torstai 23. elokuuta 2018





SANKTIOITA, LISÄÄ SANKTIOITA!












Sanktioita, sanktioita, sanktioita, lisää sanktioita... USA on oikea sanktioiden kultamaa. Sanktioita Pohjois-Korealle, sanktioita Iranille, sanktioita Venäjälle, sanktioita Turkille, sanktioita Euroopalle, sanktioita koko maailmalle. Ylivoimaisesti eniten sanktioita asettaa Yhdysvallat. Eräiden tietojen mukaan tällä hetkellä USA on asettanut sanktioita maailmalle peräti 386 kappaletta. Toisena on hämmästyttävästi Kanada 90 kappaletta, kolmantena Intia 32 kappaletta ja neljäntenä Venäjä 26 kappaletta. Sanktioiden kohteena on myös eniten USA 59 kappaletta, toisena Japani 52 kappaletta, kolmantena Pohjois-Korea 32 kappaletta, Kiina 26, Britannia 25 ja Venäjä 23 kappaletta. Luvut muuttuvat jatkuvasti. Sanktiot luovat maailmaan hallitsematonta kaaosta. Kuten huomataan Venäjä ei suinkaan kohteena ole suurin sanktioiden kohde. Venäjän asettamat sanktiot ovat suurimmalta osaltaan vastasanktioita, joiden kohteeksi se on joutunut. On vaikea löytää valtiota, joka ei olisi sanktioiden kohde jollakin tavalla. Tärkeitä valtioita, joilla ei ole mitään sanktioita keskenään tällä hetkellä toisiaan kohtaan ovat Venäjä, Kiina, Intia, Iran, Turkki, Etelä-Afrikka, Brasilia. Harvoja valtioita joilla ei ole mitään sanktioita on esimerkiksi Mongolia. Suomi on Venäjän asettamien sanktioiden kohde EU:n jäsenenä. Sanktioilla on lamauttavaa vaikutusta maailman kaupalle. Sanktiot ovat taloudellista terrorismia!

Senaattori Lindsay Graham: "pakotteet helvetistä."

Yhdysvaltojen senaattoreilta tuli 1.8.2018 uusi absurdi lakialoite Venäjä-pakotteista "Lakialoite helvetistä". Tässä syytetään jo etukäteen Venäjän sotkeutumista vasta tuleviin kongressin vaaleihin, jotka tulevat tapahtumaan syksyllä marraskuussa. Senaattori Lindsey Graham sanoi, että nämä pakotteet tulevat olemaan "helvetistä". Ja jälleen 9.8.2018 Yhdysvallat asetti sanktiouhan Venäjälle käyttäen syynä Britanniassa Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julijan myrkyttämistä, vaikka mitään todisteita Venäjän osuudesta asiaan ei olla löydetty. Pikemminkin päinvastoin. Syynä käytettiin ilman mitään vakavia todisteita "highly likely" (hyvin todennäköistä) termiä. Samalla tavalla, kuin Skripalit  myrkytettiin brittiläinen pariskunta, joilla ei ole mitään tekemistä Venäjän kanssa. Nainen kuoli myrkytykseen. Muuten Julija Skripal on palaamassa Venäjälle kotimaahansa. Jos hän uskoisi, että Venäjällä on osuutta hänen myrkyttämiseensä palaisiko hän takaisin Venäjälle? Siinäpä mietittävää! Siis ainakaan Julija ei usko Venäjän osuuteen.

Sanktiot ovat sodankäynnin muoto, jolla on ekonominen ja taloudellinen ulottuvuus. Sanktiot ovat eräänlainen ekonominen sota. Tämä tuntuu olevan USA:n epätoivoista taistelua maailman hegemoniasta, joka on jo menetetty. Siihen heijastuu lisäksi sisällissota Trumpin kannattajien ja vastustajien välillä. Venäjä on viime vuosina maailman politiikassa voimakkaimmin kasvanut valtio ja se on noussut Yhdysvaltojen ja Kiinan rinnalle. Mitään suurta kansainvälistä poliittista ratkaisua ei voi enää tehdä ilman Venäjää. Venäjällä on suuri sotilaallinen kapasiteetti, joista yksi esimerkki on Syyrian sodan voittaminen suhteellisen lyhyenä aikana. Siksi Yhdysvallat on nyt kohdistanut sanktiot Venäjän taloutta vastaan, koska epätoivossaan se ei keksi enää muuta. Venäjän talous ei ole vielä ihan samaa luokkaa kuin Yhdysvaltojen ja Kiinan taloudet.



Venäjällä on ylivoimaisesti suurimmat luonnonvarat maailmassa. Mahtavat luonnonvarat mahdollistavat Venäjän nousun maailman talousmahtien joukkoon tulevaisuudessa. Sen ongelmat ovat siinä, että käyttöön ottaminen on ollut hankalaa. Yksi suuri ongelma on Venäjän väkiluku, joka on vain  n. 144 miljoonaa henkeä (joidenkin tietojen mukaan 146,9 miljoonaa). Luonnonvarojen käyttöönoton seurauksena on ilman muuta selvää, että elintaso Venäjällä tulee olemaan tulevaisuudessa maailman korkeimpia. Nyt asetettujen sanktioiden vaikutus on ollut aika mitätöntä Venäjällä. Tavallinen kansa ei näe nälkää. Venäjällä ei ole leipäjonoja. Venäläiset pitävät sanktioita ekonomisena sotana, joilla on tarkoitus vaikuttaa Venäjän talouteen. Kukaan ei usko, että kyse olisi esimerkiksi Ukrainan sisällissodasta tai Krimin liittymisestä Venäjään tai Syyrian sodasta. Näitä on käytetty vain verukkeina, tekosyinä erilaisille sanktioille. Jos niitä ei olisi keksittäisiin muita syitä, kuten viime aikoina olemme saaneet nähdä. Propagandasota on valtavaa ja ihmiset saadaan uskomaan mitä vain. Lisäksi sanktioilla on se ominaisuus, että ne yleensä aiheuttavat vastasanktiota. Näillä saattaa olla kovemmat vaikutukset, kuten olemme saaneet havaita täällä EU:ssa. Itse asiassa EU on kärsinyt näistä sanktioista paljon pahemmin kuin Venäjä. Mm. maatalous on saanut kärsiä vastasanktioista ja nyt huonona satovuotena esimerkiksi Saksassa tai meillä Suomessa maatalous on pulassa. Venäjällä maataloudella menee taas hyvin. Venäjä on käyttänyt sanktioita hyväkseen kehittäessään maatalouttaan. Esimerkiksi viljasato on ennätyksellinen ja Venäjästä on muodostunut maailman suurin viljan viejä.


Tiedottaja Heather Nauert: "Sanktiot ovat keino käytöksen parantamiseen".

Sanktioilla on asettajalleen poistyöntävä vaikutus. Toisaalta niillä on sanktioiden kohteiksi joutuneille keskenään lähentävä vaikutus. On sanottu, että USA:n asettamilla sanktioilla on Saksaa, Venäjää ja Kiinaa lähentävä vaikutus. Tämä olisi Washingtonille painajaismaista. Näillä menetelmillä USA eristäytyy muista. Taloussodassa Eurooppa ja Kiina ovat USA:n kilpailijoita, potentiaalisia vihollisia. Se näkyy selvästi Trumpin päätöksissä. Sotilaallisesti Venäjä on jopa edellä Yhdysvaltoja monessa asiassa esimerkiksi erilaisissa ohjuksissa ja ydinaseissa.. Näin ollen Trump yrittää nostaa jälleen sotilasbudjettia, mutta siitä ei ole mitään hyötyä. Ainoaksi keinoksi jää taloussota Venäjää vastaan mikä näkyy hyvin viimeaikaisissa sanktiopäätöksissä. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert kiteyttää asian: "Presidentti Trump ja ulkoministeri Pompeo ovat jo sanoneet. Haluamme, että suhteemme Venäjään paranisivat. Meillä on paljon yhteisiä intressejä. Venäjä on merkittävä valtio ja me olemme myös ja meidän on pakko käydä keskustelua muidenkin valtioiden kanssa. Sanktiot ovat keino, jolla he parantaisivat käytöstään." USA:lla on siis pyrkimys määrätä, miten muiden valtioiden tulee toimia. Se ei vain huomaa, että USA:n eettiset ja moraaliset käsitykset eivät päde muualla. Sillä ei ole mitään oikeutta määrätä asiaa. USA:n diplomatia on aseiden diplomatiaa ja dollarin diplomatiaa ja sanktioiden diplomatiaa. Siksi monet valtiot haluavat päästä myös dollarista ja sen käytöstä irti.

Turkkilaiset polttavat dollareita vastalauseena amerikkalaisille sanktioille.

On selvää, että USA:lle olisi hyödyllistä toimia yhdessä Venäjän kanssa ja näköjään Trump ymmärtää tämän. Mutta USA:ssa on vaikutusvaltainen joukko senaattoreita ja sotilashenkilöitä, jotka levittävät russofobiaa kuin virusta ja iskevät heti kun mahdollista Venäjän vastaisia sanktioita. Näissä asioissa hallitsee USA:n sisäpolitiikka enemmän kuin ulkopolitiikka. Tämä yhteiskunta on sairas, jakomielitautinen. Mielenkiintoinen on uusimpien sanktioiden ehto. Niissä vaaditaan, että Venäjä antaa takuut siitä, että se ei tulevaisuudessa käytä kemiallisia aseita. Tämä merkitsisi sitä, että Venäjä joutuisi tunnustamaan, että se on käyttänyt kemiallisia aseita ja tämähän on mahdoton asetelma. Vielä absurdimmaksi tekee tilanteesta se, että Venäjällä ei ole kemiallisia aseita, jotka se on tuhonnut jo 2017, mutta USA:lla on yhä varastoissaan yli 3 000 tonnia kemiallisia aseita, jotka sen olisi pitänyt tuhota sopimusten mukaan jo aikoja sitten, mutta eivät ole tuhonneet. Syyksi sanotaan varojen puute, mutta samanaikaisesti puolustusmenoja lisästään 760 miljardiin dollariin.


Tullisota on ilman muuta sanktioiden yksi osa. Korotetut tullit kohdistuvat aina johonkin valtioon ja johonkin tuotteeseen. Maailman kauppajärjestö WTO on huolissaan vapaakaupan tulevaisuudesta. Trumpin asettamat tullit rikkovat WTO:n periaatteita. vastatullit ovat suoraa reaktiota Trumpin tulleihin. Onko mahdollista, että laajaan kansainväliseen yhteistyöhön perustuva maailmankauppa on nyt historiaa? Onko tämä WTO:n loppu? Mielenkiintoinen kysymys on voidaanko kaikenlaisista sanktioista päästä ja millä keinoin? Jotkut ovat sitä mieltä, että sanktioista ei päästä koskaan. Ainakaan nykyisellä politiikalla niistä ei päästä.


Veteraanipoliitikko Henry Kissinger on venäläinen vakooja.

Veteraanipoliitikko Henry Kissinger sanoi 20.7.2018: "Oletan, että Trump on yksi niistä historiallisista henkilöistä, jotka ilmestyvät aika ajoin ja kantavat mukanaan yhden aikakauden loppua. Tämän on meidän hyväksyttävä. Amerikka muuttuu geopoliittiseksi saareksi, jota ympäröi kaksi suurta merta. Nyt juuri on semmoinen periodi, jolloin me kaikki elämme hyvin - hyvin vaikeita aikoja." - Edelleen: "Venäjällä on ainoalaatuinen ominaisuus: Venäjä vaikuttaa koko maailmaan, antaa sille mahdollisuuksia ja myös haasteita. Nämä vaikutteet tulevat jatkumaan ja pelkään, yhä nopeammalla tempolla. Sen lisäksi länsi virheellisesti päätteli, että Venäjä ottaa länsimaisen järjestyksen, oikeudelliset käsitykset. Mutta Venäjälle se on haaste, joka on sen identiteettiä vastaan." Henry Kissingeriä, tätä Nobelin rauhanpalkinnon1973 saanutta, syytetään myös venäläiseksi vakoilijaksi monien muiden ohella. Hän on ymmärtänyt, että sanktiot eristävät Amerikkaa ja amerikkalaiset käsitykset eivät kelpaa Venäjälle. Monet ovat samaa mieltä Kissingerin kanssa, että yksi aikakausi on loppu ja uusi alkamassa. Yhdysvallat ei enää ole maailman yksinvaltias vaan sen rinnalle tai jopa ohi on tulossa muitakin.

TIME: America alone.








keskiviikko 15. elokuuta 2018




SPARTALAINEN KUOLEMA







Jokin aika sitten kirjoitin venäläisestä sarjasta "Inkvisitor", joka oli kuvattu Viipurissa. Lupasin silloin kirjoittaa lisää näistä sarjoista. Katson hyvin paljon venäläisiä elokuvia ja sarjoja venäläisiltä televisiokanavilta. Tämä johtuu lähinnä siitä, että suomalainen televisio-ohjelmisto  on niin kehnoa, etten voi niitä katsoa. Yksi mielenkiintoisimmista viimeaikaisista sarjoista on nimeltään "Sparta"  (Sпарта). Kerronpa lyhyesti siitä. Tapahtumat sijoittuvat koulumaailmaan. Koulussa nuori opettajatar tekee itsemurhan hyppäämällä koulun ikkunasta. Rutiiniluontoisesti poliisi kuitenkin tutkii asian. Syitä itsemurhaan ei tunnu löytyvän. Juttu kuitenkin suljetaan, mutta yksi tutkija ryhtyy tutkimaan juttua ja epäilee, että asian takana on jotain muutakin.



Koulussa on alettu samana vuonna testata kolmiulotteista peliä nimeltä "Sparta". Pelin tuottaja haluaa saada selville miten peli toimii ennen ryhtymistä pelin kaupallistamiseen. Koulun kanssa on sovittu, että yksi yläluokka saa pelin kokeiltavaksi. He ovat koulun parhaita opiskelijoita. Peli asennetaan tämän luokan tietokoneisiin. Yläluokkalaiset ovat 17-vuotiaita nuoria. He saavat pelata peliä niin paljon kuin haluavat. Pelin luonteeseen kuuluu, että jokainen tekee pelin kolmiulotteiseen maailmaan itsestään pelihahmon. Samalla he saavat luoda tämän pelin maailman, jossa he saavat liikkua joko yksin tai yhdessä muiden pelin hahmojen kanssa.



Miksi pelin nimi on "Sparta"? Kuten ehkä historiasta muistettaneen spartalaiset saivat tiukan sotilaallisen kasvatuksen. Vialliset tai muuten epänormaalit lapset tapettiin heittämällä heidät vuorelta alas rotkoon. Kaikki muut saivat ankaran sotilaallisen kasvatuksen, siis myös naiset. Taistelussa haavoittunutta sotilasta ei parannettu tai lääkitty vaan hänet tapettiin. Spartan nimi symboloi usein "spartalaista" yksinkertaista ja ankaraa elämäntapaa sekä sankaruutta ja kunniaa. Kansalaiset elivät selkeästi valtiota varten. Valtio merkitsi kaikkea, yksilö ei merkinnyt mitään. "Spartalainen kasvatus" on symbolinen käsite yhä meidän päivinämmekin. Tämän verran muistan enää koulun historiasta. Nimi "Sparta" pelille on mielenkiintoinen. Tässä kolmiulotteisessa pelissä pelaajat saivat itse luoda itsensä, ympäristönsä ja sääntönsä. Koululaiset ovat koulun parhaimpia oppilaita.


Peli alkaa kiinnostaa nuoria ja ryhtyvät pelaamaan jopa yökausia. He liikkuvat kolmiulotteisessa pelimaailmassa joko yksin tai toistensa kanssa. Peli alkaa muodostua heille yhä tärkeämmäksi jokapäiväiseksi toiminnaksi. Pelimaailma alkaa siirtyä nuorten tavalliseen elämään. Tapahtuu konflikteja vanhempien kanssa. Nuoret tuntevat olevansa parempia kuin vanhempansa. Ne ajatukset ja tapahtumat, jotka ovat pelimaailmassa siirtyvät yhä enemmän tähän meidän "normaaliin" maailmaamme. Ja mitä sitten tapahtuu jääköön kertomatta.



Sarjan tekijät kertovat, että sarjan idea on peräisin todellisuudesta. Monet nuoret pelaavat tietokoneilla niin paljon, että todellinen ympärillämme oleva maailma ei enää tunnu kiinnostavan. Heidän elämänsä on pelaamista. Sarjan tekijät ovat vain menneet askelta pidemmälle. Heidän pelaajansa tuovat pelaajien pelimaailman tähän meidän normaaliin elämäämme ja maailmaamme. Pelaajat eivät enää pysty erottamaan mikä on pelaamista, mikä todellista heidän ympärillään. Kaikki kuvat ovat peräisin tuosta sarjasta "Sparta".






ALKEMISTI


Seuraavaksi kerron toisesta sarjasta nimeltään "Alkemist" eli Alkemisti. Valitettavasti en ehtinyt katsoa koko sarjaa vaan kaksi ensimmäistä osaa ja kaksi viimeistä osaa sekä joitakin osia siitä väliltä. Sarja kertoi miehestä, alkemistista, joka vanhoihin tietoihin ja muistiinpanoihin perustuen kehittää ikuisen nuoruuden aineen. Tämä tapahtuu joskus 1900-luvun alussa. Hän ei itse ryhdy käyttämään ainetta vaan hänen poikansa ryhtyy isänsä kuoleman jälkeen käyttämään ainetta. Sarja pohtii aika monipuolisesti millaista olisi, jos on ikuisesti nuori ja komea vuosikymmenien ja -satojen ajan eikä koskaan vanhenisi tai kuolisi. Onko tästä iloa tai hyötyä, onko asiassa mitään järkeä? Pysähtyykö tämmöisellä ihmisellä aika, kun on aina samanlainen eikä vanhene ikinä? Sarja päättyy tiettyyn ratkaisuun.

Kuva sarjasta "Alkemist".




perjantai 10. elokuuta 2018



VÄHÄSEN VIIPURISTA



Kuten varsin hyvin tiedetään suomalainen televisio-ohjelmisto on varsin kehnoa ja  ala-arvoista. Siksi en juuri katso Suomen televisiota. Katson netin kautta yleensä muiden maiden ohjelmia. Osaan venäjän kieltä ja siksi katson paljon myös venäläisiä televisiokanavia. Otan tässä ihan huvin vuoksi muutamia ohjelmia, joita olen viime aikoina katsonut sieltä. Ensimmäiseksi otan sarjan "Inkvisitor" (Инквизитор). Sarja on kuvattu Viipurissa ja siksi kiinnostava näin suomalaiselle. Olen käynyt Viipurissa muutamia kertoja ja kaupungin tekee mielenkiintoiseksi se, että siellä on säilynyt paljon vanhaa rakennuskantaa, mikä muualta Suomesta on paljolti purettu pois. Tosin  se on osin huonokuntoista, mutta Viipurille on myönnetty nyt suuret määrärahat talojen ja miljöön restauroimiseen ja kunnostamiseen.


Inkvisitor on rikossarja, jossa tapahtuu sarja salaperäisiä murhia, joita lähdetään tutkimaan. Sarjassa Viipurin kaupungille on annettu toinen nimi, mutta kuvaukset suoritettiin Viipurissa. Nämä kuvat ovat kaikki suoraan sarjasta. Sarjan päähenkilönä on naisetsivä, joka saa tehtäväkseen tutkia näitä murhia. Roolia näyttelee Viktoria Isakova ja muita päärooleja Konstantin Lavronenko ja Aleksander Likov. Nimi "Inkvisitor" (Inkvisiittori) tulee historiasta: dominikaanit perustivat kaupunkiin aikoinaan luostarin ja sarjan murhaaja ryhtyy käyttämään dominikaanimunkkien symboliikkaa murhiensa yhteydessä. Murhaaja pitää siis itseään tavallaan inkvisiittorina. Sinänsä en pidä sarjaa kovin erikoisena, mutta on todella mielenkiintoista katsoa, miten sarjassa näkyy Viipuri ja miten sarja liittyy Viipurin historiaan.



Yleensä en katso fiktiivisiä murha-  ja väkivaltaohjelmia. Tämä oli poikkeus ja vain sen takia, että siinä näytettiin Viipuria. En usko, että sarjaa kannattaa tuoda Suomeen. Enkä oikein usko, että suomalaiset katsojat kauheasti innostuisivat sarjasta. Suomalainen ja venäläinen mentaliteetti ovat niin erilaisia. Lisäksi suomalainen ennakkoasenne kaikkeen venäläiseen on suurimmaksi osaksi hyvin ennakkoluuloista. Kirjoittanen muista sarjoista lisää kunhan ehdin. Kaikki kuvat ovat sarjasta!







lauantai 4. elokuuta 2018




TAPAAMINEN OSA 2





Kuten ehkä monet muistavat tapahtui Helsingissä 16.7.2018 merkittävä tapaaminen, joka voinee jäädä maailman historiaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat silloin toisensa ensimmäistä kertaa ihan virallisesti. Yleisesti sanottiin tapaamisen jälkeen, että Putin vei kaikki pisteet ja Trump jäi kakkoseksi. Siitä huolimatta Trump esitti virallisen kutsun Putinille saapua Washingtoniin vielä tämän syksyn aikana. Trumpin palatessa kotimaahansa syntyi valtava meteli tapaamisesta, joka nosti suuren kohun Yhdysvalloissa. Trump joutui peruuttamaan kutsun ja siirtämään sen ensivuoden puolelle. Kaikista sisäistä poliittisista taisteluista huolimatta Trumpin kannatusluvut ovat kasvaneet ja jatkuvassa kasvussa. Varsinkin niissä osavaltioissa, joissa hän sai enemmistön äänistä valintansa aikana kannatus on edelleen kasvanut. Kirjoittamishetkellä hänen kannatuksensa Yhdysvalloissa on 59 prosenttia.  Jos nyt järjestettäisiin vaalit Trump voittaisi ne ylivoimaisesti. Hänellä ei ole vastustajaa, ei edes Clintonista ole siihen. Saa nähdä millainen kannatus hänellä on kahden vuoden kuluttua. Trump taitaa olla ainoa presidentti Yhdysvaltain historiassa, joka on pitänyt vaalilupauksiaan. Hän tuhosi Obamacaren, alkoi rakentamaan muuria Meksikon rajalle, eristi Yhdysvallat muista ja ryhtyi ajattelemaan vain Yhdysvaltojen parasta. Yksi hänen vaalilupauksiaan oli parantaa välit Venäjän kanssa.


BRICS maiden päämiehet 25.7.2018

BRICS maat kokoontuivat tänä vuonna kolmipäiväiseen juhlakokoukseen Etelä-Afrikkaan Johannesburgiin 25. - 27.7.2018. Juhlakokous johtui siitä, että vietettiin muistojuhlaa Nelson Mandelan kunniaksi, jonka syntymästä oli kulunut tasan sata vuotta. Kuten varmasti jokainen tietää BRICS maat ovat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka. Kokous oli sikäli erikoinen, että mukaan oli kutsuttu monia BRICS liittoon kuulumattomia valtioita esimerkiksi Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Mielenkiintoista on verrata G7-maita ja BRICS liittoa keskenään. Maailman liikevaihdosta G7-maat omaavat 30,38 prosenttia (kasvua 1,25 %), BRICS maat 32,12 prosenttia (kasvua 4,17 %). Väestöltään G7-maat ovat 754,5 miljoonaa BRICS maat 3,045 miljardia. Siis huomattava ero. Tässä juhlakokouksessa Johannesburgissa oli edustettuina yli puolet maapallon väestöstä. Turkilla, Argentiinalla ja Jamaikalla on kova halu päästä BRICS:n jäseneksi, mutta toistaiseksi on päätetty, että BRICS ei laajene. Ehkä huomattavin uutinen kokouksesta oli se, että presidentti Putin esitti virallisen kutsun Trumpille tulla Moskovaan. Hän on valmis keskusteluihin. Nähtäväksi jää noudattaako Trump kutsua. Putinin mielestä kuitenkin on ihan hyödyllistä tavata myös Trump, vaikka hän tietääkin, että Trump voi kääntää mielipiteensä hetkessä 180 astetta, kuten teki itse asiassa Helsingin jälkeenkin.

BRICS maiden juhlakokous Johannesburgissa.

Yhtenä tärkeänä tekijänä BRICS järjestöllä on päästä irti dollarista maailman valuuttana. Kahdenvälisissä kaupoissa BRICS:n alueella käytetään jo omia valuuttoja kuten Kiinan yaneja ja Venäjän ruplia. Dollarin arvohan perustuu pelkästään luulolle. Sillä ei ole minkäänlaista vakuutta takanaan. Venäläiset liikemiehet vetivät jo huomattavan osan dollarisijoituksistaan USA:sta. Uhkakuvana oli, että USA jäädyttää sanktioilla venäläisten sijoitukset USA:ssa. Venäjä on sijoittanut kultaan ja nykyään ruplan arvo perustuu kultaan. Jokainen rupla vastaa määrältään kultaa ja se on milloin tahansa vaihdettavissa vastaavaan määrään kultaa. Dollari on pelkkää paperia ja on sanottu, että jos usko dollariin katoaa maailman valuuttana USA:n talous romahtaisi. On myös sanottu, että jos Kiina ja Saudi-Arabia vetäisivät sijoituksensa USA:sta dollari romahtaisi, kuten siis myös USA:n talous. Mitä tämä vaikuttaisi maailman talouteen voi vain arvailla. On siis vaarallista luottaa valuuttaan, jolla ei ole katetta.

Mutta sitten tähän väliin ihan teoreettinen aihe. Turkki on erittäin innokkaasti pyrkimässä BRICS:n jäseneksi. Turkissa jopa lasketaan leikkiä, että silloin BRICS:n nimeksi tulisi nasevasti BRICST. Senhän tiedetään, että Turkki on jo yli 30 vuotta pyrkinyt EU:n jäseneksi, mutta tällä hetkellä jäsenyys on kauempana kuin koskaan. Turkki haluaisi liittyä johonkin talousliittoon, joita on maailmassa sentään useita. Turkin ja Yhdysvaltojen välit eivät ole niitä parhaimpia. Trump twiittasi 29.7.2018, että jos Erdogan ei vapauta pastori Andrew Brunsonia kotiarestista Yhdysvallat asettaa sanktioita Turkkia kohtaan. Erdogan twiittasi takaisin Trumpille, että on Turkin sisäinen asia kenelle sen oikeus asettaa rangaistukset. On todennäköistä, että Brunson osallistui Turkin vallankaappausyritykseen vuonna 2016 ja siksi on saanut rangaistuksen. Ainakin hän oli osallisena Erdoganin pahimman vastustajan Fethullah Gülenin paossa Yhdysvaltoihin. Vallankaappausyrityksen takana oli hyvin todennäköisesti Yhdysvallat. Muutenkin välit ovat huonohkot. Turkki osti venäjältä S-400 ohjuksia, jolloin Yhdysvallat ärähti, että se ei enää myy Turkille hävittäjiä. Tällöin turkki ilmoitti, että se ostaa hävittäjänsäkin Venäjältä. Turkki on Naton hyvin tärkeä jäsen ja siellä sijaitsee Naton suurimpia tukikohtia Incirlik, jossa sijaitsee myös ydinaseita. Toisaalta Turkki on liittolaisena Venäjän ja Iranin kanssa Syyrian sodassa.

On esitetty teoreema, että Turkki eroaa ennen pitkää Natosta. Natosta puhutaan melko yleisesti, että Nato on terroristijärjestö, koska se käyttää samoja menetelmiä kuin terroristit. Muutenkin Nato alkaa olla aika eripurainen. Puolan ja Baltian maiden mielipiteet menevät ristiin Keski-Euroopan maiden kanssa. Yhdysvallat ei tarvitse enää Natoa työkalukseen ja Trump onkin ilmoittanut, että Nato on vain painolastia sen niskoilla. On aika todennäköistä, että Naton aika alkaa olla ohi.



Pietarissa kokoontui 27.7.2018 Euroaasialainen ekonominen liitto.

Mutta palataanpa asiaan. Pietarissa kokoontui 27.7.2018 Euroaasialainen ekonominen liitto (Евразийский экономический союз ЕАЭС), johon kuuluvat Venäjä, Armenia, Valko-Venäjä, Kasakhstan ja Kirgisia. Suunnitelmissa on, että myös kaasulle ryhdyttäisiin määrittelemään hinta, kuten Opec määrittelee öljyn hinnan. Nythän kaasun hinta on aika paljon sidoksissa öljyn hintaan. Venäjän ja liittoon kuuluvien myydyn kaasun hinta on ollut tähän asti hyvin edullista. Eurooppa käyttää pääasiallisesti Venäjän tuomaa kaasua. Kaasu on puhtain energianlähde maailmassa. Aurinko- ja tuulienergian tuottamiseen tarvittavien laitteistojen valmistaminen kuluttaa energiaa niin paljon, että niitä ei voi sanoa puhtaan energian lähteiksi. Suomessa tuotetaan myös energiaa polttamalla turvetta, joka on yksi saastuttavimmista energialähteistä maailmassa. Se saastuttaa enemmän kuin kivihiili. Tälle pitäisi laatia jonkinmoinen raippavero! Yhdysvallat on ryhtynyt tuottamaan liuskekaasua valtavat määrät. Tässä käytetään suuret määrät vettä ja erilaisia kemikaaleja, jotka pumpataan maaperään kovalla paineella jotka saastuttavat maaperän sadoiksi, kenties tuhansiksi vuosiksi. Henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan tämä on epäeettistä. Mutta nyt Yhdysvalloilla on suuri pulma minne myydä tämä kaasu. Siksi se yrittää väkisin toimittaa sitä joka paikaan.

 Venäläisen kaasun hinta Eurooppaan tuotuna on 180 - 190 dollaria per 1 000 kuutiometriä, amerikkalaisen kaasun hinta Eurooppaan tuotuna on 265 - 295 dollaria per 1 000 kuutiometriä. Eurooppa ja varsinkin Saksa ottaa tietenkin mieluummin venäläistä kaasua ja tämä on yksi varsin suuri erottava tekijä Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä. Tosin Puola ja Baltian maat ovat amerikkalaisen kaasun jäljillä. Tämä on puhtaasti poliittista ei taloudellista ajattelua. Trump puhuu jatkuvasti, että Eurooppa tulee ostamaan amerikkalaista kaasua. Jean-Claude Junckerin vierailun yhteydessä 27.7.2018 puheessaan Trump määritteli, että Eurooppa tulee ostamaan amerikkalaista kaasua. Näin tapahtui myös Italian pääministerin Giuseppe Conten vierailun yhteydessä 30.7.2018. Herää kysymys voiko Yhdysvallat painostaa Eurooppaa ostamaan amerikkalaista kaasua ja millä keinoin? Onko Yhdysvalloilla pakkokeinoja esimerkiksi taloudellisia tehdä näin? Käyttääkö Yhdysvallat sanktioita, jos Eurooppa ei osta amerikkalaista kaasua? Tosin Euroopassa kaasun käyttö tulee laajenemaan, joten herää myös kysymys riittääkö venäläinen kaasu täyttämään tarpeen? Myös Venäjällä itsellään kaasun käyttö tulee lisääntymään.


Paul John Manaford, 69 vuotta.

Paul John Manafort on 69-vuotias. Häntä uhkaa nyt 305 vuoden vankilatuomio. Hän oli kampanjapäällikkö Donald Trumpin presidentinvaalikampanjassa. Yksi syytteistä on annettu siitä, että häntä epäillään yhteistyöstä venäläisten kanssa kampanjan aikana. Todellisuudessa tähän ei usko kukaan. Olisikohan oikeuslaitoksen farssiuden huippu, että ihmiselle voidaan antaa yli 300 vuoden tuomio? Vankilasta poispäästyään hän olisi 374 vuoden ikäinen. En ole tavannut vielä yhtään yli 300 vuotiasta ihmistä. Maailma on muuttunut ja muuttumassa hyvää vauhtia. Yhdysvallat ei enää ole yksinvaltias maailmassa. Amerikassa on piirejä, jotka kouristuksenomaisesti haluavat pitää kiinni vanhasta. He eivät ole ymmärtäneet, että enää se ei ole mahdollista. Ehkä presidentti Trump on ymmärtänyt jotain. Maailmassa alkaa olla myös muita voimakkaita tekijöitä kuin vain Yhdysvallat. Siksi olisi hyvä jos Trump ja Putin tapaisivat ja dialogi alkaisi tasaveroisena kaikkien osapuolien kesken. Tämä voisi olla päänavaus ei vain Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä vaan maailman kaikkien valtioiden välillä. Tämä voisi olla alku. Nelson Mandelan suosikkilauseita oli "Tulevaisuus on meidän käsissämme".