torstai 4. helmikuuta 2016




KRIM, Крым, Крим!


Kerrankin kaikki tuntui asettuvan paikoilleen




Krimin niemimaalla on pitkä ja vaiheikas historia. Loppupuolella Suomikin osallistui Krimin historiaan hyvin pienenä osana. Sitä kutsutaan Krimin sodaksi (1853 - 1856). Suomessa sitä kutsuttiin Oolannin sodaksi. Mutta nyt en käsittele näitä asioita, vaan vähän myöhempiä.


Krimin niemimaa sijaitsee Mustan meren pohjoisrannikolla. Sillä on aina ollut tärkeä strateginen merkitys. Mustalta mereltä on pääsy Välimerelle ja edelleen Atlantin valtamerelle. Näin siitä muodostuu joillekin valtioille varsin tärkeä merkitykseltään.


Krim on kuulunut Venäjään jo vuodesta 1774. Sevastopol on Krimin suurin kaupunki. Sevastopoliin perustettiin Mustan meren laivastotukikohta. Krimillä on lisäksi kuuluisa Jaltan lomanviettokeskus, joka jo 1800-luvulta alkaen oli ranta- ja kylpyläkaupunki,  venäläisten suosima lomakohde. Tolstoi ja Tsehov viettivät siellä kesiään. Keisari Aleksanteri III rakensi Massandran palatsin ja Nikolai II Livadian palatsin. Krim liitettiin Neuvostoliittoon 1920. Myös Neuvostoliiton aikana Jalta oli suosittu matkailukohde. 1945 toisen maailmansodan loppupuolella Jaltalla pidettiin kuuluisa Jaltan konferenssi.

Jaltan konferenssin kolme suurinta: istumassa Winston Churchill, Franklin Roosevelt ja Josef Stalin.

Neuvostoliiton pääsihteeri Nikita Sergejevitsh Hrustsjov liitti 1954 alueen Ukrainaan, joka oli silloisen Neuvostoliiton osa Neuvostotasavaltana. Nikita oli syntyjään ukrainalainen, joten tätä taustaa vasten hänen toimenpiteensä on täysin ymmärrettävä. Neuvostoliiton hajotessa 1991 Krim jäi Ukrainalle, vaikka siellä oli yhä Venäjän laivaston tukikohta. Venäjä maksoi tästä vuokraa Ukrainalle. Tilanne oli monimutkainen ja hankala molemmille osapuolille. Saihan Ukraina kuitenkin rahaa siitä.


Krimin väkiluku on lähes 2 miljoonaa. Nykyään suurin osa Krimin asukkaista on venäläisiä: n. 59 %, ukrainalaisia on n. 24 % ja Krimin tataareja n. 12 %. Lisäksi on muita pienempiä eri kansallisuusryhmiä. Kun Ukrainassa tapahtui vallankaappaus 2014  pelättävää oli tässä uudessa tilanteessa, että Venäjä olisi häädetty tukikohdasta ja Krimin venäläisille olisi koittanut huonot ajat. Yhtenä osoituksena tapahtuman taustalla oli osittain myös Ukrainan parlamentin helmikuussa 2014 säätämä kielilaki, joka poisti venäjän ja muiden vähemmistökielien aseman Ukrainassa. On otettava huomioon, että Odessassa poltettiin elävänä 48 venäjämielistä mielenosoittajaa. Mitenkähän monta Krimillä olisi poltettu ja hakattu elävältä? Krimiläiset yksinkertaisesti kammoksuivat Ukrainan uutta (väki)valtaa eivätkä hyväksyneet sitä. Pelättävissä oli verilöylyjä, jopa sotatoimia, kuten myöhemmin tapahtui Donetskissa ja Luhanskissa. USA suunnitteli häätävänsä Venäjän Sevastopolin laivastotukikohdasta ja saavansa sen omaan käyttöönsä. Luojan kiitos, ettei näin päässyt käymään! 

 Maaliskuussa 2014 Krimin niemimaalla suoritettiin kansanäänestys, jossa 96,77 prosenttia kansasta äänesti Venäjään liittymisen puolesta. Venäjä hyväksyi äänestyksen tuloksen ja näin täysin verettömästi Krim liitettiin Venäjään. Venäjä lupasi, että kaikki ne, jotka halusivat lähteä Krimiltä olivat vapaat lähtemään. Vain mitätön osa, lähinnä oligarkkeja, käytti tätä mahdollisuutta. Venäjälle julistettiin tästä ensimmäiset länsimaiden pakotteet. Länsi näki pieniä vihreitä miehiä Krimillä.

Nämä pienet vihreät miehet olivat venäjän armeijan erikoisosastoja, joiden tehtävänä oli estää ukrainalaisissa kasarmeissa olevia sotilaita käymästä siviilien kimppuun, siis mahdollinen verenvuodatus. Vartioitiin siis ukrainalaisten kasarmien portteja, että ne pysyivät suljettuina. Tämä onnistuikin erinomaisesti, sillä ukrainalaiset sotilaat eivät edes yrittäneet tulla porttien läpi, vaan jäivät kiltisti odottamaan. Myöhemmin heille tarjottiin mahdollisuutta lähteä Ukrainaan, mutta suurin osa liittyi Venäjän armeijaan. Vain muutama lähti Ukrainaan. Operaatio oli suunniteltu ja suoritettu erinomaisesti, sillä Krimin liittäminen Venäjään tapahtui täysin verettömästi.

Krimiläiset juhlivat liittymistä Venäjään.







Länsimaissa ja varsinkin Ukrainassa tulosta ei hyväksytty. YK:ssa yleiskokous päätti, että Krimin kansanäänestys ei ole "sitova" eikä sitä voi hyväksyä. Virallista kapulakieltä: "Krimin kansanäänestys ei ole sitova eikä sen avulla Krimin autonomisen tasavallan tai Sevastopolin kaupungin asemaa voida muuttaa". Siis ei minkäänlaista huolta ihmisistä tai ajatustakaan siitä mitä krimiläiset itse halusivat.  Ei sanaakaan ihmisistä, ei sanaakaan ihmisten turvallisuudesta, ihmisten tunteista, ei sanaakaan ihmisten tahdosta. Missä demokratia? Ainoastaan muutama valtio Venäjän lisäksi on hyväksynyt Krimin liittämisen Venäjään. Olisi jo aika!


Suomessa kommentoi Sauli Niinistö: "Venäjän toiminta Krimillä on vastoin kansainvälistä oikeutta". Erkki Tuomioja: "Venäjän asevoimien siirto rikkoo kansainvälistä oikeutta ja sille on paljon ja laajoja seurauksia". Ulkopoliittisen Instituutin Pasternak: "Venäjän aggressiiviset toiminnat ovat yllättäneet monet tutkijat sekä hänen kollegansa". Lisäksi Suomen puolustusvoimat lisäsivät tiedustelua ja hävittäjien valmiutta. Herää kysymys missä on ihminen?

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti, että Venäjä toimi täysin Helsingin sopimuksen (1975) mukaisesti, kun se liitti Krimin niemimaan itseensä. Joidenkin länsimaiden syytökset, että Venäjä olisi rikkonut YK:n peruskirjaa ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssissa  solmittuja Helsingin periaatteita, ovat täysin perusteettomia. Väitteet on tehty puhtaasti poliittisista syistä. Krimin liittäminen Venäjään oli ainoa mahdollisuus sen jälkeen, kun maassa (Ukrainassa) oli väkivalloin tehty vallankumous ja radikaalit nationalistit uhkasivat sen (Krimin) väestöä. Kansoilla on itsemääräämisoikeus. Kansa harjoitti itsemääräämisoikeuttaan järjestämällä kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä. Siksi kaikki Venäjän toimet olivat täysin Helsingin periaatteiden mukaisia.


Itsenäistyneen ja Venäjään liitetyn Krimin pääministeriksi nimitettiin Sergei Valerjevits Aksjonov. Ukrainassa on annettu hänestä pidätysmääräys. USA, Kanada ja EU ovat asettaneet Aksjonovin mustalle listalle ja hänen omaisuutensa on jäädytetty ja hänet on määrätty maahantulokieltoon. Aksjonov on säätänyt, että Krimin liityttyä osaksi Venäjää, ukrainan kieli lakkaa olemasta virallinen kieli. Virallinen kieli on venäjä ja virallinen lippu on Venäjän lippu. Krimillä käytetään kuitenkin venäjän kielen lisäksi myös ukrainaa ja krimintataaria.


"Krim on palannut osaksi emämaa-Venäjää, eikä enää koskaan palaa Ukrainaan. Krimin liittäminen Venäjään oli demokraattinen teko. Se oli krimiläisten itsensä valinta. Mitään ei olisi voinut tapahtua ilman paikallisväestön tukea. Länsimaiden johtajien keskuudessa vallitsee suuri väärinymmärrys. Länsimaiden media välittää väärää tietoa asioista." Näin on Aksjonov sanonut.



Ukraina ja EU määräsivät pakotteet Krimin niemimaalle. Ne kieltävät kaikenlaiset investoinnit niemimaalle sekä krimiläisten tuotteiden tuonti Ukrainan ja EU:n alueelle. Kielto koski mm. Krimin viinejä.

Pakotelistalla mainitaan myös turismi. Eurooppalaisten eivät saa järjestää matkoja Krimille. Mustanmeren risteilyalukset eivät saa enää pysähtyä Jaltalla tai muissa Krimin satamissa. Tästä huolimatta esimerkiksi yksityiset italialaiset ryhmät ovat vierailleet alueella. Myös monet muut EU:sta tulevat ryhmät ovat käyneet Krimillä. Mm. Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi ja Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy ovat vierailleet Krimillä yhdessä presidentti Vladimir Putinin kanssa. Mutta pääasiassa uudet turistit tulevat Venäjältä.

Yhtenä ensimmäisistä toimista Ukraina katkaisi eläkkeiden maksun Krimille. Ihmiset, jotka koko ikänsä olivat maksaneet veronsa Kieviin eivät saaneet enää eläkkeitään. Ukraina lamautti pankkitoiminnan. Venäjä korvasi eläkkeet ryhtymällä maksamaan eläkeläisille saman suuruista eläkettä, kuin venäläisille eläkeläisille. Pankkitoiminta käynnistettiin. Palkat, eläkkeet ja sosiaalietuudet nostettiin samalle tasolle kuin Venäjällä ja ne maksetaan ruplissa. Krimiläisille jaettiin Venäjän passit. Lentotoiminta ja lauttayhteydet Venäjältä Krimille järjestettiin.


Ukraina lakkautti kauppatoiminnan Krimin kanssa, kaikki viinien tuonti - mm kuuluisa krimiläinen samppanja - lakkautettiin. Nykyään ne viedään Venäjälle. Suomalainen Hartwallin suku valmistaa viinejä Krimillä ja on nyt näin joutunut viemään myös viininsä Venäjälle.

Hutikuussa 2014 Ukraina katkaisi makean veden tulon Krimille vesikanavaa pitkin. Vesi ohjataan suoraan Mustaan mereen ja näin täysin hukkaan! Vettä on käytetty pääasiassa maatalouteen. Tämä oli kuin kiusantekoa Ukrainan puolelta. Venäjä porasi kaivoja, jotta Krimille saadaan tarpeeksi makeaa vettä. Näin asia järjestyi.

4.3.2015 ukrainalaiset ryhtyivät miinoittamaan Ukrainasta Krimille johtavia siltoja (laittoivat räjähteitä siltojen kantaville osille). Vetivät johdotukset niihin.  Tämä tehtiin salaa kenellekään ilmoittamatta. Minkäänlaista virallista selitystä ei olla annettu.





Kesällä 2015 ukrainalaiset ääriainekset pysäyttivät ammattiliikenteen Ukrainasta Krimille. Tästä on haittaa enimmäkseen itse ukrainalaisille, koska lähialueen ukrainalaiset maanviljelijät ovat käyneet myymässä tuotteitaan Krimillä. He jäävät nyt ilman tulojaan.

21.11.2015 ukrainalaiset ääriainekset räjäyttivät Krimille johtavat sähköpylväät, jolloin lähes kaksi miljoonaa krimiläistä jäi ilman sähköä. Venäjä toimitti nopeasti tuhansia sähköaggregaatteja alueelle. Lisäksi vedettiin muutamassa päivässä kaksi sähkökaapelia merenpohjaa pitkin Venäjältä Krimille. Nyt sähköä saadaan tarpeeksi. Tulossa on lisäksi kaksi uutta sähkökaapelia ja rakenteilla on neljä voimalaa. Ukraina korjasi linjansa ja tarjosi jälleen myytäväksi sähköä Krimille, mutta Venäjä kieltäytyi kaupasta.

Tässä vaiheessa herää kysymys: miksi Kiovan hallitus (tai juntta niin kuin Krimillä sanotaan) käyttäytyy Krimiä kohtaan niin kuin haluaisi eroon siitä, niin kuin se olisi vihollinen? Eikö olisi parempi tehdä kaikkensa, että ollaan ystävällisissä väleissä Krimin ja sen asukkaiden, kansojen kanssa? Jos Krim halutaan liittää Ukrainaan eikö olisi parempi  tehdä jotain sen puolesta ja hyväksi? Kuinka kaikkien noiden tekojensa ja päätöstensä jälkeen Ukraina kuvittelee liittävänsä Krimin takaisin Ukrainaan? Mitä se luulee, että krimiläiset ajattelevat tai tuntevat? Kaikki Ukrainan toimenpiteet, joita tähän asti on tehty pikemminkin työntävät Krimiä ja Ukrainaa pois päin toisistaan, eroon toisistaan, kauemmaksi toisistaan! Tekisi mieleni kirjoittaa "Järki hoi, älä jätä!"

Venäläiset ovat ryhtyneet rakentamaan siltaa yli Kertsinsalmen. Sillalle tulee neljä autokaistaa ja kaksi raideparia ja se yhdistää Mannervenäjän ja Krimin toisiinsa. Se tulee ratkaisemaan liikenneongelmat. Sillan pitäisi valmistua vuoden 2018 aikana. Paitsi lauttaliikenne myös lentoliikenne on noussut varsin vilkkaaksi turistimäärien kasvaessa.


Alla olevassa osoitteessa on video siltasuunnitelmasta



         Havainnekuvia tulevasta sillasta 




Krim on ollut vanhastaan vilkas turistikohde. Se on kuuluisa myös viineistään ja samppanjoistaan. Krimillä on myös maataloustuotantoa. Krimillä on telakkateollisuutta. Krimin merialue kätkee luonnonvaroja öljystä maakaasuun. Merenalaisten luonnonvarojen arvellaan parhaimmassa tapauksessa olevan jopa biljoonien arvoisia.


Tuntuu vakaasti siltä, että kansainvälisessä politiikassa on lähdetty väärästä päästä; mikä on oikein, mikä on väärin, mikä on lakien mukaista, mikä on lakien ja määräysten vastaista ja minkälaisten tai keiden lakien ja määräysten mukaista. Kansainvälisessä politiikassa on unohdettu ihminen, eettisyys ja moraali. Ihmiset ovat vain hankalia pelinappuloita, joista ei tarvitse välittää. Tärkeintä ovat erilaiset lait ja määräykset ja niiden noudattaminen.

Koko kysymys on väärin asetettu. On unohdettu ihminen! Mielestäni tärkeintä on se, mikä krimiläiset itse haluavat, mitä he itse ajattelevat, mikä on heidän turvallisuutensa? Ei se ole tärkeää, mitä YK:ssa ajatellaan, mitä USA, EU, Ukraina, Suomi tai Venäjä haluaa. Tärkeintä on se, mitä itse krimiläiset haluavat, mikä on heille turvallisinta. Ja silloin on lakien ja byrokratian joustettava ja lakeja muutettava jos ne eivät pysy mukana.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua!