torstai 21. heinäkuuta 2016






GOODBYE, GREAT BRITAIN





Lupasin kirjoittaa aikoinaan Brexitistä. Ensiksikin pari seikkaa. Britannia oikeastaan ei ollut ensimmäinen, joka hylkäsi EU:n. Sveitsi ja Norja eivät koskaan liittyneetkään EU:hun. Tällä hetkellä 75 % norjalaisista vastustaa jyrkästi EU:hun liittymistä. Islannissa suurin osa kansasta vastustaa EU:hun liittymistä, joten Islanti perui jäsenhakemuksensa 12.3.2015.

 23.6.2016 Britanniassa suoritettiin kansanäänestys eroamisesta EU:sta. 24.6.2016 ilmoitettiin laskennan tuloksena, että Britannia eroaa EU:sta. Jotkut sanovat, että maailma muuttui. Britannia oli ensimmäinen valtio, joka varsinaisesti erosi EU:sta. 51,9 prosenttia äänesti Brexitin puolesta ja vastaan 48,1 prosenttia. Tulos oli selvä. EU-valtioita on enää 27. Monikaan ei uskonut, että näin kävisi, ei ainakaan meillä täällä Suomessa.

Tapahtuma vaikutti heti pörssikursseihin ja valuuttojen arvoihin ympäri maailmaa, mutta tilanne normalisoitunee. Skotlanti, Pohjois-Irlanti ja Gibraltar ilmoittivat heti eroavansa Britanniasta. Ne haluavat jäädä EU:hun. Miten tämä käytännössä järjestetään on kysymys, johon ei ole vielä vastausta. Jos erot tapahtuvat kansanäänestyksellä, kuten on ilmoitettu, ja tämä hyväksytään, maailmalla voisi tapahtua muutakin. Pitäisi hyväksyä myös Krimin ero sekä Donetskin ja Luganskin erot Ukrainasta. Palaan Ukrainaan kuitenkin myöhemmissä kirjoituksissani.

Jäljelle jäisi tynkä-Britannia. Ongelmana olisivat suhteet ja rajamuodollisuudet sekä eronneisiin alueisiin että EU:hun. Ongelmallista olisi myös Skotlannin, Pohjois-Irlannin ja Gibraltarin jääminen tai liittäminen EU:hun. Tosin Gibraltarilta on ilmoitettu sen liittyvän Espanjaan. Ja olisiko EU-valtioita sitten 29 tai jopa 30? Myöhemmin Gibraltar perui eroaikomuksensa. Skotlannin ero Britanniasta toisi Britannialle uuden ongelman. Kaikki sen sukellusvenetukikohdat ja atomiaseita kantavat sukellusveneet sijaitsevat Skotlannissa. Niille olisi löydettävä uudet tukikohdat. En puutu kirjoituksessani taloudellisiin seikkoihin.



David Cameron ilmoitti erostaan. Mitähän se perhe siinä vieressä tekee?



Theresa May käy "niiamassa" kuningattarelle astuessaan virkaansa niin kuin kunnon pikkutytön kuuluukin.

Britannian  pääministeri David Cameron ilmoitti pitkän empimisen jälkeen heti erostaan. Uudeksi pääministeriksi nousi 13.7.2016 konservatiivi Theresa May. Eroäänestyksen tuloksen tultua selville Britanniassa ryhdyttiin osoittamaan mieltä eroa vastaan. Varsinkin suurimmissa kaupungeissa järjestettiin mielenosoituksia. Nettiin ryhdyttiin keräämään nimiä adressiin, mutta tämä oli feikkisivusto. Kuka tahansa saattoi kirjoittaa nimensä listaan ja lista hyväksyi sen. Ranskalaisen europarlamentaarikon  Jean-Marie Le Penin tyttären tytär Marion Mareshal-Le Pen kirjottautui listaan nimellä Napoleon Bonaparte ja lista hyväksyi sen.


Marion Mareshal-Le Pen alias Napoleon Bonaparte.




Listassa oli jo yli 4 miljoonaa nimeä. Varsinkin nuoret ja kaupunkilaiset halusivat pysyä EU:ssa. Britannian hallitus on torjunut uuden kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä.

On pohdittu, mitkä olivat ne syyt, joiden takia Britannia erosi EU:sta. Hauskin on väittämä, että Venäjä ja Vladimir Putin aiheutti Britannian eron. Näin sanoi mm. David Cameron ja ihan tosissaan. Putin sanoi, ettei hän eikä Venäjä ole mitenkään osallisena tapahtumaan. Varsin yleinen on käsitys, että halpa vierastyövoima varsinkin Puolasta, Romaniasta ja Bulgariasta vei työpaikkoja brittiläisiltä. Ja tämä johti palkkatason laskuun. Toinen syy ovat maahan rynnänneet pakolaiset. Vaikka näillä asioilla oli varsin suuri vaikutus siihen miten tavallinen brittiläinen äänesti, syvemmät syyt lienevät taloudellisia ja poliittisia. Ei haluttu osallistua maksumiehenä EU:n kaikkiin menoihin ja haluttiin päätöksiin toisenlaista mentaliteettia. Toisaalta äänestys paljastaa Britannian syvän kahtiajaon pohjoisen ja etelän, työväenluokan ja keskiluokan, nuorten ja vanhojen välillä. Ei pidä myöskään unohtaa, että Britanniassa on vasemman puoleinen liikenne, Euroopassa oikeanpuoleinen liikenne. ;)

Barack Obama ei olisi halunnut Britannian eroa. Britannia on ollut aina Yhdysvaltain Troijan hevonen EU:ssa. Toisaalta USA:n talous voittaa, koska Britannian ja EU:n taloudet heikkenevät. Tähän asti EU on ollut maailman suurin taloudellinen yhteisö. Jos USA:n uudeksi presidentiksi nousee demokraatti Hillary Clinton, puhutaan maailman amatsonien kolmikosta: Hillary Clinton + Teresa May + Angela Merkel.

Brexitin johtohahmona toimi Alexander Boris de Pfeffel Johnson. Brexitin voitettua hän kuitenkin kieltäytyi pääministerin virasta. Hän sai Britannian ulkoministerin viran. Monet vain ihmettelevät, miten tuollainen värikäs persoona tulee toimeen ulkoministerinä. Entäpä ulkoministeri, joka järjesti eron EU:sta ja edustaa Britanniaa EU:ssa?


Boris Johnson, Dear World... Sorry


EU:ssa on EU:n vastaisuus lisääntymässä. Kaikkien mielipidekyselyiden mukaan vastaisuus lisääntyy voimakkaimmin Ranskassa, Italiassa ja Kreikassa. Ranskan äärioikeiston johtaja europarlamentaarikko Marine le Pen, joka kannattaa Ranskan eroa EU:sta totesi Brexitin olevan tärkein tapahtuma Berliinin muurin sortumisen jälkeen. Kaikkialla muuallakin EU:n alueella EU-vastaisuus on lisääntymässä. Tässä yksi taulukko.


Suurin EU-myönteisyys vallitsee Puolassa ja Baltian maissa. Joistakin näkökulmista asia on ymmärrettävissä. Maat ovat suurimpia nettosaajia EU-maiden joukossa. Lisäksi puolalaiset, virolaiset, liettualaiset ja latvialaiset saavat töitä paremman elintason maista ja liikkuvuus EU:n alueella on vapaata. Meillä Suomessa on varsin paljon virolaisia ja puolalaisia työntekijöitä, joille voidaan maksaa huomattavasti alhaisempaa palkkaa kuin suomalaisille työntekijöille. Lisäksi heille kelpaa ns. "paskaduuni" helpommin kuin suomalaisille. Se mikä on huomattavaa, on että Ukraina, Euroopan köyhin valtio, on ilmoittanut tulevansa Britannian tilalle ja vieläpä hyvin mielellään. Kaikki Ukrainan tiedotusvälineet olivat sitä pullollaan Britannian ilmoitettua erostaan. Varsinkin Georgian entinen presidentti, nykyinen Odessan pormestari, Mihail Saakasvili oli asiasta hyvinkin innostunut. "Ukrainan pitää päästä Britannian tilalle!" Hollannissa järjestettiin 7.4.2016 neuvoa antava kansanäänestys Ukrainan assosiaatiosopimuksesta EU:n kanssa ja 64 % kansasta äänesti sitä vastaan, mutta siitä huolimatta sopimus ratifioitiin. Siinä EU:n demokratiaa. Tuleepahan halpaa työvoimaa!



Yhtenä syynä on myös pakolaiskriisi. Kolmas syy on Venäjän sanktiot. Niistä haluttaisiin eroon yhä enenevässä määrin. Ollaan huomattu, että niistä on EU-maille enemmän haittaa kuin hyötyä. Kypros on ilmoittanut, ettei se noudata enää sanktioita. Myös Italiassa neljä maakuntaa on äänestänyt sanoutuvansa irti sanktioista. Paitsi Italiassa myös Bulgariassa ollaan voimakkaasti sanktioita vastaan. Suomessa ollaan itsepäisesti tiukasti sanktioiden kannalla vaikka juuri Suomi kärsii eniten näistä sanktioista.

Venäjä on pystynyt erinomaisesti korvaamaan sanktioista aiheutuvat vaikeudet siirtämällä kaupallista painopistettä itään ja etupäässä Kiinaan. Teollisuus kärsii jonkin verran investointien puutteesta, mutta sekin on korjaantumassa. Myös alhainen öljyn hinta on tuottanut ongelmia, mutta ei vakavia. Maataloudessa Venäjä on Viljan viejä, vihannes- ja hedelmätaloudessa tullut täysin omavaraiseksi samoin lihan ja kalan tuotannossa. Ainoa, mikä vielä ei oikein toimi ovat maitotuotteet, kuten juusto, levitteet, jogurtit jne. Juuri tässä olisi suomalaisten rako. Miksi tätä ei käytetä hyväksi yrittämällä poistaa idioottimaiset sanktiot?

EU maista juuri Suomelle olisi ylivoimaisesti edullisinta irtautua EU:sta. Voisimme ottaa käyttöön jälleen oman valuutan, jolla voitaisiin määrittää oma kurssi, pääsisimme nettomaksajan roolista, voisimme luoda oman lainsäädäntömme ja pääsisimme irti Venäjän sanktioista. Olisimme vapaita luomaan oman teollisen ja kaupallisen kulttuurimme.

Näen EU:n tulevaisuuden seuraavasti. EU maat ovat Saksa, Puola, Baltian maat, Ukraina, Turkki ja hännän huippuna tietysti itsepäisesti Suomi. Suomi on suuri maksaja henkeä kohden, joka maksaa paitsi Puolan ja Baltian maiden miljardit eurot myös Ukrainan valtavia velkoja. Suomi ainoana maana noudattaa edelleen orjallisesti EU:n sääntöjä. Elintaso on laskenut alle puoleen nykyisestä. Työttömyys on 30 prosentin luokkaa ja suomalaiset hakevat töitä jopa Venäjältä. Kaikenlaiset leipäjonot ovat kasvaneet. Nuoriso pakenee maailmalle ja varsinkin sen lahjakkain osa. Tämän tulevat suomalaiset poliitikot itsepäisyydellään saamaan aikaan. Tämmöinen on tulevaisuus Suomella EU:ssa.

Mutta palataan britteihin, jotka ovat ensimmäisinä käyttäneet tilaisuutta hyväkseen. Ranskalainen tuttu pilalehti ilmoittaa tilanteen näin: avioero ja paluu mamman luokse.




EU:n täysitunnossa 28.6.2016  osoitettiin mieltä Britannian lähdön johdosta omituisilla tavoilla. Käytettiin ivaa, ilkkumista, uhkailua ja huutelua. Britannian parlamentaarikon Nigel Faragen aloittaessa puheenvuoronsa täysistuntosali täyttyi buuauksista ja huutelusta. Faragen mukaan EU on hankkeena täysin epäonnistunut, mutta kukaan ei halua tunnustaa sitä. " - Eikö ole hassua, että kun tulin tänne 17 vuotta sitten ja sanoin haluavani johtaa Britannian jättämään EU, te kaikki nauroitte minulle. Miksi ette nyt naura?" Puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puhui Faragelle: "- Mitä te taputatte käsiänne, tämä on viimeinen kerta, kun te aplodeeraatte täällä?  - Jossain määrin olen aika yllättynyt, että ylipäätään olette vielä täällä, sillä te taistelitte lähdön puolesta. Mitä te vielä täällä teette?" Istunto oli sangen värikäs. Mietittiin miten istunto ilmoitetaan, oliko jäseniä istunnossa 28 vai 27 plus 1?

Nicel Farage puhuu 28.6.2016. Huomaa Britannian lippu pöydän kulmalla!


Iso-Britannian lippu (Huom. lipun värejä ei ole säännöillä määritelty, mikä tahansa sininen ja punainen käy. Käyttöä ei ole rajoitettu lailla, vaan käyttö on täysin vapaata.)


Skotlannin lippu (Pyhän Andreaan vinoristi)


Irlannin lippu (Pyhän Patrickin vinoristi)


Tynkä-Britannian lippu (Pyhän Yrjön risti)



Goodbye, Great Britain!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!