torstai 18. lokakuuta 2018





SIIS MISTÄ PUHUTAAN?






Viimeaikoina meillä on eri medioissa on paljon puhuttu ilmastopolitiikasta. Maailman on tehtävä täydellinen suunnanmuutos, jos maapallon lämpeneminen halutaan pitää aisoissa vaati 8.10.2018 YK:n alainen kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC. Ilmastopaneelin raportin mukaan lämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen vaatii kovia toimia vuoteen 2030 mennessä. Pariisin ilmastosopimuksessa määritetty kahden asteen nousu ei riitä. Kahden asteen nousulla olisi jo erittäin vakavia seurauksia. Lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen vaatii raportin mukaan "nopeita, kauaskantoisia sekä ennennäkemättömiä toimia"

Pariisi ja ilman saasteet

Tarkastelen tähän aluksi, mitä Suomi voisi tehdä nopealla tahdilla saadakseen jotakin alulle. Ensimmäinen seikka ehdotusteni listalla on, että kiellettäisiin kaikki moottoriurheilu ja niihin osallistuminen. Kaikenlaiset rallikilpailut, Formula 1, motocrossi- ja moottoripyöräkilpailut, kaikki urheilu, jossa tarvitaan moottoreita voitaisiin helposti ja nopeasti kieltää turhina ilman saastuttajina. Suomessa eikä kukaan suomalainen saisi niihin osallistua eikä niitä harrastaa missään muodossa maapallolla. Toisena listallani on, että kaikki julkinen liikenne kaupungeissamme muutettaisiin ilmaiseksi. Tämä korvattaisiin esimerkiksi nostamalla yksityisliikenteen kustannuksia nostamalla esimerkiksi bensan hintaa. Itse olisin valmis jättämään oman autoni talliin, jos näin olisi. Kolmas varsinkin suomalaisia koskeva ilmiö olisi kieltää turpeen polttaminen, joka saastuttaa enemmän kuin esimerkiksi kivihiili. Meille sen korvaajaksi saataisiin helposti maakaasu, jota saa mielin määrin heti rajamme takaa. Kaikenlaisten tyhjänpäiväisten sotaharjoitusten lopettaminen. Myös sotaharjoitukset saastuttavat varsinkin ilmavoimien käyttö ja tämän lisäksi ne kuluttavat varoja, jotka voisimme käyttää paljon hyödyllisemmin. Näillä ehkä ei saataisi paljoa aikaiseksi, mutta se olisi jo hieno alku ja voisimme näyttää maailmalle, että nopeasti on jo tehtävissä paljonkin. Maailman saastuttavimpia toimia ovat lisäksi lentomatkailu ja laivamatkailu, joita voitaisiin vähentää hyvällä tahdolla tai ilman hyvää tahtoa.

Tässä on vain yksi seikka, joka ei anna näille nopeille ja yksinkertaisille keinoille mahdollisuutta - politiikka. Sille joka ehdottaa näitä tämä olisi poliittinen itsemurha. Suomessa on valtava määrä moottoriurheilun harrastajia ja seuraajia, joille moottoriurheilun lopettaminen olisi henkinen katastrofi vaikka se olisi maailman tulevaisuuden pelastamista. Kumpi painaa enemmän vaakakupissa, moottoriurheilu vai maailman tulevaisuus? Julkisen liikenteen muuttaminen ilmaiseksi voisi tapahtua muutamassa tunnissa, mutta eri kaupunkien hallitukset eivät halua siirtää voittoa tuovien yritysten rahoitusta muualta korvattavaksi. Minusta julkisen liikenteen ei pitäisikään tuottaa voittoa, vaan sen pitäisi olla kansalaisten palvelua. Varsinkin yksityisautoilijat vastustaisivat jyrkästi toimenpidettä, jos esimerkiksi bensan hinta kaksinkertaistettaisiin. Suomalaiset turpeen polttaminen on isoa bisnestä eikä näistä rahoista haluta ahneuden takia luopua, vaikka kyseessä olisi maailman tulevaisuudesta. Sotaharjoituksia pitää järjestää maamme turvallisuuden kannalta, vaikka ystävällinen ja viisas diplomatia on saastuttamatonta ja paljon viisaampaa. Kaikki haluavat päästä lomillaan etelään ja talveksi lämpöön lentäen ja laivamatkailu Tallinnaan tai Tukholmaan on aika suosittua.

Suomalaisten politiikkojen ratkaisuehdotukset ovat sitä tavanomaista poliittista jargonia. Kivihiilen käytön vähentäminen, autoilun ja liikenteen vähentäminen, siirtyminen hybridi- ja sähköautoihin, öljylämmityksen vähentäminen ja siirtyminen sähkölämmitykseen, tuulienergian ja aurinkoenergian käytön lisääminen jne. Näissä ei vain oteta huomioon monia seikkoja. On ihan hyvä, että pyritään lopettamaan kivihiilen käyttö, mutta Suomessa tuotetaan vain 6 prosenttia energiasta hiilellä, kun esimerkiksi Saksassa 40 prosenttia. Saksassa luovutaan ydinvoimaloista ja siirrytään käyttämään enemmän ruskohiiltä (mitään ei puhuta siitä, että samaan aikaan Yhdysvallat säilyttää satoja ydinaseita Saksan tukikohdissaan). Saastuttavampaa Suomessa on käyttää turvetta tai puuhaketta, mutta näistä ei kukaan puhu mitään. Autoilussa siirtyminen hybridi- tai sähköautoihin tulee olemaan hidasta ja myös kallista. Lisäksi se kaikki sähkö, jota ne käyttävät on tuotettava jotenkin. Tuotetaanko se kivihiilellä? Sama koskee myös sähkölämmitykseen siirtymistä. Maakaasun käyttö tulisi huomattavasti vähäpäästöisemmäksi ja ydinvoima vielä vähäpäästöisemmäksi, mutta näitä kohtaan osalla suomalaisista politiikoista on ihmeellinen kammo. Tuuli- ja aurinkoenergia eivät ole  Suomen oloissa toistaiseksi realistisia vaihtoehtoja ennen kuin ilmasto lämpenee kunnolla esimerkiksi 10 astetta. Silloin saadaan kunnon tuulia ja auringonpaahdettakin. Tämä pirullisena huomautuksena. Laitteiden valmistamisessa muodostuu enemmän saasteita, kuin niiden käyttäminen hyödyttää. Kukaan politiikoista ei mainitse joukkoliikenteen muuttamista asutuskeskuksissa ilmaiseksi.


Hitaita toimenpiteitä toki olisi. Hiilinielujen vahvistaminen esimerkiksi metsää kasvattamalla on hyvä keino, mutta nyt Suomessa toimitaan täsmälleen päinvastoin. Hakkaamme metsiä enemmän kuin koskaan. Lisää ydinvoimaa rakentamalla ja tuomalla luonnonkaasua ja lopettamalla turpeen ja puuhakkeen käyttö meillä on edellytyksiä päästä edes jonkinlaisiin tuloksiin. Puuhake ja jätepuu olisi jätettävä metsiin maatumaan ja sitomaan hiilisaastetta. Suuri erehdyksemme oli tilata ydinvoimala Ranskasta, josta tuli joidenkin tietojen mukaan maailman kallein rakennelma. Olkiluoto 3 alettiin rakentaa jo 2005 eikä se ole vieläkään valmis. Jos olisimme tilanneet sen Venäjältä se olisi jauhanut energiaa jo monta vuotta. Venäjä on tällä hetkellä maailman johtavin ydinvoimaloiden tuottaja.

Suomalaisten kotitalouksien kulutus muodostaa 68 prosenttia kotimaan kasvihuonepäästöistä ja loput 32 prosenttia julkisesta kulutuksesta. Vuosittaiset suomalaiset kasvihuonepäästöt ovat keskimäärin kymmenen (jopa 13) tonnia henkeä kohden. Suurimman osan energiastamme käytämme välillisesti tuotteisiin ja palveluihin sitoutuneena. Käytämme enemmän energiaa välillisesti kuin suoraan. Esimerkiksi ruoka on keskeisimpiä energiankulutus lähteitämme. Huomattavan osan päästöistämme ulkoistamme muihin maihin. Esimerkiksi kiinalaiset tuotteet päätyvät meidän koteihimme. Päästöjen ulkoistamisesta johtuen länsimaiden todelliset päästöt ovat huomattavasti suurempia, kuin Pariisin ilmastosopimuksessa käytetyt luvut. Rikkaat länsimaat voivat raportoida alhaisemmista päästöistä, koska tuotteiden tuonti on lisääntynyt. Tuotteet valmistetaan ulkomailla ja näin päästöt siirretään niiden aiheuttamiksi.


Suomi kuuluu niihin maihin, jotka lämpenevät ilmastonmuutoksesta johtuen nopeimmin pohjoisen sijaintinsa tähden. Arktisilla alueella lämpötila nousee nopeammin kuin maapallon keskilämpötila. Kyse on eräänlaisesta noidankehästä. Kun meri ja maa-alueet lämpenevät, jään ja lumen määrä vähenee, jolloin niiden heijastuskyky heikkenee, joten maahan pääsee varastoitumaan yhä enemmän lämpöä. Tämä koskee erityisesti talviamme. Globaalisesti tämä näkyy varsinkin maapallon napa-alueilla, joilla lämpeneminen on nopeinta. Pariisin ilmastosopimuksessa 2015 asetettiin tavoitteeksi pitää maapallon keskilämpötilan nousu alle kahden asteen verrattuna esiteolliseen aikaan, mutta nyt todettiin, että Suomen keskilämpötila on jo nyt noussut yli kaksi astetta 1800-luvun puolen välin jälkeen.



On päätelty, että tämä kaikki riippuu ihmiskunnasta ja sen toimista. Päästöt eivät tunne mitään rajoja. Maailman suurimmat päästöt tulevat Yhdysvalloista, sitten Kiinasta ja Euroopan Unionista, sitten Intiasta, Brasiliasta, Venäjältä ja Japanista tässä suuruusjärjestyksessä. Erityisen huolestuttavaa on Yhdysvaltojen toiminta, joka on sanoutunut irti Pariisin ilmastosopimuksesta ja poliittisesti siellä vallitsee sekasorto, jossa osa on huolissaan ilmastonmuutoksesta, osa ei välitä tuon taivaallista asiasta. "America First!", kuten Trump asian ilmaisee. Raha tuntuu olevan tärkein tekijä. Toisaalta vastakkaisina tekijöinä Kiina ja Venäjä ovat osoittaneet suurta kiinnostusta ja huolestumista saastumista kohtaan. Mutta Kiinan teollisuus on voimakkaassa kasvussa ja tarvitsee lisää energiaa, joka lisännee kivihiilen käyttöä. Ilahduttavaa on voimakas maakaasun tuonnin kasvu Venäjältä ja uusien ydinvoimaloiden rakentaminen, jotka nekin tulevat Venäjältä. Uusia ydinvoimaloita tulee ainakin 6 kappaletta, joista kaksi on jo valmiina. Venäjällä osoitetaan myös huolta ilmaston lämpenemisestä, mutta kyse on lähinnä varojen puutteesta tai mihin ne kohdennetaan. Yksi tärkeimmistä on puolustus, koska Yhdysvallat osoittaa aggressiivisuutta ja Nato on tullut ihan Venäjän iholle kiinni. Venäjän ja Naton välille voitaisiin muodostaa puolueeton vyöhyke, johon Suomikin voisi suopeasti kuulua. Toinen tärkeä seikka on venäläisten kansalaisten elintason kohottaminen. Presidentti Putin on ottanut myös ilmastonlämpenemisen uhan huolekseen.

Peking ja ilman saasteet.


Toisaalta on selvää, että Intia on valtio, jossa voimakkaan kasvun vuoksi saasteiden määrä tulee kasvamaan. Tosin Intiakin on tilannut Venäjältä 6 ydinvoimalaa, joista 2 on jo valmiina. Afrikka on alue, jossa saasteiden määrä tulee vielä voimakkaasti kasvamaan väestön kasvun myötä. Myös latinalaisessa Amerikassa on valtioita, joissa väestön määrä on voimakkaassa kasvussa. Yksi mahdollisuus olisi syntyvyyden säännöstely, mutta miten se käytännössä toteutetaan? Aloitetaan täältä Suomesta ja päätetään, että kussakin perheessä saa olla vain yksi lapsi. Tämä toimisi esimerkkinä muille valtioille ja olisi helppo toteuttaa, koska meillä jo muutenkin syntyvyys on voimakkaassa laskussa. Tällä hetkellä se on alhaisempi, kuin koskaan nälkävuoden 1868 jälkeen ja suunta on edelleen laskeva. Tällä on se hyvä puoli, että tulevaisuudessa saastuttajia olisi Suomessa vähemmän. En kaipaa tästä kommenttia, totean vain realiteetit!

 Delhi ja ilman saasteet.


Väestömäärän kasvu nähdään yleensä ongelmana vain kehitysmaissa. Kuitenkin lapsen saaminen Suomessa kuormittaa enemmän ympäristöä kuin maailmassa keskimäärin. Vapaaehtoiseksi lapsettomiksi jääviä on Suomessakin yhä enemmän ja se on muodostumassa monelle periaatteelliseksi. Lundin yliopiston tutkimuksen mukaan lapsen tekemättä jättäminen on merkittävin yksilötason ekologinen teko erityisesti suuren hiilijalanjäljen maissa.  Sillä on suurempi merkitys kuin autoilusta, lentämisestä tai lihansyönnistä luopumisella. Suomalaisten ilmastopäästöt ovat kansainvälisesti verrattuna asukasta kohden todella suuret.  Kulutamme jo alkuvuodesta loppuun luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi. Koko maailman ylikulutuspäivä tulee vasta monta kuukautta myöhemmin. Siis vapaaehtoinen lapsettomuus näyttää yleistyvän myös meillä Suomessakin. Tätä pidetään Suomessa huolestuttavana ilmiönä vaikka todellisuudessa se on ekoteko. Yhdysvalloissa syntynyt 1990- luvulla Voluntary Human Extinction Movement liike esittää lisääntymisestä pidättäytymistä hillitsemään ekokatastrofia. Meidän perheessämme on syntynyt yksi lapsi ja enempää ei tule. Ehkä ilmastonmuutoksen edistyminen saa ihmiset harkitsemaan henkilökohtaisia valintojaan paremmin.


Meillä kohdistetaan autoilun saastuttamiseen enemmän huomiota kuin lentomatkailuun. Lentomatkailun rinnalla autoilu on kuitenkin pieni tekijä Yhden perheen yhden Thaimaan matkan päästöillä keskimääräisillä vuosittaisilla ajomäärillä voi perhe autoilla yli 10 vuotta. Lentoliikenne lämmittää ilmastoa jopa viisi kertaa enemmän kuin vastaavat hiilidioksidipäästöt maan pinnalla. Laivamatkat saastuttavat myös. Kymmenen suurinta rahtilaivaa tuottaa saman verran päästöjä kuin kaikki maailman autot yhteensä. Erityisesti laivojen raskas polttoöljy saastuttaa. Kannattaa siis miettiä Tallinnan matkoja, vaikka ovat niin halpoja. Saasteet ovat yksi suurimmista terveysriskeistä maailmassa. Ilmansaasteet muodostavat neljänneksi suurimman kuolemanriskin maailmassa uutisoi Time-lehti. Vuosittain huonon hengitysilman johdosta kuolee vuosittain 5,5 miljoonaa ihmistä. Euroopassa saastekuolemia on yli 200 000.

Viime vuosina olemme huomanneet yhä lisääntyviä voimakkaita luonnonilmiöitä eri puolilla maailmaa. Kesät voivat olla sateisia tai sitten hyvin kuumia, kuten meillä Suomessakin on havaittu. Trooppiset hirmumyrskyt tai ääretön kuivuus sekä valtavat tulvat tuntuvat lisääntyvän. Usein nämä yhdistetään ilmaston lämpenemisestä aiheutuviksi. Monet tiedemiehet ovat esittäneet, että maapallon historiassa on ollut lukuisia erilaisia lämpimiä ja kylmiä kausia ihan luonnostaan. Toisaalta on selvää, että väestömäärän kasvu maapallolla on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Tämä merkitsee sitä, että ruokaa on pakko tuottaa enemmän samoin kuin kaikenlaisia erilaisia tuotteita, joita ihminen haluaa tai tarvitsee. Tämä merkitsee yhä suurempaa saastuttavaa toimintaa. Suomi on henkeä kohden laskettuna yksi eniten saastuttava maa maailmassa.

 Egypti ja ilman saasteet.


Tieteellisiä ratkaisuja on esitetty lukuisia, mutta toistaiseksi ei olla löydetty käytännöllistä keinoa. Tällaisia ratkaisuja on esimerkiksi auringon säteilyn hallinta erilaisin keinoin suihkuttamalla erilaisia kemikaaleja ilmakehään, valtavien peilien sijoittamista avaruuteen, heijastavien aineiden ruiskuttamista pilviin tai rakentamista hiekka-aavikoille, hiilidioksidin sieppaamista ilmasta, erilaisten hiilidioksidia sitovien kasvien viljelyä, merien lannoittamista erilaisilla planktonia lisäävillä aineilla, jotta nämä sitoisivat hiiltä ilmasta, laajoja metsityksiä, valmistamalla biohiiltä, jota käytettäisiin energialähteenä ja lannoitteena jne. Mutta tämä kaikki on äärettömän kallista eikä vielä käyttökelpoista. Erilaisia ideoita syntyy jatkuvasti runsaasti, mutta käyttökelpoista löydetään varmasti hitaasti. Toistaiseksi tärkein on ihminen ja hänen suhtautumisensa saastuttamiseensa.


Kaunis näky voisi olla vaikka Suomesta!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!