lauantai 8. kesäkuuta 2019





VAALEJA EUROOPASSA





Euroopassa on tänä keväänä ollut vaaleja. Aloitan tietenkin Suomesta. Meillä oli eduskuntavaalit ja tulos oli suurin piirtein odotetunlainen. Suurin piirtein tällaista tulosta odotinkin. Mutta asiasta on ehkä turha kirjoittaa enempää, koska tiedotusvälineet  ovat jo kertoneet kaiken oleellisen. Tosin Rinteen vappusatanen oli typistynyt helatorstain  viisikymppiseksi kuten Helsingin Sanomat kirjoitti. Yllättävää oli persujen valitus siitä, että joutuvat istumaan eduskunnassa ihan oikealla laidalla. Hallitusneuvotteluista tuli pitkät, kuten odottaa saattoikin. Suurin osa vaalilupauksista petettiin, kuten vanha tapa on. Lehdissä kirjoitettiin, että "Säätytalossa tehtiin takinkääntöjen ennätystä". Palannen asiaan vielä myöhemmissä kirjoituksissani. Huomiotani kiinnitti lehdissä ollut juttu siitä että, Suomi on ylittänyt  päästökiintiönsä. Mutta se ei oikeastaan kuulu tähän. Tai kuuluuhan se!


Euroopassa ja Suomessa oli europarlamenttivaalit, mutta siitäkin on kirjoitettu, puhuttu ja näytetty niin paljon, että tuskin siihen on paljon lisättävää. Haluan kuitenkin kiinnittää huomiota pariin pikkuseikkaan ehkä yleisellä tasolla. Britannia ei vieläkään ole päässyt eroon Euroopasta, vaikka pääsikin eroon hirveästä pääministeristään Theresa Maystä. Ilmaistessaan erostaan hän pisti itkuksi. Hän jäänee Britannian historian huonoimmaksi pääministeriksi. Tillalle oli kaavailtu Boris Johnsonia, mutta tämäkin on haastettu oikeuteen kolttosistaan. Britanniaan liittyy pari seikkaa. Skotlanti ja Pohjois-Irlanti eivät halua erota EU:sta. Miten asia järjestetään? Järkevintä olisi tietenkin molempien ero Britanniasta, mutta hankalaa se käytännössä varmasti on. Onnistuuko Tynkä-Britannia? Ja koska se lopullinen Brexit astuu sitten voimaan?


Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että Ruotsissa ja Suomessa EU kannatus on noussut, kun taas Ranskassa, Italiassa ja Kreikassa se on laskenut. Kokonaisuudessaan euroskeptikot vahvistivat asemiaan. On sanottu, että Ranska on seuraava, joka eroaa EU:sta. Marine Le Penin voitto ja Macronin häviö merkitsevät sitä, että EU:n suosio Ranskassa on laskussa. Muita eroajia voivat olla Italia tai Kreikka, joissa EU:n suosio on pohjalukemissa. Katalonia sai oman edustajansa EU:hun ja yksi ongelma on, että Katalonia haluaa itsenäistyä, mutta Espanja vastustaa sitä. Yleinen ilmiö on, että Eurooppa heikkenee ja sen merkitys maailmassa vähenee. Euroopassa on taka-alalla vanha ajatus Euroopan yhdysvalloista ja uusi ajatus, jossa jokainen EU-valtio on kuitenkin itsenäinen. Euroopassa on kasvussa kansallista itsenäisyyttä ajavat ja toisaalta vastassa on kollektiivista yhtenäisyyttä ajavat valtiot. Eurooppa on vähän eripurainen monissa muissakin asioissa ja taloudellinen taistelu Yhdysvaltojen kanssa ottaa koville. Molemmat häviävät, mutta Donald Trump rikkoo nyt rajoja. Hän on yksipuolisesti perumassa kaikki sopimukset, joita Yhdysvallat on aikoinaan tehnyt. Tämä koskee sekä taloudellisia, että sotilaallisia sopimuksia. Lisäksi hän käyttää sanktioita, joista myös Eurooppa kärsii. Yhdysvallat sympatisoi kansallista itsenäisyyttä ajavia valtioita. Siksi esimerkiksi Ranskan Macroni ei ole kovin suosittu siellä. Lisäksi entiset Itä-Euroopan maat ja Keski-Euroopan maat ovat erimielisiä monista asioista. Kova pala ovat Viro. Liettua, Latvia ja Puola, jotka ovat useista asioista eri mieltä vanhojen Keskisen-Euroopan valtioiden kanssa. Ristiriitoja riittää.


Olen lähipiirin kanssa ajatellut, että koska Suomi on ylittänyt päästökiintiönsä voitaisiin lailla määrätä, että suomalaiset mepit eivät saa käyttää lentoja kotimaan matkoillaan Brysselin ja Suomen välillä. Olisi käytettävä joko junia tai busseja. Tanskan ja Ruotsin kautta pääsee helposti! Toinen reitti olisi Tallinnan kautta.  Tämä vähentäisi huomattavasti turhia matkoja ja ennen kaikkea säästäisi ilmastoa. Myös matkat tulisivat halvemmiksi ja säästyneet varat voitaisiin käyttää vaikka vanhusten hoitoon. Myös videoneuvottelut on keksitty ja näitä voisi käyttää enemmän.


Mutta Euroopassa oli vielä yhdet vaalit, joista puhutaan meillä aika vähän. Ukraina, Euroopan toiseksi suurin valtio sai uuden presidentin. Tämä prosessi on aika monipuolinen ja vaihteleva. Siksi siitä voi olla hauska kirjoittaa. Vladimir (Volodimir) Zelenski, koomikko, josta tuli presidentti on mielenkiintoinen ilmiö. Hän sai ennätysmäärän äänistä kokonaista 73 prosenttia. Tämä on puhuttanut paljon paitsi maailmalla myös Euroopassa. Zelenski astui virkaansa 20.5.2019, jolloin hän vannoi myös virkavalan.  Virkaanastujaispuheessaan hän käytti myös venäjänkieltä, mikä sai kansanedustajan Oleh Ljaskon huomauttelemaan kesken puheen kielen käytöstä, mutta Zelenski vastasi Ljaskolle varsin napakasti, että voi käyttää mitä kieltä haluaa. Juuri edellisenä päivänä viimeisenä tehtävänään edellinen presidentti Petro Poroshenko oli määrännyt venäjänkielen käytön laittomaksi ja rangaistavaksi teoksi varsinkin virallisissa tapauksissa. Tämän lain mukaan jos käyttää venäjänkieltä voi saada suuret sakot tai joutua jopa vankilaan. Tämä on sinänsä naurettavaa, koska huomattava osa ukrainalaisista ei osaa ukrainankieltä vaan puhuu ainoastaan venäjää ja melkein kaikki ukrainalaiset osaavat venäjänkieltä.

Ukrainan uusi presidentti Vladimir Zelenski

Ensimmäisenä tekonaan presidenttinä Zelenski määräsi Ukrainan parlamentin Radan eroamaan. Hän sanoi sanatarkasti: "- Te olette probleema! Saatte mennä!". Tämä merkitsi sitä, että myös Ukrainan hallitus eroaa, koska parlamentti määrää aina hallituksen kokoonpanon. Uudet parlamenttivaalit pidetään elokuussa ja samalla valitaan uusi hallitus. Näin Maidanin valta - siis Maidanin kumouksessa muodostunut parlamentti ja hallitus eli heidän aikansa ja valtansa päättyy. Mutta tuohon asti Zelenski joutuu kestämään vanhaa hallintoa. Pääasia tässä on se, että tapahtuu eliitin vaihdos.

Zelenzkillä on ongelmana se, että hänellä ei ole minkäänlaista poliittista kokemusta. Lisäksi paitsi parlamentti ja hallitus eli siis poliittinen johto, myös poliisin johto , armeijan johto ja salainen poliisi SBU on Poroshenkon asettamia ja näin ollen hänen mielisiään.  Tässä Zelenskillä riittää töitä vaikka hän on ympäröinyt itsensä ystävillään. Hänen on siis vaihdettava muu johto ajan kanssa. Zelenskillä voi tulla suuria vaikeuksia ainakin aluksi. Paljon on puhuttu, että Zelenskin takana olisi oligarkki Igor (Ihor) Kolomoiski, joka olisi rahoittanut Zelenskin vaalitoiminnan ja näin ollen edelleen käyttäisi häntä käsinukkenaan. On mahdollista, että tämä on totta, mutta aika näyttää. On sanottu, että Zelenski on vain projekti. Monet sanovat, että Zelenski on näyttelijä, mutta ei poliitikko, hän näyttelee presidentin roolin. Voi olla, että hän ei tiedä itsekään mitä hänen pitäisi tehdä tai mitä hän tulee tekemään. Voi olla, että hänellä ei ole hajuakaan siitä mihin hän on ryhtymässä. Voidaan kuitenkin sanoa, että ukrainalaiset odottavat muutosta, ainakin suurin osa heistä. Poroshenkon aika oli hirveä heidän mielestään.

Igor Kolomoiski vaatii Euroopalta ja Yhdysvalloilta rahaa.

Kummallisesti sattuikin, että Kolomoiksi saapui takaisin Ukrainaan juuri Zelenskin vannottua presidentinvalan. Hän oli ollut Israelissa paossa Poroshenkoa, joka oli hänen pahin vihollisensa ja ryöstänyt häneltä mm. pankin (pankki nimeltään "Privatbank"). Kolomoiski on kolmen maan kansalainen, Ukrainan, Israelin ja Kyproksen. Hän kuuluu Ukrainan viiden rikkaimman oligarkin joukkoon. Kolomoiskilta kuultiin yllättäviä vaatimuksia. Hän vaatii EU:lta ja Yhdysvalloilta 700 miljardin dollarin korvauksia kompensaationa siitä, että ovat käyttäneet Ukrainaa välineenään Venäjää vastaan. Hän sanoi 26.5.2019 "- Te olette käyttäneet Ukrainaa välineenänne taistelussa Venäjää vastaan. Teille on yhdentekevää ukrainalaisten kohtalo. Tämä on teidän pelinne, teidän geopolitiikkanne. Ukraina on teille yhdentekevä. Te haluatte vahingoittaa Venäjää, mutta Ukraina on tässä vain se väline." Ukrainaa hallitaan oligarkkien kautta, joita Eurooppa ja Yhdysvallat komentavat ja rahoittavat  tässä konfliktissa. Siis Ukraina on hänen mielestään pelkkä väline Venäjää vastaan. Hänen mielestään Ukrainan pitäisi olla riippumaton ja itsenäinen.  Mitä Zelenski tästä ajattelee ei ole toistaiseksi tiedossa.

Myös toinen henkilö palasi Ukrainaan Zelenskin vannottua presidentinvalan. Mikheil Saakasvili palasi heti Ukrainaan ja Zelenski myönsi hänelle Ukrainan kansalaisuuden takaisin, jonka Poroshenko oli Saakasvililtä riistänyt. Saakasvili oli asunut Puolassa ilman minkään maan kansalaisuutta Poroshenkon ajettua hänet pois Ukrainasta. Kuten muistettaneen Saakasvili oli entinen Georgian presidentti, joka hyökkäsi Venäjää vastaan ollessaan Georgian presidentti. Hän sai silloin turpiinsa ja pakeni Yhdysvaltojen kautta Ukrainaan. Georgia on antanut hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen Saakasvilin  tekemien murhien ja kavaltamien valtion varojen takia.

Mikheil Saakasvili sai Venäjältä turpiinsa.


Jo vaalien aikana Zelenski oli luvannut pistää Poroshenkon vankilaan. Hän nosti heti syytteet Poroshenkoa vastaan valtion varojen kavaltamisesta ja aiheuttamansa Kertsinsalmen provokaation johdosta (Zelenski käytti nimenomaan sanaa provokaatio!). Poroshenkoa vastaan on nostettu jo viisi syytettä. Saa nähdä tuleeko asiasta mitään. Poroshenko on ryhtynyt vastatoimiin ja ilmoittanut, että jatkaa poliittista toimintaansa. Hänellä on tiettyjen suurten oligarkkien tuki takanaan, joten tämä tietää vaikeuksia Zelenskille.

Zelenskin vaalilupauksiin kuului Poroshenkon sulkeminen vankilaan ja rauhan tuominen Itäukrainaan. Näitä molempia hänen äänestäjänsä pitivät tärkeinä ja siinä hänen vaalimenestyksensä salaisuus. Kaikki kyselyt vahvistavat, että Ukrainan kansa on kyllästynyt oligarkkien valtaan ja haluaa rauhaa Itäukrainaan. Armeijan ylipäällikkönä Zelenskillä on täysi valta lopettaa sotatila Itäukrainassa, mutta toistaiseksi hän ei ole sitä tehnyt. Minskin sopimuksen mukaan kaikki sotavoimat olisi vedettävät alueelta pois. Sitten olisi aloitettava rauhanneuvottelut. Sopimukseen kuuluu kaikkien sotavankien vaihto, sekä molempien osapuolten täysi armahtaminen. Poroshenko ei halunnut lopettaa sotatilaa, koska se tuotti hänelle rahaa. Hän ei myöskään halunnut neuvotella Donetskin ja Luhanskin johtajien kanssa. Zelenskillä on uusi ehdotus, mutta toimenpiteiden järjestys on siinä väärä. Ensin hän haluaa vaihtaa kaikki sotavangit, sitten mahdollisesti neuvotella ja viimeksi poistaa aseet alueelta. Tämä merkitsisi yhä uusia uhreja jo yli 13 000 henkeä vaatineessa sodassa. Lisäksi Zelenski on luvannut vapauttaa ne 24 ukrainalaista merisotilasta, jotka joutuivat venäläisten vangeiksi Kertsin salmen välikohtauksessa, mutta tämä merkitsisi suoraa yhteydenottoa venäläisten kanssa, johon luulen, että Zelenski ei ole kypsä. Lisäksi hän ei uskalla tavata Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, mikäli uskomme hänen vaimoaan Olena Zelenskajaa. Olena on kertonut, että Zelenski pelkää Putinia.

Olena Zelenskaja on sanonut, että Vladimir Zelenski pelkää Vladimir Putinia.


Kaupassa hämmästyttävä seikka on ollut se, että kaikesta huolimatta suurinta kauppaa Ukraina on käynyt Venäjän kanssa. Viennistä n. 26 % ja tuonnista n. 32 % on tapahtunut Venäjän välisessä kaupassa. Kiinan kauppa on voimakkaassa kasvussa. Euroopan kauppa on ollut suhteellisen mitätöntä. Kauppa Yhdysvaltojen kanssa on vain n. 3 %. Toisaalta Ukrainassa ei ole enää juuri teollisuutta. Sen kauppa on ns. mustan mullan varassa, jota se on myynyt mm. vaunukuormittain Saksaan. Näin se myy oman aarteensa Mustan mullan. Vaatimus Venäjän kaupan lopettamisesta olisi kuin ampuisi omaan jalkaansa. Se voisi olla Ukrainan konkurssi. Ukraina on Euroopan köyhin valtio.

On selvää, että Zelenskillä ei ole minkäänlaista kokemusta politiikasta. Näin ollen hänen käytöksensä on tempoilevaa ja tuntuu kuin hänen mielipiteensä lentelisivät sinne sun tänne. Välillä hän puhuu toista välillä ihan vastakkaista. Samoin hänen käytöksensä on hyvin epätasaista. On ilman muuta selvää, että hänellä on taustavaikuttajia, jotka pyrkivät vaikuttamaan hänen käytökseensä. Nämä käyttävät häntä maskina omille intresseilleen. Se, että hänellä oli hyvä kansansuosio antaa tälle hyvät lähtökohdat. Mutta politiikassa hän näyttää olevan ilmeisen avuton. Ainakin sellaisen kuvan hänestä saa. Jotkut sanovat, että se johtuu siitä, että vanha hallitus ja parlamentti ovat vielä parisen kuukautta vallassa, joten Zelenski ei pysty toteuttamaan itseään. Monet sanovat, että tämä nykyinen Zelenski ei ole se todellinen Zelenski. Todellinen Zelenski paljastuu ehkä sitten, kun uusi parlamentti ja hallitus astuvat valtaan.


Ensimmäisen ulkomaanmatkan Zelenski matkusti Eurooppaan Brysseliin 4.6.2019 kerjuumatkalle saadakseen rahaa. Hämmästyttävästi hän käytti täsmälleen samaa kieltä, kuin Poroshenko oli käyttänyt vaikka yrittää saada Poroshenkoa tyrmään. Tosin hän ei ota huomioon, että Euroopassa Ukraina on tällä hetkellä täysin jossain taka-alalla. Eurooppa on väsynyt Ukrainan tilanteeseen ja Ukrainaan, Toisena seikkana Zelenski ei ota huomioon, että myös EU:n hallitus on vaihtotilassa. EU:hun tulevat uudet henkilöt päättämään asioista. Toisaalta Euroopassa ei haluta, että Ukraina kokisi konkurssin


Mielenkiintoinen seikka Ukrainassa on uusi piirre uskonsodassa. Nyt näyttää siltä, että Ukrainana ortodoksinen kirkko on jakautumassa vielä yhteen uuteen osaan. Se oli jo ennestään jakautunut kolmeen osaan. Entinen Ukrainan presidentti Poroshenko halusi erottaa Ukrainan ortodoksisen kirkon Moskova patriarkaatista ja nimitti uudeksi patriarkaksi Epifanin. Tämä loukkasi jo pitkään Ukrainan kirkon itsenäisyyttä ajavaa patriarkka Bartolomeusta, joka luuli, että hänestä tulee uusi Ukrainan kirkon patriarkka. Bartolomeus perusti oman uuden ukrainalaisen kirkkokunnan, johon on jo alkanut liittyä väkeä. Bartolomeus on sanonut, että Poroshenko petti hänet ja Epifanin kirkko ei ole itsenäinen vaan Konstantinopolin patriarkaatin alainen, mutta hänen kirkkokuntansa on ukrainalainen ja aidosti autokefaalinen. Uskonsota Ukrainassa on ollut aika väkivaltaista. Venäjän patriarkaattiin kuuluvia kirkkoja on ryöstetty, tuhottu, poltettu ja uskonväkeä vastaan on käytetty väkivaltaa ja heitä on hakattu. Olen kirjoittanut tästä jo aikaisemminkin. Venäjän patriarkaatti on kuitenkin ylivoimaisesti suurin näistä ortodoksista uskontokunnista.


Proshenko järjestämässä uskonasioita. Keskellä patriarkka Bartolomeus, oikealla Epifani.


Seuraavan viiden vuoden aikana Zelenskillä on paljon ratkaistavia pulmia. Saadanko Itäukrainassa vallitseva sisällissota loppumaan? Pystyykö Zelenski ratkaisemaan Ukrainan kaaottisen taloustilanteen? Saako Zelenski Poroshenkon tyrmään? Saavatko Maidanissa  vuonna 2014 murhatun 108 ihmisen murhaajat rangaistuksensa? Saavatko vuonna 2014 Odessassa elävänä poltetun 48 ihmisen polttajat rangaistuksensa? Mihin koomikko Zelenski pystyy näinä viitenä vuotena, jolloin hän on Ukrainan presidentti?

Euroopassa on siis tapahtunut kevään aikana vaaleja. On mielenkiintoista nähdä mihin ne johtavat. Tulen tietenkin seuraamaan asioita. Varmaan kommentoinkin niitä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!