yorkin terrori-iskusta seurasi, että Yhdysvallat Nato-liittolaisineen hyökkäsi Afganistaniin 2001. Sota alkoi lähinnä pommituksin. Iskulauseena käytettiin "Kestävä vapaus".  Afganistaniin yritettiin perustaa ns. laillinen hallitus, mutta se ei oikeastaan koskaan saanut otetta maasta. Maata hallitsivat aina erilaiset sissijärjestöt, joista toistaiseksi suurimmaksi on kehittynyt talebanien sissijärjestö. Amerikkalaiset liittolaisineen eivät kyenneet tuhoamaan näitä sissijärjestöjä vaan pikemminkin niiden voima kasvoi jatkuvasti. Lopulta amerikkalaisten oli myönnettävä, että ovat hävinneet sodan ja on aika poistua maasta suurempien menetysten välttämiseksi. Yksinkertaisesti he ymmärsivät, että olivat hävinneet, heillä oli vain tappioita. Poistuminen tapahtui melkein samoin kuin Vietnamista aikoinaan. Afganistanin hallitukselle eikä kellekään muulle ilmoitettu juuri mitään, vaan maasta pyrittiin poistumaan hiljaisesti. Liittolaiset yksinkertaisesti hylättiin. Suurimmalta lentotukikohdalta Bagramilta amerikkalaiset pakenivat yön pimeydessä. Paljon aseita ja muutakin jäi tukikohtiin jäljelle, jotka sissit ottivat haltuunsa. Afganistanin ns. hallituksen joukot alkoivat paeta maasta lähivaltioihin. Pakistaniin on jo paennut yli 3 miljoonaa afganistanilaista.


Bagramilta paettiin yön pimeydessä.

Yhdysvalloilta jäi paljon tavaraa pakenemisen jälkeen.


Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden puolusti joukkojen pakenemista. Hänen mukaansa USA oli saavuttanut tavoitteensa. Tosin puheessaan hän seniilinä oli unohtanut, mitkä tavoitteet olivat. Hän ilmoitti, että niitä oli kaksi. Sitten hän oli vaiti pitkään, koska oli unohtanut mitkä ne olivat. Sitten hän sanoi, että Osama bin Ladenin tuhoaminen oli yksi. Toisena hän piti sitä, että ei halua lähettää amerikkalaista uutta sukupolvea ikuiseen sotaan Afganistaniin. Hän unohti totaalisesti Yhdysvaltojen alkuperäisen hyökkäyksen nimen "Kestävä vapaus". Liittolaiset unohdettiin kokonaan. Amerikkalaiset joutuivat sopimaan talebanin kanssa päästäkseen ulos ilman tarpeettomia menetyksiä.


Biden unohti, mitä hänen piti sanoa.

Talebanin hallitsema alue


Taleban hallitsee jo yli 85 prosenttisesti Afganistania. Hallituksen joukot pakenevat maasta lähinnä Tadzikistaniin. Tai sitten he antautuvat talebaneille ja liittyvät heihin. Jotenkin asiat ovat kääntyneet nurinkurisesti, koska talebanin tiedottajat ilmestyivät 9.7.2021 Moskovaan neuvottelemaan. Samalla he pitivät lehdistötilaisuuden. Ryhmää johti Shahabuddin Delawar. Hän ilmoitti, että he ryhtyvät toimenpiteisiin, että ISIS-liike ei koskaan toimi Afganistanin alueella ja "takaamme, että aluettamme ei koskaan käytetä naapurimaitamme tai meille ystävällisiä maita vastaan". Silloin kun amerikkalaiset olivat Afganistanissa monet Syyrian ja Irakin ISIS-terroristit olivat siirtyneet sinne. Taleban-liike ei ainakaan julkisesti ole kannattaneet  ISIS:n ajatusta maailmanlaajuisesta Jihadista. Moskovassa tarkkaillaan Afganistanin rajatilanteita erittäin tarkasti. Talebanin valtuuskunta ilmoitti, että he aikovat osoittaa rauhallisuutensa ja vastuunsa koko maailman yhteisölle. Talebanin ilmoituksen mukaan he sallivat amerikkalaisille turvallisen poistumisen.

Talebanien valtuuskunta Moskovassa lehdistötilaisuudessa.

Afganistan tuottaa 90 prosenttia maapallon oopiumista. Se on kolmas osa maan bruttokansantuotteesta. Alkujaan huumeiden viljelyä ryhdyttiin voimakkaasti lisäämään Yhdysvaltojen tuella Neuvostoliiton miehitystä vastaan. Ajateltiin, että heidän taistelukykynsä  heikentyisi jos ryhtyvät käyttämään huumeita. Mutta viljely riistäytyi käsistä. Huumetta ryhdyttiin viemään Pakistanin kautta maailmalle. Myös Iranin kautta viedään huumeita. Jouduttuaan palvelukseen Afganistaniin myös amerikkalaiset sotilaat ryhtyivät käyttämään huumeita. Huumeista saatavilla tuloilla on merkittävä rooli kapinallistoiminnan rahoittamisessa. Myös muut terroristijärjestöt ryhtyivät rahoittamaan toimintaansa huumeista saatavilla rahoilla. Näitä olivat esimerkiksi Al Qaida ja ISIS. Yhdysvallat on yrittänyt vuodesta 2013 lähtien lopettaa tämän huumeiden viljelyn, mutta on epäonnistunut surkeasti. Nykyään se jalostetaan yhä enemmän heroiiniksi ja morfiiniksi. On merkkejä siitä että huumeiden viljely vain lisääntyy alueella.

Yhdysvaltojen maine Afganistanissa on pudonnut hyvin alhaiselle tasolle Afganistanin kansan etujen huomiotta jättämisen, avoimen epäkunnioittamisen ja jopa halveksunnan vuoksi. Fiasko oli täydellinen ja verrattavissa Vietnamin sotaan. Ongelmat voivat levitä lähialueille. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov toivoi, että poliittinen prosessi, jota kaikki afgaanit ovat suullisesti tukeneet tapahtuisi mahdollisimman pian. Mutta amerikkalaisilla on vielä yksi lähes samanlainen tilanne Irakissa. Siellä voi toistua uusi samanlainen Vietnamin sodan loppu. Irakin sota alkoi 2003 eikä loppua näy vaikka amerikkalaiset ovat ilmoittaneet jo monta kertaa voittaneensa sodan ja lähtevänsä sieltä. Taistelut jatkuvat ja kahden vuoden kuluttua sodan alusta on kulunut 20 vuotta. Tapahtuuko silloin jotain? Toistuuko Vietnamin loppu?


Oopiumia viljellään




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!