maanantai 23. heinäkuuta 2018




TAPAAMINEN




Pallo on nyt sinulla!



Hetken aikaa Helsinki oli maailman poliittinen keskipiste. Helsinki muodostui 16.7.2018 kenties toistaiseksi tämän vuoden merkittävimmäksi tapahtumapaikaksi maailmassa. Silloin kaksi maailman tämän päivän politiikan ehkä merkittävintä henkilöä tapasivat toisensa. Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapasivat kahden kesken ensimmäistä kertaa ihan virallisesti. Asiasta on kirjoitettu ja puhuttu niin paljon meillä Suomessa ja maailmalla, että minulla ei ole mitään syytä käsitellä asioita yleisesti tarkemmin. Siksi ajattelin kirjoittaa ihan muutamista asioista tapahtumaan liittyen, joita ei olla käsitelty ainakaan meillä Suomessa kovinkaan paljon. Huomioin paitsi vakavat puolet myös vähän kevyemmät tapahtumat, jotka liittyvät jotenkin tapaamiseen.


On selvää, että tapaamista halusi enemmän Yhdysvaltojen presidentti Trump. Tämä näkyy kaikesta. Hän on puhunut jo vaalikampanjansa aikana, että on pyrittävä luomaan suhteita myös Venäjään ja Vladimir Putiniin. Nyt hänen pyrkimyksensä vihdoin toteutui. Putinille tapaaminen ei merkinnyt samaa. Putinille oli juuri sillä hetkellä tärkeää jalkapallokisat, jotka olivat menossa juuri tänä ajankohtana Venäjällä. Joten ajankohta ei ollut oikein sopiva. Kisojen aikana Putin tapasi 25 eri valtioiden presidenttiä, 7 monarkkia, ja 11 muuta eri valtioiden johtajaa. Heidän joukossaan oli mm. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Kisojen katsojamäärä liikkui miljoonissa ja heitä oli ympäri maailmaa. Suurin katsojamäärä tuli yllättäen Yhdysvalloista toiseksi eniten oli Brasiliasta ja kolmanneksi eniten Saksasta. Kisapassilla pääsi ilman viisumia maahan ja sai liikkua monissa liikkumavälineissä ilmaiseksi. Nyt kisapassin voimassaoloaikaa on pidennetty elokuun loppuun saakka ja kisapassilla pääsee uudelleen maahan ilman viisumia vaikka kisat ovatkin loppuneet. Putinilta kysyttiin ennen Trumpin tapaamista, mitä hän odottaa tapaamiselta? Putin vastasi, että "hän ei odota oikeastaan yhtään mitään. Mennään ja katsotaan".


Bryssel 11.7.2018

Trump aloitti kiertomatkansa lentämällä ensimmäiseksi 11. - 12.7.2018 Natokokoukseen Brysseliin. Häntä vastassa oli paitsi Natomaiden edustajat myös massiiviset satojen tuhansien mielenosoittajien joukot. Kokous päättyi täydelliseen kaaokseen. Naton 68-vuotisessa historiassa ei ennen ole tapahtunut mitään tällaista. Trump pisti vähintäänkin Naton rivit sekaisin. Tämän vahvistivat kaikki diplomaattilähteet Brysselissä. Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Emmanuel Macron olivat aivan eri mieltä kuin Trump. Selvästikään Nato ei ole enää Yhdysvalloille tärkeä järjestö. Yhdysvallat ei tarvitse Natoa enää mihinkään. Se on vain poliittinen rasite Yhdysvalloille. Voidaan suoraan kysyä ovatko nämä ensimmäisiä merkkejä Naton hajoamisesta ja loppumisesta? Mihin Natoa enää tarvitaan, jos se on menneen ajan työkalu? Muusta on kommentoitu niin paljon, ettei minun kannata kirjoittaa siitä mitään.


Lontoo 12.7.2018

Sitten kronologista aikajärjestystä noudattaen Trump matkusti Britanniaan 12. - 15.7.2018. Siellä häntä odottivat myös massiiviset mielenosoitukset, joihin kuuluu mm. myös jättimäinen vauvailmapallo Trumpista.  Tosin pidettiin tarkasti huolta siitä, että hän itse ei nähnyt niitä (mielenosoituksia). Sitäkin enemmän Trump itse aiheutti mielenkohua  toiminnallaan ja kommenteillaan. Se tiedetään vanhastaan, että Trumpin ja Britannian pääministeri Theresa Mayn suhde ei ole niitä parhaimpia. Trump arvosteli rohkeasti Theresa Mayta ja kehui juuri eronnutta ulkoministeri Boris Johnsonia, joka oli Mayn pahin vastustaja. Lehdet kirjoittelivat "Voiko Mayta enemmän loukata?" May ei juuri hymyillyt. Trump teki vierailullaan lähtemättömän vaikutuksen. Britannian suhde Yhdysvaltoihin on todellakin muuttunut. Vanhaan kumppaniin ei voi enää luottaa. Lisäksi Trump arvosteli menetelmiä, joilla Britannia eroaa EU:sta. Trumpin mukaan Britannian pitäisi haastaa EU:n oikeuteen eikä neuvotella. Lehdet kirjoittelevat, että Trump on parhaillaan "globaalilla häiriköintimatkalla, jollaista kukaan aiempi amerikkalainen johtaja ei ole tehnyt". Mutta tästä kaikesta on puhuttu ja kirjoitettu niin paljon, että minun ei ole aihetta paneutua niihin tarkemmin. Trump sai Britannian sekaisin alle vuorokaudessa.

Huhuu... missä sinä olet! Trump ja kuningatar Elisabet kuurupiilosilla.

Sen sijaan mielenkiintoista ja hauskaakin on ollut seurata tapahtumia ja etiketti- ja protokollarikkomuksia, joita syntyi Trumpin tavattua Britannian kuningattaren Elisabetin 13.7.2018. Trumpilla ei ole hajuakaan mistään kuninkaallisista etiketeistä. Trump vieraili Windsorin linnassa. Ensimmäinen töppäys oli kun Trump saapui vierailulle myöhässä. Ja se oli sopimatonta kaikkien etikettisääntöjen mukaan. Kuningatar joutui odottamaan korokkeella ja katsoi jopa pari kertaa kelloa ennen kuin Trump ilmaantui paikalle. Sitten Trump käveli kuningatar Elisabetin edellä. Se on paha etikettivirhe,  sillä kuningattarelle ei koskaan käännetä selkää. Trump ei myöskään antanut tietä takana kulkevalle kuningattarelle. Hän näytti myös kiilaavan kuningattaren eteen, joka joutui ottamaan sen vuoksi sivuaskelia. Mutta näistä tapahtumista on sosiaalisessa mediassa lukematon määrä dokumentteja. Kuningatar Elisabet on jo 92-vuotias ja Trump olisi voinut huomioida tämänkin ja antaa hänen kävellä edellä. Yhdysvalloissa on ollut kuningattaren hallitsemisen aikana jo 19 eri presidenttiä. Sanotaan, että kuningatar on Euroopan viimeinen aristokraatti. Kuningatar edustaa brittiläisille rakkautta maahansa. Theresa May edustaa raakaa byrokratiaa. Toisaalta jotkut tulkitsevat asian niin, että Trump antaa tietää, että Britannia on mennyt kolonia ja Yhdysvallat on nyt maailman mahti.

Kuningattaren korut, viimeisenä kuuluisa "Palmun lehvä", jota kuningatar käyttää aina hautajaisissa.

Sen sijaan mielenkiintoinen on kuningatar Elisabetin hienovarainen etiketti, josta monetkaan eivät tiedä mitään. Hän käyttää yleisesti korujaan ilmaistakseen jotain. Jokaisella korulla on viesti. Trumpin vierailu aikana hän käytti kolmea eri korua, joista ohessa on kuvat. En viitsi paneutua niiden viesteihin tarkemmin, mutta etiketin tietävät sanovat, että korut yhdessä peräkkäin käytettyinä ilmoittavat: "Älkää koskeko meidän valtiotamme. Jättäkää meidät rauhaan!". Viimeisenä on koru "Palmun lehvä", jota kuningatar Elisabet käyttää aina hautajaisissa. Tietenkään Trump ei ymmärtänyt korujen viestintää, mutta brittiläiset, varsinkin asiantuntijat ymmärsivät kuningattaren sanoman. Viesti ei ollut tarkoitettukaan Trumpille vaan Britannian kansalaisille. Todennäköisesti Melania Trump osaa tulkita näitä asioita. Olihan hän pukeutunut keltaiseen, joka on kuningattaren mieliväri.


Viikonlopuksi Trumpit matkustivat  lomalle Skotlantiin, jossa Trump pelasi lähinnä golfia. Tämä loma johtui yksinkertaisesti siitä syystä. että alunperin Trump oli suunnitellut tapaavansa Putinin jo sunnuntaina 15.7.2018, mutta tämä ei sopinut Putinille, koska silloin oli jalkapallokisojen päättäjäispäivä. Kisat olivat tärkeämmät Putinille, kuin Trumpin tapaaminen, joten tapaaminen siirrettiin maanantaille 16.7.2018.  Tämän ylimääräisen päivän Trump käytti viisaasti pelaamalla golfia. Sitten koitti 15.7. sunnuntai ja Trumpit lensivät Helsinkiin. Kuten muuallakin Helsingissä  yritettiin järjestää mielenosoituksia, mutta tässä epäonnistuttiin surkeasti. Mielenosoittajia kerääntyi vain noin parisen tuhatta. Amerikkalaiset journalistit kirjoittivat, että suomalaiset eivät osaa järjestää mielenosoituksia. Itse näin televisiosta ilmeisesti uutisista vilaukselta (yleensä en katso suomen televisiota), että Senaatintorille oli kerääntynyt harvalukuinen joukko ihmisiä. Suurkirkon edustalla oli jokin esiintymislava, jolla hyppeli parhaillaan pari tyttöstä yläosattomissa. Tämmöisen nuorehkon viriilin miehen sydäntä lämmitti nähdä edes vilaus tämmöisestä. Harmitti vain, että edes tätä mielenosoitusta ei oltu osattu tehdä kunnollisesti.

En löytänyt alkuperäistä kuvaa mielenosoituksesta Senaatintorilla 15.7.2018, joten jouduin käyttämään vanhempaa Pride kulkueen kuvaa tilalla. Kaunista on!

Taustalla oli uljas ja kaunis valkea Suurkirkko, Helsingin tuomiokirkko. Olisivat menneet edes sinne hyppelemään alttarikorokkeelle yläosattomissa ja tehdä asiat kunnollisesti kuten kuuluisa venäläinen tyttöjoukko Pussy Riot. Olisivat ottaneet mallia heistä. Takuulla mielenosoitus olisi herättänyt huomiota. Kuvia olisi levinnyt maailmalle ja viesti mennyt perille. Kannatan ehdotonta tasa-arvoa miesten ja naisten välille. Ihmettelen mihin tämä tasa-arvovaatimus naisten ja miesten välillä on kadonnut? Naisille on yhtä suuri oikeus olla yläosattomissa kuin miehilläkin. Joitakin vuosikymmeniä sitten naiset polttivat julkisesti mielenosoituksissa rintaliivejään ympäri maailmaa. Seurauksena kaikki uimarannat, jopa Suomessa olivat täynnä yläosattomissa aurinkoa ottavia naisia. Mihin tämä on kadonnut? Onko maailma taantunut?. Jos nyt nainen on yläosattomassa esimerkiksi julkisella uimarannalla hänelle annetaan sakot. Hei naiset, nouskaa vastustamaan tätä rasistista ylivaltaa miesten taholta!!! Naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia! Vaatimus rintojen peittämisestä on alentavaa ja ennen kaikkea epätasa-arvoista!



Sitten 16.7.2018 tapahtui se kauan odotettu tapaaminen presidentti Putinin ja Trumpin välillä. Putin oli tapansa mukaan myöhässä, mutta se ei haitannut tapaamisen riemua. Asiasta on kirjoitettu ja puhuttu niin paljon, etten paneudu siihen tarkemmin, paitsi yksi kohta on hyvin mielenkiintoinen. Trumpin vaimon Melanian ilme on aiheuttanut paljon ihmettelyä ja polemiikkia. Hän kättelee aluksi Putinia iloinen ilme kasvoillaan, mutta sitten noustessa seisomaan hänen ilmeensä muuttuu. Tätä ilmettä on tulkittu monin tavoin. Jotkut sanovat sitä kauhuksi, järkytykseksi, peloksi, tulkintoja on monia. Ehkä Melania tajuaa, että tuon miehen edessä Trump on pulassa. Siinä on mies, jolle Trump ei mahda mitään. Tämä ei kuitenkaan ollut missään nimessä ensimmäinen kerta, kun Melania on tavannut Putinin. G-20 maiden kokouksessa 2017 hän jutteli paljonkin Putinin kanssa. Illallispöydässä hän istui Putinin vieressä ja seurusteli vilkkaastikin hänen kanssaan. Myös samassa kokouksessa illalla konsertissa hän istui Putinin vieressä.  Itse Trump ei viitsinyt tulla konserttiin, koska siinä esitettiin klassista musiikkia taisi olla Wagneria. Trump ei harrasta klassista musiikkia.


Melania Trumpin kummallinen ilme hänen käteltyä presidentti Putinia.


Myös toinen mielenkiintoinen seikka liittyy Melanianiin. Etukäteen Suomeen saapuessaan hän oli ilmoittanut, ettei halua osallistua mihinkään virallisiin ohjelmiin, joita valtioiden päämiesten vaimoille yleensä normaalisti järjestetään. Hän osallistui vain kerran aamiaistapaamiseen Jenni Haukion kanssa ja siinä kaikki. Tämä oli kovin epätavallista. Yleensä etikettiin kuuluu, että päämiesten puolisot viettävät aikaa toistensa kanssa vierailun ajan. Taitaa olla Suomen historiassa ensimmäinen kerta, kun puoliso ei osallistu mihinkään. Yleensä vaimoja rahdataan kiertoajeluille, kaikenlaisiin näyttelyihin, tapahtumiin, joihin saattaa liittyä lapsia jne. kun miehet ahkeroivat neuvottelupöytiensä ääressä. Nyt olisi ollut esitettävänä esimerkiksi uusi lastensairaala tai jokin päiväkoti jne. Ehdottoman tärkeää olisi ollut viedä Melania katsomaan perisuomalaista ilmiötä äärettömän pitkiä leipäjonoja. Melania on kuuluisa hyväntekijä. Nyt näin ei kuitenkaan tapahtunut. Ehkä Suomea ei olla pidetty vain niin tärkeänä, että rasitettaisiin presidentin vaimoa tällaisella. Suomi on niin pieni valtio.

Muutaman tunnin kuluttua tapaaminen presidenttien välillä päättyi ja pidettiin yhteinen lehdistötilaisuus. Sitä on kommentoitu niin paljon, että minun ei ole syytä kirjoittaa siitä mitään. Presidentit lähtivät kohti kotimaitaan. Silloin räjähti. Trumpit olivat vielä koneessa kotimatkalla kun Yhdysvalloissa tiedotusvälineet ryhtyivät syyttämään Trumpia petturuudesta. Trumpia syytettiin maanpetoksesta, vajaamielisyydestä, Trump on pettänyt maansa! Trumpia syytettiin häpeällisestä esiintymisestä. Sama jatkui Trumpien palattua kotiinsa. CIA:n johtaja John Brennan kirjoitti: - Trumpin puheet Helsingissä ylittää syytekynnyksen "vakavista rikoksista ja väärinkäytöksistä". Se oli maanpetoksellista toimintaa. Trumpin kommentit eivät olleet vain vajaamielisiä, hän on täysin Putinin taskussa. Muut kirjoittivat mm. että tilanne on Yhdysvaltain kannalta katastrofaalinen, Trump on ylittänyt viimeisen rajan, Trump on maanpetturi jne. Juontaja Anderson Cooper ilmoitti, että Trumpin esiintyminen oli "häpeällisin esiintyminen Yhdysvaltain historiassa koskaan". Koskaan aikaisemmin presidenttimme ei ole tukenut vihollistamme. Veljeily Putinin kanssa meni liian pitkälle. Kommentointi oli värikästä ja raivokasta. "Hän ei ole presidentti vaan rikollinen."

Yhdysvalloissa nostettiin syytteet 12 venäläistä liikemiestä vastaan, joita syytettiin vakoilusta. Tämähän tapahtui vielä silloin kun Trump oli Euroopassa menossa tapaamaan Putinia. Tämähän oli tarkoituksellista juuri tänä ajankohtana. Trump ei uskonut syytteisiin.  Mutta nyt nousi uusi syyte nuorta venäläistä punatukkaista opiskelijatyttöä Marija Butinaa vastaan. Häntä syytetään vakoilusta Venäjän hyväksi. Hänet vangittiin ja häntä uhkaa jopa 15 vuoden tuomio. Ainoa todiste on se, että Marija on kerran haastatellut Trumpia vaalien alla.  Mitään muita todisteita ei olla pystytty esittämään. Piti vain keksiä äkkiä joku venäläinen vakoilijaksi sopiva. Kaikki nämä syytteet vaikuttavat tekaistuilta ja tarkoituksena pilata presidentin maine. Koko prosessi on amerikkalaista sisällissotaa, jota käydään Trumpin kannattajien ja vastustajien välillä. Rajua sisällissotaa käydään verissäpäin keinoja kaihtamatta.

 Marija Butina venäläinen "punää vakoilija!"


Euroopassa tapaamiseen suhtauduttiin rauhallisemmin. Todettiin, että Trump on valmis neuvottelemaan Putinin kanssa ohi Euroopan. Heikko Eurooppa on Trumpille eduksi. Huipputapaamisen ajoitus oli erinomainen. Eurooppa on poliittisesti jakautunut ja heikko. Eurooppa ei kykene ratkaisemaan globaaleja valtataisteluita. Trumpin "Amerikka ensin" -politiikka on riitauttanut Yhdysvallat lähes kaikkien entisten liittolaistensa kanssa. Trump on presidenttikaudellaan onnistunut pilaamaan suhteensa Eurooppaan kaikilla tasoilla turvallisuuspolitiikka mukaan lukien. Putin sulatti Trumpin sydämen ja sai kaiken haluamansa. Tähän kuului mm. kaasuputki Nord Stream 2.



Venäjällä pidettiin presidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaamista pitkälti menestyksenä. Tapaamisessa saavutettiin hyvä tuloksia. Tosin pidetään, että Trump on Yhdysvaltojen sisäpolitiikan vanki. Trump sanoi Putinille, että hän ottaa tietoisen riskin, mutta tekee sen maailman rauhan hyväksi. Tapaaminen ei vaikuta välittömästi maiden välisiin suhteisiin. Tärkeimpinä pidettiin presidenttien välistä suhdetta, taloussuhteita ja Syyrian sotaa, jossa Venäjä on saanut varsin lyhyessä ajassa loistavia tuloksia ja vaikuttanut maailman terrorismin vähenemiseen. Putin henkilökohtaisesti kertoi, ettei hänellä ollut  tapaamista kohtaan erityisiä odotuksia, mutta keskustelu oli käyty lämpimästi ja Trump on kiinnostava keskustelukumppani. Trump kykenee kuuntelemaan ja kommunikoimaan rakentavasti. Venäläiset ymmärtävät hyvin, että Yhdysvalloissa on käynnissä sisällissota Trumpin kannattajien ja vastustajien välillä ja tämä vaikeuttaa Trumpin toimintaan. Ulkopolitiikka uhrataan sisäpoliittisilla syillä. Yhdysvaltojen etua tuhotaan. On täysin selvää, että kokouksen antia yritetään mitätöidä ja kokouksen saavutuksia sabotoida. On täysin luontevaa, että venäläiset sympatisoivat sitä ehdokasta, joka halusi parantaa maiden välisiä suhteita.  Toisaalta tiedetään, että Trump voi hetkessä kääntyä 180 astetta ja muuttaa mielensä täysin päinvastaiseksi. Diplomatia ja diplomaattinen kieli eivät koskaan kerro kaikkea. Kokouksen tarkoituksena oli parantaa Venäjän ja Yhdysvaltojen suhdetta.  Tämä oli vasta ensimmäinen presidenttien tapaaminen, joten paljoa ei voinut odottaa.


Suomessa tapaamista kommentoitiin pitkälti samoin kuin Euroopassa. Sauli Niinistö kommentoi "Presidentti näytti maansa myyneeltä". Neuvotteluissa selkeän voiton vei Putin. Toisaalta suomalaiset tiedotusvälineet olivat enemmän huolissaan siitä millaisen kuvan Suomi sai ulkomailla. Se, että Suomea pidettiin "neutraalina" valtiona oli monien mielestä hyvin outoa. Myös sitä, että Suomi olisi "harmaata vyöhykettä" idän ja lännen välissä kammoksuttiin. Suomi on puolueeton ja neutraali valtio, joka historiansa takia ei halua kuulua kummallekaan puolelle kommentoitiin. Valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi, että puheet Suomesta harmaalla vyöhykkeellä joutavat romukoppaan. Ei taida Orpo raukka ihan täysin tajuta Suomen sijaintia maailmankartalla ihan Venäjän vieressä.


 Time "The Summit Crisis"


Itse Trump twiittasi "Our relationship with Russia has NEVER been worse thanks to many years of U.S. foolishness and stupidity and now, the Rigged Witch Hunt! (Meidän huonot suhteemme Venäjään eivät vielä KOSKAAN ole olleet näin huonot kiitosYhdysvaltojen hölmöydestä ja tyhmyydestä ja nyt käynnissä olevasta noitavainosta)". Taisi Trump twiitata aika oikein ja viisaasti. Presidentti Barack Obaman aikakaudella suhteet Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä muodostuivat todella kylmiksi. Ne eivät vielä koskaan ole olleet niin huonot. Yhdysvallat on ollut maailman johtavin valtio. Nyt se ei enää ole sitä. Obama ei ymmärtänyt asiaa vaan yritti taistella vastaan. Trump näyttää ymmärtävän asian ja näyttää yrittävän johtaa maataan sovinnollisempaan suuntaan maailmassa. Maailmalla on paljon puhuttu, että nyt on olemassa uusi ryhmä G20-maiden ja G7-maiden lisäksi G2-maat johon kuuluvat Venäjä ja Yhdysvallat. Itse henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tapaaminen rauhoitti paljon maailmaa ja säännöllinen tapaaminen lisäisi maailmanrauhaa. Trump on Yhdysvaltain 45. presidentti. Trumpilla on vielä ainakin kaksi vuotta aikaa toimia presidenttinä. Sitä ei tiedetä saako hän sitten vielä neljä vuotta lisää. Ei pitäisi unohtaa kuitenkaan yhtä maailman suurista navoista Kiinaa. Venäjällä ja Kiinalla on ennestään hyvin lämpimät suhteet. Amerikkalaisten suuri painajainen olisi, jos Venäjä ja Kiina liittoutuisivat. Jos pystyttäisiin luomaan uusi G3-maat ryhmä, johon kuuluisivat Venäjä, Yhdysvallat ja Kiina maailma voisi elää paljon rauhallisemmin. Presidentti Trump esitti kutsun presidentti Putinille uudesta tapaamisesta nyt vielä tämän syksyn aikana Washingtoniin. Tämä herättää suuria toiveita maailman kannalta ja rauhan kannalta.

Trump 22.7.2018: Minulla oli HIENO tapaaminen Putinin kanssa ja valheelliset uutiset käyttivät kaikki energiansa halventaakseen sitä. Tämä on niin huonoa maallemme!









torstai 12. heinäkuuta 2018





DIVIDE ET IMPERA






Jo roomalaiset sanoivat aikoinaan  "Divide et impera" Hajota ja hallitse. Menetelmä on ikivanha, sitä on käytetty varmasti jo vuosituhansia. Ilmeiseltä näyttää, että tätä menetelmää on koettanut käyttää myös nykyinen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump. Onko se toiminut? Ainakin Trumpin päästyä Yhdysvaltain presidentiksi maa jakaantui kahtia, presidentin vastustajiin ja kannattajiin. Syntyi eräänlainen sisällissota, joka näyttää jatkuva monin muodoin yhä. Jo vaaliaikana Trump julisti teemojaan, jotka hajottivat kansaa kahtia. Presidentiksi päästyään hän ryhtyi toteuttamaan niitä. Suurella vaivalla hän on saanut osan toteutettua ja jatkaa yhä sitkeästi samalla linjalla. Trumpin suurimpia lupauksia oli kaataa Barack Obaman terveydenhoitolaki "Obamacare". Yhtenä viimeisimmistä Meksikon rajan sulkeminen luvattomilta tulijoilta. Keinot, joita hän on käyttänyt ovat nostaneet mielipiteiden myrskyn Yhdysvalloissa. Tässä taistellaan Trumpin vallasta ja Yhdysvaltojen hallitsemisesta. Itse asiassa tässä on kysymys paljon laajemmista seikoista. Yhdysvallat on menettämässä hegemoniansa maailmassa ja on paljon mahdollista, että Trump yrittää eräillä keinoilla säilyttää sen.



Paitsi sisäpolitiikassa myös ulkopolitiikassa Trump näyttää käyttävän samoja keinoja. Trump sanoi Yhdysvallat irti Pariisin ilmastosopimuksesta 1.6.2017, erosi YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestöstä Unescosta 12.10.2017. Myös muita sopimuksia hän on sanonut irti, joita ovat mm. Tyynen meren vapaakauppasopimus (TPP)  ja EU:n ja Yhdysvaltojen välinen vapaakauppasopimus (TTIP). Näin Trump on hävittänyt suhteita paitsi Eurooppaan myös muihin valtioihin. Trumpin suhde YK:hon on ollut varsin ongelmallinen. Hän pitää YK:ta pelkkänä keskustelukerhona, jonka päätöksiä ei tarvitse noudattaa. Trump on hyökännyt kahdesti Syyriaan ohjusiskuilla neuvottelematta YK:n kanssa. 19.6.2018 Yhdysvallat erosi YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Trump halveksii YK:ta. Hänen mielestään YK:ta ei tarvittaisi. Yhdysvallat tulisi paremmin toimeen ilman YK:ta. Mielenkiintoinen ajatus on millainen maailma olisi ilman YK:ta tai millaiseksi maailma muuttuisi, jos Yhdysvallat eroaisi YK:sta. Lisäksi Trump on tehnyt selväksi, että suhtautuu varauksella Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Hän on toistuvasti kertonut, että haluaa eroon WTO:sta ja kutsunut julkisesti WTO:ta "katastrofiksi".





Myös G7-maiden kokous 9. - 10.6.2018 Kanadassa muodostui katastrofiksi Trumpin suhtautumisen takia. Kokous oli varsin riitaisa ja lopulta mihinkään yhteiseen julkilausumaan ei päädytty, tai oikeammin Trump sanoutui sopimuksesta irti. Hän mainitsi mm. kaikkien jäsenten kauhuksi, että Krim kuuluu Venäjälle.





Trump tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin 12.6.2018. Kim ei ole mikään tyhmä mies. Katson tapaamisen olevan pelkästään hänen ansiotaan. Lapselliselta vaikuttava sanasota, jonka aikana Kim esitteli ydinasearsenaaliaan päätyi neuvottelupöytään. Siinä neuvoteltiin ja allekirjoitettiin sopimuksia, joilla tosin ei taida olla mitään käytännön merkitystä. Trump suorittaa helposti180 asteen käännöksiä kaiken maailman sopimuksista huolimatta ja Kim taitaa edelleen kasvattaa ydinasearsenaaliaan, mikä onkin ihan ymmärrettävissä. Ydinaseet ovat Pohjois-Korean itsenäisyyden tae ja turva. Sen ei kannata missään nimessä luopua ydinaseistaan. Sopimuksiin Trumpin kanssa ei kannata luottaa, koska ne eivät pidä.  Trumpille sen sijaan tapaaminen merkitsi sisäpoliittisesti huimaa kannatuslukujen nousua Yhdysvalloissa mihin hän kai tähtäsikin.




Hyvänä esimerkkinä oli Trumpin päätös irtautua Iranin ydinohjelmaa rajoittavasta JCPOA-sopimuksesta 8.5.2018 ja palauttaa voimaan talouspakotteet Irania vastaan. Tätä EU:ssa pidettiin tyrmistyttävänä.  Tämä Trumpin päätös iskee vääjäämättä myös eurooppalaisiin yrityksiin. Yhdysvallat ilmoitti, että eurooppalaisilla yrityksillä on kuusi kuukautta aikaa lopettaa toimintansa Iranissa tai nekin joutuvat pakotteiden kohteiksi. Mikään muu sopimuksessa oleva valtio ei kuitenkaan toistaiseksi irtautunut sopimuksesta. EU on ilmoittanut yrittävänsä suojella yritystensä etuja. Iran-sopimus oli harvinainen esimerkki EU:n yhteisen politiikan onnistumisesta. Yhdysvallat ilmoitti kuitenkin suunnittelevansa uusia pakotteita Irania vastaan. Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Iran on toistaiseksi noudattanut kirjaimellisesti sopimusta. Iranin presidentti Hassan Ruhani varoitti, että Iran on tarvittaessa valmis käynnistämään ydinohjelmansa uudestaan, mikäli sopimuksia ei noudateta.  Tämä voisi merkitä sitä, että Iran ryhtyy kehittämään ydinasetta. Yhdysvallat ja Israel ovat Iranin pahimmat viholliset. Miksi niille sallitaan ydinaseet, mutta Iranille ei? Tilannetta voisi verrata Pohjois-Koreaan. Jos Iranilla olisi ydinase käytössään merkitsisi se rauhallista elämää Iranin kansalle. Nyt mikään ei estä Yhdysvaltoja tai Israelia hyökkäämästä Iraniin niin halutessaan. Nyt ei pidä käsittää minua väärin. En missään nimessä kannata ydinaseita!  Totean vain realiteetit.




Trump ei julistanut sanktioita Venäjää vastaan vuonna 2014 Venäjän liitettyä Krimin itseensä, koska hän ei ollut vielä silloin presidentti, mutta päästyään presidentiksi hän on jatkanut sanktioita, joita Eurooppa orjallisesti noudattaa.  Tosin hän on useassa eri yhteydessä maininnut, että Krim kuuluu Venäjään. Venäjä tietenkin asetti omat sanktionsa ja on aivan selvää, että ilman näitä sanktioita Venäjä ja Eurooppa voisivat paremmin. Venäjän ja Euroopan välinen kauppa laski ja näistä sanktioista  johtuen lähinnä Eurooppa on kärsinyt taloudellisia menetyksiä, mutta samaan aikaan Venäjän ja Yhdysvaltojen välinen kauppa on kasvanut vuosina 2016 ja 2017 peräti 16 prosenttia. Trump on uhannut sanktioilla niitä eurooppalaisia yhtiöitä kohtaan, jotka osallistuvat Nord Stream 2 kaasuputken rakentamiseen. Toistaiseksi hän ei ole toteuttanut uhkaustaan. Sanktioista seurasi se, että Venäjä käänsi kauppansa itään. Venäjän ylivoimaisesti tärkeimmäksi kauppakumppaniksi on kasvanut Kiina, kun se ennen oli Eurooppa ja Saksa. Lisäksi Venäjän ja Kiinan välillä on kasvanut monipuolista muutakin taloudellistaja tieteellistä toimintaa. Yhdessä on pidetty myös sotaharjoituksia säännöllisesti. Kahden mahtivaltion yhteistyö on herättänyt Trumpissa kauhua ja pelkoa kuten tulemme myöhemmin huomaamaan.





Seuraavaksi Trump julisti tullisodan. Hän otti käyttöön ns. suojatullit tarkoituksena pelastaa maansa työpaikkoja. Tämä voi johtaa maailmanlaajuiseen kauppasotaan. Kiina oli yksi pääkohde, mutta tullisota koski myös EU:ta, joka julisti vastatulleja. Näin myös kaikki Yhdysvaltojen entiset liittolaiset joutuivat kohteiksi jopa Kanadaa myöten. Myös Suomi joutui tullisotaan. Kaikki kohteiksi joutuneet tekivät vastatulleja Yhdysvalloille kuten myös Kiina ja Venäjä. Tästä syntyi kierre; tulleihin vastataan vastatulleilla. Näin tullisota uhkaa maailman talouskasvua. Tilanne on johtanut koko maailmantalouden kriisiin. Trump sanoi, että kauppasota on hyvä asia ja se on helppo voittaa. Euroopassa pelättiin, että tämä kauppasota suistaa myös Euroopan talouden raiteiltaan. Trump tarjosi Euroopalle vaihtoehtoa, että jos se ei rakenna Nord Stream 2 putkea, tulleja Euroopalle ei aseteta. Eurooppa tarvitsee kuitenkin kaasuenergiaa, joten se ei hyväksynyt tarjousta. Entisistä liittolaisista on tullut vihollisia, jotka taistelevat tullisodassa toisiaan vastaan. Yhdysvalloissa syntyi pelkoa, että näillä toimilla Yhdysvallat ajaa Eurooppaa Venäjän ja Kiinan syliin.



Time: AMERICA ALONE


Myös Natolla ei mene hyvin. Trump on väsynyt  Naton logiikkaan. Yhdysvalloilla ja Pentagonilla luotiin keväällä uusi strategia, uudet säännöt, tämä on oikein kirjattu uusiin Pentagonin vastakirjoitettuihin säännöstöihin.  Yhdysvalloilla on lupa tehdä mitä se haluaa. Ei tarvitse kysyä kenenkään mielipidettä. Yhteistyö Natoliittolaisten ja näiden liittolaisten kannattamista lopetellaan. Yhdysvaltojen mielestä Nato on vanhentunut instrumentti. Naton toiminta on vaikeaa ja hidasta, kaikki päätökset vaativat jäsentensä yksimielisyyttä. Yhdysvallat on maksanut yli 70 prosenttia Naton kuluista. Nykyään tämä tuntuu turhalta. Yhdysvallat haluaa käyttää rahansa niin kuin se itse haluaa, ei niin kuin Naton jäsenet haluavat. Yhdysvaltojen turvallisuus ei lainkaan riipu Natosta. Nato tarvitsee Yhdysvaltoja, mutta Yhdysvallat ei tarvitse Natoa! Eurooppa on säikähtänyt, Nato on kauhuissaan. Lisäksi Nato on jakaantunut moneen osaan. Pohjoisessa ajatellaan eri tavalla kuin etelässä. Natossa liikkuu sanonta: "Meitä yhdistää Venäjä, mutta meitä erottaa Trump". Turkki on isoimpia ongelmia Natossa. Se on Naton toiseksi suurin jäsen Yhdysvaltojen jälkeen. Turkilla on kuitenkin hyvät suhteet Venäjään. Se jopa ostaa aseita Venäjältä. Venäjä rakentaa Turkille atomivoimalaa ja rakentaa kaasuputkea Turkkiin. Turkki on Venäjän liittolainen Syyrian sodassa. Todennäköisesti Yhdysvallat yritti Turkissa vallankaappausta 2016 heinäkuun 15. ja 16. päivien välisenä yönä ja yritti asettaa Fethullah Gülenin presidentti Erdoganin tilalle, mutta vallankaappaus epäonnistui. Olen kirjoittanut tästä aikaisemminkin. Ja onko mitään järkeä lähteä puolustamaan joitakin pieniä Baltian maita jonkun kriisin sattuessa, jos siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä? Ei todellakaan! Naton maissa ihmetellään, että jos Venäjä on Naton päävihollinen, niin miten Trump menee keskustelemaan Putinin kanssa?



Trump on kauppamies, ei poliitikko. Hänen taktiikkansa näyttää olevan aiheuttaa ensin vastustajassaan shokki jollain kauhukuvalla. Vastaajan ollessa järkyttynyt ja kauhuissaan. Trump perääntyy hiukan, antaa ikään kuin myöten. Tällöin vastaaja huokaisee helpotuksesta ja on helppo saalis Trumpille. Trump saa sen minkä haluaa. Vaikka hän ei ole mikään pokerimies hän bluffaa. Hän on siirtänyt tämän kaupankäyntimenetelmänsä politiikkaan.





Kuten kaikki lehtemme kirjoittavat Trump on tulossa Helsinkiin tapaamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia maanantaina 16.7.2018. Paikka on vain väärin valittu. Helsinki ei ole oikea paikka kahden näin suuren valtiojohtajan tapaamiselle. Ensinnäkin Suomi ei ole puolueeton valtio vaan natoyhteistyökumppani. Helsinki on pieni kaupunki ja kunnon tapaamispaikkoja on vähän. Turvallisuustakeet ovat heikohkot ja kaikenlaiset mielenosoitukset sallittuja. Päämiehemme on idiootti, joka on helposti johdateltavissa. Jokin muu paikka olisi ollut ehdottomasti parempi. Mutta lähtiessään Valkoisesta talosta kohti Eurooppaa näihin eri tapaamisiin Trump sanoi varsin erikoiset sanat: "Minulla on monia vaikeita tapaamisia Euroopassa Natosta Britanniaan saakka, mutta kaikista näistä tapaamisista helpoin on tapaaminen presidentti Putinin kanssa. Kuka olisi uskonut? Kuka olisi uskonut?". Mielenkiintoinen asenne Trumpin suusta.


Trump on tavannut Putinin jo kaksi kertaa aikaisemminkin. Ensin G20- maiden kokouksessa 7. - 8.7.2017 Hampurissa ja sitten Apec maiden kokouksessa 11.11.2017 Vietnamissa.


Maailmalla on paljon pohdittu kummalle johtajista Putinille vai Trumpille tapaaminen on tärkeämpi. Trump on ilman muuta osoittanut enemmän innokkuutta tapaamista kohtaan, kuin Putin. Lienee Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen on innoittanut Trumpia.  Venäjällä puhutaan ihan julkisesti, että Putinille tapaaminen on aivan yhdentekevää tai jopa haitallista ja Putinin ei pitäisi mennä tapaamiseen. Alunperin tapaaminen piti olla 15.7.2018, mutta silloin on jalkapallon MM-kisojen päättäjäispäivä ja Putin halusi ehdottomasti olla läsnä päättäjäisissä, joten hän yksinkertaisesti siirsi päivää. Trump joutui myöntymään tähän. Trumpille tuntuu olevan tärkeää tavata Putin. Syitä voivat olla mm. se, että Trump pelkää Venäjän ja Kiinan lähenevän liikaa toisiaan. Kahden supervallan Venäjän ja Kiinan läheinen yhteistoiminta ja -työ on Trumpille kauhistus. Lisäksi toimillaan Trump näyttää ajavan Eurooppaa Venäjän ja Kiinan syliin. Näiden maiden välillä ei vallitse tullisotaa ja Euroopassakin halutaan päästä jo irti kaikista Venäjän vastaisista sanktioista. Tämä on kasvava ilmiö EU:ssa. Tällaiset toimet auttaisivat maailmanrauhaa ja maailmankauppaa. Suotavaa olisi, että maiden väliset suhteet ja johtajien väliset suhteet paranisivat! Toisaalta kauppamiehenä Trump uhkailee Venäjällä Natoa ja Eurooppaa. Euroopassa vallitsee selvästi paniikki. Donald Tusk Natosta sanoi 10.7.2018: "Hyvä presidentti Trump! Amerikalla ei ole eikä tule olemaan parempaa liittolaista, kuin Eurooppa on. Rakas Amerikka! Kunnioita liittolaisiasi! Sinulla ei ole niitä kovin paljon. Kun tapaat Putinin Helsingissä, muista ketkä ovat sinun strategisia partnereitasi ja mikä on strateginen probleemasi."  On kummallista, että Euroopan täytyy muistuttaa Yhdysvaltoja, ketkä ovat sen liittolaisia. On selvää, että Trumpille tapaaminen on tärkeämpää kuin Putinille. Jää nähtäväksi mitä Helsingin tapaamisessa tapahtuu.







maanantai 2. heinäkuuta 2018




JALKAPALLOA







Maailman suosituin ja seuratuin urheilulaji on jalkapallo. Olen itsekin pelannut ennen jalkapalloa aika runsaasti. Käsittääkseni olin aika hyväkin siinä. Vieläkin saatan joskus potkia palloa pihalla. Suomi ei kuitenkaan varsinaisesti ole mikään jalkapallomaa. Ei ole Tanskan tai Ruotsin veroinen Islannista puhumattakaan. Kuten kaikki tiedämme tänä vuonna MM-jalkapallokisat pidetään Venäjällä. Itse asiassa kisat alkoivat jo ennen kisojen alkua. Tällä tarkoitan sitä, että jo ennen varsinaisten kisojen alkua alkoi peli, jolla yritettiin saada kisat pois Venäjältä. Urheilu on nykyään paitsi taloudellista myös poliittista peliä, joka on kasvanut äärimmäisyyksiin ja tullee kasvamaan yhä. Aikoinaan Moskovan olympiakisoja boikotoitiin 1980 ja vastaavasti  Los Angelesin kisoja 1984. Sotshin talviolympialaisista nostettiin suuri häly pelkästään yhden miehen Grigory Mihailovich Rodchenkovin sanoihin luottaen.


Jälkeenpäin on todettu, että hän on suuri valehtelija ja huiputtaja, mutta tästä huolimatta Venäjä ei voinut osallistua omalla joukkueellaan Brasilian kesäolympialaisiin ja Etelä-Korean talviolympialaisiin. Mielenkiintoista on, että Rodchenkovin mielenterveyttä on alettu epäillä jo Amerikassakin.  Hänet oli suljettu kuulema psykiatriseen hoitolaitokseen. Hämmästyttävä tieto levisi tiedotusvälineissä, että 19.6.2018 Rodchenkov olisi yrittänyt itsemurhaa. Tietoa on yritetty salata, koska hän on turvallisuuspalvelun suojeluksessa, mutta tietoa on levitetty varsin luotettavalta taholta, kuten esimerkiksi Wadalta (Rodchenkovhan oli yrittänyt itsemurhaa jo asuessaan Venäjällä).  Nyt jalkapallokisat sai kuitenkin Venäjä ja ne pidetään ajalla 14.6. - 15.7.2018. Kisastadioneita oli yhteensä 12, joista kaksi Moskovassa ja loput muissa Venäjän kaupungeissa, joita on yhteensä siis 11. Kisojen maskottina toimii jalkapalloa potkiva susi "Zabivaka" (Забива́ка).

Kisojen tunnus ja maskotti Zabivaka


Kisat alkoivat sillä, että Britannia olisi halunnut kisat itselleen pois Venäjältä. Monet ovat sitä mieltä, että ns."Skripalien myrkyttämisjuttu" oli yksi keino, jolla Britannia yritti riistää kisat itselleen. Keino ei onnistunut. Tosin sillä saatiin aikaan se, että diplomaatteja karkolteltiin puolin ja toisin sekä Britannian eliitti ilmoitti, että he eivät osallistu kisoihin. Britannian Kuninkaalliset ja johtavat poliitikot ilmoittivat etteivät tule kisoihin, mutta kukapa heitä kaipaisikaan. Hyvä kun pysyivät poissa! Britannia on suuri jalkapallomaa. Siellä ryhdyttiin tekemään propagandaa ennen kisojen alkua. Venäläisiä syytettiin väkivaltaisiksi ja fanaattiseksi kansaksi. Väärennettiin väkivaltaa kuvaavia videoita, joilla pyrittiin todistamaan, että Venäjälle ei kannata mennä, koska siellä saa turpiinsa. Mm. Ukrainassa kuvattiin video, jossa venäjää puhuvat jalkapallofanit käyvät brittiläisten jalkapallofanien kimppuun. Britit eivät tiedä, että yli 90 prosenttia ukrainalaisista puhuu venäjää ja kotikielenään jopa yli 30 - 40 prosenttia. Mutta siitä huolimatta brittiläisiä katsojia saapui tuhatmäärin katsomaan näitä kisoja Venäjälle. Katsojat eivät välitä politiikasta.


Avajaiset pidettiin 14.6.2018 Moskovan Luzhnikin stadionilla. Avajaispuheen piti  tietenkin Venäjän presidentti Vladimir Putin. Avajaisottelu päättyi murskalukemiin. Venäjä voitti Saudi-Arabian 5 - 0. Ottelua oli seuraamassa mm. Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saudi-Arabian prinssi Mohammed bin Salman. Tästä voitosta innostuneena venäläiset tekivät vanhasta suositusta humoristisesta laulusta uuden version. Laulun nimi on "Argentina - Jamaika 5 - 0". Laulu on vuodelta 1999 ja kuultavissa mm osoitteissa:


Alkuperäisenä esityksenä:



Laulun uudet sanat kuuluvat "Venäjä - Saudi-Arabia 5  - 0". Laulua ei pidä tietenkään ottaa vakavasti vaan huumorimielellä. Siinä on vetävä sävel ja sen esitti aikoinaan lauluyhtye   Чайф (Tshaif).

 Mohammed bin Salman, Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino ja Vladimir Putin.

Jalkapallon MM-kisoissa on tänä vuonna 32 joukkuetta karsintojen perusteella. Ne on jaettu kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon, joista aina kaksi parasta etenee pudotuspelivaiheeseen. Tasapisteissä ratkaisee maaliero, tehdyt maalit, keskinäinen ottelu, keskinäinen maaliero, reilu pelin pisteet ja Fifan ranking, mutta tämänhän kaikki jo tiesivätkin. Vielä voidaan sanoa, että jalkapallon MM-kisat ovat maailmalaajuisesti ylivoimaisin suurin tapahtuma, josta lyödään vetoa.

Senegalin presidentti Macky Sall kävi myös kisoissa ja neuvotteli Putinin kanssa.

En paneudu varsinaisiin peleihin, koska tiedotusvälineet ovat niitä täynnä. Kaikki halukkaat voivat seurata niitä. Minua kiinnostaa myös taustatekijät. Paitsi kaupallisuutta kisoihin - siis kaikenlaisiin kisoihin liittyy erottamattomasti myös politiikka. Missä on paljon ihmisiä heihin pyritään vaikuttamaan myös poliittisesti. Näin myös näissä Venäjällä pidettävissä jalkapallomestaruus kisoissa. Politiikka näkyy mm. siinä, että monet eri valtioiden johtajat boikotoivat kisoja. On käynyt toisaalta niin, että sitäkin enemmän eri valtioiden johtajia on tullut Aasiasta, Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Useita johtajia on tullut valtioista, joista ei vielä koskaan ole vieraillut johtavia politiikkoja Venäjällä. Presidentti Putin on tavannut heitä ja luonut paitsi poliittisia myös kaupallisia suhteita. Kisojen järjestäminen tulee kalliiksi, mutta jos se luo poliittisia ja kaupallisia suhteita tulevaisuudessa se kasvaa voittoisaksi varmasti myös taloudellisesti.


Kaikesta propagandasta huolimatta eniten katsojia on tullut hämmästyttävästi Yhdysvalloista, vaikka siellä eurooppalainen jalkapallo ei ole suosituin urheilulaji.  Myös Britanniasta on tullut paljon katsoja kaikesta valtavasta poliittisesta propagandasta huolimatta. Tavallinen kansa ei ole politiikasta paljoa välittänyt. Tämä on Länsi-Euroopan, Yhdysvaltojen ja ennen kaikkea Britannian politiikoille poliittinen häviö. Russofobiaa on yritetty levittää, mutta siinä on epäonnistuttu täydellisesti.  Nämä jalkapallon MM-kisat  tuovat erinomaista mainetta Venäjälle. Ehkäpä tämä on niitä harvoja kertoja, jolloin itse urheilu voittaa.