tiistai 31. lokakuuta 2023

 

 

SILKKINEN TIE

 

Minulla on ollut paljon töitä  ja siksi tämä on vähän viivästynyt.  Viime kerralla 22.10 lupasin kirjoittaa siitä kun 17.10. Kiinaan Pekingiin kokoontui kaksipäiväiseen foorumiin nimeltä "Vyö ja tie" (Beld and Road Forum) 152 valtiota. Tällöin kunniavieraana oli Venäjän presidentti Vladimir Putin. Hän tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja neuvotteli hänen kanssaan. Foorumi tarkasteli Euraasian taloutta monipuolisesti. Itse asiassa tärkeässä roolissa oli "Silkkitie" eli monipuoliset yhteydet alueella. Teollisuuden ja maatalouden kasvaessa voimakkaasti täytyy myös logistiikan kehittyä ja monipuolistua. Tämä itäinen talousalue ja sen valtiot ovat parhaillaan hyvin voimakkaasti kehittyviä. Kiinan lippulaivahanke keskittyy infrastruktuurin kehittämiseen monissa maissa ympäri maailmaa. Paitsi kaupallisia toimia tarkasteltiin sekä poliittista että taloudellista kehitystä ja yhteistyötä. Projekti tunnetaan myös nimellä "Uusi Silkkitie".  Oli selvää, että Putin ja Xi Jinping neuvottelivat myös paitsi yhteistyöstä myös politiikasta. Venäjä ja Kiina ovat läheisiä liittolaisia. Kiina on parhaillaan kehittämässä voimakkaasti sotilasvoimaansa.


 
 
Paikalle kokoontuneet valtioiden päämiehet.
 

Kiinan valtiollisen uutistoimisto Xinhuan mukaan Xi ylisti Putinille Kiinan ja Venäjän ”jatkuvasti syvenevää” molemminpuolista poliittista luottamusta. Samalla Xi hehkutti maiden yhteisiä pyrkimyksiä turvata kansainvälistä reiluutta ja oikeudenmukaisuutta sekä maiden ”läheistä ja tehokasta strategista yhteistyötä”. – Kahdenvälisen kaupan määrä on saavuttanut historiallisen korkeuden, ja se on lähestymässä molempien osapuolten asettamaa 200 miljardin dollarin tasoa, Xi mahtaili Xinhuan mukaan. Xi huomioi tavanneensa Putinin 42 kertaa viimeisen kymmenen vuoden aikana ja luoneen tämän kanssa ”hyvän työsuhteen ja syvän ystävyyden”. Myös Putin lausui ystävällisiä sanoja Xille lyhyessä avauspuheenvuorossaan. – Rakas ystävä, olen iloinen päästessäni tapaamaan jälleen, Putin sanoi julkisuuteen lähetetyssä lyhyessä avauspuheenvuorossa. Putin sanoi myös, että ”nykyisinä vaikeina aikoina” läheinen poliittinen koordinointi on tärkeää, erityisesti ulkopolitiikassa. Yksi juna, yksi matka on Putinin keksintöä.

 

Kremlin mukaan johtajien oli määrä kiinnittää keskiviikkoisissa keskusteluissaan ”erityistä huomiota kansainvälisiin ja alueellisiin kysymyksiin”. Kreml ei tarkentanut asiaa tämän enempää tiedotteessaan. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapui Pekingiin jo maanantaina. Unkarin pääministeri Viktor Orbanin kerrottiin tavanneen jo tiistaina presidentti Putinin. Kaksikon kohtaamisesta kertoi Unkarin hallinnon edustaja ja kansainvälisistä suhteista vastaava virkamies Zoltan Kovacs. Kovacsin mukaan Orban ja Putin keskustelivat muun muassa yhteistyöstä energia-asioissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Orban kertoi Putinille, että Unkari ei ole koskaan halunnut vastustaa Venäjää, vaan pikemminkin vahvistaa maiden keskinäisiä suhteita. Putinin sanotaan myös kertoneen Orbanille kokevansa tyytyväisyyttä siitä, että hänellä on vielä suhteita joihinkin Euroopan maihin ”nykyisistä geopoliittisista olosuhteista huolimatta”. Orbanin tapaamista voi pitää jälleen yhtenä poikkeamana muun EU:n linjasta. Valtaosa länsijohtajista on vältellyt Putinin tapaamista ja ylipäätään mitään yhteistyötä Venäjän kanssa. Unkari on jatkanut venäläisen kaasun ostoa. Se on myös vastustanut venäläisen ydinvoiman lisäämistä EU:n pakotelistalle eikä ole lähettänyt aseapua Ukrainaan. Turkin ohella Unkari ei myöskään ole ratifioinut Ruotsin Nato-jäsenyyttä.


Putin tapasi myös mm. Thaimaan, Laosin, Mongolian ja Vietnamin edustajat. Pääasiassa olivat kuitenkin Kiinan ja Venäjän sekä Euraasian suhteet. Samana päivänä 17.10.2023 Moskovassa Duuma hyväksyi lain ydinkieltosopimuksen ratifioinnin peruuttamisesta, jota Yhdysvallat ei koskaan ollut ratifioinut. Päätöksemme on vastaus amerikkalaiselle käytökselle maailman turvallisuudesta. Mitä tapahtuu Ukrainassa ja Israelissa? Ei ole enää olemassa Libyaa eikä Irakia. Hyvä, että pystymme suojelemaan Syyriaa. Sitäkään ei olisi olemassa ilman Venäjää. Venäjä on nyt samassa asemassa kuin Yhdysvallat. Samaan aikaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov oli vierailulla Pohjois-Koreassa neuvottelemassa päämiehen Kim Jong-unin kanssa. Lavrov ilmoitti "täydellistä tukea" Pohjois-Korealle. Hän sanoi myös, että Venäjä arvostaa Pjongjangin horjumatonta ja periaatteellista tukea Venäjälle Ukrainan sotaoperaatiossa. Viimeksi Putin ja Kim tapasivat syyskuussa, jolloin Kim  vieraili Venäjän Kaukoidässä.

Ehkä tähän on hyvä tarkastella ihan havainnollisesti näitä "Silkkitiehankkeita". Huomaa myös yhteydet länteen!

 


Ehkäpä tähän on hyvä liittää myös Venäjän uudet kaasuputkihankkeet Kiinaan. Huomionarvoista on, että yksi kulkee Mongolian halki.


Suomalainen tiedottaminen näistä asioista on aika suppeaa ja yksipuolista. Siksi olen katsonut aiheelliseksi vaikkakin lyhyesti kirjoittaa asiasta.